Šta je novo?

Promene u SK...

Nemate pojma :) , ako nešto treba izbaciti iz SK-a, to su opisi igara i programa za mobilne telefone! Šta će bre koji moj to u Svetu *Kompjutera*? Koga to interesuje, nek kupuje mobilni magazin ili šta već... konzole su bliže kompovima od telefona...

Poslednja izmena:
Ubedljivo najkorisniji deo SK-a su mi opisi sitnih freeware/shareware programcica, medju kojima se nadje po neki koji mi je bas nedostajao...

treba ukloniti sve opise za konzole i mobilne telefone i prosiriti 'net play' rubriku

@Forsaken demon
Pazi da se razumemo,nisam protiv saradnika koji imaju chuku da napishu nesto pametno.Ne kazem da takvih nema u SK.Ne kapiram nikakao kako jedan takav list sa tolikim tirazem nemoze posteno da plati ljude koji koji bi savesno radili svoj posao. Samo da dodam da u svakom broju SK ima tacno 50! strana placenog reklamnog prostora. 1 strana kosta 30 000 din (bez PDV) to je ljudi moji tacno 1.500 000 din!
Znaci samo od reklama + mali oglasi + prodati tiraz.Necu spominjati i to da izdavacka kuca koja stoji iza SK ima sopstvenu stampariju , znaci troskovi stampe su manji nego kod ostalih IT casopisa.Onda neko debelu lovu trpa sebi u dzep a glavni deo posla odradjuju saradnici za (kako ti kazes ) bedni honorar.Ja non-stop ponavaljam da redakciji SK nije stalo do kvalitetnih tekstova vec do broja firmi koje ce placati reklamiranje u njihovom listu.
Zato je vecina tekstova pristrasna ili otvorena reklama nekog distributera ,uvoznika i sl. Ovu kritiku sa par puta slao na njihovu adresu naravno , nisam ni ocekivao da ce to da objave u rubrici "pisma citalaca" il' kako se vec zove.

Poslednja izmena:
Potpuno sam bio zadovoljan dosadasnjim sadrzajem SK-a,ali mi se nikako ne svidja opisivanje konzolaskih igara umesto pc igara.Sami opisi su isuvise vredni,da bi se zamenjivali "sa opisima tamo nekih glupavih konzolnih igrica" :D :D :D .Nijedan igracki casopis nema dovoljno kvalitetne opise igara kao SK,a SK cak nije iskljucivo igracki casopis ! (NIJEDAN = od igrackih casopisa citao sam samo gamer i hacker :d ) Ako vam se bas opisuju konzolne igre ubacite jos 4-5 strana u SK i pustite neke novajlije da ih opisuju.Posle 4-5 meseci svima ce se to smuciti,i vi onda izbacite tih 4-5 strana.I to je to. :d

niple je napisao(la):
Sale lobiraj tamo da ne pishu vishe o konzolama. Hvala.

-_-;;

Kad mi neko objasni zasto, mozda. Kad mi neko da razuman razlog zasto mu smeta 4-5 strana o igrama sa konzola. Pa sta ako vas to ne zanima, jel treba ceo tekst da bude posvecen jednom coveku. SK je odavno casopis koji niko ne cita celog, preveliki izbor tema garantuje da nece svakoga sve zanimati.
Isto tako, koga ne zanimaju konzole, cao zdravo, slobodan si da preskocis.

A drugo, ko kaze da konzola nije racunar/kompjuter je ni manje ni vise nego glup, u boljem slucaju "ne zna sta prica", a u svakom slucaju nije vredno diskutovati sa njime.

ZverBre je napisao(la):
...znaci troskovi stampe su manji nego kod ostalih IT casopisa.

Ne upustaj se u matematiku sa nepoznatima koje ne mozes da znas. A tek, koliko si povrsan govori cinjenica da najvazniju stvar, cenu od 100 dinara nisi naveo.

Bogami, Sasa, kad od 120 strana skoro 1/3 cine reklame, nije preterano tesko malo povecati kvalitet papira, pa makar da malo i poskupi... ;)

Nije mi jasno zasto dizete toliku frku zbog 5-6 opisa za konzole.Pa i ranije ih je bilo u sk,koliko se ja secam opisivali su igre za sega mega drive 2 i PSX.Konzole su veoma zastupljene kod nas a kako stvari stoje bice ih jos vise.Naravno da ce sk pokusati da privuce jos vise citalaca...
Pozdrav...

Delija je napisao(la):
Bogami, Sasa, kad od 120 strana skoro 1/3 cine reklame, nije preterano tesko malo povecati kvalitet papira, pa makar da malo i poskupi... ;)

Samo vi prestanite da razmisljate sta je lako a sta nije, jer stvarno ne znate sta i kako povlaci sta i zasto :). Ni ja ne znam sve, ali dovoljno da ti kazem ovo.

Koncentrisi se na citanje SK i ocenu da li ti se takav kakav je svidja ili ne. Ako ti se svidja, kupi, ako ne, nemoj i ql.
Saveti citaoca su svakako pozeljni i korisni, ali ne u tehnickom pogledu jer o tome ima ko je mnogo upuceniji da razmislja. Kako se kome dopao neki tekst, da li necemu treba posvetiti vise ili manje paznje je domen citaoca, nemoj iskakati iz njega.
I da, kad citaoc nesto kritikuje ili hvali, obrazlozenje bi trebalo da bude razumno. Stoga se "necu opise konzola, to su gluposti koje igraju samo deca" ili "to nisu kompjuteri" ili "ja to nemam, sta ce mi onda opisi" ne igraju ;).

Sta su se svi pobunili odma kad je na par strana izaslo par igara sa konzola..?
Opisali su God of War, koja je VRHUNSKA, i takve igre NEMA na PC-u.. I sta je bre konzola nego kompjuter, ne zove se casopis "Svet PC-a".. Sta,.. da vam nije mozda zafalilo strana za opise Morrowind-a, i takvih igara.. koje su vam protracile znacajan deo zivota dok ste ih presli.. umesto da ste radili nesto korisno.. ;)
Ali najbolje od svega.. je upotrebljavanje reci "novinar" za kolumniste SK-a.. Nikog ne vredjam, ali ne mozete tako da se frljate sa izrazima.. Ja sam sad profesionalni fotograf ako sam kupio digitalni aparat?? :d

forsaken demon je napisao(la):
Svet Kompjutera je ime koje odavno više ne govori o čemu se tačno piše u časopisu.
Свет Компјутера је бренд, име познато на овим просторима више од 20 година и, наравно, нико није луд да га се одрекне. Национална авиокомпанија ове земље није променила има управо из тог разлога. Променили су значење имена тако да ЈАТ више не значи Југословенски Аеротранспорт. Једноставно не значи ништа. Али нису били луди да мењају име у САТ или нешто слично.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
ako nešto treba izbaciti iz SK-a, to su opisi igara i programa za mobilne telefone!
Нека избаце онда и описе дигиталних фотоапарата. Ионако мислим да за то нису стручни. Озбиљно.

Немам ништа против описа игара за конзоле ако то не буде утицало на остатак часописа који читам редовно већ 12 година. Да ли ви који мислите да не треба описивати игре за конзоле мислите да ни описима техничких карактеристика самих конзола није место у СК?

Sasa je napisao(la):
Ne upustaj se u matematiku sa nepoznatima koje ne mozes da znas. A tek, koliko si povrsan govori cinjenica da najvazniju stvar, cenu od 100 dinara nisi naveo.
Naravno da sam povrshan.Naveo sam samo podatke koji su svakome dostupni.A sta se jos krije iza svega toga Bog sveti zna.
Ajd' sad odo da gledm svoja posla.
Pozdrav.

