Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
na isto pitanje, ide isti odgovor :)

Edit: necu se vise ponavljati, lelekom ce najzad biti privatizovan a o posledicama cemo razgovarati za nekoliko meseci i videcemo ko je bio u pravu.

Poslednja izmena:
To je pogresno, posledice treba predvideti i iskalkulisati ih. To je kao pravljenje puteva u Srbiji - daj da mi namaknemo bilo sta pa cemo posle da krpimo. Zato i jeste kako je jer niko ne ume da vidi dalje od svog nosa.

Nije resenje da privatizujemo Telekom i da kazemo "e super sad mozemo da se nadamo da ce biti bolje". Postoje realne sanse da ostane sve kako jeste a sta onda? Em sto ce drzava biti na gubitku em sto ce korisnici opet biti na gubitku.

Poslednja izmena:
Nije resenje da privatizujemo Telekom i da kazemo "e super sad mozemo da se nadamo da ce biti bolje". Postoje realne sanse da ostane sve kako jeste a sta onda? Em sto ce drzava biti na gubitku em sto ce korisnici opet biti na gubitku.

Ovo je najverovatniji scenario, nažalost.

To je pogresno, posledice treba predvideti i iskalkulisati ih. To je kao pravljenje puteva u Srbiji - daj da mi namaknemo bilo sta pa cemo posle da krpimo. Zato i jeste kako je jer niko ne ume da vidi dalje od svog nosa.

I sta je bolje resenje?

a) da ostanemo blokirani ovako i da vreme odradi svoje i pregazi skroz neefikasnu firmu pa tek kada nece vredeti nista da je prodamo?
b) da je kupi Misko, zato sto je nas covek?

Ne, nego da se otvori tržište za druge operatere pa da konkurencija odradi svoje a to se neće desiti bez izdvajanja infrastrukture od Telekoma i iznajmljivanja te iste infrastrukture svima na tržištu po fer cenama.

^
Tacno tako....ALI,to se nece desiti,ovi su se zesce nameracili da prodaju i nema ko da ih spreci.Osim na par foruma sto vidim da se "koljemo" medjusobno i to je to.Nit mediji,nit narod,kao da nikoga ne zanima...

Naravno da se nece svaba tu preterano iscimavati,svi oni pa i mi radimo za pare,tuzna istina,i naravno da ce da iskoristi situaciju,i ja bi na njihovom mestu,normalno...Ali ako pogledamo hronoloski sta je Telekom kao najprofitabilnije preduzece uradilo od npr 2002,ocigledno je sta se radi,ko radi i gde idu pare...pa nemoze ljudi ovako...

I kao sto je vec spomenuto,neke kolege i ja smo cekali par decenija fixni jer nismo hteli da podmicujemo... ako je to ok,onda sam zavrsio sa temom.I sto je najgore,i danas je to cest slucaj...

Poslednja izmena:
Ne, nego da se otvori tržište za druge operatere pa da konkurencija odradi svoje a to se neće desiti bez izdvajanja infrastrukture od Telekoma i iznajmljivanja te iste infrastrukture svima na tržištu po fer cenama.

Upravo tako, insfrastruktura treba da se i dalje razvija neovisno od igraca na trzistu i mora ostati u rukama drzave. Onda mozemo da pricamo o slobodnom trzistu, napretku i svemu ostalom sto bi usledilo. Jer tada ce i Telenor, T-Mobile a sutra mozda i SBB imati "jednak" pristup korisnicima - razlika ce biti samo u kvalitetu usluge koji ce se pruzati i to ne samo u sferi "sto vise megabita/minuta za sto manje EUR" nego i po pitanju tehnicke podrske, odnosu prema korisniku i sl. Pa ako me smara da cekam 20 minuta na tehnicku podrsku ili me "slicajno" pokradu pogresnim iznosom na racunu, lako mogu da se pokupim i odem na drugi salter i promenim operatera.

