Šta je novo?

Prosumer Round Up

majka je napisao(la):
Deepblue, nije losa ta kombinacija sa pocetne cenovne tacke gledista.
ipak, kada bi probao uporedo neki Canon, Nikon [kladim se i Sony] dSLR video bi da su brzi u odzivu, a da su im senzori bolji nego Panasonic-ov koji je u Oly-ju, to je vec izmereno.

Pa pretpostavljam da jeste tako...ipak su prva dva stari igraci....ja sam i komentarisao samo sa cenovne tacke gledista (drugo ni ne mogu da komentarisem jer ne znam)....prilicno lepo izgleda kada neko da telo, dva objektiva, jedan wide, drugi tele i to sve za 890 ojra...ipak oni moraju necim da privlace kupce....

Ajd i ja da se ubacim. Ako BAS hoces neki prosumer (ali ne vidim zasto NE uloziti malo vise love za neki DSLR, pa cak nek bude i to neki Nikon D50 sa 18-200VR objektivom za all around akciju - posto vidim da ti treba neki slican raspon, inace je to 27-300mm kod prosumera), onda bih se ja odlucio za Fuji S9500. Uvek cu menjati stabilizaciju za aparat koji ima (i to drasticno) manje suma na velikim ISO vrednostima (Panasonic je los cak i na ISO200 u mracnijim uslovima, slike su sve "watercolor", a kamoli na ISO400, mada je situacija malo bolja, tj. ima solidan ISO200 na dobrom svetlu, dok ISO400 opet ima watercolor efekat kako god okrenes).

I mislim da ce Fuji S9500 izvuci vise detalja od FZ30.

Opet da ponovim: kad bi probao i najjeftiniji Nikon D50 DSLR + 18-200VR objektiv NIKAD ne bi ni pomislio na prosumer klasu. Isto vazi i za Canon 350D uz neki slican objektiv (neko ko koristi Canon ti moze preporuciti neki objektiv slicnog raspona). Dobijes brzinu, veci dinamicki raspon, dubinsku ostrinu kakvu nemas kod prosumera, drasticno malo suma na visokim ISO vrednostima, plus sto recimo 18-200 VR objektiv ima i odlicnu stabilizaciju.

Nikon D50 mislim da je ispod 700e (mislim cak da za nekih 725e mozes da ga kupis sa kit objektivom), 18-200 je 599 USD (znaci 600 evra). Znaci za 1300e imas aparat sa DVA objektiva, od toga jedan sa stabilizacijom i vrlo dobrim performansama i odlicnim zoom rasponom (a i fenomenalno se pokazao objektiv kao all-around resenje koje ti hoces). Slicna stvar je i sa Canonom verovatno.

Ako si bas zapeo, dajem prednost Fujiu S9500.

Ehej, dođosmo do 1300€ za početnika. I tu verovatno nije kraj investicijama kad je dSLR u pitanju. Ovde se govori oko nekih 400 pa i malo više evra.

Da imam budžet od 1300€ za aparat, kupio bih R1 i ostalo bi mi para da kupim po klimu u svakoj sobi, pa i u WC da ubacim jednu. :D

DeepBlue je napisao(la):
Nikako ne kontam zasto se tebi stalno cini da je FZ30 bacanje para? Pa nije moguce da on ne vredi tih para? Ipak je to dlsr wannabe i cenom i performansama :)

Mislim da pravilno razmišljaš.
Svi koji te savetuju da je bacanje para uzeti S9500 (FZ30) naspram S5600 (FZ7) mislim da nisu upravu. S9500 košta tačno više koliko i nudi u odnosi na S5600. Imao sam prilike da držim u ruci S5600 i on u odnosu na S9500 izgleda kao dečija igračka sa buvljaka.
Razlog zašto sam tek u decembru kupio digitalni foto aparat je što sam želeo aparat koji ću moći da koristim kao i SLR (pre svega mislim na manuelni zum jer sa dugmićima bez obzira koji aparat da je u pitaju nikada nisam mogao da napravim kadar onakav kakav sam želeo).
Svako ko je probao da fotografiše grupu ljudi u zatvorenom prostoru zna koliko je važno da objektiv ima širinu (28mm - bilo je situacija kada mi je i ovo bilo malo i u tim situacijama nikakva gimnastika ako objektiv kreće od 35mm ne pomaže) koju S5600 i Panasonic aparati nemaju.
Postojanje stopice za spoljni blic je meni jako važno. Bez obzira na jačinu ugrađenog blica fotografisanje sa spoljnim blicem je pre svega brže (sa 6V foto baterijom) jer nema čekanja da se blic napuni, a i fotografije su puno bolje ako je predmet fotografisanja dalje.
Ovo su samo neki od razloga zašto sam izabrao S9500 a ne S5600.

