Šta je novo?

Quad 6600 clock na 3.0Ghz

Probao sam sa tvojim podesavanjima, malo sam podigao napon na proc.

Uf pa nisam ja tek tako to namestio, i ja sam mucio muku da dovedem to na stabilno, nije isti ni proc. ni ploca. Tako da ne mozes da gledas da ti setovanja budu ista.
Npr. i kada sam zamenio plocu za istu, setovanja sa prve nisu bila stabilna na drugoj ( istoj ploci )

Probaj taj napon ali sa 3.6GHz, jel si inace dodao NB malo voltaze ?

Missoni je napisao(la):
Znaci ako prihvatim da probam 3.2 to bi kod mene znacilo ratio 8, FSB 400 i Strap 400 zato sto jedino na taj nacin (1:1 odnos fsb strap) moze da se uopste podigne sistem. Samo sto bih trebao da vidim tada kako bi se memorija uklopila, na koliko MHz.
Ne morash tako ;) ostavio multiplikator na 9 a FSB digni na 356 MHz. Strap ostavi na 333 MHz ;). Loshe si razumeo, strap i FSB ne mopraju da budu na istoj frekvenciji. To cesh lako provaliti tako shto cesh FSB dignuti na recimo 338 MHz ;) a strap ostaviti na 333 MHa. Memoriju setuj na manji klok, da te ne bi kochila u pronalazenju maksimalne stablne frekvencije tvog CPU-a. Inache, verovatno ce ti se sistem buditi i na strapu 266. Shto je manji strap, imash veci memorijski protok,al i je fora shto ti se sa manjim strapom smanjuje i FSB potencijal. Igraj se :type:
Missoni je napisao(la):
Ne znam ako krenem sa 3.2 ima li mi spasa posle od klokovanja? :) Nego znam sada koliko ne sme da prelazi ali da li ostaviti 1.325 i 1.32 za CPU i NB ? Kao i memorija, radi na 1066 sa 1.9 i ima li mesta da ti naponi idu jos nize? Mislim na klok za 3GHz? Da ne idem korak po korak i svaku noc da radim stres test? :)
Pazi, glavna stvar kod OC i jeste u tom strpljenju i pronalazenju optimalnih napona, frekvencija i temperatura. Morash da se igrash. Igraj se sa NB naponom i hladi NB tj chipset aktivno sa nekim ventilatorom. Ne prelazi naon od 1.4V za NB, a za CPU sam ti vec rekao.
Shto se memorije tiche probaj ;) U svakom sluchaju sve do 2V je apsolutno bezazleno. Naravno postoje moduli koji mogu za svaki dan da trpe i 2.4V. Zavisi koji su chipovi na njima.
:wave:

Ne znam da li je to normalno da ne smem da dignem strap na 400, tada sva podesavanja padaju... 333 moze a nize nisam probao. Malo cu se igrati, kako sam kazes. :)

Inace, imam na bocnoj strani jedan 92mm koji duva u visini graficke tako da hladi i NB a pogotovo sto je ploca sa pipe-ovima tako da NB je 'vezan' na hladnjake u gornjem delu ploce gde je bas promaja. Sad cu da smanjim jos malo napon, da vidim ovih par dana koliko jos moze da se spusti... Temperatura oko 50 C pod prime95 je dobra ali problem ce biti sa letnjim vrucinama... na vreme da vidim optimalne napone zato sto leti i klima jedva ohladi moju sobu. Jos ovo, kazes da se igram sa naponima ali da ne prelazim 1.4 na NB? Pa ja htedoh da sto vise smanjim napon na NB kao i na CPU zbog boljeg hladnjenja? Mozda si mi to napomenuo povodom cele ove price o dizanju na 3.6GHz sto nema veze sa mojih 'samo' 3GHz? :) Opet, ima veze ako sada (sto sam rece, krenula manija klokovanja) pozelim da mi default zimi bude 3.2 pa krenem da trazim kako ce tada sve ovo raditi? :) Probacu cim nadjem vremena i ove dane do nove godine i praznika iskoristim malo za 'igranje' sa podesavanjima. :)

Sme ali ides onoliko koliko ti je potrebno, ne bi trebalo da se ide preko ~1.45v + gladjenje NB-a. za 24/7.
Moras sam da vidis sta je i kako kod tebe stabilno, animaN-ov zadnji reply je vezan za to :)

Javi cu sutra rezultate cini mi se da sam blizu. Do sad sam kuburio sa dizanjem masine, pa sa plavim ekranom viste, sada se masina zabada (smrzava), evo sad sam nesto podesavao i radi 10 minuta :).

Da li primu smeta nesto sto piustam hd filmove dok radi?

Javi cu sutra rezultate cini mi se da sam blizu. Do sad sam kuburio sa dizanjem masine, pa sa plavim ekranom viste, sada se masina zabada (smrzava), evo sad sam nesto podesavao i radi 10 minuta :).

Da li primu smeta nesto sto piustam hd filmove dok radi?

