Ponavljam post uz slike BIOS-a na molbu animaN-a kako bi mogao da se snadje sa mojom plocom a i svako ko je voljan da pomogne:
Da ponovim sta imam: Asus P5Q-E, Q6600, Chieftec CFT 750 14CS uz Kingston 667MHz memoriju (ostala pre ugprade-a i sada trazim 1066 koju cu uzeti vec sutra ako nadjem) i hteo sam samo podizanjem FSB i mnozioca da klokujem Q6600. Nikada pre nisam klokovao a ovde pise da bez diranja napona moze da se klokuje do 3.0 ili 3.2 ? Kod mene je moguce do 9x305 i nekih 2.75GHz jedva, preko toga nema sanse da se digne sistem (bukvalno nece ni da iscita BIOS graficke, nema beep-a)?? Ponavljam da nikada pre nisam klokovao, procitao sam ovu temu od pocetka, procitao sam Spacemaster-ov tutorijal iz februara ove godine i svodi se na dizanje takta FSB sa mnoziocem na 9. Da li sam negde gresio, treba li jos nesto za klok (bez dizanja napona) ili mora i to da se 'dira'?
Izvinjavam se zbog slabijeg kvaliteta slika, aparat sa blicem pravi odsjaj na monitoru pa sam morao da se snadjem sa mobilnim.
Prvo da te nauchimo ovoEvo Al Tweaker sa 'manual', ako ti treba FSB Strap to NB na prvoj slici kada je manual ima vrednosti 200, 266, 333 i 400 (da li se to 'dira'?). Druga slika je 'sredina' a treca je skroz dole.
Jos pitanje, sve ovo sto si mi sada rekao vazi naravno za 667 memoriju? Nadjem li, vec sutra bih uzeo 2x2Gb Kingmax 1066 CL5 ili ti mozda imas neki drugi predlog za ovu konfiguraciju (ima jos predloga za OCZ ali nema 2Gb modula, koliko sam pretrazio po netu, kod nas)? Znas, nisam uzimao da bih nesto ekstremno klokovao tako da osim Q6600 na 3.0 ne verujem da bih ista vise 'dizao'.
Hvala na pomoci i kada sve ovo namestim samo ces mi reci kako da podesim sa novom memorijom, naravno u zavisnosti od toga sta budem uzeo.![]()
Kacim da svi vide... ovo sam postigao sa 'Advanced' ratio 9 i disable CS1, Al Tweaker sam podigao FSB 333 i memorija se 'namestila' na 1066 (kupio sam Geil black dragon 2x1Gb 1066 CL5). Nisam menjao strap, nisam menjao napone (sve je na auto) i uspeo sam da podignem sistem na 3GHz. Bune me ovi naponi u Core 1.325V a u CPU-Z stoji 1.4V ? Da li masina moze da radi ovako, ne znam koji je od ova dva napona tacan i ne znam smem li sada da opteretim procesor kako bih proverio stabilnost?
Missoni je napisao(la):To je to, evo novih slika gde se vidi kako to sada radi. Na jednoj slici sam oznacio, kao pitanje odnos FSB i DRAM, da li to u redu? Molim te jos za preporuku, sa ovom voltazom na CPU smem konacno da opteretim procesor i krenem u testiranje stabilnosti? Sada vec klise pitanje ali predlozi od par vec milion puta pomenutih programa, koji da probam?![]()
Missoni je napisao(la):Hvala ti puno na pomoci, kolikog god si mi pomogao nadam se da ce ove moje pocetnicke muke i sta sam sve radio pomoci nekim novim pocetnicima...![]()
Missoni je napisao(la):a to 9x400 bi znacilo i da poteram memoriju na 1200?![]()
Navucicesh se sigurnoMissoni je napisao(la):nemojte da me sada terate na nesto vise...jos cu da se navadim na klokovanje a u zivotu to nisam radio, sem grafickih par puta i to probno samo...
Nadji odnos u kome ti ne prelazi puno preko 1066 tj 533 MHz
U krajnjem sluchaju 1:1 odnos ce ti sigurno raditi.
Navucicesh se sigurnoSvi vremenom jesmo...neko manje neko vishe...
Uvek gledaj da ti napon bude manji ako je moguce, i to na svakom delu matichne ploche tj na svakoj komponenti. Ja sam ti rekao napone na kojim ne bi trebalo nishta da te zeza
Probaj vishe, dok god ti napon za CPU ne prelazi 1.45V i temperatura 70C, nema chega da se bojish
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari