Šta je novo?

Racunar iskljucivo za rendering, budzet ~5000e

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle bavim se renderingom i animacijom (archiviz-om), u timu sam sa vise ljudi pa smo sada u mogucnosti da se malo ponovimo, medjutim, nikada do sad nisam razmisljao o takvim da kazem nadprosjecnim racunarima (trenutno radimo na i7 3930k, 32GB RAM-a i GTX 780-tkama) pa bih volio cuti misljenja i prijedloge iskusnijih na sta se bazirati i sta gledati. Svi su prijedlozi i misljenja dobro dosli.

S obzirom da u kancelariji imamo 8 racunara sa konfiguracijom koju sam naveo u prvom postu, a uskoro treba stici i masina samo za storage, evo nesto sto sam sklepao :d obzirom na budzet:

2x Intel Xeon E5-2650 v2
Supermicro MBD-X9DR3
64GB RAM-a
GTX 780Ti
Enermax 1500W
SSD 500GB + 3TB

Ako se doda jos kuciste i hladjenje to se moze zaokruziti na ~6000$ ili 4400e

Cijene sam skidao sa newegg-a.

S obzirom da u kancelariji imamo 8 racunara sa konfiguracijom koju sam naveo u prvom postu, a uskoro treba stici i masina samo za storage, evo nesto sto sam sklepao :d obzirom na budzet:

2x Intel Xeon E5-2650 v2
Supermicro MBD-X9DR3
64GB RAM-a
GTX 780Ti
Enermax 1500W
SSD 500GB + 3TB

Ako se doda jos kuciste i hladjenje to se moze zaokruziti na ~6000$ ili 4400e

Cijene sam skidao sa newegg-a.

Koja je namena te masine?
Sta ce ona konkretno raditi u toj vasoj kancelariji?
WS ili RN?

Poslednja izmena:
Arhitektonska vizuelizacija - stimanje scene, kadriranje i renderovanje. Max, vray, ps.

^
Ovo sto radite ili radis je promasena tema. Pozitivna volja sa potpuno pogresnom realizacijom, al, cini kako ti/vam volja.
Javi kako radi ta masina, kad je sklopite, pozdrav!

Radiće debelo lošije u viewportu nego ono što imaju, možda će render malo brži ali ništa epohalno obzirom na razliku u ceni.
Zamoliću ove znalce iz teme koji savetuju da pljusne dobru lovu (i na quadro karte) da potkrepe nekim argumentom a da nije generički test sa nekog benchmark sajta ili pamflet proizvođača GPU-a.
Nemate trunke praktičnog iskustva a šljapate pare ko da su vaše - ako je neko došao po savet red je da se ispoštuje a ne da se gleda da se potroši budžet budzašto.
Drugo, cene sa newegg-a se ne pretvaraju po kursu već samo $>€.
Opet kažem, za te pare, za render mašinu po ovoj ceni se napravi cela polica tj. mini render-farma, samo traži zasebnu prostoriju a od toga imaju svi koristi unutar ofisa a ne samo taj jedan što sedi za tim kompom.

Imam iskustva sa renderima, ali sa masinama nemam, i najjace na cemu sam renderovao jeste masina gore napisana. Sad smo u prilici da se pojacamo, pa sam bez ikakvog prethodnog istrazivanja otvorio temu, mozda bi naslov teme trebalo malo korigovati. Sada ste upuceni u stanje u kancelariji, treba nam nasina na kojoj ce se pustati renderi, pa ajde @okmijun i @Ji 4Tze dajte neki prijedlog.

CORSAIR 16GB (2x8GB) 2400MHz DDR3 Vengeance Pro x2-480e

ECC memorija .... za render masine .... nije ti to komp za igrice

Vidim ljudi pominju 780Ti .... jel je ta karta iskoriscena u programu koj covek pominje ? ili ce samo da baca sliku .... ako i jeste zar nije Quadro serija visestruko bolja za to .... ili se to promenilo u zadnjih par generacija pa su dodatne instrukcije u Quadro seriji nebitne. Titan ima double presision ? jel i dalje preskup ili je na nivou 780ti ?

http://furryball.aaa-studio.eu/16/index.html

evo link za neke rezultate u nekom render programu cisto za poredjenje ...

