offline71
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.01.2010
- Poena
- 505
Za ovo si 100% u pravu, ali mi je to nekako "dosadno", podesiš i radi, zaboraviš da ga imašNe znam,meni je OMV6+ZFS stvarno najbolje nesto sto mozes da napravis.
Probao sam ja na ovom mališanu sa Intel Celeron J3160 Quad Core, 8GB RAM-a, i 1TB diskom.Promenom modela,da bliže odgovara hardveru na koji instaliram,sve je došlo na svoje mesto tj radi kako treba. Da li se, možda, još neko "igrao"?
Mali offtopic, jesi ovu mašinu negde kod nas nabavio, i gde?Probao sam ja na ovom mališanu sa Intel Celeron J3160 Quad Core, 8GB RAM-a, i 1TB diskom.
Pogledajte prilog 348587
Nisam nešto oduševljen brzinom, a hoće i da zabode svremena na vreme. Nedostaje mi Jails koji dolazi uz FreeBSD. TrueNAS CORE je za sada tata.
Nema to kod nas. To je Protectli FW4B sa 4x Intel Gigabitnim Pro mrežnim karticama. Skupo kao đavo.Mali offtopic, jesi ovu mašinu negde kod nas nabavio, i gde?Mrežne su Intel?
Prezadovoljan sam. Ali ja taj mali FW4D koristim samo za testiranje. Kao za ovaj QTS recimo što je okačio @offline71.I kako si zadovoljan?
Da.Pretpostavljam da voziš Pfsense?
Ovaj mali FW4B routira 1 Gbps traffic i pri tome je zauzeće procesora 20%. Za čist 1Gbps traffic uređaj je prejak. Ali to ostavlja prostora za instalaciju pfBlockera, IDS paketa, Squid Proxyja...itd što ga čini idealnim za kućnu upotrebu.Sve radi kako treba, može da rutira Gbps, ako treba?
Zavisi šta si instalirao na uređaju. pfSense ili OpenWRT? Koji VPN protokol koristiš i koja je brzina neta. Na primer, ovaj mali FW4B je preslab za pfSense i 300+ Mbps OpenVPN. Ako koristiš WireGuard ili IPSec onda si miran do 500 Mbps. Za sve preko toga, potreban je model sa mnogo jačim procesorom. Bolje je uzeti ovaj najslabiji model, na njega staviti OpenWRT + WireGuard i vozi. Za to je idealan.
OEM za ovaj Protectli je Yanling. Imaš ih na Aliju. Cene su nešto jače, ali to nije tipičan jeftini kineski proizvod. Ovo je mašina visokog kvaliteta i vrhunske izrade. Zato se u americi prodaju kao američki proizvod pod Protectli brendom.Vidim ima na Aliju sličnih mašina, kapiram da su kopije, ima ih i sa N5105/6005 i 2.5Gbps Intel karticama.
a baš ih na STH kanalu nahvališeA te jeftine Topton i XCY mašine sa 2.5Gbps portovima treba izbegavati. Skloni su crkavanju, pregrevanju, nema dokumentacije za njih, ne podržavaju CoreBOOT BIOS...itd.
a baš ih na STH kanalu nahvališe
Zato i mislio možda neki od njih da naručim.
Nemoj pogrešno da me shvatiš, ti uređaji rade, i rade super, jer Intel procesor je Intel procesor. Ali je kvalitet kućišta, kablova, i ispravljača ubi bože. Meni je kvalitet izrade jako bitan, i ja sam spreman da platim ekstra za to. Ako tebi to nije problem, i ne želiš da bacaš novac za fancy aluminijumsko kućište sa metalnim dugmićima i laserskim graviranjem, samo napred. Ne vidim ništa loše u tome. Instaliraš pfSense, gurneš ga u neki ćošak, i zaboraviš da postoji.Verovatno ima i toga, ali rekoše negde u klipu da su ih testirali nekoliko meseci.
Grešiš, ali nije to ni toliko bitno.Možda grešim, ali kapiram da se to manje više sve pravi na istom mestu,
Ne moraš ti da uzimaš taj iz USA. To bi bila čista ludost i bacanje para. Kupi Yanling najjeftiniji model, i to je to. U pitanju je potpuno isti uređaj. Čak ako odeš na Protectli sajt i pogledaš slike visoke rezolucije gde je uređaj otvoren, videćeš Yanling logo na ploči. BIOS sa njihovog sajta se bez problema uflešuje u Yanling uređaje jer je hardware potpuno isti.samo se lepe druge značke, sumnjam da je baš toliko lošijejedini problem bi bio neki support i garancija, mada opet, i da se taj iz USA pokvari, na isto mi dodje
![]()
Koristio sam ga u ProxMox-u jednu vreme. Kroz IOMMU sam omogućio direktan pristup mrežnim karticama i to je radilo fantastično. Ali da bi IOMMU bio dostupan, BIOS mora biti u UEFI režimu, a CoreBOOT po defaultu radi u legacy režimu. Morao sam da uflešujem nazad originalni AMI BIOS i da ga prebacim u UEFI režim da bi to sve radilo. Na žalost uz AMI BIOS dolazi i zloglasni Intel ME. Tako da sam ipak vratio CoreBOOT BIOS i instalirao pfSense na bare metal.I da, jesi Pfsense stavio na bare metal, ili kao VM u ProxMoxu recimo?
Nemam ništa protiv.A uvek može neki mod da razdvoji temu, možda još nekome bude zanimljivo, bolje ovako neka priča na forumu nego kroz PM![]()
Ne razumem šta si probao na tom atomu? pfSense ?Drago mi je što vam se sviđa moja tema 🙂
Jedno pitanjce možda alex zna odgovor, probao na asus ploči sa atom 330 proc, i kod svakog restarta dobije drugu mac i samim tim ip adresu, nije mi baš jasno... A ni jedna nije prava tj od ploče.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari