Šta je novo?

Racunar iskljucivo za rendering, budzet ~5000e

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle bavim se renderingom i animacijom (archiviz-om), u timu sam sa vise ljudi pa smo sada u mogucnosti da se malo ponovimo, medjutim, nikada do sad nisam razmisljao o takvim da kazem nadprosjecnim racunarima (trenutno radimo na i7 3930k, 32GB RAM-a i GTX 780-tkama) pa bih volio cuti misljenja i prijedloge iskusnijih na sta se bazirati i sta gledati. Svi su prijedlozi i misljenja dobro dosli.

Nema rata,kada treba "zgruvati" toliku gutu para,ostaje samo intel.
Sa amd necemo stici ni do 2000e.:d

Poslednja izmena:
Pa jedino ovde dolazi u obzir najnoviji Xeon baziran na Ivy Bridge-u, sa 8 ili 12 jezgra. Dvoprocesorka mašina, minimum dakle dva Xeon procesora sa 8 jezgra, a idealno sa 10 ili 12 jezgra.

Memorija 64 ili 128 GB, grafika ta ista koju imate.

Tekst koji ilustruje svu snagu najnovijeg Xeona : http://www.anandtech.com/show/7285/intel-xeon-e5-2600-v2-12-core-ivy-bridge-ep

Grafika nek ostane Nvidia 780 Ti, dve takve u paru, 64 do 128 GB memorije i lepo uzmeš neki Xeon E5 V2 iz gornjeg teksta. E sad gde bi to imalo u Srbiji da se kupi dobro je pitanje, verovatno moraš da se dobro raspitaš...

Ili, ako ipak nemate para za dva Xeon procesora, uzmite jedan od 12 jezgra (ovaj ovde košta ovoliko http://www.mindfactory.de/product_info.php/Intel-Xeon-E5-2697v2-12x-2-70GHz-So-2011-WOF_932379.html ) ili ovaj dva komada uzmite : http://www.mindfactory.de/product_info.php/Intel-Xeon-E5-2687Wv2-8x-3-40GHz-So-2011-WOF_932376.html

Poslednja izmena:
Ma kakav Quadro nece biti i ovako dosta tih 5000e.:D
Birao sam sve sto moze da se nadje kod nas.

Poslednja izmena:
Ostalo 572e za kuciste i neki 4TB hard i eventualno kuler za proc.
Ako ne kupuje grafe onda 1992e na raspolaganju. :)
Onda jos jedan SAMSUNG 1TB.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh gore, što se procesora tiče bilo bi NEOZBILJNO da se za tolike pare ne uzme barem jedan Xeon procesor od 12 jezgra ili dva od 8 jezgra. Sve ostalo nije toliko bitno koliko sirova snaga procesora i grafičkih karti, kojih verovatno treba biti dve Nvidia 780 Ti. Takođe, memorija ne može biti ispod 64 GB ako se planira zaista ozbiljan rad. Svi koji spominju 16 GB bolje da nisu ni spomenuli jer je smešno do bola...

Hard diskovi, SSD,kućište i ostale stvari su zaista manje bitni za servere, ostaće sasvim dovoljno para za te komponente.

Kosta ja sam coveku dao predlog od nama dostupnih
komponenata,tamo kod tebe verovatno ima i Xeona u izobilju.
Za 5000e moze da se kupi vec sastavljena masina za tu namenu.

Pa naravno da će čovek da kupi mašinu u inostranstvu, ja tako razmišljam jer je jefino to ispravna i logična odluka. Kupiti tako nešto u Srbiji nije dobro rešenje !!!

Voleo bih da vidim kako bi ovo radilo,mislim da je u rangu Workstationa za rendering.
Gledao sam po netu konfiguracije,za 6000+ nisam oduseljen,sem tih 12 jezgara
ne videh nista posebno,vecina radi sa 32GB rama i to dosta slabijeg nego Vengeance.
Sa Teslom se dve 780 Ti nose opusteno,ploce ne verujem da su tih performansi
kao Rampage,nude se ssd od 128gb,i 2TB harda,napajanje ne moze da pride ovom CORSAIRu.

Naravno i define r4

E sad ne znam. Da li bi bilo bolje jedna quadro i jedna 780ti ili.dve 780ti.

Postoji li neka vec sastavljena brendirana masina samo za te svrhe? Sve od komponenti se moze uzeti u Njemackoj, tako da u principu dostupnost nije problem. U slucaju da se sastavlja konfguracija, navjeci akcenat baciti na procesorsku snagu, jer ce se uglavnom koristiti za "odradjivanje posla", priprema, skladistenje i ostalo ce se raditi na drugim masinama, tako da nema potrebe za nekim SSD-om od 500e i slicnim, dakle sto vise megaherca to bolje :)

Naravno i define r4

E sad ne znam. Da li bi bilo bolje jedna quadro i jedna 780ti ili.dve 780ti.

Koliko sam čitao, Quadro se bolje ponaša u viewportu verovatno zbog drajvera, ali što se GPU renderinga tiče, TI je bolja varijanta. Znači Quadro dedicated za viewport, TI za VrayRT render.
Nisam siguran da SLI za sam 3d rendering drastično poboljšava performanse jer je SLI namenski pravljen za gejming i ume da pravi probleme na grafičkim stanicama. Kažem ono što sam čitao, nisam imao tu čast da vrtim Max/Vray na nekoj strvini od 5000 evra. Ali opet, ako neko ko je stvarno imao iskustva sa ovim potvrdi da TI može da se nosi sa Quadrom, onda što da ne, ako ništa jeftiniji je i ostaje mesta za tonu rama koji će tu trebati u svakom slučaju...

5000e je mnogo para,ali za rendering tek pocetna suma.
2 x Intel Xeon 2650v2 (2x 8 Cores @ 2.6 GHZ)
SUPERMICRO MBD-X9DRG-QF-B
128 GB RAM
4 x K6000 (11520 CUDA Cores)
2TB SSD
1500W Enermax
LianLi X2000F
Calculos-offen-777x1024.jpg

2 x Intel Xeon 2650v2-1700e
SUPERMICRO MBD-X9DRG-QF-B-359e
NVIDIA Quadro K5000 4GB256-bit -1313e
AMD Radeon 64GB 240-Pin DDR3 SDRAM ECC DDR3 -876e
LianLi X2000F-305e