Sasa je napisao(la):
Saveti citaoca su svakako pozeljni i korisni, ali ne u tehnickom pogledu jer o tome ima ko je mnogo upuceniji da razmislja. Kako se kome dopao neki tekst, da li necemu treba posvetiti vise ili manje paznje je domen citaoca, nemoj iskakati iz njega.
I da, kad citaoc nesto kritikuje ili hvali, obrazlozenje bi trebalo da bude razumno. Stoga se "necu opise konzola, to su gluposti koje igraju samo deca" ili "to nisu kompjuteri" ili "ja to nemam, sta ce mi onda opisi" ne igraju ;).
Ti si jedan od najboljih novinara u SK-u i meni je glupo, a verujem i ostalim čitaocima SK-a da ti uradiš samo jedan tekst mesečno, kao što si u zadnjem broju testirao samo Asusovu ploču. Prethodni broj u kome su bila 4 tvoja teksta je po meni bio mnogo bolji. I kada će biti test memorije, odavno nije bio. :)
Slažem se sa većinom da treba opisivati igre za konzole ali samo one najbolje igre. Npr. igra Tekken 5 je bila opisana samo na pola strane, a ona bezveze igra Destroy all humans na celoj strani. Treba povesti računa i o tome.
Pozdrav

Svet kompjutera treba da bude svet kompjutera. Ogradjujem se, to je moje misljenje.
Igre, igrice, programi i aplikacije, hardver, to bi trebalo da budu teme, ako se casopis zove SK.
Mobilni, konzole, kompjuteri u automobilima, televizori, fotoaparati, novi tipovi vess masina, to je mozda za neke Tehnicke novine, ili sta vec.
Ali, mentalitet, "proizvesti" ili napraviti nesto sa sto manje ulaganja, pa obraditi teme za svaciji ukus (a cena je vecc za svaciji dzep), je dovelo do "raznolikosti".

Jos koji mesec pa ce mozda i neki album sa popularne prodaksn da opissu.

Poz.

Vladd, ubo' si k'o prstom u pekmez! ;)

Boris Lozac je napisao(la):
Sta su se svi pobunili odma kad je na par strana izaslo par igara sa konzola..?

Vidish Borise. 90% ljudi ovde nema pojma o zivotu o cemu pricaju. Jedva su cekali da SK unese nesto novo nebi li rapalili po jemu. Bash me uopste cudi sto se uzelac cima da odgovara kad ce zelja uvek biti milion.

Sta ces, vidish kako je lepo kad ti je dosadan zivot i kad imash zelju da komentarisheh posao u koji se ne razumesh ni 10%.

Poslednja izmena:
Vladd je napisao(la):
Svet kompjutera treba da bude svet kompjutera. Ogradjujem se, to je moje misljenje.
Igre, igrice, programi i aplikacije, hardver, to bi trebalo da budu teme, ako se casopis zove SK.
Mobilni, konzole, kompjuteri u automobilima, televizori, fotoaparati, novi tipovi vess masina, to je mozda za neke Tehnicke novine, ili sta vec.
Ali, mentalitet, "proizvesti" ili napraviti nesto sa sto manje ulaganja, pa obraditi teme za svaciji ukus (a cena je vecc za svaciji dzep), je dovelo do "raznolikosti".

Jos koji mesec pa ce mozda i neki album sa popularne prodaksn da opissu.

Poz.

Činjenica je da formula raznolikosti radi u Srbiji - ovde je jako teško napraviti profitabilan časopis koji će posebno obrađivati konzole, posebno PC, posebno hardver. Integracija opisa za konzole u SK je prilično logična - samostalan časopis o konzolama jednostavno ne može da opstane kod nas, ma koliko dobar bio, pa je njihovo ubacivanje u SK jedini način da o njima negde čitaš (osim u Bravo Screen Fanu koji baš i nije naročito ozbiljan časopis).

Ja ne smatram da konzolama nije mesto u SK-u,ali mnogo je mali prostor odredjen za opise igara da bi se raspodelio za pc i konzole

Saša Č je napisao(la):
Ti si jedan od najboljih novinara u SK-u i meni je glupo, a verujem i ostalim čitaocima SK-a da ti uradiš samo jedan tekst mesečno, kao što si u zadnjem broju testirao samo Asusovu ploču. Prethodni broj u kome su bila 4 tvoja teksta je po meni bio mnogo bolji. I kada će biti test memorije, odavno nije bio. :)

"I mi cigani dusu imamo", moralo se na letovanje :)

Pozdrav!

Kao што рече ''Delija'' један од кориснијих делова часописа су описи freeware/shareware програма. Уместо да се простор посвећен томе проширује и унапређује, ''енергија'' се усмерава ка некој ствар ( читај конзоле ) која већину корисника PC-ja не интересује. То овом часопису није потребно. Промене у било којој сфери живота и пословања треба вршити само ако су сврсисходне и делотворне. Не ''распаљујемо'' ми по часопису зато што га мрзимо, напротив велика већина чланова форума га редовно чита и овде су нашли простор да искажу своје мишљење о њему а на Вама је да пратите како се ''тржиште'' понаша и да се сходно томе тако и понашате. И не будите нарцисоидни, критика је увек сврсисходна. :)

Poslednja izmena:
1.Otkuda znaš da PC korisnike ne interesuju konzole? PC korisnik sam 10 godina, ali me konzole veoma interesuju
2.Pisanje o konzolama ne dovodi do nikakvog rasipanja "energije". Opise igara za konzole rade 3 čoveka koji iovako ne pišu opise programa (Joksimović da, ali dosta retko).

1.Otkuda znaš da PC korisnike ne interesuju konzole? PC korisnik sam 10 godina, ali me konzole veoma interesuju
2.Pisanje o konzolama ne dovodi do nikakvog rasipanja "energije". Opise igara za konzole rade 3 čoveka koji iovako ne pišu opise programa (Joksimović da, ali dosta retko).
1. Причам у глобалу, а и рекао сам да већину не интересује
2. Не схватај то буквално, можда сам наводнике требао да проширим на ''расипанје енергије''
:wave:

Sale KG je napisao(la):
1. Причам у глобалу, а и рекао сам да већину не интересује
2. Не схватај то буквално, можда сам наводнике требао да проширим на ''расипанје енергије''
:wave:

Ne znam koga to konzole ne interesuju. To sto se nema i za konzolu pored PCa, druga je stvar, ali svi moji drugari, koliko god "racunarski pismeni" bili bi rado posedovali konzolu, konkretno PS2 i na njoj pikali GT4, WE_ko zna koji deo_ i ostale hitove.

Konzole mrze samo nabedjeni PC mangupi koji smatraju ove uredjaje decijim. Strasna greska, u koracima sto se kaze. Probaj pa vidi. Ali ne ono 1-2 dana iznajmljivanja, malo da se posveti paznja, proba vise igara...

Sasa je napisao(la):
Ne znam koga to konzole ne interesuju.
evo, mene ne zanimaju ni 3%... da li su to decije igracke? pa, svakako su vise nego kompovi, ali nisu samo decije!

ja bih voleo da SK odvoji za igre na PCu max. 5 strana i jos 2-3 za konzole... to bi bila prava mera... a neke Svet igara ponovo ozivi i onda bi svi bili srecni :)

Ama ljudi za konzole postoje specijalizovani casopisi... ;)

Činjenica je da formula raznolikosti radi u Srbiji - ovde je jako teško napraviti profitabilan časopis koji će posebno obrađivati konzole, posebno PC, posebno hardver. Integracija opisa za konzole u SK je prilično logična - samostalan časopis o konzolama jednostavno ne može da opstane kod nas, ma koliko dobar bio, pa je njihovo ubacivanje u SK jedini način da o njima negde čitaš (osim u Bravo Screen Fanu koji baš i nije naročito ozbiljan časopis).

Prvo da se razumemo, pocetni postulat ti nije tacan.
Postoji Kurir, Glas, Halooglasi, koji su itekako profitabilni. Postoji i Trece oko, koje je... da ne povracam bass..

Ako neko hocce da pravi "ozbiljne" novine (predmet za diskusiju, da li novine treba bas da budu ozbiljne i koliko), postoji vise nacina. Naravno bar glavni urednik treba da je skolovan, ili obucen, ili da poseduje odredjene vestine i tehnike. A ne samo skupi se drustvo i popuni neke stranice, ostalo oglasi i evo resenja.