Ako si pustio multiprime moze samo da pomogne u odgonetanju da li je stabilno ili ne :)

Ne znam da li je to normalno da ne smem da dignem strap na 400, tada sva podesavanja padaju... 333 moze a nize nisam probao. Malo cu se igrati, kako sam kazes. :)

Inace, imam na bocnoj strani jedan 92mm koji duva u visini graficke tako da hladi i NB a pogotovo sto je ploca sa pipe-ovima tako da NB je 'vezan' na hladnjake u gornjem delu ploce gde je bas promaja. Sad cu da smanjim jos malo napon, da vidim ovih par dana koliko jos moze da se spusti... Temperatura oko 50 C pod prime95 je dobra ali problem ce biti sa letnjim vrucinama... na vreme da vidim optimalne napone zato sto leti i klima jedva ohladi moju sobu. Jos ovo, kazes da se igram sa naponima ali da ne prelazim 1.4 na NB? Pa ja htedoh da sto vise smanjim napon na NB kao i na CPU zbog boljeg hladnjenja? Mozda si mi to napomenuo povodom cele ove price o dizanju na 3.6GHz sto nema veze sa mojih 'samo' 3GHz? :) Opet, ima veze ako sada (sto sam rece, krenula manija klokovanja) pozelim da mi default zimi bude 3.2 pa krenem da trazim kako ce tada sve ovo raditi? :) Probacu cim nadjem vremena i ove dane do nove godine i praznika iskoristim malo za 'igranje' sa podesavanjima. :)

da ;) Prichao sam o vecem kloku ;)
To je duh! Igrash se + dobijesh neshto korisno + nauchish za ubuduce :type:
:wave:

Poslednja izmena:
Skoro dolazim do maksimima sto se tice napona.
Podesavanja ua bios-u:
Procesor 1.45v, (9x400)
ploca 1.4v
memorija 2.1 (400x2.66)

Kada memoriju stavim na 800,
prime ide 10 minuta u nekim podesavanjima prodje prvi nivo testa (cini mi se 20 min) i posle sledi smrzavanje.
Da li da idem dalje sa naponima?
Podesavanja u biosu i ocitavanja u cpuz se razlikuju da li je to ok?

CPUz = trenutno/realno
Bios = "na papiru"
Tako da uvek gledas CPUz.
Probaj da ostavis 2 stapa memare unutra stavis ih na 800MHz, 2.1v CL5 sta god su vec pa samo procesor da vidis da izvuces stabilno ako to uradis stavljas ostale stapove RAM-a pa se igras sa vdimm voltazom i MCH

Jel ok temperatura sa boxom 61-62 u full loadu, neko kaze da ne sme prelaziti 60 a neko 70, koje je sad?
Samo da napomenem da ga drzim u full loadu 24/7.
Off Topic:
Koji kuler preporucujete za neki bolji overklok?

Ne bi trebalo preko 70c mada ako je 24/7 onda bolje da to bude do tih nekih 60c.
Moze to da prodje, cime meris temp. ? gledaj po CoreTemp-u, HWMonitor-u, Everest idt.
Kuleri su prezvakani do sada, u nekom jeftinijem segmentu OCZ Vendetta 2, CM 212, Tt BigTyphoon 120.
Od skupljih, Noctua, Thermalright ..
Mislim da su Vendetta 2 ili BT 120 skroz ok a nisu toliko skupi.

Jel ok temperatura sa boxom 61-62 u full loadu, neko kaze da ne sme prelaziti 60 a neko 70, koje je sad?
Samo da napomenem da ga drzim u full loadu 24/7.
Off Topic:
Koji kuler preporucujete za neki bolji overklok?
ako je u full loadu nonstop onda je za air jedino resenje TRUE (boljeg od toga nema). ili voda

lapped true push pull washer mod je ipak bolje :)

ipak 6 heatpipes naspram 4, 1 heatpipe = max 30W

Goddammit, pa moze i IFX da se lapne, stave drugi srafovi i metne na push/pull... i to sa tri fana, TRUE to ne moze! :d
I sta cemo onda? :)

P.S. A IFX, iako ima "samo" cetiri, ima deblje cevke, od 8mm ;)

mrtva je to trka ;)
ne mogu sada da iskopam review, maltretirali su par tr cooler-a sa sve deltama na 4k rpm :) tek na max ifx bezi par stepeni. sve do podnosljivog nivoa buke ifx bezi par stepeni u idle-u, dok su u loadu isti ;)
mene je velicina odvratila od ifx-a a i tadasnja cena (85 can$ za ifx naspram 48 can$ za true)

mrtva je to trka ;)
ne mogu sada da iskopam review, maltretirali su par tr cooler-a sa sve deltama na 4k rpm :) tek na max ifx bezi par stepeni. sve do podnosljivog nivoa buke ifx bezi par stepeni u idle-u, dok su u loadu isti ;)
mene je velicina odvratila od ifx-a a i tadasnja cena (85 can$ za ifx naspram 48 can$ za true)

Mozda bi se IFX pokazao kao bolji (max 3-4C) kada bi se uradio neku dugachki render lup (recimo oko 10h) u nekom programu koji zauzima 100% procesorskog vremena ;). Bolji kuler jeste, ali i mene odbija upravo to shto zauzme ceo gornji deo matichne ploche...

Poslednja izmena:
Goddammit, pa moze i IFX da se lapne, stave drugi srafovi i metne na push/pull... i to sa tri fana, TRUE to ne moze! :d
I sta cemo onda? :)
kako ne moze :p
ftn2uf.jpg

Kad ga tako postavis - onda moze! :d:d:d

Bre, pa tako je tezi i od TRUE Copper-a :D

Pozdrav, za q6600 3.4, koju latenciju memorije predlazete, nikako ne mogu da uklopim da bude proc. mem. 1:1.

Hvala.

Vrh Dno