Medjutim, ako T-Mobile dobije i infrastrukturu, za eventualnu konkurenciju cemo se nacekati dok Telenor ne izgradi nesto a dotle - proci ce mnogo vode ispod Savskog mosta.

Poslednja izmena:
@ dr milengele
Hteo ja da podmicujem, ali ni to ne bi pomoglo.

@priest

Covece, ti si "zeleniji" sa idealima nego sto sam ja bio pre 7 godina. Ako ce biti tako kao sto ti pricas, zasto nije vec sada tako na primer sa fijatom?

Telekom treba prodati, ali da se prvo izdvoji infrastruktura od Telekoma. Ljudi kako se zove onaj lik sto je bio u rnids-u? Sto je jedini "strucan" iz naroda u Matickinom ministartstvu? Zaboravih mu nick na ES-u, njega bi sad isto trebalo pitati gde je i sto se sad ne busa kako se bori za nasa prava

@priest

Covece, ti si "zeleniji" sa idealima nego sto sam ja bio pre 7 godina. Ako ce biti tako kao sto ti pricas, zasto nije vec sada tako na primer sa fijatom?

Pa sa fijatom je vec bolje, jer su bar krenuli da proizvode nesto, ovako oni bi i dalje kao pravili jugo 45 i ne bi dobijali nikakve plate jer niko to ne kupuje. Bili su bankrotirali i ovo je bolje nego nista, i jedino resenje jer su propali.

Poslednja izmena:
Prodaja Telekoma je gotova stvar.

Pitanje je samo šta će se prodati uz Telekom, da li i pristupna mreža, takođe postoje neračišćeni odnosi sa PTT-om oko vlasništva nad centralama, TT kanalizacijom i sl.

Zabluda je da je fiksni deo Telekoma zaostao i da se nije uopšte ulagalo.

Svaki korisnik koji želi može dobiti direktan optički pristup do zgrade, u većini slučajeva i bez naknade za dogradnju.

Što se tiče telefonskih priključaka, prelazi se na IP platformu sa naprednim servisima i fisknom numeracijom, nije više potreban priključak za POTS u centrali, dovoljan se samo pristup na IP mrežu i oko 100kb za protok po liniji.

Upravo tako, insfrastruktura treba da se i dalje razvija neovisno od igraca na trzistu i mora ostati u rukama drzave. Onda mozemo da pricamo o slobodnom trzistu, napretku i svemu ostalom sto bi usledilo. Jer tada ce i Telenor, T-Mobile a sutra mozda i SBB imati "jednak" pristup korisnicima - razlika ce biti samo u kvalitetu usluge koji ce se pruzati i to ne samo u sferi "sto vise megabita/minuta za sto manje EUR" nego i po pitanju tehnicke podrske, odnosu prema korisniku i sl. Pa ako me smara da cekam 20 minuta na tehnicku podrsku ili me "slicajno" pokradu pogresnim iznosom na racunu, lako mogu da se pokupim i odem na drugi salter i promenim operatera.

Medjutim, ako T-Mobile dobije i infrastrukturu, za eventualnu konkurenciju cemo se nacekati dok Telenor ne izgradi nesto a dotle - proci ce mnogo vode ispod Savskog mosta.

sto se tice pitanje Tehnicke podrske, ko da sam procitao svoje reci od 2003. ili 2005. godne...

a sada malo citanja i tudjih iskustava:
In my country, Argentina, the privatization of communications companies in the `90s came just with the modernization of communication infrastructures. But what was thought auspicious from the perspective of neoliberal policies, was actually a trap. The withdrawal of the state (which guaranteed access and infrastructure to small towns) and the dominant presence of
oligopolistic firms trade, provoked a varied access processes.
Companies (whose goal is to make money and not fulfill a social role)
are not where they should be
, as there are people in the town of Alberdi
Tucumanwho was until last year with dial-up system of paying 10 times more
connectivity service that those who live in more populated areas. Do
not think it was a marvel of privatization, Argentina's
experience, at least on issues such as contract enforcement and respect
for the consumer has not been good.

