Šta je novo?

QNAP QTS na x86 PC-u

offline71

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2010
Poruke
1,470
Poena
355
Ploča Asus sa J1800 procesorom i 4 GB RAM-a,instaliran zadnji QTS 5.0,instalacija prošla glatko,nisam se još uvek preterano igrao koliko vidim sve radi kako bi trebalo.
Ako ima zainteresovanih postaviću postupak.
 

Prilozi

  • qnap.jpg
    qnap.jpg
    158 KB · Pregleda: 59
  • qnap2.jpg
    qnap2.jpg
    163.7 KB · Pregleda: 59
Koliko si diskova ubacio u njega?
 
Za sada samo neki mali ssd,još testiram. Nisam ni znao da projekat datira tamo od početka 2020,totalno slučajno naleteo.
 
A ima neki razlog zašto QTS a ne OMV ili TrueNAS recimo?
I baš sve radi, ili je ipak neki budž? :)
 
Imam NAS-ove sa, sve homemade, OMV4, OMV6,Synologu DSM 7 i samo mi falio Qnap, to je jedini razlog 🙂. TrueNAS mi je previše zahtevan jer ih pravim od microitx ploča sa atomom, celeronom, a6 5200 amd i 2 do 4 gb ram-a.
Budževina je jedino u smislu bootloadera, QTS povuče sa qnap sajta.
 
Ne znam,meni je OMV6+ZFS stvarno najbolje nesto sto mozes da napravis. Pogotovo za te sakate AMDove,gde i ja vrtim na 2650 i 5350 itd. Videcemo kakvi ce biti ovi Mendocino,izgleda da ce biti sledeca platforma za nas-ove
 

@offline71, daj nam postupak pa da proba jos neko od nas.

 
Naravno napisaću,nego da malo testiram da vidim da li je to to,za sada ne vidim neke nedostatke.
 
Za sada tri problema
1.Proc i memorija skoro pa sve vreme na 100% zauzeća,ok moja ploča je dual core celeron a originalni TS 453A je quad core,pa da pretpostavim da je zbog toga,ne mogu da tvrdim
2.shodno problemu 1,bar ja mislim da je zbog toga,web interfejs dosta često nedostupan tj ne "otvara" ga kada se pristupa iz browsera
3.vraćanje iz sleep-a ne radi,NAS je upaljen ali ga na mreži nema.
idemo dalje sa testiranjem ranije verzije QTS-a i drugim modelom.
Javljam rezultate.
 
Pa vidi top, sta je tacno problem.
 
Ne znam na šta misliš,verovatno neka linux komanda koja mi nije poznata?

Postavljam link sa Xpenology foruma gde je opisan postupak instalacije,da ne prepisujem bezveze,ali ako ima potrebe napisaću.

 
Da da,linux komanda koja pokazuje opterecenje i sve ostalo uglavnom.
 
Vidim opterećenje kada se ulogujem preko web interfejsa i za proc i za memoriju,sve je system...
Probaću drugi model i stariju verziju QTS-a,pa ću videti.Ovako,bar na ovom hardveru,mi je skoro pa neupotrebljivo.Uspeo sam da se par puta
ulogujem,instaliram download station i on radi kada pristupam preko tableta,smb share radi,windows ga normalno vidi,ali svako podešavanje
koje se radi preko web interfejsa je noćna mora,zbog nemogućnosti logovanja.
 
Iz terminala ukucaj top komandu i izlistaj koji tacno proces opterecuje procesor u toj merim
 
Promenom modela,da bliže odgovara hardveru na koji instaliram,sve je došlo na svoje mesto tj radi kako treba. Da li se, možda, još neko "igrao"?
Ne znam,meni je OMV6+ZFS stvarno najbolje nesto sto mozes da napravis.
Za ovo si 100% u pravu, ali mi je to nekako "dosadno", podesiš i radi, zaboraviš da ga imaš :) Nema one lepote čačkanja, pa da li će proraditi, nešto novo isprobavaš... Kapiraš me... Na OMV 4 mi je ono bitno, ovi drugi svi služe za čačkanje i isprobavanje.
 
Poslednja izmena:
Promenom modela,da bliže odgovara hardveru na koji instaliram,sve je došlo na svoje mesto tj radi kako treba. Da li se, možda, još neko "igrao"?
Probao sam ja na ovom mališanu sa Intel Celeron J3160 Quad Core, 8GB RAM-a, i 1TB diskom.

1656619967777.png
Nisam nešto oduševljen brzinom, a hoće i da zabode svremena na vreme. Nedostaje mi Jails koji dolazi uz FreeBSD. TrueNAS CORE je za sada tata.
 
Ali on je opensource, meni je ovde "fascinantno" što se zatvoren sistem, kao i synology dsm, može instalirati i koristiti na najobičnijem hardveru.Ni malo ne poredim mogućnosti, performanse... Nas OS-eva.
 
