Šta je novo?

PTT adsl

Da li sa parametrima ispod mogu potencijalno da izvlačim 18-20Mb/s? Prema max rate-u (a, i ovim ostalim parametrima, jer su u granicama normale) reklo bi se da mogu, ali bih zamolio nekog ko vec ima 20Mb/s da prokomentariše ove ostale parametre...

ADSL params:

SNR Margin 29.6 28.2db
Line Attenuation 3.8 4.2db
Data Rate 6144 1019 kbps
Max Rate 23140 2691kbps

Na telekomovom sajtu sam našao sledeća objašnjenja parametara (ko ne zna, a zanima ga):

"SNR Margin Down/Up(dB) – margine šuma koje govore koliki je šum i treba da se kreće u granicama od (25-40)/ (25-40). Što je SNR veći to je bolje. Modem može da radi i sa manjim SNR marginama, ali će raditi nestabilnije, dolaziće do prekidanja linka ili smanjenja protoka zbog povećanih grešaka.

Attenuation Down/Up(dB) – slabljenje na fizičkoj liniji. Ako je suviše veliko neće doći do uspostavljanja linka. Treba da se kreće u granicama (0-20)/ (0-20). Što je slabljenje manje to je bolje.

CRC / FEC / HEC Down/Up – brojači grešaka (bita, ramova, zaglavlja) koji su obično bliski ili jednaki nuli (za uspostavljen link i autentifikaciju ok). Velik broj grešaka (~1000 ili ~10000) ukazuje na probleme sa velikim signal/šumom, velikim slabljenjem parice, lošom paricom, lošom instalacijom ili lošim kontaktima na izvodu ili samoj kućnoj instalaciji."

Ipak, mene zanima kako se sve to izgleda u praksi, pa ko je raspoložen neka podeli sa ostalima...pozz i hvala na odg.

Poslednja izmena:
Jel moze da se zameni TD 8817 ruter za neki WiFi ruter koji imaju? Stari sam korisnik kod njih pa ako neko zna da li su hteli da mu zamene.

Zvaniči stav je da starim korisnicima ne zamenjuju rutere. WiFi ruter mogu da dobiju samo novi korisnici odnosno oni koji prvi put potpisuju ugovor kod PTT-a. S druge strane, pretežno u manjim sredinama, osoblje u pošti zna da izađe u susret starim korisnicima ali se to sve radi u poverenju ;).

Kome da se žalim, telekomu ili ptt-u i da li preko mail-a ili da ih zovem. Znam da je ranije bila priča da možeš da zoveš telekom da izvrše neku zamenu opreme na parici, kako bi mogao da imaš veće brzine.

Ako imas bilo kakvih problema, UVEK se zalis SVOM adsl operatoru! Onda oni dalje jure Telekom (koji je vlasnik svih tih uredjaja).... Znaci, moras da se zalis PTT-u, preko njihove tehnicke podrske. Ako ides preko mail-a, mozda ces cekati duze, ako ides preko telefona, treba da se ubedjujes sa onom "tetom" koja ce ko zna sta da ti prica. Mozda da uradis i jedno i drugo :) Posalji mail i na [email protected] i [email protected], a i pozovi ih na telefon tehnicke podrske, i od svih trazi da ti se proveri parica i da dobijes to sto placas... Trebace ti malo srece i dosta zivaca, al sam ubedjen da ces na kraju da to resis...

Da li neko ima neke insajderske informacije iz PTT-a, kada ce oni ponuditi VDSL pakete?

Prvo ce Telekom, a onda ce lagano svi provajderi. Videcemo po kojim cenama....

Vredi li razmisliti o paketu do 10Mbit na ovakvoj liniji? Trebalo bi da može da izgura? 6Mbit radi izuzetno stabilno.