Evo proveri ponudu ove firme prave jedne od najboljih radnih stanica http://www.boxxtech.com/ uporedi sta oni nude pa prema tome napravi svoju ... ili kupi od njih mislim da imaju u madjarskoj predstavnistvo.

Poslednja izmena:
Gorane, treba ti ono sto ti je Ji, jos pre par dana rekao, nista vise a ni manje.
...
Procitaj zadnju recenicu iz njegovog zadnjeg posta, i to ti je ceo odgovor na tvoju temu.
Sledece, sto ce ces sam da uradis, je da vidis gde i u kojoj kombinaciji, tvoj EURO najvise vredi po GHz, dakle obidji benchove, obrni okreni najvise sa rezultatima je potkrepljen cinebench, dosta je slican Vray, pa moze da prodje.
Pogledaj koji CPU+MASINA ima najbolji odnos EURO/GHz, a to je nesto iz i5/7 serije, Ji to bolje zna, jer je covek to vec sve preracunao, mislim, a mozda i nije, pitaj njega.
...
Ostali su vrlo glasni u citanju neta i prenosenju informacija, koje veze sa zivotom nemaju, iako jako lepo uceno i opasno zvuce, ECC, Quadro i ostali opasni izrazi...
...
3670/3770/4670/4770 /ili cak 8350/, sa plocama, napajanjima, i ostalom opremom je ono sto tebi treba.

Prouci ove linkove, to je ono sto tebi treba, i niko ne trosi pare na ECC i Quadro...

http://vimeo.com/64582215

http://www.braverabbit.de/playground/?page_id=630

http://cgcookie.com/blender/2013/08/09/setting-up-a-render-farm/

http://obscuredclarity.blogspot.com/2008/09/24-core-linux-cluster-in-2999-case-from.html

http://helmer.sfe.se/

http://webcache.googleusercontent.c.../www.finalmethod.com/blog/formula-5-is-alive/

...
Ostali su vrlo glasni u citanju neta i prenosenju informacija, koje veze sa zivotom nemaju, iako jako lepo uceno i opasno zvuce, ECC, Quadro i ostali opasni izrazi...
...
3670/3770/4670/4770 /ili cak 8350/, sa plocama, napajanjima, i ostalom opremom je ono sto tebi treba.

Prouci ove linkove, to je ono sto tebi treba, i niko ne trosi pare na ECC i Quadro...

Ako je ovo delom odgovor na moj post .... da obrazlozim, bilo koja iole ozbiljna firma nikad nece sklepati neko DIY resenje za ozbiljan posao koj donosi pare, ne prave se masine poput onih iz BOXXa za dzabe, nije tu samo masina tu je i podrska i sve sto ide uz profi masinu, ako je firma o kojoj pricamo neki mali studio gde su zaposleni i vlasnici onda nek sklapaju, ja kad bi na poslu to izneo kao predlog rekli bi mi da dodjem juce .... tako sam i pre par godina dok sam radio za jednu UK firmu ... i bio tamo objasnio vlasniku koliko je jeftinije da se sklopi masina u odnosu na masine koje on uzima od della .... covek je lepo rekao ... "jeste ali ja moram onda da imam coveka ovde koj ce da pazi da to radi i kad nesto crkne, zaglavi, zabaguje mora da resava to i ja nemam masinu..... dell lepo pozovem dodju donesu zamensku masinu dok ovu pokvarenu odnesu da poprave, razlika u parama je smesna u odnosu na benefite". Sad ja podrzavam vasu malu avanturu ali to se ne radi tako u ozbiljnim firmama.