Znam. Ali ne radi to kako treba.
 
Poslednja izmena:
I kako si zadovoljan? Pretpostavljam da voziš Pfsense? Sve radi kako treba, može da rutira Gbps, ako treba? VPN? Vidim ima na Aliju sličnih mašina, kapiram da su kopije, ima ih i sa N5105/6005 i 2.5Gbps Intel karticama.
 
I kako si zadovoljan?
Prezadovoljan sam. Ali ja taj mali FW4D koristim samo za testiranje. Kao za ovaj QTS recimo što je okačio @offline71.

Glavni uređaj mi je Protectli FW6D.
Pretpostavljam da voziš Pfsense?
Da.
Sve radi kako treba, može da rutira Gbps, ako treba?
Ovaj mali FW4B routira 1 Gbps traffic i pri tome je zauzeće procesora 20%. Za čist 1Gbps traffic uređaj je prejak. Ali to ostavlja prostora za instalaciju pfBlockera, IDS paketa, Squid Proxyja...itd što ga čini idealnim za kućnu upotrebu.
Zavisi šta si instalirao na uređaju. pfSense ili OpenWRT? Koji VPN protokol koristiš i koja je brzina neta. Na primer, ovaj mali FW4B je preslab za pfSense i 300+ Mbps OpenVPN. Ako koristiš WireGuard ili IPSec onda si miran do 500 Mbps. Za sve preko toga, potreban je model sa mnogo jačim procesorom. Bolje je uzeti ovaj najslabiji model, na njega staviti OpenWRT + WireGuard i vozi. Za to je idealan.
Vidim ima na Aliju sličnih mašina, kapiram da su kopije, ima ih i sa N5105/6005 i 2.5Gbps Intel karticama.
OEM za ovaj Protectli je Yanling. Imaš ih na Aliju. Cene su nešto jače, ali to nije tipičan jeftini kineski proizvod. Ovo je mašina visokog kvaliteta i vrhunske izrade. Zato se u americi prodaju kao američki proizvod pod Protectli brendom.

A te jeftine Topton i XCY mašine sa 2.5Gbps portovima treba izbegavati. Skloni su crkavanju, pregrevanju, nema dokumentacije za njih, ne podržavaju CoreBOOT BIOS...itd.
 
A te jeftine Topton i XCY mašine sa 2.5Gbps portovima treba izbegavati. Skloni su crkavanju, pregrevanju, nema dokumentacije za njih, ne podržavaju CoreBOOT BIOS...itd.
a baš ih na STH kanalu nahvališe
Zato i mislio možda neki od njih da naručim.
 
a baš ih na STH kanalu nahvališe
Zato i mislio možda neki od njih da naručim.

Mogu da ih hvale koliko hoće. Sve što su oni rekli je istina. Ti uređaji rade. Ali ono što niko od tih youtubera ne može da ti kaže je, kako će se ti uređaji ponašati nakon 6 meseci ili godinu dana korišćenja. Pročitaj kometare sa alija ako hoćeš informacije iz prve ruke. Ne znam da li je to bio Topton ili XCY, ali bilo je muljanja sa Intel mrežnim karticama gde se ispostavilo da sve 4 MAC adrese pripadaju Realtek-u. OS ih vidi kao IGB uređaje, što je ID intel mrežnih kartica, ali online MAC adress check ih identifikuje kao Realtek.

Ako hoćeš bolju cenu i nešto bolji kvalitet, pogledaj Qotom. Drugar je uzeo jedan sa alija, ja mu instalirao pfSense, eno već 6 meseci radi bez greške. Ako planiraš da koristiš pfSense, gledaj da uzmeš model koji ima Intel AES-NI instrukcije. Ako imaš nekih pitanja cimaj na PM, da ne trujemo temu više.
 
Verovatno ima i toga, ali rekoše negde u klipu da su ih testirali nekoliko meseci. Možda grešim, ali kapiram da se to manje više sve pravi na istom mestu, samo se lepe druge značke, sumnjam da je baš toliko lošije :) jedini problem bi bio neki support i garancija, mada opet, i da se taj iz USA pokvari, na isto mi dodje :)

I da, jesi Pfsense stavio na bare metal, ili kao VM u ProxMoxu recimo?

A uvek može neki mod da razdvoji temu, možda još nekome bude zanimljivo, bolje ovako neka priča na forumu nego kroz PM :)
 
Verovatno ima i toga, ali rekoše negde u klipu da su ih testirali nekoliko meseci.
Nemoj pogrešno da me shvatiš, ti uređaji rade, i rade super, jer Intel procesor je Intel procesor. Ali je kvalitet kućišta, kablova, i ispravljača ubi bože. Meni je kvalitet izrade jako bitan, i ja sam spreman da platim ekstra za to. Ako tebi to nije problem, i ne želiš da bacaš novac za fancy aluminijumsko kućište sa metalnim dugmićima i laserskim graviranjem, samo napred. Ne vidim ništa loše u tome. Instaliraš pfSense, gurneš ga u neki ćošak, i zaboraviš da postoji.
Možda grešim, ali kapiram da se to manje više sve pravi na istom mestu,
Grešiš, ali nije to ni toliko bitno.

Yanling pravi samo kvalitetne industrijske uređaje i prodaje ih drugim vendorima koji stavljaju svoj logo. Koliko ja znam to su Protectli u USA, i MiniSys u evropi. Pričao sam sa njihovim CEO-om Bill Cheng-om. Čovek mi je objasnio da njihova fabrika ne pravi jeftine uređaje "sa strane" jer je kompanija već well established i tako nešto im se ne isplati. Njihov firmware je outsourceovan u EU u 3Embed Systems LTD koji za potrebe njihovih uređaja pravi custom firmware. Protecli pruža globalnu podršku i dodatnu opremu, a sve to kao krajnji rezultat ima daleko veći kvalitet i cenu. Nekome sve ovo apsolutno ništa ne znači, i samo žele uređaj koji će završiti posao. I to je skroz ok i ja to razumem.

Sa druge strane, XCY, Topton, BebePC, i još milijardu drugih uređaja, proizvodi jedna fabrika u Shenzen-u koja koristi jeftinije materijale. Da ne kažem otpad. Cena je daleko daleko povoljnija od gorespomenutih Yanling i Minisys uređaja, ali nema nikakve podrške, nema novih verzija BIOS-a, ispravljači su loši, ljušti se farba sa kućišta, dugmići su plastični, postoje problemi sa kompatibilnošću memorije, SSD-a, Wireless, i 4G LTE kartica što je direktna posledica nepostojanja BIOS update-a...itd. Naravno, sve to ne znači da će baš tebe da zadesi bilo šta što sam naveo. Ali treba znati da postoji ta mogućnost. Može da se desi da pazariš neko jeftino smeće za 120 eura, i da ti radi 20 godina bez greške.

samo se lepe druge značke, sumnjam da je baš toliko lošije :) jedini problem bi bio neki support i garancija, mada opet, i da se taj iz USA pokvari, na isto mi dodje :)
Ne moraš ti da uzimaš taj iz USA. To bi bila čista ludost i bacanje para. Kupi Yanling najjeftiniji model, i to je to. U pitanju je potpuno isti uređaj. Čak ako odeš na Protectli sajt i pogledaš slike visoke rezolucije gde je uređaj otvoren, videćeš Yanling logo na ploči. BIOS sa njihovog sajta se bez problema uflešuje u Yanling uređaje jer je hardware potpuno isti.
I da, jesi Pfsense stavio na bare metal, ili kao VM u ProxMoxu recimo?
Koristio sam ga u ProxMox-u jednu vreme. Kroz IOMMU sam omogućio direktan pristup mrežnim karticama i to je radilo fantastično. Ali da bi IOMMU bio dostupan, BIOS mora biti u UEFI režimu, a CoreBOOT po defaultu radi u legacy režimu. Morao sam da uflešujem nazad originalni AMI BIOS i da ga prebacim u UEFI režim da bi to sve radilo. Na žalost uz AMI BIOS dolazi i zloglasni Intel ME. Tako da sam ipak vratio CoreBOOT BIOS i instalirao pfSense na bare metal.
A uvek može neki mod da razdvoji temu, možda još nekome bude zanimljivo, bolje ovako neka priča na forumu nego kroz PM :)
Nemam ništa protiv.
 
Drago mi je što vam se sviđa moja tema 🙂
Jedno pitanjce možda alex zna odgovor, probao na asus ploči sa atom 330 proc, i kod svakog restarta dobije drugu mac i samim tim ip adresu, nije mi baš jasno... A ni jedna nije prava tj od ploče.
 
Drago mi je što vam se sviđa moja tema 🙂
Jedno pitanjce možda alex zna odgovor, probao na asus ploči sa atom 330 proc, i kod svakog restarta dobije drugu mac i samim tim ip adresu, nije mi baš jasno... A ni jedna nije prava tj od ploče.
Ne razumem šta si probao na tom atomu? pfSense ?
 
Ma jok ovaj qts, ja i dalje pričam o njemu 🙂
Pfsense sam baš davno koristio, dok me nije mikrotik zainteresovao, a više me ni on ne interesuje...
 
Nisam gledao MAC, ali se IP adresa nije menjala nakon reboot-a. Ja sam imao mnogo veće probleme. Tako da je QTS ekspresno brzo pregažen XCP-NG-om.
 
Nazad
Vrh Dno