Šta je novo?

Rage

Ovaj trailer ne da me nije impresionirao, nego ne znam why such a fuss za ovu igru majke mi...

Meni isprva delovala bzvz, ali sad, sve bolje:)

Jedino što mi smeta za sada je malo lošija motion capture animacija, koja podseća malo na Bioshock, tu mi je isto to smetalo.

Takođe, nadam se da ćemo na PC-u dobiti teksture veće rezolucije ili odmah ili barem uz neki high-res texture pack.

Što se tiče gejmpleja i atmosfere, za sad mi ovo najviše deluje kao miks Bioshocka, Far cry 2 i HL 2. Sličnost s Borderlands-om je po meni samo u settingu.

Voleo bih i da bude duži SP.

Sve u svemu, ako uspešno spoje dobre stvari iz BS, FC2 i HL2 i budu dobro uradili PC port, mislim da će igra da pocepa...

Poslednja izmena:
Gledao sam keynote, ali samo odusta posle pola sata :) Nadam se da ce se najvaznije stvari naci na nekom od game sajtova.

Karmak je kralj, mogao bi ga ceo dan slusati kako prica. :D

Mogao bi da uci druge o mnogo cemu.

sta su rekli, koliko otprilike ce biti dugacak SP ?
Nadam se dobrj prici i kampanji, od bar 15-ak sati

Kampanja traje oko 15-20h.

Evo svezih snimaka sa quakecona. Primarna komponenta MP-a je car combat, and it looks SO GOOD.
[YOUTUBE]aHNtvRmKpss[/youtube]

coop snimak, ne prati main kampanju nego ima odvojen sistem [mozda wave based, ko zna]
[youtube]H_FHgr55lkk[/youtube]
[youtube]E98X-_70ujM[/youtube]
Svi snimci su sa konzola, sto znaci PC ce biti more insane :eyebrows:. Svidja mi se osvetljenje pred kraj zadnjeg snimka. Cant wait to play this on my 32" monitor.

/bow to carmac

Poslednja izmena:
Cant wait to play this on my 32" monitor.

/bow to carmac

Taj naklon više zaslužuju umetnici koji su radili na igri... Carmak je tehničar koji se brine da engine može da pogura sve ono što su umetnici zamislili, ali pravi mađioničari su zapravo ljudi iza kulisa o kojima se malo (ili ništa) govori, što svakako nije fer i Carmac to vrlo dobro zna... Zato je i rekao konačno neke korektne stvari baš na tu temu, zbog čega ga u principu sada malo više poštujem... mada jedva nešto malo, heh... obzirom da nije imenovao ni jednog umetinka iz ekipe koja je radila na igri! Tim Willits je takođe u nekoliko navrata pomenuo da na Rage-u radi jedna od najboljih ekipa iz ove branše, ali ni on nije spomenuo ni jedno ime!

Znači niko, pa ni Carmac neće govoriti o imenima poput recimo Kenneth Scotta i sličnim facama koje su radile na njihovim igrama i to s razlogom naravno, što je uostalom i politika svih ostalih gejmerskih kompanija. Tu i tamo se provuče stidljivo poneki intervju o tim ljudima i to kad se slegne prašina i sve prođe... Drugim rečima, nikome ne trebaju zvezde jer kada bi ih bilo, onda bi izrada video igara koštala još više! Zato je tako kako je (za sada) i ogromna većina u principu zna samo za Carmaca i par ljudi oko njega, ali tu je kraj...

Videćemo još koliko dugo će to da pije vodu...

Poslednja izmena:
Umetnici postoje vec hiljadama godina, programeri jos nisu ni 100 napunili. Carmack je inzenjer koji je njima omogucio taj posao umetnika, nije on vodonosa. Njegov posao je daleko abstraktniji i tezi od bilo kog umetnika sto je radio u timu, zato i imas tako malo vrhunskih programera na svetu, a umetnika bilo gde da zabodes asov (eto, pogledaj samo deviant art). Nije da potpuno obescenjujem njihovu profesiju, ali prve igre nisu trebale umetnike, sto ti pokazuje sta je prioritet. Ovo sto sada rade je samo sminkanje, i ljudima kojima je grafika vaznija od same igre pripadaju mainstreamu i verovatno nisu nikad ni upalili igre iz 90-ih i ranije.

