Šta je novo?

PTT adsl

2489891194.png

Ovo je sa ovim PTT ruterom. Imam sam neki stari TP-Link ruter i sa njim mi se cini da su parametri veze malo bolji, ali nesto je losije radila kucna mreza, a i treba mi wireless, pa sam poceo da koristim ovaj PTT-ov. Svejedno - vazno da radi. P.S. izabrao sam Frankfurt server cisto da probam kako radi.

^ daj !! sto ti je toliki ping koliko si udaljen od centrale? da li ti je pre bio veci ping ili manji kod koga si bio?

2489943055.png

ovo ti je moje stanje na klik 4

Poslednja izmena:
^ dobro nije merio sa servera na aljasci :beat:

Meni jako lici da je ptt preopteretio link bar u Novom Sadu.
Placam 20/1 dobro radi samo pre podne uvece je ocajan
2491001446.png

Ako se konektuejmem na telekom posto imam njihov modem 882 dobijem prunu brzinu i mnoog bolji ping, sto znaci da nije do parice jer toliko sam imao pocetkom januara i na ptt-u
2490990639.png

mozda je mnogo njih uzelo akciju pa centrala ne izdrzava

I na kraju sve zavisi od provajdera...

Ja tacno ne znam koji sistem poslovanja imaju nasi provajderi!?

Ali zato znam kako rade veci provajderi u svetu koji iznajmljuju bakrene vodove od centrale do korisnika, svaki provajder ima svoju mrezu optickih kablova (vlastitu ili je iznajmljuje) od svojih cvorista do telefonskih centrala i ka inostranstvu. Ali ako je na jednoj centrali mnogo korisnika, provajder mora povecavati kapacitete od svojih cvorista do tih centrala. Vece centrale su povezane kablovima kapaciteta 10 Gb/s, a manje 1 Gb/s. U svakom optickom kablu ima od 2 do cak 240 opticnih vlakana. Kapacitet centrale zavisi od broja zakupljenih optickih vlakana jednog provajdera.

Primer:
Govorimo o manjoj centrali koja je povezana ka cvoristu provajdera sa 5 optickih vlakana kapaciteta 1 Gb/s, ako kazemo da su sva vlakna u funkciji, kapacitet provajdera na toj centrali je 5 Gb/s. Ako imamo 1000 prikljucenih korisnika na tu centralu i ako su svi u isto vreme povezani, svaki korisnik ce priblizno imati negde oko 5 Mb/s na raspolaganju.

Poslednja izmena:
lelekom je prva ruka i ona ostalima prodaje portove, e sad da li ping i brzina ima veze do provajdera to mi je nekako nelogicno jer se nista ne menja u portu i parici kad uzmes mik, do modema i moze biti valjda :trust:

Juce se izgleda desio jedan "shtuc",jer mi se drugar pozalio (oboje imamo 10-ku na PTT) da mu je pala max brzina dowwnloada... dodjem kuci uvece i stvarno,i meni umanjeno,sve se nekako vuce...
Bacim pogled na modem,umesto 10 pise 8 Mb...resetujem modem i sve se vrati na normalu.Zovem drugara,odradimo isto i kod njega odmah sve ok...
Proverite vrednosti na modemima..

^ koji grad?

Isti slučaj i kod mene. Paket 20/1. Pre podne ping oko 25ms, brzina 17-18 Mbps. Uveče ping oko 60ms a brzina 13-15Mbps. Ovo se ranije nikada nije dešavalo. Čak sam pre neko veče imao i izgubljene pakete i pingove od po nekoliko stotina ms. Ajde za brzinu, manje više ali ping mi je bitan zbog igranja.
I mene interesuje zašto se ovo dešava.

Izgleda veci deo Vojvodine,jer sam pitao kolege iz svih krajeva (koji su zahvaljujuci meni uzeli PTT :D) i kod vecine ista prica...

Mada mi se danas na poslu net strasno vukao na Telekom ADSL-u... kandak nesto globalno...

Poslednja izmena:
ma jbs ti ovo resio sam idem sutra u telekom 10mbs za 1900 2 god i au polni organ.

Čuj, ovde imaš duplu brzinu za iste pare a ugovor 1 godina. Pa sve i da ti opadne brzina, opet ćeš imati više. Al dobro, bolje da se rastereti veza nama ostalima :D

P.S.
Prošlu poruku sam pisao u 21h a sada je oko 23h i sve je normalno. Ping se vratio na 23ms, brzina isto na staro. Biće da je porastao broj korisnika sa većim brzinama i da su opteretili link, tj. da nema kapaciteta. A bilo bi dobro da saznamo da li je to globalno za sve ADSL korisnike ili ne.

