Šta je novo?

Quad 6600 clock na 3.0Ghz

3Ghz je sasvim dovoljno. Evo posle sat vremena ocitavanja:

4qd2q83.gif

ajde uradi prime95, da vidim kolike su ti temperature.! bas me zanima........ meni su mnogo visoke, mislim da je lose da drzim na tako visokim temp. pa sam razmislao da zamenim plocu i da predjem na Gigabyte DQ6 , ona ima ok temperature....... ovde na Commando chipset oce da umre..... jos u mojoj sobi ima 30 C

Samo da znas da ti je tih 57C u BIOS-u temperatura jezgri, u slucaju da je iskljucen PECI. Ako ukljucis PECI, u BIOS-u ce ti javljat za 10-15C nizu temperaturu, tada temp ocitava iz diode, pa je ona zbog tog niza.

57C za jezgre nije puno, i BIOS donekle opterecuje proc.

Izgleda da je PECI ukljucen po defaultu. Da ga ja iskljucim i onda da pogledam temp.
A uradicu PRIME 95 veceras, pa cu da postujem fotke.

Haj ovako, posto nisam skontao na kraju sta je najbolje resenje za dizanje na stabilnih 3ghz, zamolio bih da mi neko kaze sta da stavim tacno da dignem cpu na 3ghz, radi se o q6600 i plocu asus p5k
hladjenje sam regulisao, tako da sami mi treba uputstvo sta da stavim od parametra da dignem cpu.

Unapred hvala.

Vidi, stavi 333 za FSB, napon za procesor na Auto (posle kada vidis u CPU-Z koji je, onda probavas sve manje i manje iz BIOS-a ;) ), a naponska jedinica na toj ploci je previse mrsava za Quad procesore, te ces imati malo vece padove napona...

Demistifikuj nam šta je PECI

Vidi, stavi 333 za FSB, napon za procesor na Auto (posle kada vidis u CPU-Z koji je, onda probavas sve manje i manje iz BIOS-a ;) ), a naponska jedinica na toj ploci je previse mrsava za Quad procesore, te ces imati malo vece padove napona...

ako se ovo odnosilo na mene, oces reci da stavim jace napajanje ili?
posto jeste slabo :)

i na sta mislis da sve manje i manje stavljam, napon?

Aureus,
Stavi kako je oznaceno na slici ( znaci tu to promeni ostalo ostavi kako jeste )

A za RAM, nakon sto stavis 333 FSB, stavi RAM na 835MHz ili 800MHz ne znam koje tacno imas opcije kod tebe u bios-u ali treba ti 266/667 ili 300/800 strap, da te ne zbunjujem, tu na slici gde pise sto blize def. tu odaberi 800 ili 835MHz za RAM.

Prilozi

• mjsffrluls8aiovvi6-bios_-All.jpg
    mjsffrluls8aiovvi6-bios_-All.jpg
    151.9 KB · Pregleda: 151
hm, uradio sma sve kao na slici i 2.68 je samo uspeo da digne ..
jel moguce da ne moze vise zbog napajanja ili sta?
ili nesto nisam kako treba uradio ...

sada sam vratio na auto, cekam dalje instrukcije :)

Eh ?
Ne moze da digne proc. koliko on hoce, ili je 3GHz ili nije nista tj. def.
Gde gledas koliko je ? ako nemas, skini CPUz pa tu pogledaj.
Inace, napajanje je tu negde blizu granice, iskreno trebao si da uzmes bolje/jace, mada posto je ovo bez promene napona na proc-u racunam da bi treblo da bude ok ako je i do sada..

napajanje cu da menjam ako je to u pitanju a gledam u biosu na koliko je mhz ... i samo na 2.68 je podigao nece na 3, 3+ ... :S

da ne treba jos nesto da se menja? :S

ako se ovo odnosilo na mene, oces reci da stavim jace napajanje ili?
posto jeste slabo :)

i na sta mislis da sve manje i manje stavljam, napon?

da za tebe... Pa mogao bi napajanje da promenis, pored quad-a imas i 9600gt, te mislim da ti nece vuci na 3.6Ghz ;) Da napon stavljas posle sve manje i manje..

Cudno..
Pa da, bilo bi pozeljno da stavis neko bolje napajanje, neki Corsair ili OCZ sada za do 80e mogu da zavrse posao sasvim lepo i da budes bez brige :)
Mozda nece zbog napajanja, mada mi je licno cudno da ga stavi na 2.68GHz sa tim setovanjima..

hm, evo obezbedio sam i napajanje (550w) i sad nece da se upali sa ovim podesavanjima.
Znaci posle oc-a, resetuje se i nece da digne grafiku...
Nakon toga ugaism ga i upalim i naravno javi da OC nije uspeo da li zelim da vratim na default podesavanja ...

sta sad da radim? :)

Prodaj to napajanje, dzabe si bacio pare :)

Ljudi ja nevidoh da je momak igde objasnio koji Cooler ima a zali se na temp!Apsurd je u opste clockovati ako koristi stock cooler a po gotovu sto je Quad!Prvo mora da obrati paznju na hladjenje a onda da se posveti overclock-u i temperaturama tj. stabilnoscu sistema!

