Šta je novo?

Racunar iskljucivo za rendering, budzet ~5000e

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle bavim se renderingom i animacijom (archiviz-om), u timu sam sa vise ljudi pa smo sada u mogucnosti da se malo ponovimo, medjutim, nikada do sad nisam razmisljao o takvim da kazem nadprosjecnim racunarima (trenutno radimo na i7 3930k, 32GB RAM-a i GTX 780-tkama) pa bih volio cuti misljenja i prijedloge iskusnijih na sta se bazirati i sta gledati. Svi su prijedlozi i misljenja dobro dosli.

Ovde nije ni bilo dileme, nema nikakvog rata Intel vs AMD jer je Intel u velikoj prednosti na serverskom polju u odnosu na AMD.

aj ja ponovo a vi me ispravite ako gresim .....

ne treba mu 2400MHz, neka kupi 1600MHz i ustedi pare razlika ne bi trebalo da je primetna.

Ploce da imaju hladnjake na naponskoj i da stavi neke ventilatore da duvaju preko toga. ASrock mislim da su najbolje cena / kvalitet trenutno ali nisam siguran.

Samo treba videti ko ce mu to sklapati, povezati i podesiti i koliko ce para za to uzeti da ne bude na kraju da je mogao da kupi brendiranu render masinu koja je pravljena da radi 24/7.

Takodje neka vidi da li ima uopste benefita od HTa na i7 procesorima .... verovatno ne, nek ide na i5, zaboravite na Xeone u kucnoj radinosti to nije to.

Uz (svaku) čast izuzecima, ovde se lupeta samo tako...

AMD je zbog cene, a i povremeno performansi uvek bio aktuelna server platforma naspram Intela, smo što za ovu namenu server nije potreban...

Ne moš' metnut single CPU suport aka 4930 u multi CPU MB, lupetanje.

Nike nije pitao da li je renderovanje bazirano na GPGPU ili CPU rederu, ali bez po muke i razuma mu preporuciste multi GPU setap...

Kolegi pokretači bih preporucio da se drži saveta okmijun-a i Ji-a, em su isto arhitekti em se bave istim poslom i imaju (vrlo dragocena) neposredna iskustva.

Jos se uvjek nista nije desilo, posto nisu male pare u pitanju, trenutno je nam je veca potreba za storage serverom pa je to na putu, a ova prica ce se nastaviti kroz mjesec-dva...
Sto se tice masine, predlozio sam da se pakuje neka mini render farma, ili da se uzme nesto gotovo tipa boxx varijante, kad dodjemo do toga, finansije ce odluciti na koju opciju ici.

Aha, to li je, dakle pišmanite se kad ste videli koliko je sati. Nadam se samo da neće da se desi klasičan scenario, neko otvori bombastičnu temu "kupujem 5000 evra mašinu" a posle se desi neka kupoviuna za 1000 i nešrto evra.

Nemoj da se nađeš uvređen, ali nažalost većinom tako i bude. Nadam se da će tvoja firma naći snage da taj budžet i ostvari i da zaista uzmete nešto što zaista vredi, a ne neku normalnu mašinu.

P.S. Upravo danas je objavljena vest da se pojavio najnoviji Ivy Bridge Xeon procesor, ima čak 15 jezgra i najsnažniji model ima 37.5 MB L3 keša i radi na 2.8 GHz. Obavezno pročitaj ovo pa taman dok se vi odlučite pojaviće se on na tržištu.

http://news.softpedia.com/news/Intel-Readies-21-Xeon-E7-V2-Ivy-Bridge-EX-High-End-CPUs-423144.shtml
http://i1-news.softpedia-static.com...idge-EX-High-End-CPUs-423144-3.jpg?1391419284

Ne, nismo odustali zato sto smo vidjeli "koliko je sati" nego se rjesavaju prioriteti najprije, temu sam otvorio da vidim na sta se bazirati, nisam rekao da ce se to realizovati u roku od 10 dana. Poslovi u kojima treba takva masina tek treba da stignu, tako da ce se potreba za tilikom GHz-ima tek javiti i to se se rijesiti prije ili kasnije, ali sto se tice budzeta, sigurno se nece svesti na ~1000e.

Nije on napravio bombasticnu temu, koliko ste se vi bombasticno nalozili sa tonu prijedloga, od kojih vas je samo par te prijedloge argumentovalo. I ja sam ne vidim preveliku svrhu lupanja tolikih para, ako to nije neminovno i preko potrebno, a u ovom slucaju malo je logike da je to toliko bacanje para potrebno.

