IzNoGooD
Čuven
- Učlanjen(a)
- 20.08.2003
- Poena
- 860
ako procitas linkovani tekst, a da ne povratis
, shvatices koja smo mi banana drzava. ovim stavom me bukvalno teraju da se odselim iz ove zemlje, vise nego Sloba...
posle ovoga,promenio sam stav - Telekom treba prodati...
ali, hocu onda da mi privatizuju i zdravstvo, polcijiu i sudstvo - da mi i tu Svabe unaprede usluge za male pare... :wall:
i za kraj i laku noc:
ovde mi matematika nije jasna: 100% telekoma - 20% OTE + 13% radnici + 12% gradjani = 55% drzavno
ako od drzavnog dela prodaju 40% Telekoma - ostace im 15%... od bivseg ministra ekonomije, ocekivao sam bolju racunicu...
Q:Najbolje vas demantuju "Telenor", čiji je vlasnik država Norveška, "Dojče telekom" koji je u vlasništvu Nemačke...
- I "Telekom Srbija" će ostati državni u jednom delu, jer mi ne prodajemo celinu. Država će kroz značajno učešće od 20 odsto da zadrži svoje interese u "Telekomu". Ali kad govorite o državama koje su zadržale svoje telekomunikacione kompanije, onda morate da znate da je reč o visokorazvijenim državama koje imaju tradiciju korporativnog upravljanja, mogućnost da adekvatno plate menadžment i obezbede odlično funkcionisanje sistema...
Q: Ali i to ste mogli da uradite, da u "Telekomu" uvedete uslove kakvi postoje u konkurentnim firmama!
- Da smo to uradili, garantujem da bi tog trenutka nastali ogromni problemi. Kad bismo u "Telekomu" uveli višestruko veće plate od ostalih državnih preduzeća, to bi odmah tražili i drugi, a država nema mogućnosti da to održi. I još nešto. Imate sistem u kome se polazi od pretpostavke da su javna preduzeća nečiji plen...
Q:... To jeste tačno.
- Ali, evo, mi kažemo nećemo da "Telekom" bude politički plen! A oni koji pričaju da je to plen, sad kažu nećemo da prodamo "Telekom".
Q: Znači, priznajete poraz, odnosno da država ne ume da upravlja svojim preduzećima?
- Nije to poraz, to je činjenica a ona je tekovina ekonomske nauke. Država ne treba da upravlja privredom, jer kad bismo to imali, onda bismo mi bili socijalističko društvo sa težnjom da uđemo u komunizam. Argumenti protiv prodaje "Telekoma" su više politički nego ekonomski. Vi smatrate da država ne treba da prodaje nešto zato što je to od interesa za nju. Ali zašto taj argument ne primenimo i na bilo koju drugu aktivnost.
posle ovoga,promenio sam stav - Telekom treba prodati...
ali, hocu onda da mi privatizuju i zdravstvo, polcijiu i sudstvo - da mi i tu Svabe unaprede usluge za male pare... :wall:
i za kraj i laku noc:
Q: Da li ste vi, ili bilo ko iz Srbije, pregovarali sa "Dojče telekomom" (DT) o prodaji "Telekoma"?
- Niko iz Vlade nije pregovarao o tome. Upravo procenat koji nudimo, od 40 odsto, omogućava i nekoj drugoj kompaniji osim DT, koja je već u vlasništvu "Telekoma" preko grčkog OTE, da postane vlasnik. Da smo hteli samo sa DT, onda bismo nudili 31 odsto na prodaju. Procenat od 40 je dobro odabrani procenat, jer će pored njega postojati još tri grupe sa po 20 odsto vlasništva: država, OTE i građani Srbije i zaposleni u "Telekomu".
ovde mi matematika nije jasna: 100% telekoma - 20% OTE + 13% radnici + 12% gradjani = 55% drzavno
ako od drzavnog dela prodaju 40% Telekoma - ostace im 15%... od bivseg ministra ekonomije, ocekivao sam bolju racunicu...