DeepBlue je napisao(la):
Nikako ne kontam zasto se tebi stalno cini da je FZ30 bacanje para? Pa nije moguce da on ne vredi tih para? Ipak je to dlsr wannabe i cenom i performansama
Mislim da pravilno razmišljaš.
Svi koji te savetuju da je bacanje para uzeti S9500 (FZ30) naspram S5600 (FZ7) mislim da nisu upravu. S9500 košta tačno više koliko i nudi u odnosi na S5600. Imao sam prilike da držim u ruci S5600 i on u odnosu na S9500 izgleda kao dečija igračka sa buvljaka.
Razlog zašto sam tek u decembru kupio digitalni foto aparat je što sam želeo aparat koji ću moći da koristim kao i SLR (pre svega mislim na manuelni zum jer sa dugmićima bez obzira koji aparat da je u pitaju nikada nisam mogao da napravim kadar onakav kakav sam želeo).
Svako ko je probao da fotografiše grupu ljudi u zatvorenom prostoru zna koliko je važno da objektiv ima širinu (28mm - bilo je situacija kada mi je i ovo bilo malo i u tim situacijama nikakva gimnastika ako objektiv kreće od 35mm ne pomaže) koju S5600 i Panasonic aparati nemaju.
Postojanje stopice za spoljni blic je meni jako važno. Bez obzira na jačinu ugrađenog blica fotografisanje sa spoljnim blicem je pre svega brže (sa 6V foto baterijom) jer nema čekanja da se blic napuni, a i fotografije su puno bolje ako je predmet fotografisanja dalje.
Ovo su samo neki od razloga zašto sam izabrao S9500 a ne S5600.
Ja sam takođe razmišljao da li da kupim Canon 350D (imam blic za Canon stopicu, a imam i Canon SLR) ili Fuji S9500. Da bi dobio sličan ili isti raspon zuma trebalo je da uz 350D dokupim ili Sigmu 18-125 (28-200mm ekvivalent) 285€ ili Sigmu 18-200 (28-300mm ekvivalent) u to vreme koštala 395€ a sada 330€ (u uporednom testu koji sam našao Sigma 18-125 je puno bolja od Sigme 18-200 i Tamrona istog raspona).
Sa trenutnim cenama Kombinacija 350D + Sigma 18-125 košta 985€,a S9500 ispod 500€. Da li Canon + Sigma vrede duplo više od Fuji-a, ja mislim da ne.
Ono što nisam naveo kao bitnu prednost S9500 u odnosu na S5600 a još izraženije je u odnosu na DSLR je pokretni ekran. Ekran nema toliko slobode koliko ekrani na Pro1 ili A200 ali je po meni zgodniji za slikanje sa stomaka (verovatno jedan od razloga zašto se ekran na R1 nalazi tamo gde se nalazi) jer se aparat prirodnije drži sa dve ruke.
S9500 nije jednostavan aparat traži da mu se posvetiš, da naučiš šta može (a može puno) a šta ne.
Pozdrav