Poslednja izmena:
Mali off...
Koje napone koristite za q6600 na 3.6GHz. Meni na 8x400 (3.2GHz) radi sa default naponom 1.3V, a da bi ga stavio na 3.6 ghz treba mi napon nesto veci od 1.4V. Iako su temperature stvarno male (ispod 40 stepeni), ovaj napon mi deluje previsoko. Ajde javljajte.

Nije to veliki napon za starije 65nm procesore. Jedino ako ne mislish da je problem zbog temperature.

hektore, meni treba 1.36v za prime95 da ga ne obori nikako, ali mi treba 1.42v da bi prolazio 3dmark06 i dva prime95 zajedno...

hektore, meni treba 1.36v za prime95 da ga ne obori nikako, ali mi treba 1.42v da bi prolazio 3dmark06 i dva prime95 zajedno...

definitivno onda leti na 1.4+V posto hladjenje i temperature nisu problem
tnx

u mom slucaju na def. naponu ide do 31xx dok je za 3600 potrebno 1.375v

Ja se sada borim sa manje vise stabilnim sistemom, ali sa naponom od 1.3875V na Vcore-u, pri 3Ghz. Meni je cudno da mu je potreban ovoliki napon, sobzirom da nije veliki overclock. Vise mislim da su memorije problem jer imam 2x2GB OCZ Reaper na 1066mhz 5-5-5-18 i 2x1GB OCZ Gold na 1100Mhz 5-6-6-15. Ja sam ih podesio na 1002Mhz, FSB je naravno na 333, a tajminzi su mi 5-5-5-15. Napon na DRAM-u je 2.1V.
Mislim da je Vcore za ovaj overclock malo veliki, iako imam vodeno hladjenje, temp u prime95-u pod full opterecenjem idu do 59C po jezgru. Sto mislim da nije bas naivno, u idle-u su oko ~30C.

Moram da napomenem da je pukao posle 8 sati rada sa naponom od 1.38125V i DRAM 2.0V. Nije mi jasno da li je do procesora ili do memorije. U svakom slucaju sada radi vec 4. sat prime95 i za sada je sve okej, samo sto su mi temperature malo visoke za vodu pri ovoj frekvenciji... redom su: 57 57 52 52.

Dajte neke predloge sta da radim?

Prevelik je to napon za CPU za taj FSB, ja sam tolko stavljao za 400, do 333 mi je isao na default naponu (1.325V). Kolko vidim po ostalim i oni imaju skoro identicnu sitaciju. Temp izmeri sa Core Temp-om pa javi i reci kolka ti je ambijentalna temperatura.

I ja mislim da je to velika temperatura! Evo sad sam probao da se igram sa Vcore-om i tek sam na 1.3375 usao u windows (jedva), prime je odma oborio sistem. Na 1.3625 je islo 25 minuta i puklo jedno jezgro.

Trenutno ga drzim na 1.375 i evo prime radi vec 4.5 sati. Trenutne temperature su 58 58 54 54, a u sobi je 29C.

CPU-Z pokazuje napon 1.312V.

moram samo da dodam da sam smanjio tajminge na memoriji na 5-6-6-15 i povecao napon na 2.1V, inace radi na 1002Mhz. I da, proso je memtest, 5i test 5 puta.... bez ikakvih gresaka. Napominjem da u masini imam dve razlicite vrste memorija koje rade u simetricnom dual rezimu.

Uzeh danas Q6600 , G0 stepping , do 3.2 je gurao na 1.325v bez Vdropa (uradjen volt mod na ploci... P5KR) , medjutim za 9x400 nece da cuje , ma koja voltaza tacnije sve radi vec na 1.37 medjutim od testova nista. Problem je ploca... Koja kada se predje 1.35 pocinje bez obzira na kvalitetno napajanje i vmod da ima uzasan vdrop... Naime na 1.5v ona daje 1.46 u idle a pod load ispod 1.4... E sad zanimljivo je sto na 8x450 sve stabilno radi (dakle 3600mhz) prolazi 1-2h prime-a 3dmark06 loop , crysis etc... napon u biosu postavljen na 1.45 ploca u ovom slucaju daje bas taj napon u idle a u full load 1.4 ... Takodje na 8x450 su i ploca i proc hladniji za dobrih 5c pod load a i vise u idle rezimu

Naravoucenije ... Cudni su putevi Asusovi :D
A bogami i toliko o naponskoj jedinici na istoj ...

Poslednja izmena:
Vrh Dno