Dragi smaracu,covek vec radi sa 780Tix2 i sa DDR 3 non-ECC memorijama.
Naveo sam da moze da kupi masinu koja je namenjena za to.

Najbolje da nista ne menja,da radi na ovome sto ima.
Iz svega navedenog ovde,ustedeli smo ti 5000e.:d
"Dzabe sam krecio"

Poslednja izmena:
@smarac

Ne filozofiraj molim te, ne radi se o Pixaru, kome pare padaju sa neba, vec o DIY malom studiu u RS.

@Gorane

Poslusaj galamdzije, sta da ti kazem...pratio sam temu od pocetka, i na kraju se ukljucio, kad sam video da tvoj novac, ovde nikom osim Jiu ne znaci ama bas nista, ako ne znaci ni tebi, bacaj pare....
Da je to o cemu mi pricamo nesto slicno po pitanju EUR/GHz, pa bi i razumeo diskusiju, ali ne mi pricamo o jedan-prema-kozna-kolko odnosu...
Koliko ljude boli uvo za druge to je cudo...

Sto je ova tema drugacija od tvoje?
http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=23&t=1147613
Ali ne, ovde na Balkanu je bitno biti GLASAN, u diskusiji, nacelo istine se i ne meri, samo glasnoca...valjda to vuce dublje neke korene, jer uvek upali.
Ja sam rekao sta sam imao, a vi ostali savetnici samo navalite, slobodno...da krckate tudje pare.

Ljudi pokusavam da vas razumem,koliko vidim ovde samo ima kritika.
Dajte neki konkretan predlog,sastavite nesto za 2000-2500e.

Pre svega pošlo se ovde od POGREŠNE pretpostavke da nekolicina od vas kao da hoće da Goranu soli pamet i da mu kaže šta je bolje za njega a šta nije. Pa svakako da je 12 core Xeon V2 ili 2 x 8 core bolje rešenje nego neka druga.

Uostalom, ne vidim razlog zbog čega bi neko rekao da je bolje da sklopi mašinu za 2500 evra kada je čovek JASNO I GLASNO rekao za koje pare hoće mašinu, i mi to treba da ispoštujemo. Ne vidim apsolutno nijedan razlog zbog čega je mašina koju je sastavio član Vuk40 loša. Vuk40, ne menjaj priču, kad si već nešto gore predložio nije lepo da sad odustaješ, već probaj da argumentuješ tvoj izbor mašine !

Ne mogu da razumem kada neko počne da predlaže skroz druge ideje od onoga što je čovek rekao, pa ajde nek neko konkretno objasni zbog čega je mašina sa FANTASTIČNIM procesorima Intel Xeon 2650v2 (2x 8 Cores @ 2.6 GHZ) loša ? Za grafike nisam ni rekao, ja sam se najviše koncentrisao baš na ovaj procesor, ili na onu varijantu od 12 jezgra.

Ove komponente i za godinu-dve nece izgubiti mnogo na svojoj
vrednosti,za razliku od nekih "jeftinih" varjanti.
Kupuje se i gleda malo dugorocnije ko se bavi tim profesionalno.

Prvo, loša je jer vi xeon verovatno niste ni videli u životu, uživo :) a kamoli da ste ih videli sklopljene mašine da nešto rade ili nešto i radili na njima. Sklopili niste ni u snovima, dakle pretpostavke se baziraju na testovima generičkih render programa koji baš i nemaju veze s onim u praksi što pokretaču teme treba. Tržište kod nas je malko specifično za ove komponente...
Drugo, 2x 8 Cores @ 2.6 GHZ je nešto slabije od 3 i5 mašine @3.8GHz, i slabije u renderu. A skuplje 8/3 puta, pritom ne gledam ploče, memorije, napajanja, kućišta - samo razlika u ceni procesora.
Treće, GPU render nema neku primenu kod archviz-a, ne u ozbiljnoj meri.
Svoj predlog sam izneo, nekoliko i5 haswell render mašina, ostalo šta može da isprati (bez većeg bacanja para) jedino RAMa stavljate koliko vam treba za render, pratite ono što radite - u Task Manageru koliko vam RAMa treba za render scene. npr. testirajte sa distributed renderom koliko spawner scena uzima pa ćete lako izračunati.