prevedeno, tamo gde postoji konkurencija - tipa veci gradovid sa kablovskim internetom, WiMaxom i sl - bice ponuda, takmicenja, popusta i sl.
tamo gde je suveren ADSL, ili ga ni nema, hehehe... :-devil-:

slobodno procitajte ostatak, gde covek iz Argentine kaze da je promenio ogrlicu, ali je i dalje ostao pas ... :wall:

naravno, nije svuda tako crno,
pokusacu danas da iskopam malo kako su prosle ostale zemlje sa privatizacijom i Last Mile firmama, pa cu se opet oglasiti...

malo vise citam, pa je izlgeda slican princip u Argentini kao ovde:
Before the sale, following implementation, Maria Julia Alsogaray (in
charge of privatization in Argentina) increased the
value of telephone rates abruptly. On 7 February 1990, the increase was
112%, rising to more 300% at the end of the month ... http://red-accion.uncoma.edu.ar/investigaciones/ultimas/Telefonica/entel.htm"
If this, the rising prices, which was conducted by the neoliberal state
90 '(Carlos Menem), had been taken for a national strategy within a
plan of public policies and the money had been in charge of
infrastructure necessary for modernization, today there would be a
phone company to ensure the interests of the Argentines and the state
would give geostrategic communications tools, which currently does not.
Recall that the last-mile solutions are not giving private companies
(for that is not suitable economically respond to towns of 2000
inhabitants) and there are citizens in a state of inequality with
others who live in densely populated areas Private companies operating
in Argentina do not develop technology that is implemented in the
country nor manufactured the equipment placed, just install lines. What
has changed positively in the management of the company is the
rationale, planning and order, but not the development of national
technology. Nearly 20% of consumer complaints are on the telephone
service (especially in areas such as billing and service in general)
can view more at:
http://www.elsindical.com.ar/notas/...-to-the-head-of-rank-of-complaints-in-quilmes
http://red-accion.uncoma.edu.ar/investigaciones/ultimas/Telefonica/ventas.htm

internet je cudo, samo treba pronaci ...

Telekom treba prodati, ali da se prvo izdvoji infrastruktura od Telekoma. Ljudi kako se zove onaj lik sto je bio u rnids-u? Sto je jedini "strucan" iz naroda u Matickinom ministartstvu? Zaboravih mu nick na ES-u, njega bi sad isto trebalo pitati gde je i sto se sad ne busa kako se bori za nasa prava

I izdvoji se infrastruktura od telekoma i ostave se sadasnji ljudi na pozicijama, i dodje DT i da partiji koja kontrolise tu infrastrukturu kes za izbornu kampanju i dobije infrastrukturu na legalnom tenderu i dere korisnike po gorim uslovima i eto opet monopola ...

Opet ovo da se smene svi, pa da dodju posteni je isto teska bajka, naravno da zalim radi toga, nisam srecan sto je tako, ali sta cu kad je tako ...

Opet ako prodaju sve, opet ce biti monopol pa ce izlaziti pare iz zemlje ...

Jasno je i to da niko nece ici nuditi usluge i juriti nove korisnike tamo gde ne moze ostvariti isplativost, te je malo verovatno da ce neko ici u zabacena sela da ulaze ko zna koliko para da bi imao 100 dinara telefonskog racuna mesecno ...

Ovo je kao kad imas zub pod upalom ... ne sme da ga vadi dok upala ne prodje jer ako ga izvadi bice ti jos gore, a ako ga ne vadi moras da ga lecis i da ides otecen nedelju dana, pa onda vadjenje zivca i sta sve ne ... dakle kako god okrenes naebo si ... :whip:
Kad vec nisi pazio na zub kad je trebalo, sad nema vise magicnog stapica koji ce da resi sve za jedan dan ... Nasa cela drzava je pod upalom, a ovo sa telekomom je samo jedna neprospavana noc usled bolova ...

Men interesuje, ako telenor ima infrastrukturu za mob, sta njih sprecava da kroz tu infrastrukturu dozvole da se koristi fiksna telefonija? Okace mobilnu centralu na banderu i sprovedu kablove ili opet bezicne prijemnike po kucama, kao sto se radi vec po nekim selima?

Jel moze mob infrastruktura da se koristi za fiksni telefon?

primer kako treba da bude uradjena privatizacija i koliko kosta Last Mile u Evropi (tj. koliko je kostao 2002 godine) - iskustvo iz Danske i preporuke za Svajcarsku

inace, zakon EU o tele-liberalizaciji je donet 1987 godine i imao je rok od 10 godina za primenu.
Telekom Danske je privatizovan 1998. godine.

Do 1. jula 2002 godine, usled liberalizacije i borbe oko last mile ponude 95% teritorije Danske je bilo pokriveno ADSL prikljuckom!

ostale cifre imate u ovom dokumentu...

znaci, prvo zakon, pa onda privatizacija...

...

Ценa претплате у фиксној телефонији од сутра ће бити повећанa и уместо досадашњих 230 динара корисници ћe, уколико се урачуна и ПДВ, плаћати 458 динара.

:d

Da, fora je bila da povećaju tako pretplatu, kako bi potencijalnim kupcima prikazali to kao siguran mesečni prihod i tako izvukli još veći keš od prodaje.

A ne bombarduju ni sada na TV-u za džabe sa onim pretplatama, ugovorima na duže vremenske periode.

Prodaće nekako i taj Telekom, pa će onda visinu pretplate da određuje neko drugi. Nažalost, cenu neće formirati slobodno tržište, već tamo neki Tcom.

Gledaju od danas za sutra. Šta će biti prekosutra, to je već naš problem.

Poslednja izmena:
argentinski scenario :D

Svaki korisnik koji želi može dobiti direktan optički pristup do zgrade, u većini slučajeva i bez naknade za dogradnju.

Što se tiče telefonskih priključaka, prelazi se na IP platformu sa naprednim servisima i fisknom numeracijom, nije više potreban priključak za POTS u centrali, dovoljan se samo pristup na IP mrežu i oko 100kb za protok po liniji.

Gde,u BG,NS,SU,Nis...a ostali?

Mada je ovo prica u prazno,ni svabe nam nece sigurno u manje sredine deliti ADSL portove i ostale blagodeti tehnologije...

Sve mi se cini da cemo mi ljudi kao moje drustvo lepe '99 da skupimo nas 40-tak kintu,dvosmerni satelitski net i to smo razvukli preko wirelessa ekipi i niko nas nije zaj****...zalosno za 21 vek...

Poslednja izmena:
Ako ne bi ih prodali ne bi povecavali cene?
Kao da to nisu nikada radili do sada? :)

Sto se tice monopola, to jeste problem ako urade ono sto su uradili sa rusima pa ide i monopol u paketu, ja se nadam da nece.

Ti si baš naivan. Ili samo voliš da ponavljaš njihove mantre.

Kolika bi bila realna vrednost Telekom-a, da je na tržištu prisutan još jedan fiksni operater?

Poslednja izmena:
Da se razumemo, ja se slazem u potpunosti da je monopol najveci problem, to sam rekao od samog starta, ali da su poslovali bezobrazno do sada, jesu, i povecavali su stalno cene, pa sada ne mozes da se cudis kako to njima da se desi da povecavaju pretplatu, i da zakljucis da je to samo zbog prodaje kada su do sada to redovno radili. :)

Takva praksa je već viđena, ne u Argentini, već u mnogo bližoj Hrvatskoj.

Inače, to funkcioniše ovako, karikiram:

Broj pretplatnika * pretplata od 450 din = kreditna sposobnost AAA
Broj pretplatnika * pretplata od 250 din = kreditna sposobnost BBB+

Gde je kreditna sposobnost količina keša koji oni mogu da "povuku" na konto Telekoma. Oni, u ovom slučaju država, ili Tcom. Nije ni bitno.

Poslednja izmena:
Džaba se trudiš. Partijska knjižica je bolji argument od ekonomije, matematike i zdravog razuma. Tako se i Bane ubio od objašnjavanja zašto se SBB-u isplatilo da da brži net i čak niže cene ljudima koji potpišu ugovor, pa je malo ko ukapirao.

Inače, to funkcioniše ovako, karikiram:

Broj pretplatnika * pretplata od 450 din = kreditna sposobnost AAA
Broj pretplatnika * pretplata od 250 din = kreditna sposobnost BBB+

Gde je kreditna sposobnost količina keša koji oni mogu da uzmu na konto Telekoma. Oni, u ovom slučaju država, ili Tcom. Nije ni bitno.

Bas tako...Pa i receno je javno da su namerno digli cenu da bi nabili cenu Telekomu...sto znaci da se odavno znalo za ovo...

Telekom treba prodati, ali nikako sad...makar sačekati još tri godine. Naravno, bez prodaje infrastrukture. Zatim osnovati posebno preduzeće koje će ubirati rentu od iznajmljivanja infrastrukture kao akcionarsko društvo, a dobar deo akcija podeliti građanima koji su najveći deo platili raznim samodoprinosima i cenama priključka po nekoliko hiljada maraka. Kada se proda telekom, odmah otvoriti, u potpunosti, tržište za sve zainteresovane. Jer je stvarno sramota pričati o ceni od milijardu-dve kad je sam Telekom iskeširao malo manje od milijarde za kupovinu u okruženju...
Država kao da želi da primeni isti recept kao kod prodaje NIS-a. Za sitne pare i sa očuvanjem monopola...svi vidimo kako je to na kraju ispalo.

Monopol će ostati jako dugo dokle god ne bude više operatera...kad kažem više ne mislim na broj manji od broja prstiju na jednoj ruci. Evo, u mobilnoj, svi smo se nadali da će dolaskom VIP-a krenuti nešto na bolje, ali monopol je prešao u oligopol i ništa bitnije nije promenjeno...mislim da je i gore.

Izjava premijera Cvetkovica:
"Prodaćemo deo "Telekoma" zato što država ne treba da upravlja privredom, kad ne bismo prodali državne kompanije, onda bi Srbija bila komunistička, a ne zemlja sa tržišnom ekonomijom"

ono sto se nas kao gradjane tice:
Q: A šta ja, kao građanin ove zemlje, dobijam, a šta gubim prodajom "Telekoma"?

- Ono što svaki građanin dobija je bolja usluga, bogatija ponuda i potencijalno jeftiniji paket usluga. Svi oni koji ovih dana plaše građane da će cene telefoniranja biti više, ne poznaju sistem i previđaju činjenicu da republička agencija za telekomunikacije reguliše cene. Takođe, akcije koje će građani dobiti vredeće znatno više. S druge strane, prodajom dela akcija "Telekoma" dobićemo snažnog strateškog partnera koji će moći da se uhvati u koštac sa ubrzanim napretkom u toj grani. On će moći da obezbedi dovoljno sredstava za investicije kako bi napredovao, pratio konkurente i omogućio viši kvalitet usluga.

Q: "Telekom" je uložio oko 200 miliona evra u razvoj usluga u poslednjih pet godina. Da li je to malo i hoće li novi kupac uložiti više?

- To je malo, vrlo malo i očekujem da će strani partner uložiti mnogo više.

Q: A kako ocenjujete objašnjenja da "Telekom" treba da prodamo zbog dvojnika, kao što kaže Jasna Matić, ili zbog toga što u selima Srbije nemaju internet, što je naveo predsednik Tadić?

- Upravo su i to argumenti koji obrazlažu nedovoljno investiranje i potrebu za prodajom dela akcija "Telekoma".

Najbitnije sto se nas tice je Last Mile, koji po Cvetkovicu se prodaje zajedno sa Telekomom, a zasto imate i objasnjenje:
Q: Govorite o prodaji monopola, ali uz "Telekom" prodajete i "kanalizaciju", odnosno magistralne vodove u kojima su kablovi?

- Da "Telekom" svojevremeno nije prodat, mi bismo najverovatnije kompletnu "kanalizaciju" izvukli iz "Telekoma" i formirali novo preduzeće u 100 odsto državnoj svojini koje nikad ne bismo prodali, već bismo iznajmljivali ovaj prostor za kablove. Ali, "Telekom" je bio prodat, imamo stranog partnera u ovoj kompaniji tako da sada ovaj segment ne možemo da izvučemo. Ipak, i za postojeću situaciju imamo rešenje. Naime, RATEL će kao regulator imati pravo i da reguliše način upravljanja "kanalizacijom" bez obzira u čijoj se svojini ona nalazi. To znači da će "Telekom" morati da po zahtevu RATEL-a dozvoli provlačenje i kablova drugih operatera kroz istu infrastrukturu. Inače, prostora ima dovoljno tako da niko neće biti oštećen, a obezbediće se kvalitetna konkurencija. To odlično funkcioniše u BiH.

Interesanto je i objasnjenje da Telekom treba da se privatizuje, jer nema monopol; dok EPS drzava nece direktno prodavati jer bi drzavni monopol bio zamenjen privatnim
Prodaćemo i EPS

Q: Kad kažete da prodajete Telekom jer država ne ume da upravlja preduzećima, znači li da ćete prodati i EPS?

- Ne postoje planovi za prodaju EPS-a, ali ćemo fazno uvoditi privatni kapital kroz izgradnju novih proizvodnih kapaciteta. Na taj način ćemo postepeno uvoditi konkurentsko okruženje u sistem elektroprivrede čime ćemo pozitivno uticati na korporativno upravljanje. Zato postoji fazni pristup, jer bi najgore bilo da državni monopol zamenimo privatnim.

Od reakcija protiv prodaje, imamo samo sindikat radnika Telekoma koji su najavili proteste, a verovatno traze da im se garantuju radna mesta ili jos bolje da im se odmah kod stranaca povecaju plate i sacuvaju poslovi :D

"Prodaćemo deo "Telekoma" zato što država ne treba da upravlja privredom, kad ne bismo prodali državne kompanije, onda bi Srbija bila komunistička, a ne zemlja sa tržišnom ekonomijom"
Jel stvarno čovek ubeđen u ovo što je rekao? Ako jeste, onda :zgran:

Q: "Telekom" je uložio oko 200 miliona evra u razvoj usluga u poslednjih pet godina. Da li je to malo i hoće li novi kupac uložiti više?

- To je malo, vrlo malo i očekujem da će strani partner uložiti mnogo više.

Koliko košta jedna WiMax "centrala"? Živo me interesuje da li neko ima podataka koliko ta oprema košta, može i po "maloprodajnoj" ceni sa PDVom. :)

A švaba kad se dohvati Telekoma, ma ima da mu bude draži od njegovog "kućnog" 100 puta. Još kad vidi naše suzne oči za bržim internetom, tako će da se razneži, svima će besplatno da podeli po 16Mbita link, minimum.

Problem sa dostupnošću neta u selima može se rešiti wifi, 3G ili "updateovanjem" centrala. Razlog zašto u selima nema ADSL je taj što "državna firma", koja ni u kom slučaju nije tržišno orijentisana, već je više bliža ustanovi socijalnog tipa, ne vidi zaradu u tome. Verovatno da bi im se vratile pare od uloženog updatea treba da prođe 2-3 godine.

Od reakcija protiv prodaje, imamo samo sindikat radnika Telekoma koji su najavili proteste, a verovatno traze da im se garantuju radna mesta ili jos bolje da im se odmah kod stranaca povecaju plate i sacuvaju poslovi :D
Kako će da štrajkuju? Hoće li da isključe 988 i 95 servis? Naizmenično da isključuju/uključuju fixne linije? :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno