Šta je novo?

PTT adsl

Pa sa akcijom te izadje 1440din mesecno, u proseku, a ti se samo nateraj da odvajas sa strane od prvog meseca tu sumu, i resio si problem.

Ma, pare uvek nekako izmigolje pa kad ti trebaju nema ih. Akcija im je realno glupa i kako god okreneš ne valja. Bolje da su jednostavno nastavili prošlogodišnju akciju umesto da izmišljaju kerefeke.

P.S. Napravio sam grešku u prethodnoj poruci pošto sam pisao iz glave. Kog Telekoma je promocija 10/1 za 1550 din umesto 5/1 kako sam napisao.

Poslednja izmena:
Kod Pošte sada jedino vredi taj Pošta Net paket - kablovska plus adsl internet. Sve ostalo je tunjavo, da ne kažem krš.

Jedno pitanje, koliko traje otkazni rok za stare korisnike koji su po isteku jednogodisnjeg ugovora smanjili brzinu? Kod mene u posti su mi rekli da je 3 meseca rok ako se potpisuje ugovor na neodredjeno vreme, ali ja nisam potpisao novi ugovor vec samo neki zahtev za promenu usluge/paketa, mada u zahtevu pise da se ugovorom o pruzanju usluge koji sam potpisao jos 2011 u kome ne pise nista o otkaznom roku...
3 meseca je ako se posle promocije smanji brzina i uzme na neodredjeno. Zvao sam da mi poniste smanjenje, vratili su mi na 20 i sad mogu da raskinem ugovor kad god hocu, naravno placam punu cenu...
Vrlo zanimljiva, tj konfuzna, situacija. Ti zapravo pričaš o čistoj ADSL usluzi kod Pošte? Onda se ta priča odnosi na ovu promociju.

Ja sam zainteresovan za njihovu integrisanu, Pošta Net, uslugu - kablovska televizija + ADSL internet - pa sam i za to proveravao. Zvao sam i malopre tehničku podršku i ispričao za ovaj slučaj, tj post. Tip iz tehničke je bio prilično začuđen i zainteresovano me pitao na kom forumu sam to video/pročitao, pa sam mu rekao - nadam se da će nas posetiti i neko od zvaničnika.

Nigde, ali NIGDE, ne piše da je otkazni rok 3 meseca po isteku ugovora, već sasvim suprotno - kada ugovor istekne, istekao je. Poenta ugovorne obaveze i jeste u tome što se ti OBAVEZUJEŠ da ćeš koristiti njihove usluge u ugovorenom periodu i za to vreme se ne može tražiti smanjenje brzine, parkiranje servisa ili pak raskid ugovora. Mislim, može, ali uz plaćanje ugovorenih penala.

Na primer, potpišeš promo/akcijski ugovor na 12 meseci za ADSL 6/1. Prva tri meseca plaćaš 1 dinar i uz to imaš povećan protok na 10/1, a posle ta prva tri meseca ti se brzina vraća na 6/1 i plaćaš 1.920 RSD/m, što je i regularna cena. Po isteku ugovora, tj posle 12 meseci, ugovor automatski prelazi u ugovor na neodređeno, pri čemu je otkazni rok mesec dana - kao i svuda. To znači da možeš preći kod nekog drugog provajdera posle 13 plaćenih računa kod Pošte.

Inače, po isteku prva tri meseca, tj po prelasku na ugovorenu brzinu i standardnu cenu, možeš tražiti povećanje brzine (da ti stalno bude 10/1), za šta ćeš i plaćati veću cenu (prema cenovniku), bez obzira što si ugovor sklopio na slabiji paket.

Ja stvarno ne znam ko te je to slagao. Prijavi ti to jer ti il' ne znaju svoj posao il' te muntaju.

Poslednja izmena:
Čak, a šta je to "lagani surf"? :trust: Kako izgleda "hard surf"? :sceptic:

Ako je neko "hard surfer", onda sam to ja - otvaram i po više stotina tabova u sesiji. :S: Kol'ko znam, internet konekciju ozbiljnije opretećuju samo preuzimanja velikih paketa (dl filmova i slično), onlajn igranje (tu je valjda bitniji ping) i video strimovi velike rezolucije.

Ja trenutno imam 5/1 ADSL kod Euneta i nemam problem ni sa HD sadržajima sa YT-a, kao ni sa stimovima domaćih kanala. Ništa ne secka, sve normalno radi. Naravno, ne gledam strimove na dva i više računara istovremeno. Inače, OS apdejti (Linuks) i preuzimanje paketa ide sasvim lepo. Meni, realno, ni ne treba više.

10/1 je puna kapa, pod uslovom da je to pravih 10/1 i pod uslovom da ni jedan član domaćinstva ne koristi net u gore pomenute svrhe, koje mogu ozbiljno da hoguju link koliki god da je.

Da, jeste malo glupav izraz. Mislio sam ono Kurir, Blic i tako to. Međutim i njima je sada home page preko 1MB.

Po ovome ti si sam na tom linku pa može da prođe (to sam i napisao gore). Nas je troje u kući i imamo 9 uređaja nakačeno na mrežu (desktop, laptop, xbox, Smart TV, 5 androida). Mogu da garantujem da bi na ispod 10Mbs smetali jedno drugom.

btw, radio sam ja update i preko dailupa, ali je slatko kada se update LR od 870MB skine za 3 minuta ;)

Poslednja izmena:
Da, jeste malo glupav izraz. Mislio sam ono Kurir, Blic i tako to. Međutim i njima je sada home page preko 1MB.
U da, oni jesu gadni. Ali je meni veći problem kod Blica što imaju u stranici neke grdne skriptove koji baguju. :S:

Inače, čak i sa svim fleš animacijama i munjama skoro trenutno mi se otvaraju svi sajtovi. Moram još da primetim da je 5/1 kod YUBC-a bilo mnooogo brže za surf nego 5/1 kod Eunet ADSL-a.

Po ovome ti si sam na tom linku pa može da prođe (to sam i napisao gore). Nas je troje u kući i imamo 9 uređaja nakačeno na mrežu (desktop, laptop, xbox, Smart TV, 5 androida). Mogu da garantujem da bi na ispod 10Mbs smetali jedno drugom.
Na koju foru vas troje radite na po tri uređaja u isto vreme? :trust::d Šta ti je multitasking. :D

Mislim, mogu i ja da zamislim scenario u kom žena ili ja hoćemo da gledamo Comedy Central na D3i (3-4 Mbps), a dete hoće da gleda crtaće na Mini Ultra, što pak ide preko usluge D3Go (??? Mbps), ali mislim da je to izvodljivo na 10/1.

Kao što rekoh, ako ne računamo video strimove, onlajn gejming i dl teško će 3 korisnika da smore 6/1. Drugi je problem to što tih 6/1 često nisu ni 3/0,5. Ako pak taj protok treba da dele makar i samo dva smart tv-a, onda je to već problem.

btw, radio sam ja update i preko dailupa, ali je slatko kada se update LR od 870MB skine za 3 minuta ;)
Jeste. I ja sam veći deo svog internet iskustva proveo na dajl-apu, pa mi je ovih 5/1 milina. :) Naravno da je 100 Mbps "druga priča", al' meni do sada ovih 5/1 nikada nisu smetali, barem ne dovoljno da bih izdvajao neke značajno veće sume novca za bržu vezu. Sada razmišljam da uzmem D3i, pa pretpostavljam da će mi i 10 Mbps biti malo. :S:

Poslednja izmena:
Evo meni na 10/1 , blic stranu ucitava jedno 8 sekundi.
Na 6/1 ce kapiram da ucitava isto toliko vremena, jer kao sto rece magick, problem su flash sadrzaji i skriptovi i slicne munje.

Srecom je upload isti od 1mb, sto mi je bitnije od download-a trenutno za posao.

Kod tih teških sajtova, kao što su blic i slični, veći je problem komp (sem ako nije noviji baš noviji).

Mislim da je u većini slučajeva sve jedno dal imate 5 ili 10Mbps. Bar što se surfa tog tiče.

