Šta je novo?

Quad 6600 clock na 3.0Ghz

Treba disable C1 i EIST ma ja sam sve u vezi cpu stavio na disable.:d

Ponavljam post uz slike BIOS-a na molbu animaN-a kako bi mogao da se snadje sa mojom plocom a i svako ko je voljan da pomogne:

Da ponovim sta imam: Asus P5Q-E, Q6600, Chieftec CFT 750 14CS uz Kingston 667MHz memoriju (ostala pre ugprade-a i sada trazim 1066 koju cu uzeti vec sutra ako nadjem) i hteo sam samo podizanjem FSB i mnozioca da klokujem Q6600. Nikada pre nisam klokovao a ovde pise da bez diranja napona moze da se klokuje do 3.0 ili 3.2 ? Kod mene je moguce do 9x305 i nekih 2.75GHz jedva, preko toga nema sanse da se digne sistem (bukvalno nece ni da iscita BIOS graficke, nema beep-a)?? Ponavljam da nikada pre nisam klokovao, procitao sam ovu temu od pocetka, procitao sam Spacemaster-ov tutorijal iz februara ove godine i svodi se na dizanje takta FSB sa mnoziocem na 9. Da li sam negde gresio, treba li jos nesto za klok (bez dizanja napona) ili mora i to da se 'dira'?

Izvinjavam se zbog slabijeg kvaliteta slika, aparat sa blicem pravi odsjaj na monitoru pa sam morao da se snadjem sa mobilnim.

Prilozi

• Al Tweaker 1.jpg
    Al Tweaker 1.jpg
    192 KB · Pregleda: 41
  • Al Tweaker 2.jpg
    Al Tweaker 2.jpg
    190.1 KB · Pregleda: 38
  • Advanced.jpg
    Advanced.jpg
    178.4 KB · Pregleda: 43
Ponavljam post uz slike BIOS-a na molbu animaN-a kako bi mogao da se snadje sa mojom plocom a i svako ko je voljan da pomogne:

Da ponovim sta imam: Asus P5Q-E, Q6600, Chieftec CFT 750 14CS uz Kingston 667MHz memoriju (ostala pre ugprade-a i sada trazim 1066 koju cu uzeti vec sutra ako nadjem) i hteo sam samo podizanjem FSB i mnozioca da klokujem Q6600. Nikada pre nisam klokovao a ovde pise da bez diranja napona moze da se klokuje do 3.0 ili 3.2 ? Kod mene je moguce do 9x305 i nekih 2.75GHz jedva, preko toga nema sanse da se digne sistem (bukvalno nece ni da iscita BIOS graficke, nema beep-a)?? Ponavljam da nikada pre nisam klokovao, procitao sam ovu temu od pocetka, procitao sam Spacemaster-ov tutorijal iz februara ove godine i svodi se na dizanje takta FSB sa mnoziocem na 9. Da li sam negde gresio, treba li jos nesto za klok (bez dizanja napona) ili mora i to da se 'dira'?

Izvinjavam se zbog slabijeg kvaliteta slika, aparat sa blicem pravi odsjaj na monitoru pa sam morao da se snadjem sa mobilnim.

Treca slika sve na disable ;) osim prve opcije gde stavio ratio "9"

Druga slika, setuj:
CPU voltage na 1.35V
Dram voltage na 1.9V
NB voltage 1.35V
Load-line calibration, na enable
CPU i PCIE Spread spectrum na disable

Prva slika
AI Overclock tuner na manual
Pa kad ti se otvori FSB tu setuj 333
FSB srap na 400 MHz
Dram frequency na najmanju mogucu vrednost tj isto 333 (ddr667)

Ali pre svega ovog okachi sliku kada je AI OC podeshen na manul, i AI tweaker skorluj do dole pa slikaj ;)
:wave:

Evo Al Tweaker sa 'manual', ako ti treba FSB Strap to NB na prvoj slici kada je manual ima vrednosti 200, 266, 333 i 400 (da li se to 'dira'?). Druga slika je 'sredina' a treca je skroz dole.

Jos pitanje, sve ovo sto si mi sada rekao vazi naravno za 667 memoriju? Nadjem li, vec sutra bih uzeo 2x2Gb Kingmax 1066 CL5 ili ti mozda imas neki drugi predlog za ovu konfiguraciju (ima jos predloga za OCZ ali nema 2Gb modula, koliko sam pretrazio po netu, kod nas)? Znas, nisam uzimao da bih nesto ekstremno klokovao tako da osim Q6600 na 3.0 ne verujem da bih ista vise 'dizao'.