Poslednja izmena:
Ne mogu na PTT-ov wifi ruter TP LINK da pristupim u setup meni preko 192.168.1.1 . Ukucam u browser i samo stoji, neda mi pass i user da pisem. Tek sto sam ga uzeo od njih. Inace sve radi.
U tom meniju se podesava password i user za pristup wifi mrezi? Da li ima jos nesto da podesim zbog bezbednosti da se ne bi imao nepozvane goste?

Jap... znas svoje podatke,mislim user i pass za ADSL pristup?

Da, naravno.
Ne znam sto nece da pristupi 192.168.1.1 samo stoji i nista se ne desava. Sa prethodnim TP Linkom sam bez problema uvek pristupao.

Mozda adresa rutera nije 192.168.1.1

Ta je, pise i na modemu.
Jedino da ga resetujem na dugme i da podesim sve ispocetka. Ako bude i onda zezao onda zezanje sa vracanjem.

Ne mogu na PTT-ov wifi ruter TP LINK da pristupim u setup meni preko 192.168.1.1 . Ukucam u browser i samo stoji, neda mi pass i user da pisem. Tek sto sam ga uzeo od njih. Inace sve radi.
U tom meniju se podesava password i user za pristup wifi mrezi? Da li ima jos nesto da podesim zbog bezbednosti da se ne bi imao nepozvane goste?

Probaj preko drugog browsera, chrome ili opera, ni meni nece da otvori preko mozille.... Pozz :wave:

Da li neko ima problema sa youtubetom?
Kod mene od prvog dana skrnavi. Klipovi nece da se ucitaju do kraja. Krene da bufferuje i zakuca na 1/4 skale, onda moram misem da kliknem sa par sekundi napred i krene da ucitava 2/4 i zakuca i tako u krug. Video spot od 3 minuta moram iz cetiri puta da odgledam.
Takodje prisutan problem loseg pinga i protoka u udarnim terminima (radni dan 20-23h i ceo vikend).
U ruteru vrednosti odlicne, pokazuje mi max brzinu 24Mbps (do 20Mbps sam uzeo ket) i tp link ruter mi sluzi samo kao modem dok sam PPPoE konekciju digao sa mikrotika.
Napisao sam im mejl juce i cekam odgovor. Tek par dana imam njihov adsl i vec zalim sto sam prelazio :) nadam se da se necu patiti i narednih 11 meseci i 3 nedelje...

Meni je tako bilo pa sam im pisao mail i resili su to.

Ta je, pise i na modemu.
Jedino da ga resetujem na dugme i da podesim sve ispocetka. Ako bude i onda zezao onda zezanje sa vracanjem.

Resetovao sam modem na dugme. Zanimljivo da je ostalo podesavanje.

1. Da ostavim sve tako konfigurisano?
2. Gde da promenim naziv i pristupnu sifru za WiFi? Nasao sam, u Intefrace setup > wireless
3. Kako da budem siguran da mi se niko nece nakaciti na WiFi? Da li je dovoljno dugacka sifra sa velikim malim slovima kao i brojevima? Meni treba za TV, mobilni i eventulano vremenom za jos jedan komp.
4. Gde mogu da pratim sta je i ko je sve prikacen na WiFi?

U pitanju je TP link TD854W

---------
edit:

Sada gledam u Interface setup-u

po upustvu mi stoji za Dynamic route = RIP2-B Direction: Both

a meni stoji RIP1 i NONE

Da li da ostavim ili promenim?

------
Definitivno ima dosta stvari da se podesi mimo defaulta posle restarta rutera a pogotovo u Wifi odeljku.

Evo rezultat preko Verata

Poslednja izmena:
Youtube. Ucitava jednu cetvrtinu pa stane i nece dalje.

Ja isto imam problem, placam 20/1. Zvao help desk oni prvo sto su pital; dali je Novi Sad , zovi novosadski broj. Zvao njih, rekli poslai mail beogrdjanima sa obrazlozenjem. Sastavim lepo mail sa par slika grafa protoka, oni se jave sutradan da su stavili neko merenje da stavim vise velikih fajlova da skida i negasim modem. Stavim ja 7 live dvd linuxa da skida i posle dva stata posecna brzina 2Mbita. Stigne mail juce posle podne da su njihova merenja potvrdila problem javice mi se neko od servisera iz novog sada. I tako cekam ponedeljak. Sreca moja pa imam i sbb pa sam sve racunare prebacio na njega. Placam 2 neta baz zbog ovakvih stvari jer mi treba stabilan za posao.
Menjao sam i modem i spliter, takodje se kacio i direktno na tlekom internet i ista prica. Modem prijavi dolicne parametre max 20200/1020 snr 5 autenation 20, ali net katastrofa. Neznam sta bi mogao biri uzrok. Prethodnih 6 godina je radio bez i jednog problema.

Poslednja izmena:
Vrh Dno