A to divljenje Carmacku, ja cu dati svoj primer: Iako studiram programiranje, iskreno imam malo motivacije da radim na tome u slobodne vreme, vise radim kad sam primoran radi fakulteta i sl. Ali kad odslusas govor jednog takvog genija, osim sto se mora izraziti divljenje, jos dobijes vise nego dovoljno inspiracije da zapravo sam nesto uradis. Od svih profesora koje sam cuo u zivotu, sto se tice IT industrije, nijedan nije bio ni blizu efekta koji Carmack ima na ljude, i to nije zbog neke moci govora, posto covek ocigledno ima par mana, nego zbog njegove predanosti i ljubavi prema poslu.

Poslednja izmena:
Pa jel' te inspirisao na nešto?

Vidim da na steamu ima preorder za Rage, cena je 49e, pa je sad mozda pravi momenat za one koji zele da imaju ovu igru u svojoj kolekciji, jer se predpostavlja da ce cena igre kad izadje preci 70e.

@tema

Sve je bitno; i dizajn i igrivost i prica i tehnicka realizacija. Cist primer su igre koje rade perfektno, ali look & feel im nije po meri vecine i zato nikad nece biti veliki naslovi, kao i obrnuto, ako je look & feel jako dobro odradjen ali igra stuca, guta resurse ili nesto trece ni ona nece zaziveti.

Jako dobar primer za to su automobili. Skoro sam citao o nekom dedici u Svajcarskoj koji je sa svojom Volvoom presao milion kilometara i postao drugi zabelezeni covek kome je to uspelo. To je po mnogim parametrima mehanicki perfektan auto ali zbog svog izgleda nije rasprostaranjen ko recimo Audi koji odise i izgledom i kvalitetom.

Poslednja izmena:
22gb, wtf? A, sta kao cenu racunaju po gigabajtu? :D

Mislim da je to zbog toga sto ID Software nije skoro izbacio ni jedan jaci naslov, a ovaj su nahvalili unapred, reklamirali, promovisali, mora sve to da se isplati :)

^^Ima i toga naravno, nov engine, nov stil, 6 godina razvoja ***. Ali opet i uz tu cenu može da postoji rizik. I Karmack je izjavio da će na pr. kod xbox-a za potpun doživljaj biti neophodna potpuna instalacija(22gb), što takođe može biti problem prilikom odlučivanja kupovine.

Poslednja izmena:
Ma daj sta ste se primili to na steamu je nabudzena cena, igre kostaju do 50€ i vise od toga moze samo CallOfDuty da naplati.
Pre Order je 32€, a kad izadje bice 40-45 prvih mesec dana i onda polako ka 25-30. Za konzole ce cena sporije padati kao i uvek.

Evo ga i najbolji deo quakecon-a, Q/A sessija sa Carmacom

[youtube]00Q9-ftiPVQ[/youtube]

El pominje Quake ili Doom novi? Nemam vremena da gledam sve ovo:D

Ova igra ima opasnu hype mašinu iza sebe, jaču od Witcher 2 koja je mahom bila od usta do usta i zasnovana na popularnosti prvog dela. Rage ima plaćeni marketing kao neke konzol eksluzive. Da li će id otići u zaborav ako ovog puta ne ubodu u centar, meni nekako miriše na taj scenario.

Gledam onaj Last Light i ne mogu da se otrgnem utisku da će ispasti dosta bolja igra nego Rage.

^^Ima i toga naravno, nov engine, nov stil, 6 godina razvoja ***. Ali opet i uz tu cenu može da postoji rizik. I Karmack je izjavio da će na pr. kod xbox-a za potpun doživljaj biti neophodna potpuna instalacija(22gb), što takođe može biti problem prilikom odlučivanja kupovine.

22gb?!
Wow, to nije malo memorije. Koliko ima taj Xhit-Box memorije u generalnom?

Pocetne verzije x360 su na launchu imale 20gb hdd, kasnije se preslo na mnogo vece.

Naravno, uvek mozes instalirati samo jedan po jedan DVD na x360. Nemoras sve odjednom.

Vrh Dno