Nisam je dobio, ali sam je izrudario. Poslao mailove i RF-u i NBS-u, od RF-a na ponovljen mail dobio imbecilan copy-paste odgovor "da uskoro planiraju izdavanje beskontaktnih DINA", što ih nisam ni pitao, jer to znam i ja, a NBS izgleda ne odgovara na upite, a ona kontakt forma za iste je tu reda radi. Međutim, zovnem na onaj broj NBS-a i doživim neočekivano ljubazno iskustvo. Žena me sasluša (a pitanje je bilo da li su banke obavezne da izdaju beskontaktnu DINU od 1.6. ili mogu i ne moraju, tj. da li je to obaveza ili samo preporuka NBS-a), a onda mi da drugi broj - sektor za platni promet, odeljenje za platne kartice. Zovnem i pitam šta me zanima. Žena je bila tako ljubazna da se formalan razgovor na kraju pretvorio u neformalan i trajao je skoro 20 min. Da ne dužim - banke JESU u obavezi da izdaju beskontaktnu DINU od 1.6. Znaju da nisu sve banke ažurne po tom pitanju, ali ih još ne diraju, jer im je bitno da sa stvar na kraju izgura, drugim rečima, pretpostavili su i oni da neće sve leći do 1.6. i dali su im otprilike neformalan rok od par meseci da to završe. Začudila se kad sam rekao da su mi već inicirali novu DINU, iako nisam u poslednjem mesecu stare i da ta nova nije beskontaktna, odnosno da su staroj skratili rok da bi izbegli izdavanje nove beskontaktne. Rekla je samo da su to lukavo izveli, lukavo i nezakonito.

Kako god, oni ih neće dirati do najdalje septembra, što znači da će svi kojima sledi reizdavanje kartica do septembra, a u bankama koje nisu još prešle na beskontaktnu DINU - dobiti staru. Posle toga će verovatno dobiti po ušima. E, sad, zakonskog osnova za prigovor ima i ko želi, može da podnese prigovor, ali to verovatno niko neće uraditi. Prvo, češu se samo oni kojima reizdavanje sleduje od juna do avgusta, oni kojima je u septembru trebalo bi da dobiju nove, tako da to nije mnogo ljudi, a i nisu sve banke. Drugo, kome sledi reizdavanje, dobiće i novi Master/Visu, pa ako DINA bude stara, gurnuće je u fioku gde je i do tada bila i plaćati drugim karticama kao i do sada ili mobom. Treće, čak i da dobiju beskontaktnu DINU, većina će je opet gurnuti u fioku, tako da je za većinu ovo potpuno irelevantno i bitno samo DINA entuzijastima, kao meni na primer. Četvrto, što reče žena, ako neko iz grupe jun-avgust baš bude želeo beskontaktnu, pre će je baciti i platiti 500 din. za novu posle septembra, nego što će da piše prigovor... A i to je opcija samo za entuzijaste, jer što bi davao i 500 din. ako ima Master/Visu... Uglavnom, izdavanje beskontaktne jeste obavezno.
Što se tiče raznih limita, koji su tema na poslednjih par stranica, meni se desilo u januaru da sam imao plaćanja karticom (online+POS) preko milion RSD. Jedno jutro mi nije prošla kartica ne benzinskoj pumpi, malo zatim ni u prodavnici, shvatim da nešto nije u redu. Zovnem korisnički, ispostavi se da kartica po defaultu ima mesečni limit od milion dinara (možda to negde i piše u ugovoru, nemam pojma, nisam gledao) i da za povećanje limita na 2 miliona mora da se ode u poslovnicu, što sam na kraju i odradio. Ne zato što mi je stvarno potreban taj limit (jer to se desilo tad i nema šanse opet), već da bih mogao do kraja meseca da bilo šta platim karticom.