G1odk5H.png

Ako imas bilo kakvih problema, UVEK se zalis SVOM adsl operatoru! Onda oni dalje jure Telekom (koji je vlasnik svih tih uredjaja).... Znaci, moras da se zalis PTT-u, preko njihove tehnicke podrske. Ako ides preko mail-a, mozda ces cekati duze, ako ides preko telefona, treba da se ubedjujes sa onom "tetom" koja ce ko zna sta da ti prica. Mozda da uradis i jedno i drugo :) Posalji mail i na [email protected] i [email protected], a i pozovi ih na telefon tehnicke podrske, i od svih trazi da ti se proveri parica i da dobijes to sto placas... Trebace ti malo srece i dosta zivaca, al sam ubedjen da ces na kraju da to resis...

Evo šta sam danas dobio kao odgovor:

"Poštovani,
Ugovor koji ste potpisali je za brzinu do 20480/1024Kbs što obuhvata sve brzine od 10240/1024Kbs do 20480/1024Kbs, što Vi ispunjavate brzinom od 12.5Mbs. Nakon što potpišete ugovor za određeni paket, PTT Net šalje zahtev Telekomu da na određenu liniju pusti zahtevanu brzinu. U Vašem slučaju je to do 20480/1024Kbs. Telekom pušta brzinu koja je maksimalna za Vašu paricu, ali to nikako nije zagarantovano da ćete imati 20Mbs. Takođe, PTT Net nije u poziciji niti u mogućnosti da od Telekoma zahteva zamenu korisničke parice. To može učiniti vlasnik telefonske linije direktno u Telekomu."

Chief:

Ako meni radi u fullu na ovim vrednostima,trebalo bi i tebi bez problema... bar sto se tice suma...

i59j12.jpg

Poslednja izmena:
Evo šta sam danas dobio kao odgovor:

"Poštovani,
Ugovor koji ste potpisali je za brzinu do 20480/1024Kbs što obuhvata sve brzine od 10240/1024Kbs do 20480/1024Kbs, što Vi ispunjavate brzinom od 12.5Mbs. Nakon što potpišete ugovor za određeni paket, PTT Net šalje zahtev Telekomu da na određenu liniju pusti zahtevanu brzinu. U Vašem slučaju je to do 20480/1024Kbs. Telekom pušta brzinu koja je maksimalna za Vašu paricu, ali to nikako nije zagarantovano da ćete imati 20Mbs. Takođe, PTT Net nije u poziciji niti u mogućnosti da od Telekoma zahteva zamenu korisničke parice. To može učiniti vlasnik telefonske linije direktno u Telekomu."

Nikako nemoj da stanes na ovome.... Sad taj mail PROSLEDI Telekomu na [email protected] sa ZAHTEVOM da ti se ispita parica i omoguci koriscenje kupljenog ADSL-a.

Istovremeno, odgovori i PTT-u, i reci da je to teoretski tacno, ali da ti nikako ne mozes da znas koji ti je maksimalni kvalitet parice, da ti ni u kom slucaju nisi odgovoran za njen kvalitet, da u krajnjoj liniji ne mozes ni biti upoznat sa tom cinjenicom, i da u tom slucaju trazis da ti se paket smanji na do10/1 ako Telekom ne bude u mogucnosti da sredi paricu. Jer DO 10 je sve od 1 do 10, a vec kad imas 12, onda bolje da placas 10 a da imas realnih 8,5 ili 9.

No, ako ti je razlika u ceni, za sada ne moras da trazis smanjenje brzine, ali mozes da im bar nagovestis kao jednu od opcija o kojima razmisljas, ali ces prvo da kontaktiras Telekom. Verujem da ce Telekom da te oduva i da ce ti reci da nisi njihov korisnik i da moras da se zalis PTT-u. AKO se to desi, forvarduj taj mail PTT-u.