Render mašine troše samo CPU snagu i RAM, značiće i brži disk ako se distribuiraju i mape na slave mašinu. Dakle, treba što brži CPU za što manje para...

Prvo, loša je jer vi xeon verovatno niste ni videli u životu, uživo :) a kamoli da ste ih videli sklopljene mašine da nešto rade ili nešto i radili na njima. Sklopili niste ni u snovima, dakle pretpostavke se baziraju na testovima generičkih render programa koji baš i nemaju veze s onim u praksi što pokretaču teme treba. Tržište kod nas je malko specifično za ove komponente...
Drugo, 2x 8 Cores @ 2.6 GHZ je nešto slabije od 3 i5 mašine @3.8GHz, i slabije u renderu. A skuplje 8/3 puta, pritom ne gledam ploče, memorije, napajanja, kućišta - samo razlika u ceni procesora.
Treće, GPU render nema neku primenu kod archviz-a, ne u ozbiljnoj meri.
Svoj predlog sam izneo, nekoliko i5 haswell render mašina, ostalo šta može da isprati (bez većeg bacanja para) jedino RAMa stavljate koliko vam treba za render, pratite ono što radite - u Task Manageru koliko vam RAMa treba za render scene. npr. testirajte sa distributed renderom koliko spawner scena uzima pa ćete lako izračunati.

Render mašine troše samo CPU snagu i RAM, značiće i brži disk ako se distribuiraju i mape na slave mašinu. Dakle, treba što brži CPU za što manje para...

Ja lepo pitam jel znaci nesto ta 780Ti ili samo baca sliku .... znaci samo baca sliku za taj program nema GPU ubrzanja .... ako je mali studio iz RS koj ce sam da se bakce sa tim nek sklope kao sto si im rekao i nek peglaju .... uvek mogu da prodaju ako im se ne svidja. Ako bas hoce Xeone ... nek pogleda po oglasima u zadnjih mesec i slicno ... neko je postovao 2x xeon 8 jezgara sa plocom odgovarajucom za ok pare .... eto nek kupi to ako bas moraju Xeoni iz kucne radinosti

Ove komponente i za godinu-dve nece izgubiti mnogo na svojoj
vrednosti,za razliku od nekih "jeftinih" varjanti.
Kupuje se i gleda malo dugorocnije ko se bavi tim profesionalno.

Ti Xeoni ce najvise izgubiti na vrednosti .... mnogo vise od neke jeftine varijante

Poslednja izmena:
[email protected]
i milina Bozija...radice skoro kao 3930K
...
i5 jeste jeftiniji kao jedan CPU, ali cela masina, gledano ubrzanje, msm da je isplativija kao 4770K.

Ma bilo sta, srednji neki krshten model, samo da nije osnovni bas, nesto za do 100e.
Neki Best-by, to ne znam.

Pa ako je već frekfencija procesora ovde najveći problem, onda lepo se isplati uzeti 3x 4960X i to je to, samo što je problem da li Xeon ploče podržavaju ovaj procesor ili insistiraju isključivo na serverskoj Xeon varijanti. Možda mlatim jer nisam pratio serversko tržište, ali ne vidim razlog što neka Xeon matična ploča sa podrškom za 2 ili 4 procesora ne bi mogla da itgura više komada Intel 4960X.

3x4960X je otprilike 2700 evra i ostaje puno za ostatak mašine, zar ne ?

Pazi ja to pričam napamet, uopšte ne znam da li je moguće staviti na neku Supermicro Xeon ploču klasični 4960X procesor u paru ili četiri komada čak. E to bi bilo baš moćno kada bi moglo !

Vrh Dno