Hvala na pomoci i kada sve ovo namestim samo ces mi reci kako da podesim sa novom memorijom, naravno u zavisnosti od toga sta budem uzeo. :)

Video sam sada da si vec napisao za FSB strap da je 400 na prvoj slici, znaci menja se... Drugu sliku koju si trazio da skrolujem skroz dole, tako je i slikano... jedino sam ubacio ovu sliku u 'sredini' zato sto se nije videla jedna linija, selektovana je tako da vidis. Kada budes online pogledaj pa daj zavrsnu rec a ja cu onda isprobati kako radi...

Prilozi

• Al Tweak gore.jpg
    Al Tweak gore.jpg
    26.7 KB · Pregleda: 27
  • Al Tweak sredina.jpg
    Al Tweak sredina.jpg
    26.3 KB · Pregleda: 31
  • Al Tweak dole.jpg
    Al Tweak dole.jpg
    27.9 KB · Pregleda: 27
Poslednja izmena od urednika:
Evo Al Tweaker sa 'manual', ako ti treba FSB Strap to NB na prvoj slici kada je manual ima vrednosti 200, 266, 333 i 400 (da li se to 'dira'?). Druga slika je 'sredina' a treca je skroz dole.

Jos pitanje, sve ovo sto si mi sada rekao vazi naravno za 667 memoriju? Nadjem li, vec sutra bih uzeo 2x2Gb Kingmax 1066 CL5 ili ti mozda imas neki drugi predlog za ovu konfiguraciju (ima jos predloga za OCZ ali nema 2Gb modula, koliko sam pretrazio po netu, kod nas)? Znas, nisam uzimao da bih nesto ekstremno klokovao tako da osim Q6600 na 3.0 ne verujem da bih ista vise 'dizao'.

Hvala na pomoci i kada sve ovo namestim samo ces mi reci kako da podesim sa novom memorijom, naravno u zavisnosti od toga sta budem uzeo. :)
Prvo da te nauchimo ovo ;) posle cesh skapirati i sam kako-shta
FSB Strap to NB ili skraceno "strap" setuj na 400 i FSB na 333
Uz sve napisano to bi trebalo da te odvede na 3 GHz ako ti je hladjenje dobro montirano ;)
2x2Gb Kingmax 1066 CL5 je ok izbor ;)
btw naponi koje sam ti rekao da stavish su malo veci od standardnih, ali da vidim da li ce ti se butiti plocha ovako...

Poslednja izmena:
Opet isto, nece ni graficku da inicijalizuje...
Sve sam uneo kako si rekao ali sa FSB Strap 400 najmanju mogucu vrednost za Dram frequency je 666 a NB Voltage stepenuje parno tako da moze ili 1.34 ili 1.36 a ja sam stavio 1.34 (posle 1.28 brojevi su zuti). Sa ovim podesavanjima morao sam da resetujem BIOS inace nije bilo sanse da krene uopste, samo se cuju fanovi kako rade i crn ekran.

Ne znam kako je kod ostalih, kada je preko 'granice' da li se tada makar digne sistem pa se resetuje, da li se javlja BSOD ili je kao kod mene?

Da dodam da je kuler Thermalright HR-01 Plus i Noctua NF-P12 na njemu.

Ja licno mislim da te ebe memara kad kupis drugu memaru probaj ponovo da vidis dali ce hteti nema drugog objasnjenja zasto nece covek ti je sve lepo rekao kako da podesis a ono nece.:mad::d

Ma mene nervira ta memorija... ne ova u masini nego sto nema da se kupi... kazu mi Kingmax naruci samo ne znamo da li je CL5, videcemo kada stigne od Pin-a... OCZ tek nema 2gb... ima ali za 90€ 2x2Gb i ne znam gde da trazim vise... nasao sam da neko iz Subotice je porucio taj Kingmax i ceka da mu stigne 2x2 pa ce javiti da li je CL5... opet to meni ne znaci nista zato sto ovi u Bg nemaju pojma (kao) sta ce njima stici i tako ja jurim danas po netu ceo dan...

E sada odudaram od teme ali itekako ima veze sa mojim problemom... Taman da saceka pitanje i animaN-a zato sto vidim da on ima nesto slicno od memorije. Kako nema sanse da nadjem Kingmax, OCZ ono sto sam mislio nasao sam ovo: DIMM 2GB (2x1GB kit) DDR2/1066MHz Black Dragon, 240-pin, PC2-8500, CL5 (5-5-5-15) i molim vas (animaN posebno zato sto ima slicno ako ne i isto) da li preporucujete ovo? Ima da se kupi, jeste da je 2x1 i kupio bih koliko danas ili najkasnije sutra.