***, sledi malo cimanje, pisanje, zvanje, al jedino sto na kraju mozes da dobijes je bolja parica, ali se cuvaj da ne izgubis zivce :) Salji mailove, trazi jer te sleduje, a u krajnjoj liniji pisaces i RATEL-u i zalices se na njihove usluge i trazices da se nesto sredi - ili manji paket ili bolji kvalitet parice.... Zvuci kao borba sa vetrenjacama, ali nista te ne kosta da pises mailove...

ja bi proverio duzinu parice nego me mrzi da idem i cekam opet, ne znam da li moze preko korisnckog servisa da se to odradi?

Neverovatno koliko je ovaj TD854W krs. Cak i sa MT882 imam bolje vrednosti SNR margins.

A jos veca je fora: U drugoj sobi imam takodje kompjuter koji se retko koristi ali na internet je povezan sa MT882 Njega naravno koristim, kada je TD854W iskljucen. To je tako sasvim super funkcionisalo dok sam imao telekomov HG520c. Medjutim SNR margins opadaju na TD854W i do 50% kada je apsolutno sve iskljuceno u drugoj sobi i kompjuter i MT882, cim se izvadi onaj mali telefonski kabl iz MT882 bez obzira sto je skroz iskljucen SNR Margins rastu do 50% na TD854W.

Neverovatno, mozda neko ima slicnu situaciju pa da podelim jer mi nikada ne bi palo na pamet da nisam sasvim slucajno izvukao taj kablic.

kazu da se taj deli, ne znam ja u sredu saljem MIK broj pa ono javicu kako ispadne sve

Na osnovu cega zakljucis da je krs? Pitam posto do sada nisam nikada imao wifi.

Svi provajderi nude jeftina resenja, a ako nekom njihov modem / ruter ne odgovara, neka kupi svoj ruter, a njihov modem / ruter prebaci u modem nacin rada.
Postoje ruteri od 20 EUR pa do 150 EUR za kucnu upotrebu ili za poslovnu i preko 150 EUR...

meni se cini da je kod ptt dosta veci ping od lelekoma

prema kojim destinacijama misliš da je veći? Ja sam koristio svojevremeno PTT godinu dana, nisam ovo primetio.

video sam da neki kace rezultate na 10 mbs ping im je 30-40 a meni je na 4/0.5 najvise 20, nocu 10

evo primera vrati na 88 stranu i vidi sta je ivann postovao

ping na speed testu jako varira
2487799738.png

2486178287.png

2486214007.png

bilo je mnogo bolje pocetkom januara sad su malo preopteretili linkove izgleda

Evo i ja sam danas uzeo PTT novogodisnju akciju do 20Mbps i radi idealno. Izvlaci 17.5Mbps download sa 0.75Mb upload, ping -verat.net 9ms.
Kod telekoma sam dugo godina bio i zatrazio sam 16Mbps ket (tada bio maximalni) i nisu mi dali, kao parica moze samo do 8Mbps da podrzi iako mi u hijavata HG530 pisalo max 24Mbps. Kod PTTa mi odobrise do 20Mbps i stvarno radi net i jos svega 1900din/mjesec :)

modem im je los mozda zato

Mogu da probam da uzmem Pirelli od ortaka, pa da vidim kakva je tad situacija.

Haha, stvarno je ruter u pitanju, koje ******. Evo me sa Pirelli ruterom.

TP-LINK:

vrednosti.jpg

Pirelli:

vrednosti2.jpg

Hehe, Speedtest pokazuje da mi je IP Telekom :) Koja razlika, neverovatno. Sutra pravac gigatron da kupim neki dobar ruter. Koji preporučujete, da radi dobro a da nije previše skup?

Poslednja izmena:
Menjao sam se sa drugom za Pirelli, meni bolje radi a njemu isto, tako da mu je svejedno :)

Pirelli ti pokazuje Telekom, jer u settings nisi stavio svoje podatke za PPPoE pristup :) Doduse, bas te briga, samo im redovno placaj racune ;)

Jap,u stvari ti sada koristis Telekom internet a ne PTT....

Nazad
Vrh Dno