Ja sam takođe razmišljao da li da kupim Canon 350D (imam blic za Canon stopicu, a imam i Canon SLR) ili Fuji S9500. Da bi dobio sličan ili isti raspon zuma trebalo je da uz 350D dokupim ili Sigmu 18-125 (28-200mm ekvivalent) 285€ ili Sigmu 18-200 (28-300mm ekvivalent) u to vreme koštala 395€ a sada 330€ (u uporednom testu koji sam našao Sigma 18-125 je puno bolja od Sigme 18-200 i Tamrona istog raspona).
Sa trenutnim cenama Kombinacija 350D + Sigma 18-125 košta 985€,a S9500 ispod 500€. Da li Canon + Sigma vrede duplo više od Fuji-a, ja mislim da ne.
Ono što nisam naveo kao bitnu prednost S9500 u odnosu na S5600 a još izraženije je u odnosu na DSLR je pokretni ekran. Ekran nema toliko slobode koliko ekrani na Pro1 ili A200 ali je po meni zgodniji za slikanje sa stomaka (verovatno jedan od razloga zašto se ekran na R1 nalazi tamo gde se nalazi) jer se aparat prirodnije drži sa dve ruke.

S9500 nije jednostavan aparat traži da mu se posvetiš, da naučiš šta može (a može puno) a šta ne.

Pozdrav

RUS je napisao(la):
Mislim da pravilno razmišljaš.
Svi koji te savetuju da je bacanje para uzeti S9500 (FZ30) naspram S5600 (FZ7) mislim da nisu upravu. S9500 košta tačno više koliko i nudi u odnosi na S5600. Imao sam prilike da držim u ruci S5600 i on u odnosu na S9500 izgleda kao dečija igračka sa buvljaka.

RUS kad kaze on je rek'o :)

To i ja pokusavam da kazem....da oni toliko kostaju jer toliko i daju za te novce...

Poslednja izmena:
nidza je napisao(la):
Ehej, dođosmo do 1300€ za početnika. I tu verovatno nije kraj investicijama kad je dSLR u pitanju. Ovde se govori oko nekih 400 pa i malo više evra.

Napisao sam da ima za 725e da se kupi Nikon D50 sa kit (18-55) objektivom + 512MB kartica. To je niza cena od R1, a dobija se neki start, odnosno imas DSLR aparat - neogranicenu mogucnost izbora objektiva (naravno, kit objektiv je dosta za pocetak, sigurno ce se svako snaci i kasnije kupiti neki dobar objektiv). A kad nabavis dobar objektiv, mozes da menjas telo aparata kako god hoces.

Njegove zelje po meni vode ka kupovini DSLR aparata i koliko vidim iz raznih postova, ima da se razocara ako bude kupio prosumera... previse se ocekuje.

Svejedno, opet bih mu preporucio S9500 ako hoce bas takvu vrstu aparata.

Poslednja izmena:
nidza je napisao(la):

Da imam budžet od 1300€ za aparat, kupio bih R1 i ostalo bi mi para da kupim po klimu u svakoj sobi, pa i u WC da ubacim jednu. :D

UH....klima u WC....dobra ideja...covek zna lepo tamo da se preznoji :d

U pravu je covek manite se vi tih cifara 1000+ evra....ne planiram ja toliko da trosim....mislim da mi je FZ30 trenutno cenovni vrh...ne bih isao dalje od toga pa ni zbog R1....

cozmo je napisao(la):
Njegove zelje po meni vode ka kupovini DSLR aparata i koliko vidim iz raznih postova, ima da se razocara ako bude kupio prosumera... previse se ocekuje.

Svejedno, opet bih mu preporucio S9500 ako hoce bas takvu vrstu aparata.

Ma otkud ti da previse ocekujem...ja sto puta govorim da ne zelim dslr...sta je tu nejasno....

Meni se S9500 ne svidja iz dva razloga....nema IS i FZ ima duzi zoom....meni wide ugao nije toliko bitan a ni ISO, u principu ne idem dalje od ISO100 (pa mi zato dslr i nije zelja)...ionako mrzim da fotografisem ljude pa mi nije problem sto nece svi stati u kadar....

Poslednja izmena:
Pa eto, covjek je skont'o sta tacno hoce i sad jos samo da skupi pare:)
Tako da ja preporucujem da vise ne citas komentare(samo dzabe se raspravlja nesto sto je raspravljano milion puta) i fino javis kad si se ponovio...

Siksy je napisao(la):
Pa eto, covjek je skont'o sta tacno hoce i sad jos samo da skupi pare:)
Tako da ja preporucujem da vise ne citas komentare(samo dzabe se raspravlja nesto sto je raspravljano milion puta) i fino javis kad si se ponovio...

To sto sam se ja prilicno skontao ne znaci da ne treba da cujem razna misljenja...i ne samo ja...nego i oni kojima ova diskusija moze biti od pomoci...svasta ovde moze da se procita :d Uostalom diskusije su zdrave za mozak :d

Au al ste se rasprichali za jedan dan, ne mogu sad da udaram quote:)

Deep, ono shto je bitno u ovoj prichi je da izmedju H2/S2/Fz7 i S9500 i FZ30 nema sushtinske razlike u osecaju i korishcenju aparata, osim velichine.

Bilo bi dobro ako mozesh da probash najsporiji (poshteni) DSLR - 300D pa posle njega S9500 i bice ti jasno o chemu pricham. A tebe niko ne tera da kupish 10 objektiva. Mozesh da kupish allaround, polovnu kombinaciju (300D + 18-125 moze da se uzme za ~600e), i to ce ti pokriti sve ono shto i ova dva, moci cesh da kropujesh do tih 12x zuma ako ti je to toliko bitno i imacesh opet bolje fotke. Kada jednom vidish shta se sa fotkom iz dSLRa moze uraditi, prosumeri ce ti biti "bljak" :D A uopshte necu da pominjem prednost optichkog trazila, brzinu fokusa, externe komande, lezanje u rukama, a onda i nadogradivost, pa cesh uvek kada skupish neke pare moci da kupish neshto i poboljshash aparat (ovo uglavnom znachi da cesh sve pare koje skupish da grunesh u aparat :D).

Ja samo hocu da ti kazem da je skok sa H2 klase na FZ30 jednostavno mlak, dok je skok na DSLR revolucija, i zato je po meni sve preko 400e bacanje para za ne-DSLR. :D

I opet kazem, poshto si pochetnik, tebi ne treba ni FZ30, ni DSLR, vec ono shto sam ti vec rekao.

@driver and all dslr fans :)

Vi izgleda nikako ne mozete da shvatite da neko moze da ne zeli dslr, a evo i jednog jako prostog razloga...shvatam ja da su slike bolje, da moze da se dobro iskoristi to sto se kupi...da jednom kad se ulozi u telo dalje sve ide lakse...da su slike bolje...da su aparati brzi...da sveukupno rade bolje...ali ja jednostavno ne zelim to da osetim :) Jednom u to kolo kad se udje kraja nema...i ja bih onda hteo ovaj objektiv...onaj objektiv...ovaj dodatak...pa fish eye....pa sve moguce sto moze na neki dslr da se stavi...takav sam tip...a izgleda da i ti volis to sve da posedujes :D E upravo zato ja NECU dlsr....svesno ne zelim da upadam u taj zacarani krug, nego namerno hocu nesto sto dovoljno lici na dslr...ima pristojan kvalitet fotografije i pristojne opcije i SPRECAVA ME da ga nadogradjujem....jednostavno receno...sam cu sebe da sprecim da dajem pare na nesto sto mi realno nece trebati (realno mi ne treba ni ovo ali to je druga prica :d )...a dao bi kad bi kupio jedan dslr...potrosio bi bre boga na to...ovako kupim jedno fiksirano cudo... i to ti je sto ti je....ne moze da ti nedostaje nesto sto nisi probao...eto to je poenta...valjda sam bio malo jasniji...:) Mislim da nisam bas usamljen sa ovim stavom...

PS @driver
razumem ja tebe savrseno sta ti govoris, i u pravu si....ali ne razumes ti mene :)

Poslednja izmena:
A zashto necesh DSLR a hocesh da lichi na njega ? :D

I nije problem shto ti necesh dslr, vec shto hocesh digitalac koji koshta kao DSLR :D

(kad dodjesh u BGD, ima da te startujem sa ledja i uvalim ti DSLR u ruke, pa si gotov :D)

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
A zashto necesh DSLR a hocesh da lichi na njega ? :D

I nije problem shto ti necesh dslr, vec shto hocesh digitalac koji koshta kao DSLR :D

(kad dodjesh u BGD, ima da te startujem sa ledja i uvalim ti DSLR u ruke, pa si gotov :D)

E jeb'ga sad :p ...vrtimo se u krug....bitno da ja tebe razumem :p :D

Ahahahahaha sad sam video tvoj edit hahahahahahahaha nemoj sa ledja ziv bio sto godina...kad si vec naumio da me obrlatis za dslr onda se dogovorimo za nagovaranje :p :D

Poslednja izmena:
'Ajde više kupuj nešto i slikaj, dosta teoretisanja :)

Dosad si mogao izložbu da napraviš, umesto što si ovoliku trakavica temu napravio... :)

Poslednja izmena:
E stvarno bre :)

A znash kako sam ja preshao na dSLR ? :)

Prodao sam Fuji S5500 u oktobru proshle godine, i reko da uzmem S5600 ili S7000 i odluchim se za S5600. To je bilo neshto oko 10-11h ujutru. Do kraja dana, imao sam 300D, kit objektiv i booster = ~600e placeno, a do kraja godine Sigmu 18-125 za 280e, Canon 50/1.8 (85e) i Sigmu 500DG super (blic) za 250e :D

Danas imam Canon 20D, 4 jeftinija objektiva (600e zajedno), ovaj blic od 250e, i sve to koshta duplo vishe nego auto koji vozim, pa mislim da je jasno :D:D

Ali ne postoji situacija koju ne mogu da pokrijem, a zamisli kada budem kupio fancy objektive (da li da pomenem da ne prodje dan a da ih ne snimam na ebayu ? :D:D)

Poslednja izmena:
@driver

Priznaj sad lepo da te to neko izvato na foru da uzmes to sve i sad ti je isti covek glavni dobavljac :) :) :) Prodajes li ti makar onda te tvoje slike ili je to samo skup hobi???

@sasa ns

pa da znas vala da sam i mogao koliko pricamo o ovome...ali makar je korisna prica...tako da je odluceno...uzimam FZ30 cim skupim lovu i trazim axela....osim ako me driver tamo ne nadje i obrlati da skuckam i kucu i sve sto imam na fenserica stakla kao on :p

Nek ti je sa srećom. U zdravlju ga koristio!

Modovi, 'ajd' nek' neko nađe jedan katančić pa da pričamo o nečem interesantnijem :)

DeepBlue je napisao(la):
@driver
Priznaj sad lepo da te to neko izvato na foru da uzmes to sve i sad ti je isti covek glavni dobavljac :) :) :)

Ma ortak tog dana kupio 300D i ja svratio do njega potpuno sluchajno, pa sam ga i ja probao :D I ja sam tako kao ti znao da je dSLR bolji, ali kada sam ga probao, drugo za mene vishe nije postojalo :D

Prodajes li ti makar onda te tvoje slike ili je to samo skup hobi???

Josh uvek je hobi, opushteno fotkanje, uzivanje, padne tu i tamo neka kinta, ali nishta ozbiljno. Necu nishta ozbiljno da radim dok ne budem siguran da ce to biti na visokom nivou, pa sam trenutno u fazi vezbanja i usavrshavanja, usput i nemam previshe vremena, a plan je da krene kinta jednog dana :D

...uzimam FZ30 cim skupim lovu i trazim axela....osim ako me driver tamo ne nadje i obrlati da skuckam i kucu i sve sto imam na fenserica stakla kao on :p

Ma ne, ja samo kazem da je to najgora kupovina koju si mogao da napravish, ali dobro, tvoje su pare :D

@driver

Pa eto vidis...tu je zackoljica...ti imas planove da to bude makar poluprofesionalno, u najmanju ruku, bavljenje fotografijom...dok ja apsolutno nemam takvih ambicija....

I da...u pravu si...moje su pare...:D :D :D

E tacno cu morati da odem do poznanika jednog i pogledam D70, on maltene zivi od fotografisanja...bas da vidim sta je to toliko opcinjavajuce...samo kad budem u prilici...i ja sam kriza sa vremenom haos....

PS: Goni se bre driver...sad moram da pitam....koliko se isplati uzimati polovne aparate??? :D :D :D :D

majka je napisao(la):
pre nedelju dana je bio u prodaji 350D+kit objektiv sa 10 meseci garancije, savrseno stanje za 550.

A gde pronalazite te oglase ako se sme znati??? Mada bi to verovatno bila i reklama onda nekog sajta.....To je lepa cena za nesto sto je verovatno staro samo 2 meseca....ali ne znam koliko se moze imati poverenja u polovne stvari...

Aahaha, ja ne bih mogao da spavam posle ovoga :D

Pomenuta polovna stvar radi kao zmaj kod druga (DZ)Drxa :D

Pa dobro...ja ionako nisam pri parama sad da to uzmem kad bi se pojavilo...ali me svakako interesuje kako bi mogao da pratim tu "scenu" :)

Nazad
Vrh Dno