Pozdrav. Hvala svima na iskustvima koje dele ovde na forumu. Meni je mnogo značilo, pa sam rešio da podelim svoje iskustvo sa otvaranjem i-računa.
Naime, juče, pre nego što sam pokrenuo online otvaranje računa sam se informisao preko četa. Prvo mi je operater call centra rekla da ako otvorim devizni račun ne mogu da otvorim dinarski (što naravno nije tačno), a kaže ako otvorim devizini, onda mi se otvara kao namenski dinarski da bih mogao da radim plaćanje karticom. Ni ovo naravno nije tačno. Kasnije kada sam joj predočio ono što piše na sajtu, gde eksplicitno piše da se mogu oba otvoriti, rekla je "Pa dobro, mogu...", i ništa ""izvinite što sam pre toga pogrešila". I onda reših da otvorim oba. Naravno, ispostavilo se da ne mogu oba odjednom, za vreme jedne video identifikacije, nego moraju da se upute dva zahteva. Prvo sam otvorio dinarski, identifikovao se, i na kraju kreirao nalog i instalirao aplikaciju. Zatim, sam otvorio devizni, opet sa video pozivom, ali je trebalo možda oko 5 minuta da se devizni pojavi u aplikaciji. I medjuvremenu sam zvao podršku, i dok sam stupio u kontakt sa njima devizni se pojavio u listi računa. Pin za virtuelnu Visa karticu se šalje poštom, i to stiže za oko nedelju dana. Medjutim, od agenta podrške saznajem da ako virtuelnu visa karticu dodate u RaiPay aplikaciju, preko te aplikacije možete odmah da vidite koji je PIN. Šteta što taj podatak ne navode na sajtu, da ne čekaju ljudi džabe na pin poštom da stigne.
Video sam ovde na forumu da postoji mogućnost da se dobiju fizičke visa i dina kartice, pa sam danas otišao u poslovnicu da ih zatražim, jer je to jedini način. E tu počinje moja saga sa netačnim informacijama dobijenim od različitih službenika. Prvo kad sam došao na šalter, gospodja se iznenadila da uopšte postoji devizni i-račun. Prosto je neverovatno da banka ne obavesti svoje zaposlene bar o postojanju nove usluge koju je pustila (da ne kažemo da ih obavesti o pravilima tih usluga i procedurama, jer bi to bilo previše da tražimo). Zatim, kada sam je pitao za fizičke kartice, kaže da postoji Visa debit, ali da se ona plaća 1000 din godišnje (nije izgleda baš jasno ono što piše u tarifniku, i ova službenica to tumači da je besplatno samo za virtuelne kartice, a ne za fizičke), i Dina koja je besplatna i da može da se napravi zahtev kod nje. Pitavši je da li može samo Dina, kaže da ne može nego mora zajedno (opet pogrešna informacija što će se ispostaviti na kraju.). Pošto još testiram račun, rekoh joj da samo poveže trenutno postojeću Sisa virtualnu karticu sa deviznim računom, kako bih mogao da je koristim za devizna plaćanja. To je uradila. Zatim, odlazim u moju banku, da podignem novac koji sam planirao da uplatim na novi Raiffeisen i-račun. Usput zovem call centar da proverim ovo sa fizičkim karticama. Operater call centra kaže da jeste, visa se plaća ali postoji dina koja je besplatna. Pitam je da li mogu da dobijem samo dina besplatnu bez vize, ona samouvereno kaže da može i da idem u filijalu. Ja joj kažem da sam bio u filijali, i da su mi rekli da mora sa visom, i ona na to kaže, "a pa ako su vam tako rekli onda mora sa visom". Za neverovati, ali ljudi zaposleni u banci bukvalno uopšte nemaju pojma o uslugama koje banka pruža.
Vraćam se u filijalu gde sam bio i odlazim na bankomat, sa namerom da bar uplatim novac na novi račun. Identifikujem se koristeći NFC i nudi mi samo opciju da podignem dinare. Nigde opcije za uplatu. Pitam drugog službenika kako uopšte mogu da uplatim (ovaj put preskačem očigledno slabo informisanu gospodju sa početka priče), i on mi kaže da mogu bez ikakve identifikacije samo da unesem svoj broj računa (dva puta zbog provere greške), i da tako uplaitm novac bez provizije. To i činim, i novac konačno biva uplaćen. Pitam ga, kako da uplatim evre kada budem želeo, i on kaže da za to treba da se identifikujem fizičkom karticom. Pitam ga da li može fizička Dina, on kaže da može, jer tu kartica služi samo za identifikaciju na bankomatu, i nije bitno što bih uplatio na deviznom, a ne dinarskom za koji je Dina kartica vezana. Na moje pitanje, da li može da se vadi Dina bez Visa, kaže naravno...
Na putu do pulta pojavljuje se ona gospodja sa početka koja je tvrdila da moraju obe kartice, i pita ga šta sad ja to hoću, i dalje tvrdi da ne može.
I na kraju, epilog priče je da je moglo, službenik je napravio zahtev samo za Dina karticu, i trebalo bi da idem da je pokupim za 3-4 dana tamo.
Kasnije sam probao plaćanje RaiPay aplikacijom u Maxiju i sve radi super.
Nadam se da sam nekome pomogao sa ovim iskustvom. I dalje mi je neverovatno do koje mere su različiti službenici banke neinformisani, i koliko oprečne informacije daju. Na žalost, moja iskustva pokazuju da ni druge banke nisu ništa bolje.
Veliki pozdrav, i srećno!