Ako zele da pissu o konzolama, mogu da ubace dodatak u novine, povremeno, neki diskic sa programima, filmom.... Da zapakuju novine u kesicu, pa da ubace neki sitan "hardver", adapter, plavu LED za "modovanje", neki adapter, sa PS2 na USB, na primer. Ne kosta to 5€ ako se kupi par hiljada komada, nije ni 20 centi.
Malo cena da se podigne, da pokrije dodtne troskove i mikrob zarade (na 150 din recimo), ionako sada novine kostaju k'o Marlboro.
Mogu da ubace i dodatne listove reklama, za tehnomarket, npr, nekog velikog ili malog dilera....

Naravno za takav rad treba inventivnost i sposobnost GL urednika, a ne da "radi" svoj posao godinama....jednolicno...bez maste, samo trziste i razvoj kompjutera ce doneti "novitete".

A potreba da se bude jeftin, pristupacan, i nije neka "tehnika". Pre bih razumeo da se Volodja novina dogovorio sa ministarstvom za prosvetu, da opismenjuje siroke narodne mase, i da uzima kintu od drzave.

To je moj stav o "jednom" delu novinarstva, bolje receno proizvodnji i plasmanu novina pre svega.

Poz.

Delija je napisao(la):
Ama ljudi za konzole postoje specijalizovani casopisi... ;)

I za hardware, software i mobilne telefone postoje specijalizovani casopisi pa se niko ne zali da se to izdvoji ?

Ajde bre tisina! ;) Konzolama je tu svakako mesto, u okviru sveta igara unutar SK. Ako se mene pita (doduse, ne pita se :)), tu treba i da ostanu.

Pozdrav!

Pa da , ostace tu dok se ne pojavi novi talas PC igara.Trenutno je nestasica novih naslova. Ove godine nema dvobroja jul\avgust pa treba necim napuniti onih preostalih 45 strana na kojima nema expres kredita u shurnaest rata,turbo ADSL -a,punjenja kertridza i ostalog reklamnog djubreta.Koliko mogu da primetim ovog mesecana u trafikama nema vise ni tako bucno najavljivanih PC igara.Valjda je neko ukapirao da ti muzejski exponati vise ne sluze ni Bogu ni narodu.Onaj nesrecni Larry neradi ni pod W98 kako treba a kamoli pod XP-om.

U rukama drzim novi broj "Politikinog zabavnika" nije kao oni brojevi iz 80 tih ali je ipak
zadrzao onaj shmek.Siguran sam da se nebi odrazao do danasnjeg dana da se recimo na "Hogarovoj" strani nalazila reklama neke firme.Ili da je na skupoj drugoj strani umesto Riplija i "verovali ili ne " stajala neka glupa neukusna reklama. Osecam da ce sad poceti prica kao se Zabavnik finansira iz budzeta , bla bla a da siroti SK opstaje od reklama. Gluposti.

Zver, mislim, u cemu je tvoj problem ? :) Ok, nemas pojma, ok, ne stidis se to da pokazes, ali koja je poenta ? :)

Ne kapiram, zar su te reklame toliki problem. Reci mi casopis koji ih nema, i to u ovako nekom omeru 1/4 do 1/2 ? Ne mora racunarski, mozes muski/zenski, o automobilima ili zdravom zivljenju.. sta god.
Ili hoces, da ubedis nekoga da se moze bez ili sa manje reklama ? Gde zivis ti bre ? :) Cak i da se moze preziveti sa manje reklama, hoces da ubedis nekoga da treba da uzme manju zaradu ako moze vecu. Deder prestani da prodajes na buvljaku onog trenutka kada ti mesecna zarada predje cifru koja je potrebna da prehranis porodicu.

Mislim, ne razumem, koji je problem :d.
Samo gubim vreme sa tobom, doduse, makar nije dosadno, tj. zanimljivije je od kucanja tekostova, to bas smara :)

p.s. punjenje kertridza, adsl i slicno, pa sta oces ti da se reklamira u racunarskom casopisu ? Sta radis ti bre, prodajes sitan hardware, prazne diskove i divx na buvljaku. Bez ljutnje, ali to je jos socijalnija varijanta od ovih koje se reklamiraju a ti pominjes.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno