Šta je novo?

Raiffeisen bank

I ako necu karticu, moram na bankomat svaki put da podignem pare da bih platio nesto?

Hvala ljudi.

Kao korisnik, ti ne plaćaš nikakve dodatne nadoknade koje ne bi plaćao da koristiš klasičnu karticu.

Jel mora da se pali ova raipay app svaki put kad se placa ili se samo otkljuca mob kao na Google pay?

Samo osvetliš ekran. Ne moraš da otključavaš telefon niti da pokrećeš raipay.

Mala dopuna: za iznose do 5000 RSD dovoljno je da upališ ekran; za iznose do 10000 RSD moraš da otključaš telefon; za iznose preko 10000 RSD moraš da uneseš PIN ili da skeniraš otisak prsta.

Da li je moguće promeniti broj telefona preko aplikacije ili mora da se zove? Probao sam ali nigde ne vidim opciju za promenu broja.

Ne, moraš lično do banke, u aplikaciji možeš da promeniš e-mail, kanale za notifikacije, limite za plaćanje i PIN.

E bezveze. Mts račun može preko sajta da se promeni broj. A jutros hteo da svratim do banke ali nije normalno kolike su gužve.

Zna li slučajno neko kolika je provizija za plaćenje Rajfajzenovim Master business debit karticama?

Pročešljao sam svu dokumentaciju, prekopao internet ali nigde ne mogu da nađem tu informaciju.

Ide standardnih 1% zа ino transakcije (nema dodatnih 1% za konverziju trećih valuta u eur kao u slučaju Visa kartica). Za ino-transakcije kartica mora biti vezana za devizni račun na kome ima sredstava. Nisam siguran da li je moguće, kao u slučaju fizičkih lica, vezati i ino transakcije za dinarski račun i koji bi se kurs u tom slučaju koristio za konverziju.

A za domace transakcije u bilo kojoj prodavnici npr? U Intesi je npr. 35 din po transakciji i to je lepo navedeno, a ovde bas ne mogu da nadjem.

Btw, hvala za info za ino, i to mi znaci.

Hvala ti puno, izgleda da sam nesposoban al nisam mogao da nadjem ovo!

Ide standardnih 1% zа ino transakcije (nema dodatnih 1% za konverziju trećih valuta u eur kao u slučaju Visa kartica). Za ino-transakcije kartica mora biti vezana za devizni račun na kome ima sredstava. Nisam siguran da li je moguće, kao u slučaju fizičkih lica, vezati i ino transakcije za dinarski račun i koji bi se kurs u tom slučaju koristio za konverziju.
Moguce je, kod mene je bilo tako u startu, pa sam promenio bio da ino transakcije budu vezane za devizni, a domace transakcije za dinarski.
Ali posto su mi prilivi u eurima planiram da u narednom periodu povezem da sve transakcije budu povezane sa deviznim, da se ne bih ganjao sa losim kursom.

@retrospektiva već sam ti napomenuo da nećeš moći na taj način kartice da koristiš, zbog zakona o deviznom poslovanju. Jednostavno ćeš to shvatiti pokušajem da podigneš evre sa računa na bankomatu. Kao fizičko lice tu nema smetnji. Preostaje ti pravo na kombinovanu potrošnju kao sada trenutno (u Srbiji dinari i inostranstvu evri) ili samo u dinarima.

^Ne bi bilo podizanja deviza sa bankomata. Mislio sam da bi se u trenutku placanja na prodajnom mestu vrsila konverzija za deviznog racuna za zeljeni iznos transakcije (prema karticnom kursu).
Zar nije to isti slucaj kao kada osoba zeli da plati ino transakciju sa karticom koja je vezana iskljucivo za dinarski racun? Konverzija ce se svakako izvsiti pre same transakcije i osoba ce platiti u dinarima.

Razumem šta želiš, ali autokonverzija sa preduzetničkog deviznog radi plaćanja na POS terminalu nije moguća čak ni u UniCredit banci.

Zar nije to isti slucaj kao kada osoba zeli da plati ino transakciju sa karticom koja je vezana iskljucivo za dinarski racun? Konverzija ce se svakako izvsiti pre same transakcije i osoba ce platiti u dinarima.

Logički je tako, zakonski nije. Čak je protivno zakonu (iako je tehnički moguće) da se u Srbiji Payoneer kartice rezidenata koriste za dinarska plaćanja uz automatsku konverziju. Moraš da prebaciš prvo u domaću banku i budeš debelo odran od strane mafijaške udruge banaka i države.

1. Rezident države Srbije po zakonu ne sme da ima karticu izdatu u nekoj drugoj državi
2. Rezident države Srbije po zakonu mora da plaća u Srbiji nekom od kartica izdatoj od neke poslovne banke koja ima dozvolu za rad u Srbiji

U prevodu, to što si mislio ne može.

1. Rezident države Srbije po zakonu ne sme da ima karticu izdatu u nekoj drugoj državi
2. Rezident države Srbije po zakonu mora da plaća u Srbiji nekom od kartica izdatoj od neke poslovne banke koja ima dozvolu za rad u Srbiji
Netačno.
Ja sam rezident države Srbije i imam karticu izdatu u USA. Sve po zakonu države Srbije.
Otvaranje računa u inostranstvu kažnjivo ako se ne ispoštuju tačno propisani uslovi. Građani – fizička lica mogu regularno da poseduju nerezidentni račun u inostranstvu ukoliko ispoštuju odredbe Zakona o deviznom poslovanju i odluke o uslovima pod kojima mogu da otvore račun u inostranstvu i na njemu drže devize.

Ok, može, ali pod posebnim uslovima:

Ako se pronađeš na spisku, onda je sve legalno, u protivnom, nije.

Kartica i jeste izdata u banci koja je u Srbiji. Ovde je poenta sto nismo u mogucnosti da izvrsimo konverziju u dinare u momentu placanju (po boljem, karticnom kursu) vec moramo da prenesemo sredstva unapred na dinarski racun prodavajuci devize u aplikaciji banke po losijem kursu.

i kada bi to bilo moguće, bio bi primenjen bankarski kurs od oko ≈115 dinara, što je upravo politika većina banaka i retko koja dopušta kartičarskoj kući da radi autokonverziju. Ono što je meni poznato je da jedino kod AIK banke je takav slučaj gde se autokonverzija sa devizne kartice (fizičkog lica naravno) radi po MC kursu.

@uji

U slučaju fizičkih lica je to prihvatljivo jer postoji kakva takva alternativa - možeš da podigneš devize, zameniš u menjačnici i staviš dinare na račun. U slučaju pravnih lica je po sredi čista pljačka. Država te zakonim prisiljava da prodaš devize bankama po očajnom kursu.

Nazad
Vrh Dno