Covek je pitao,naveo budzet i ja sam mu sastavio ovo za sve
pare u obe varijante.Najjaca i najkvalitetnija moguca konfiguracija kod nas.
Vecina je samo imala da kaze preskupo,nepotrebno i nista dalje.
E sada ce ga odrati sa nekim gotovim resenjem Workstation boxx
pogledao sam svaku komponentu koja je ugradjena i bedno je
za tu kintu,za one silne pare jedino procesori nesto vrede ostalo
stil gotovih PC konfiguracija kojim se kod nas varaju naivcine.
Evo sta je njima najeftinija konfiguracija za 2000
Intel Core i5 3.0GHz
4GB DDR3 1600
NVIDIA Quadro K600
500GB 7,200 SATA
20X Dual Layer DVDRW

Intel Core i5 3.0GHz
4GB DDR3 1600
NVIDIA Quadro K600
500GB 7,200 SATA
20X Dual Layer DVDRW

Da, ako je to njima najjeftinije za 2000 evra ne znam šta da više tome dodam...vrlo čudno je najblaži mogući komentar.

Evo sad Intel predstavio najnovije 15-core procesore...ako to nije dobra investicija ne znam šta je. Pa čak i jedan procesor od 15 jezgra je dovoljan za njegove tj. potrebe njegove firme. Evo linka sa opisom : http://wccftech.com/intel-details-1...haswell-microarchitecture-details-isscc-2014/

Intel Core i5 3.0GHz
4GB DDR3 1600
NVIDIA Quadro K600
500GB 7,200 SATA
20X Dual Layer DVDRW

*** ti i dalje ne kapiras ..... prvo pogledao si workstation, a oni imaju posebne masine za render, i ljudi koji pare zaradjuju ne postavljaju pitanja znaju sta im treba i kupuju.

Drugo ponovo da napomenem, moras da shvatis ne kupujes ti samo delove nego sklopljenu masinu instaliranu i spremnu za rad, evo ja te pitam za koliko bi para ti nekom sklapao neku od onih masina koje si naveo, podesio i namestio za rad, jel znas to da uradis ? da ne pricamo o onim render clusterima sto su pominjani ovde to ste svi prevideli u ceni masine, a realno nisu male pare osim ako neces da dovuces nekog klinca iz kraja da ti to odradi za 2000din....

Asus Rampage IV Black Edition 380
Intel Core i7-4930K 470
3x Asus GTXTITANBLACK-6GD5 2700
Corsair AX1200i 1200W 270
2x Samsung 840 Pro 512GB Raid 0 680
Corsair Obsidian 900D 290
Corsair Dominator Platinum 32GB 2133Mhz 465

Malo sam se zeneo :) sve ukupno 5255e

Asus Rampage IV Black Edition 380
Intel Core i7-4930K 470
3x Asus GTXTITANBLACK-6GD5 2700
Corsair AX1200i 1200W 270
2x Samsung 840 Pro 512GB Raid 0 680
Corsair Obsidian 900D 290
Corsair Dominator Platinum 32GB 2133Mhz 465

Malo sam se zeneo :) sve ukupno 5255e

Izvini ali ovo je totalno NEODGOVARAJUĆE za njega i njegovu firmu. Već je rečeno da su za takve poslove skoro pa MORANJE Xeon procesori sa minumum 8 do 10 jezgra, najbolje dva u paketu na ploči.

Zato sam i dao ovaj link gore da se čovek lepo upozna sa svim PREDNOSTIMA Xeon procesora, u odnosu na desktop.

A ti se upoznao u praksi sa xeonima...?

Video sam ih kako rade nedavno, ako baš hoćeš da znaš. Uradio sam video enkoding test na kratko, i ostao ODUŠEVLJEN koliko je brzo enkodovao jedan RAW 4K video. U pitanju je bila mašina sa dva 10-core Xeon procesorima iz Ivy Bridge generacije, ali tačnu oznaku ne znam jer mi nisu dali da vidim specifikacije...(nije ni čudo, kad su me jedva pustili i taj test da odradim).

To nije praksa to je test i to kratak i neadekvatan za temu.

Svejedno, ali slažeš se da desktop procesor NIKAKO nije podesan za mašinu od 5000 evra, pogotovo za tako profesionalne stvari kojima se ta firma bavi. Tu bi trebao da se sa mnom složiš.

Nažalost bilo mi je zabranjeno da fotografišem, čudo je da su mi i to dozvolili, ali tih oko 20 min testa bilo je sasvim dovoljno da se uverim kolika je OGROMNA razlika tih Xeon procesora u odnosu na najjači desktop i7 4960K. E to ljudi treba videti i uveriti se.

Da osvjezim temu,
malo se oteglo ali ipak je stiglo :)

10 x i7 4790K

304da5d54a435c31a917b6c920b95869.jpg

82ff6dec31eb7bae1e376834e5d80442.jpg

3b0f4025bfeaab2d99d06a6f8aa48bd3.jpg

Klima je nuzda, za sad mobilna, ceka se UPS za server pa ce u lijevi ormar jos leci server i storage rack.

Nazad
Vrh Dno