Nema sanse da je ta OCZ 90e bila je 70e zadnji put kad sam gledo ali mnogi kazu da je vise nema.

Kacim da svi vide... ovo sam postigao sa 'Advanced' ratio 9 i disable CS1, Al Tweaker sam podigao FSB 333 i memorija se 'namestila' na 1066 (kupio sam Geil black dragon 2x1Gb 1066 CL5). Nisam menjao strap, nisam menjao napone (sve je na auto) i uspeo sam da podignem sistem na 3GHz. Bune me ovi naponi u Core 1.325V a u CPU-Z stoji 1.4V ? Da li masina moze da radi ovako, ne znam koji je od ova dva napona tacan i ne znam smem li sada da opteretim procesor kako bih proverio stabilnost?

Prilozi

• 3GHz.JPG
    3GHz.JPG
    160.4 KB · Pregleda: 53
Kacim da svi vide... ovo sam postigao sa 'Advanced' ratio 9 i disable CS1, Al Tweaker sam podigao FSB 333 i memorija se 'namestila' na 1066 (kupio sam Geil black dragon 2x1Gb 1066 CL5). Nisam menjao strap, nisam menjao napone (sve je na auto) i uspeo sam da podignem sistem na 3GHz. Bune me ovi naponi u Core 1.325V a u CPU-Z stoji 1.4V ? Da li masina moze da radi ovako, ne znam koji je od ova dva napona tacan i ne znam smem li sada da opteretim procesor kako bih proverio stabilnost?

Mashina moze tako da ti radi ;) ali smanji napon na CPU-u tj probaj sa 1.35V za pochetak, pa smanjuj josh ako te ne zaza.
Core temp ti prikazuje nominalni napon tvog procesora, dok CPU-Z pokazyje trenutni. Uglavnom uvek gledaj shta ti kaze CPU-Z ;)

Dok si ti meni odgovarao evo ja postigao konacno sta sam hteo. :)

Mozda cu biti malo opsirniji ali zbog sebe a i ostalih koji su pocetnici kada je klokovanje u pitanju. Evo sta si mi prvi put rekao da uradim:

Treca slika sve na disable osim prve opcije gde stavio ratio "9"

Druga slika, setuj:
CPU voltage na 1.35V
Dram voltage na 1.9V
NB voltage 1.35V
Load-line calibration, na enable
CPU i PCIE Spread spectrum na disable

Prva slika
AI Overclock tuner na manual
Pa kad ti se otvori FSB tu setuj 333
FSB srap na 400 MHz
Dram frequency na najmanju mogucu vrednost tj isto 333 (ddr667)

Sve sam to probao ali se zavrsavalo sa nemogucnoscu da se uopste iscita BIOS... Upravo si mi odgovorio na moj prvi 'uspeh' a za to vreme sam provalio da je od pocetka problem bio u Strap-u, nema sanse sa 400, sta god drugo radio sa 400 sve pada u vodu. Ono sto sam uradio je bukvalno sve sto si mi rekao a to je:

Al Tweaker sledece:
FSB 333
FSB Strap 333 !!! sa ovim je sve proradilo! :)
Dram 1066 samo se otvorilo kombinacijom FSB 333 i Strap 333 :)
CPU V 1.33750 mozda moze i nize ali na ovom sam se 'zaustavio' za sada
DRAM V 1.9 Geil Black Dragon 1066 CL5 2.2 do 2.4 V deklarisano
NB V 1.34
Load Line Calibration Enable
CPU i PCIE Spread Spectrum Disable

Naravno pod Advanced je ratio 9 i sve disable.

To je to, evo novih slika gde se vidi kako to sada radi. Na jednoj slici sam oznacio, kao pitanje odnos FSB i DRAM, da li to u redu? Molim te jos za preporuku, sa ovom voltazom na CPU smem konacno da opteretim procesor i krenem u testiranje stabilnosti? Sada vec klise pitanje ali predlozi od par vec milion puta pomenutih programa, koji da probam? :)

Hvala ti puno na pomoci, kolikog god si mi pomogao nadam se da ce ove moje pocetnicke muke i sta sam sve radio pomoci nekim novim pocetnicima... :)

Prilozi

• 3GHz nizi napon.JPG
    3GHz nizi napon.JPG
    148.4 KB · Pregleda: 46
  • Memorija.JPG
    Memorija.JPG
    45.3 KB · Pregleda: 37
Spustio sam jos napone, CPU V 1.3250 i NB V 1.32 i sa tim naponima odradio sat vremena testiranje u Everest-u. Evo slike, bilo mi je bitno sat vremena (malo je kasno za duze testiranje zato sto sam zeleo da pratim kako sve to radi) da uradim zbog temperatura i da proverim da li sam dobro montirao hladjenje... po temperaturama izgleda da hladjenje radi kako treba. Ostaje jos pravi test, par sati i onda mogu reci da ovih 3GHz su stabilni i pouzdani.

Prilozi

• Load.JPG
    Load.JPG
    195.8 KB · Pregleda: 47
Missoni je napisao(la):
To je to, evo novih slika gde se vidi kako to sada radi. Na jednoj slici sam oznacio, kao pitanje odnos FSB i DRAM, da li to u redu? Molim te jos za preporuku, sa ovom voltazom na CPU smem konacno da opteretim procesor i krenem u testiranje stabilnosti? Sada vec klise pitanje ali predlozi od par vec milion puta pomenutih programa, koji da probam? :)

Da ;) odnos je ok ;) Tj dobro si to podesio. Kod tvog procesora i uposhte Core arhitekture RAM moze da radi na vecem ili jednakom taktu kao FSB. Odnos 1:1 znachi da bi ti CPU radio (u tvom sluchaju) na FSB-u od 333 MHz i isto tako RAM. Naravno, apsurdno je drzati DDR2 1066 (realnih 533 mhz) na samo 333 MHz...U tvomu sluchaju RAM radi na 533MHz (tj malo vishe :)) jer je odnos 5:8. Znachi matematika je jasna ;). Inach, memorijski protok i skor u everestu bi ti bio manji li veci u odnosu na to da li ti je RAM na vecem ili manjem taktu.Fora je u tome

Batali everest za testiranje stabilnosti, to je za bebe :D
Testiraj sa ovim Download Prime95-V253. Za core temp smo vec ustanovili. Pre svega raspakuj fajlove u jedan folder. Pokreni program. Idesh na just stress pa blend test. Ako test pukne to znachi da ti najverovatnije fali napona na procesoru...Vazno je da ti temperatura ne prelazi nekih 70C. Ako ti test prodje nekih 10ak sati (ostavish ga preko noci), mozesh konstatovati da ti je CPU 100% stabilan

Missoni je napisao(la):
Hvala ti puno na pomoci, kolikog god si mi pomogao nadam se da ce ove moje pocetnicke muke i sta sam sve radio pomoci nekim novim pocetnicima...:)

Nema na chemu!
Samo shiri dalje ;)
:wave:

Hvala na pojasnjenjima, to me je zanimalo oko napona a Prime95 vec imam ali nisam zeleo jos da ga upotrebim zbog prevelikog napona prvi put, ono 1.4V a sada sa 1.325 CPU i 1.32 NB mi deluje spokojnije... pre spavanja cu pustim pa da vidimo... ako pukne 'dodajem' malo napona sve dok ne prodje famoznih 10 sati opterecenja...

Hvala jos jednom :) Kome treba i ko ima istu plocu, procesor a memorija koja je vec, ima kroz moje iskustvo kako doci do 3GHz... ostaju testiranja da se vidi radi li sa ovim naponima ili ih treba podizati.

Prosao je Prime95 testiranje (8,5 sati prethodne noci), temperatura nije prelazila 50 C a varirala je od 46 do 49, najvisa temperatura a ne posebno svako jezgro. Napon CPU je 1.325V a NB 1.32V i sada mogu jedino da probam sa jos nizim naponima ne bih li mozda dobio koji stepen C nize...

Hvala animaN-u i svima koji su se nasli sa nekim savetom. :)

Prilozi

• Prime95-load.jpg
    Prime95-load.jpg
    269 KB · Pregleda: 38
lepo i ladno :)
e sada 9x400 i pici na 3.6GHz

Ovako je kod mene, za svaki dan.
Uokvireno su temperature jezgra.
Masina u potpisu.

@illidan
hvala :) a to 9x400 bi znacilo i da poteram memoriju na 1200? :)

@borab
nemojte da me sada terate na nesto vise... :) jos cu da se navadim na klokovanje a u zivotu to nisam radio, sem grafickih par puta i to probno samo...

@borab
Jos ovo, za napone... zanimaju me CPU V i NB V koje si podesio za 3.2GHz? Koliko si stavio i koliko jos moze ispod 1.325 CPU i 1.32 NB za 3GHz a da klok bude stabilan (da ne smanjujem korak po korak i nocima isprobavam)? Ubacio sam sada sta imam pa mozes ti (ili bilo ko drugi sa ovim procesorom) da posavetuje jos nesto ako ima. :)

Missoni je napisao(la):
a to 9x400 bi znacilo i da poteram memoriju na 1200? :)

Nadji odnos u kome ti ne prelazi puno preko 1066 tj 533 MHz ;)
U krajnjem sluchaju 1:1 odnos ce ti sigurno raditi.

Missoni je napisao(la):
nemojte da me sada terate na nesto vise... :) jos cu da se navadim na klokovanje a u zivotu to nisam radio, sem grafickih par puta i to probno samo...
Navucicesh se sigurno :D Svi vremenom jesmo...neko manje neko vishe...
Uvek gledaj da ti napon bude manji ako je moguce, i to na svakom delu matichne ploche tj na svakoj komponenti. Ja sam ti rekao napone na kojim ne bi trebalo nishta da te zeza :)
Probaj vishe, dok god ti napon za CPU ne prelazi 1.45V i temperatura 70C, nema chega da se bojish

Taman se zaradovah, kad u medjuvremenu pukose 3 jezgra ;(.
Kako da podesim latencu, ovo mi nesto sumnjivo.

Malo napona, koliko je u bios-u ? Jel ti drzi 1.376v u idle pa sa padom je 1.344v ? Moras vise napona da mu das, da pod load-om bude bar ~1.37-38v pa onda vidi kako ide.

A sta je bese sa RAM-om, jel unutra imas i neke na 800MHz ..? U tom slucaju bi ja stavio 4-4-4-12, 2.1v i 800MHz. I dodaj malo NB-u napon. Stavi na recimo 1.35v da budes siguran.

Poslednja izmena:
Stanje je sledece:
proc: 1.45 u biosu u
cpuz: 1.376v kada radi prime,
Memorije su sve 1066 i pod onim latencama nece da se dize masina (ostavio sam na auto).
Sada nema pucanja viste, ali desi se da prekine sa radom jezgro.

Poslednja izmena:
Nadji odnos u kome ti ne prelazi puno preko 1066 tj 533 MHz ;)
U krajnjem sluchaju 1:1 odnos ce ti sigurno raditi.

Znaci ako prihvatim da probam 3.2 to bi kod mene znacilo ratio 8, FSB 400 i Strap 400 zato sto jedino na taj nacin (1:1 odnos fsb strap) moze da se uopste podigne sistem. Samo sto bih trebao da vidim tada kako bi se memorija uklopila, na koliko MHz.

Navucicesh se sigurno :D Svi vremenom jesmo...neko manje neko vishe...
Uvek gledaj da ti napon bude manji ako je moguce, i to na svakom delu matichne ploche tj na svakoj komponenti. Ja sam ti rekao napone na kojim ne bi trebalo nishta da te zeza :)
Probaj vishe, dok god ti napon za CPU ne prelazi 1.45V i temperatura 70C, nema chega da se bojish

Ne znam ako krenem sa 3.2 ima li mi spasa posle od klokovanja? :) Nego znam sada koliko ne sme da prelazi ali da li ostaviti 1.325 i 1.32 za CPU i NB ? Kao i memorija, radi na 1066 sa 1.9 i ima li mesta da ti naponi idu jos nize? Mislim na klok za 3GHz? Da ne idem korak po korak i svaku noc da radim stres test? :)

Evo kako si rekao.
Koji je "fazon" sa ovim latencama, po def. mi je 5 5 5 18, uvek su me bunile?
Koci se os sa 2.2v memorijom, vratio sam 2.1.
Pucaju jezgra posle 5 min.
Da dizem napon na proc. ?

Poslednja izmena:
^ e to dobro, sad vidi jos da li je i stabilno :)
Tebi je RAM deklarisan na 5-5-5-15/18 ( treblo bi 15 mozda je i 18 )
Posto imas 6GB unutra i predpostavljam 3 stapa ili kako god bios ti je olabavio latencije jer je potrebno vise voltaze kada je unutra vise stapova.

Ako ti je ovaj napon (1.376) pod opterecenjem onda bi to moglo da bude ok za 3.6GHz, meni je stabilan ~6h QuadPrime-a sa tim naponom na 3.73GHz ( sad zavisi kako koj primerak ), RAM mozda moze da izvuce i sa nesto nize od 2.2, to bi morao da vidis da pustis GoldMemory ili MemTest pa ako nema gresaka sa 2.2v probaj malo nize, ako ne ostavi kako jeste.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno