Šta je novo?

Raiffeisen bank

Mnogo toga bankar neće reći. Neka od tih ograničenja su navedena u opštim uslovima poslovanja. Jednostavno, ima previše ograničenja i ograđivanja od raznih situacija da bi se makar pomenula, a kamoli objasnila.

Banka se može uporediti sa osiguravajućim društvom; mnogo su slatki dok ne potpišeš ugovor sa njima, a posle kad reka odnese grad vidiš da si osiguran od tsunamija, plime i oseke.

Za proviziju za ino placanja mogu da razumem, to je namerno izmesteno u opstim uslovima poslovanja, kada bi to spominjali ne bi im islo u korist.
Ali dnevni limit za placanja/podizanje novca sa bankomata ne utice na njihovu zaradu. To je vise stvar neke licne preferencije i potreba. Bolje je da sam u jednom odlasku podesio sve te najbitnije stavke, onda ne bih ni morao da idem 3 puta licno u poslovnicu.

Dnevni limit za plaćanje/podizanje novca sa bankomata je zbog moje sigurnosti. Da mi neko ukrade karticu i svuče sve pare sa nje bilo bi kukanja zašto nema limita :)

Slažem se da je to službenik banke trebalo da ti napomene prilikom otvaranja računa, ili barem da omoguće kao kod Mobi banke da možeš kroz aplikaciju sam da podesiš limite...

Pa možeš da podesiš limite kroz aplikaciju. Naravno, uz ograničenje od 300000 po kanalu, ako se ne varam.

Tačno, moja greška :)

Limiti za podizanje sa bankomata se ne podešavaju u aplikaciji. Ali na pametnim bankomatima postoji opcija podizanja preko limita, s tim što je potrebna dodatna autorizacija sa mobilne aplikacije.

Postoji limit na bankomatu. Neki broj komada papirnih novčanica ili iznos od, mislim, 200 hiljada. Možda grešim, odavno nisam mnogo podizao. Piše negde. Jednom sam morao iz dva puta transakciju, 60 pa opet 60. Zaboravio sam. Znače neko ko barata sa ciframa 🙂
Mobilna aplikacija, web aplikacija. Klikni na profil i podesi.
Za velike cifre ionako isplaniraš filijalu, pa imaš tamo blagajnu bez limita.

2x60k je limit na bankomatu, i to na ovim smart
na onim starim 2x30k

Kod mene su sada dva novija Smart, nego što je bio prvi Smart.
Mislim da je podignuto na tri puta 60k i opcija do 450 k iz autorizaciju. Uglavnom, ako se ne varam, jedna transakcija je 60k, pa ponoviš do limita.

Kaže da može da se podesi i da bude automatski ali to onda ide po nekom Visa kursu koji je ko zna kakav.
Neka me neko ispravi ako grešim, ali VISA/MC kursevi su daleko bolji od onih u RFB. Postoje kalkulatori na njihovim sajtovima, pa može da se proveri. Imam utisak da je RFB tu u gubitku ako im VISA radi konverziju, pa zato pokušavaju da nateraju ljude da ručno menjaju valute kroz menjačnicu. Na kraju, pitanje je komfora, ako u nekom trenutku imaš dinare, nemaš evre na računu, pa moraš pred konobarom da igraš sa menjačnicom.

Ja sam ranije proveravao te Visa/MC kurseve i zaključio da mi se najviše isplati da koristim kartice, i da ne vredi da se cimam sa zamenom keša prilikom putovanja.

Neka me neko ispravi ako grešim, ali VISA/MC kursevi su daleko bolji od onih u RFB. Postoje kalkulatori na njihovim sajtovima, pa može da se proveri. Imam utisak da je RFB tu u gubitku ako im VISA radi konverziju, pa zato pokušavaju da nateraju ljude da ručno menjaju valute kroz menjačnicu. Na kraju, pitanje je komfora, ako u nekom trenutku imaš dinare, nemaš evre na računu, pa moraš pred konobarom da igraš sa menjačnicom.
Da li je povoljan kurs u oba smera, RSD - EUR, EUR - RSD?

Poslednja izmena:
Sad sam proverio, jeste dosta bolji kurs direktno kod Vise ali mi fali stavka a to je provizija banke, a nemam pojma koliko Raiff uzima za ovo menjanje Screenshot_20220901-104216_Chrome.png

Znaci, ako je kartica vezana samo za dinarski racun, bitno je da uvek imamo sredstva na dinarskom racunu i prilikom placanja u eurima vrsice se konverzija RSD -> EUR po VISA/Master kursu.
Ako je kartica vezana samo za devizni racun, bitno je da uvek imamo sredstva na deviznom racunu i prilikom placanja u dinarima vrise se konverzija EUR -> RSD po VISA/Master kursu.

Meni rekoše da devize prvo pretvaraju u dinare, tj kupuju pa onda ti prodaju druge devize.
U mom slučaju, Kanadski dolarai ($ CDN penzija) 2 dinara manje od menjačnica za svaki dolar a da onda kupim .€ ili USD po prodajnom kursu NBS.

Ok, to je verovatno slucaj kada je u igri jos neka dodatna valuta.
Ovaj primer koji sam naveo jeste kada je su 2 valute u igri, EUR i RSD.

To je tih 1% za sva ino plaćanja, jer cilj kalkulatora je da se dobije tačan i ukupan iznos koji će biti skinut sa računa.

Opet neka me neko ispravi ako grešim. Sva plaćanja u inostranstvu nama stižu na naplatu u EUR. VISA/MC po automatizmu konvertuju sve u EUR po svom kursu kada platimo karticom. Ukoliko na računu imamo kanadske dolare, banka po svom nižem kursu pretvara u dinare, pa onda opet po svom višem kursu pretvara u EUR.

Poslednja izmena:
Danas nisam mogao da deponujem pazar u RBA, jer imaju još nešto tokom dana dodatno da intervenišu, ali na ekranu je promenjen logo. Kod nas još uvek nema promene spolja, no verovatno da će biti u skorije vreme.

Mislim da je svuda https://www.rbabanka.rs/Pocetna
Isto je vaznije sada mogu da se koristi CA bankomati bez provizije :)
Da, prosao sam pored 3 i sve su promenjene.

5. Da li posle promene naziva banke mogu i u ekspoziturama Raiffeisen banke da obavljam sve poslove koje sam dosad obavljao/la u Crédit Agricole ekspoziturama?
Sve radnje koje zahtevaju odlazak u ekspozituru, Vi, kao klijent Crédit Agricole banke, nastavljate da obavljate kao i do sada, u ekspoziturama Crédit Agricole banke (koje će imati novo ime i nova obeležja RBA banke).

Raiffeisen i Crédit Agricole/RBA banka su i dalje dva odvojena pravna lica, posluju kao dve odvojene banke koje su članice iste grupacije.

8. Da li nakon promene naziva mogu da koristim bankomate obe banke bez provizije?
Počev od 2. septembra 2022. godine neće Vam se naplaćivati naknada za podizanje novca na bankomatima Raiffeisen banke niti RBA banke, nezavisno od toga čiji ste klijent. Svakako, možete da koristite bankomate obe banke (Raiffeisen i Crédit Agricole/RBA).

----------------------

RBA jeste RB, ali ipak još nije, ali zato moze RBA bankomat da prima RB kartice. Ponudu još nisu promenili kao RB.
Za nove korisnike nek idu u Raif, a koriste RBA bankomat ako im je blize. Nekako sve mi deluje ovo traljavo da odmah menjaju samo vizuelno kako sami kažu. Zbunjuju malo korisnike time. Bolje da su sačekali potpuno spajanje.

Upravo tako. CA je dozvolila korišćenje imena 6 meseci od preuzimanja i zato je moralo da dođe do promene imena. Tokom meseca, račun banke u Francuskoj se gasi, leasing pripaja RF i menja korespondentska banka. Ponuda se neće menjati, isto je i u slučaju Naše AIK (bivše Sberbank), a obe će funkcionisati kao takve do integracija. S treće strane, Eurobank i Direktna su formalno spojene, ali računi Direktne su ostali nepromenjeni. Slična situacija je i u slučaju bivše mts banke.

2x60k je limit na bankomatu, i to na ovim smart
na onim starim 2x30k
Već dugo je 3*60k, možda od kad postoje novi smart. Dok je na starim ograničenje bilo 100k, ne koristim ih od kad ima novih pa ne znam da li su menjali.

Meni Visa Gold radi u grčkoj, premium gold paket. Direktno sa dinarskog je skidano.

Pozdrav, moram hitno da otvorim racun, ba cenim da mi je trenutno iRacun najbrza opcija. Mozete li mi reci da li se dobija fizicka kartica uz ovaj racun? I generalno koriscenje, kakva su iskustva?

Hvala.

P.S.
Da li radi Rai Pay?

Fizičke kartice isključivo na zahtev i dodatno se naplaćuje za Visa karticu.

Nazad
Vrh Dno