Ja sam trenutno na 10/2Mbps uz brdo uređaja tu... oćeš 4 desktopa, 3 laptopa, 5 smartfona, HTPC... srećom ne koristimo sve svi u isto vreme, pa nije problem. Inače kad pustimo 2x YT HD recimo, radi dok god neko treći ne pusti nešto da skine :) Zato čekam VDSL od bar 50Mbps, pa da neko vreme budem miran.

Kolege, odoh ja na kablovski KDS net. Nema ovo vise smisla, i ako sam odlucio jos pre oko mesec ipo da prekidam sa PTT-eom bas ce me zbog ovih par dana gde mi ocajno radi ucitavanje svih mogucih stranica drage volje reci zbogom zauvek posle 5,6 god. veronosti. Nije fazon samo imati brz net nego i kvalitetan. Sta meni vredi 6Mbit-a (teoretskih) ako mi ucitava stranci kao da je 256Kbit. Male boginje za ADSL net su trebale davnih dana da prodje dok je svima bio jos aktuelan Neobee ADSL net.

Ček, ti si na PTT ADSL-u i kažeš da ti sporo radi, a hoćeš da pređeš na njihov kabl?!? Kod nas, u Beogradu, je KDS sinonim za PTT-ovu mrežu jer su oni prvi to i počeli, a tako su se i reklamirali (PTT KDS).

Možeš li da uradiš jedan Speed test pa da okačiš, pošto me živo zanima kakav ti je protok?

Da, na novosadski mislim. Neki ozbiljan je kvar na mom portu u zadnjih par meseci. Veceras sam imao prekid u roku od sat vremena jedno 15tak puta od po 30 sec pa do 5min. I tako periodicno s vremena na vreme, dojadilo mi da se zezam vise sa podrskom. Koristim googlov dns uz to jos.
Protok kao protok na adsl, ok ping i download. Ali surf ima neku zestoku falinku. Pa mi je dosta bilo, vreme je za promenu.

Poslednja izmena:
Potpisao sam u martu prošle god ugovor kod ovih, reletivno sam zadovoljan. Sad gledam ovu akciju, koja traje do februara. Prošle godine to je bila najbolja ponuda na tržištu za adsl 10/1 Mb/s po ceni od 5 Mb/s, na godinu dana. Sad i drugi provajderi daju sličnu ponudu, pa mi nije jasno šta ovi u PTT-u tripuju. Ja već tražim drugog operatera. Najpoznatiji provajder za ADSL Telokom Srbija nudi baš nešto tako samo ugovor na 2 godine, što je malo odbijajuće.

Sad 27-og mi ističe godinu dana od potpisivanja ugovora, imao sam akciju do 20 Mbps za 1900 din. Šta raditi dalje, vidim da nude ovo do 10 Mbps i digitalnu televiziju, koja mi apsolutno ne treba, a 2700 din je preskupo i sporije od ovog što sam imao...

@Gizmo
Da promeniš operatera. Meni ističe ugovor krajem marta, a prošla akcija im je važila dotle. Pošto sam prinuđen da uzmem adsl internet, izgleda da će mi jedina opcija biti Telekom sa 2 godine ugovora(a to želim da izbegnem).
Ova ponuda PTT-a je veliko ništa, u ovakvoj ponudi ne vidim ni jedan razlog zašto bi neko produžio ugovor kod PTT-a. Uveliko gledam šta drugi nude i uglavnom ne može čovek da ih uhvati ni za glavu ni za rep. Svi do kraja februara imaju neke akcije, osim Telekoma koji ima malte ne stalnu akciju kao platiš 5 dobiješ 10.
Kad se sve sabere i oduzme, traži drugog operatera koji ima druge akcije, samo se raspitaj kakva im je usluga. Ovu akciju batali, nije vredna razmišljanja.

@Gizmo
U istoj sam situaciji kao ti, samo meni 29-og januara istice. Na telekom ne bih zbog 2 godine vezivanja i jedino sto sam povoljno nasao je eunet sa 50% popusta http://www.eunet.rs/adsl-cenovnik izadje 20Mbps 400din skuplje nego PTT, a plus sto daju neki popust od 5% ak redovno placas i 15% ako neki penzioner sklepa ugovor (ne znam da li vazi i za ovu akciju). Uglavnom za 5 dana idem po MIK u PTT pa zovem eunet da vidim sta i kako.

Da li je za Skype dovoljan PTT ADSL 2Mb(2048/320) ili da uzmem 6Mb (6144/1024)?

Inace koliko je zaista realna brzina?
I da li jos uvek daju WiFi modem TD854W ili imaju nesto bolje?

Imaš ovde u System requirements preporuke za brzinu. Meni se čini da je zvuk radio i sa 64kb upload.
Realna brzina je oko 18% manje od naznačene, ako su tehnički uslovi optimalni.
Dobićeš modem koji imaju na stanju. Možeš da tražiš bežični. Ako ga trenutno nemaju, zameniće ti kad budu dobili. Ja sam čekao nekoliko meseci. Mislim da se poklopilo da mi je stari crkao baš u vreme kad su trebali da dobiji bežične. Onda sam čekao još nekih 7-10 dana da mi zamene.

I da li jos uvek daju WiFi modem TD854W ili imaju nesto bolje?
Dok sam koristio PTT ADSL, prvo sam imao neki ne-WiFi TPLink. Pošto me nešto zezalo, zamenili su mi za novi WiFi model, takođe TPLink. Ne mogu da se setim oznake, ali ga nije bilo na sajtu TPLinka. To je neki model koji se pravi samo za telekomunikacione kompanije. Antena je interna i liči na neki od Huaweia kod Telekoma.

I dalje daju TD854W, bio tamo jedna sluzbenica se hvalila sa istim ko da drzi 1000€, mahala mi sa tim ispred glave: znas moze 10 megabitova!

Trebalo je da je pitaš kol'ko je težak - da l' može da posluži kao držač knjiga ili podupirač vrata. :d

I jel ima nešto bolje od Euneta trenutno? Idem danas da uzmem MIK. Šta piše u ugovoru nešto da je otkazni rok mesec dana? Nije valjda da moram da im javim da otkazujem ugovor unapred?

Ma jok, nego zato što se račun plaća unapred. Pošto smo već zagazili u februar, moraćeš da platiš barem pola februarskog računa (do 15.2.2014).

P.S. Meni su u Eunetu ponudili da mi dupliraju brzinu uz ugovornu obavezu od 24 meseca, ali ću ih iskulirati jer nisam zadovoljan njihovim servisom. U principu su OK, al' mislim da mi Total MIX više odgovara.

Poslednja izmena:
Stvarno su *****čine ovi iz PTT-a. Cimao se da spakujem opremu, išao po najgorem mogućem vetru do Katićeve, dođem tamo i kažu mi da šalter za ADSL radi samo od ponedeljka do petka. Crkli dabogda :mad:

Ratosiljao sam se ptt-a. Sad verovatno Eunet, ako nemate neki drugi predlog.

MOzda da probas u Telekomu 50mb za 1900 ali ti treba rastojanje manje od 250m od centrale.

BeotelNet?

Ne bih rekao da sam dovoljno blizu za 50 Mbps, evo ispod vrednosti.
Do 20 Mbps. Nešto su definitivno menjali. Našao sam svoj post na temi koji sam pisao krajem januara, ovo su vrednosti koje sam imao:

vrednosti.jpg

Sad sam proverio opet i Data Rate i Max rate za Downstream mi je povećan:

vrednosti.jpg

U prevodu, ranije sam dobijao ovo:

2474324505.png

Sad mi je brzina manje-više ovakva:

Opet to nije blizu 20 Mbps ali sam ipak zadovoljan što mi je i ovo povećano :)

Ne znam ni sam sta cu, beotel je ok za 1490 rsd, ali navikao sam na realnih 15mbps, ovamo ce to biti 9 u najboljem slucaju...

Probacu u Eunetu ako moze 20 Mbps, ako ne onda onaj 15 Mbps paket, nije skup sa 50% popusta. Jos neki predlog?

Poslednja izmena:
Vrh Dno