Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
a odakle Telenoru infrastruktura za fixni saobracaj? placace DT_u i bice jeftiniji od njih?
i podici cene usluga mobilne telefonje za duplo kako bi pokrili gubitke?

Poslednja izmena:
Hehehe. Koliko dugo je SBB gradio svoju infrastrukturu? Koji je odnos geografske pokrivenosti telekom-sbb? Dugacak je to i skup posao...

Napravi ce je.
A SBB je vec ima.
koliko su vec pukli para za licencu i mobilnu, ne znam koliko ce im trebati vremena (citaj para) za to :)
a sto se tice SBB_a... evo kod mene nema SBB_a, ali imam telefon i adsl :)

nema veze, ni VIP nije pokrio celu zemlju ali je pokrenuo konkurenciju

videli smo i kako, zbog njih sad imam na Telenoru zaokruzivanje na 60+1 :)

Hoces da kazes da sada nije povoljnije za korisnike od kada se pojavio VIP?

Nemojmo skretati sa teme previse. Poenta je u cinjenici da je izgraditi novu infrastrukturu izuzetno skup posao sa neizvesnim krajem( u Srbiji narocito i to sa velikim x faktorom:d ) ako se krece od nule. Zbog te cinjenice nece biti pravog ukidanja monopola ako se lelekom proda zajedno sa kablovima.

VIP mobile je preuzeo veliki broj nezadovoljnih korisnika mt:S-a koji su bezali zbog neprofesionalnog nacina tehnicke podrske, sporim uvodjenjem novih paketa/opcija i tako dalje...

@ kUdtiHaEX
koje je tvoje misljenje: da li ce T-com nastaviti da pruza uslugu koriscenja infrastrukture VIPu ili ce im biti lakse da "ubiju" konkurenciju?

@sve:
kako mozete da govorite o konkurenciji ADSLa i kabla? to nisu iste tehnologije, nemaju jednak bandwidth, latenciju, overhead... kako SBB moze da bude konkurencija ADSLu kada jos uvek ne pokriva celu Srbiju?

i da, SBBu nece sigurno skoro dati licencu za fiksnu telefoniju, tako da se i time ne zanosite...

Hoces da kazes da sada nije povoljnije za korisnike od kada se pojavio VIP?
pa meni na telenoru i nije, ok je veza, pokrivenost i cena minuta (mada to je sve bilo i pre vipa) ali zaokruzivanje na minut, skup gprs i skupi telefoni mi bas i nije nesto povoljno.

na vip bih presao samo zbog gprs i mobilnog, ali kad pogledam ostalo (bitnije za mobilnu telefoniju) nemam na bolje da predjem, a pogorsalo se to sa obracunskim intervalom od dolaska vip_a

Nego ljudi, šta bi sa WiMax-om i onim Kinezima što ih je navodno Telekom oterao? Kolale su neke priče ali nikad nisam saznao koliko tu ima istine? Ako je to bilo tačno eto rešenja i za monopol T-com. Kome trebaju kablovi pored WiMax-a :)

Ako T-com bude mnogo bezobrazan, pa ogranizovaćemo Cigane u gerilu da im kradu kablove efikasnije nego do sada. Ipak su policija i pravosuđe još uvek naše, to još nismo prodali :D

WiMax konkurs je obustavljen do daljnjeg, a vec imas ponudu za Beograd...

koliko sam cuo pricu, ta licenca za Beograd je dodeljena '90-tih, i RATEL ne zna kako da je zaobidje/oduzme... a drugome se ne isplati bez Beograda

Најбоље за крајње кориснике би било да пре продаје Телекома из њега издвоје и направе још једно предузеће које би у свом власништву имало такозване 'last-mile' инсталације. Значи, буквално све би фирме, које имају потребан услов а то је полагање одређеног новчаног износа као депозит-гаранцију, могле да буду испоручиоци услуга и сви би без обзира на величину могли да изнајмљују/користе такозвану 'last-mile' инфраструктуру.

иначе
WiMax чланак са Википедие.
Фирма нема лиценцу о 90.тих (јер би иначе били ихаха пионири/проналазачи :D) већ од распада заједничке државне заједнице С&Цг где је тадашње савезно министарство телекомуникација направило правну заврзламу и омогућило и ту дозволу (као и нпр. дозволу Верату за свој нетлинк из иностранства) и поред жестоког противљења Телекома.

Pa bilo bi lepo da PTT kao većinski vlasnik Telekoma lepo preuzme last mile :)

Ja sam se samo inzervirao.. Glavni razlog prodaje telekoma je to sto se nema para, i ovoj vradi trebaju pare da kupi kakav takav socijalni mir u drzavi jos par godina dok su na vrasti.. Ovo je isto kao kad narkoman prodaje porodicni nakit da bi mogao jos malo da se drogira.. ali isto, te pare ce se spiskati samo tako, malo plate, malo penzije, malo neko fiktivno ulaganje.. itd.. Telekom ne bi trebalo prodati uopste, trebalo bi infrastrukturu proglasiti za javno dobro, pustiti kompanije da se bore za trziste, dovesti sposobne ljude na celo telekoma, i drzava ce imati stabilan izvor prihoda, gradjani razvijenu infrastrukturu.. Ali sta vredi kad vlada ne vidi dalje od sledecih izbora, samo uzimaju pare, zaduzuju se, a ne zapitaju se ko ce te dugove vracati.. njihova deca ce ziveti preko, dok ce nasa ziveti u bedi da bi vratili sve te dugove..

^^tacno tako, ispravna paralela u potpunosti..."nemamo para, aj da prodamo novu Plazmu i onako je velika za sobu u kojoj se nalazi, ili daj i rernu da zavalimo, pa kad smo mi ispekli pile zadnji put u njoj...", e istu pricu nam proturaju, kanda mi jadni ne znamo sta cemo sa Telekomom, bolje da to lepo kupi neko ko zna sta radi jel :d

bilo bi dobro kada bi PTT preuzeo last mile, a i inace je praksa kod vecine zemalja u tranzijiciji kod kojih se telekomunikacija privatizovala, ali mislim da to nije ekonomsko vec politicko pitanje o kojem ovde necu govoriti...

@polossan
da, u pravu si... potupno sam zaboravio na MediaWorks, koji su inace i razvlacili svoju optiku i imaju svoj opticki prsten u Beogradu, iako samo Telekom ima pravo da polaze optiku :D
oni bese imaju i ono Telehousing resenje u Blokovima u bunkeru? sigurno im je bolje nego ono Telekomovo u Borci/Ovci/Kopenhagenu :D

Poslednja izmena:
Ja sam u najbolja vremena skidao 140 max a danas je to oko 70-75GB mesečno. Ako mene pitaš tih 150GB nije bezveze tako stavljeno. To je dokaz da neko danonoćno skida gomilu filmova i igara čime oni žele da stanu na put sa fair use

A sve što će da postignu time je da izgube deo korisnika, prvom mogućom prilikom. "Fair use", kakav vic..

da kao jadni nemaju tehnicke mogucnosti :)

VIP mobile je preuzeo veliki broj nezadovoljnih korisnika mt:S-a koji su bezali zbog neprofesionalnog nacina tehnicke podrske, sporim uvodjenjem novih paketa/opcija i tako dalje...

@ kUdtiHaEX
koje je tvoje misljenje: da li ce T-com nastaviti da pruza uslugu koriscenja infrastrukture VIPu ili ce im biti lakse da "ubiju" konkurenciju?

nema veze, ni VIP nije pokrio celu zemlju ali je pokrenuo konkurenciju

MTS-ova infrastruktura se ne koristi toliko koliko vi mislite. Prosle godine u ~maju, ako se dobro secam, oko 70% poziva se obavljalo putem Vip-ove infrastrukture a samo 30% preko MTS-ove. Dakle, za njih nema zime dok se ne pojavi T-Com/neko treci, oni ce odavno imati sve svoje.

Šta je MAG?

Inače, nadam se da kod nas više neće biti sudara Istoka i Zapada.

MAG je Mobilkom Austria Grupa kojoj Vip i pripada.

Inace, kad vec pricamo o T-Mobile-u, jos pre 2 godine se pretpostavljalo da ce se to desiti (ulazak T-Mobilea na trziste Srbije) i to je takodje ubrzalo razvoj Vip-a.

Sto se same usluge tice - price jesu istinite, mnogo ljudi koje znam a da zive u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Makedoniji su sve samo ne zadovoljni sa uslugom. Svi ih pljuju i ocenjuju kao jako lose tako da svi vi koji smatrate da ce se nesto epohalno desiti i da ce se stvari pokrenuti u pravcu dobrom za korisnike - hoce, ali ne toliko koliko mislite. Pogotovo ako drzava proda i infrastrukturu T-Comu, monopol ce samo promeniti vlasnika.

Postavlja se uopste pitanje kolike su Telenorove sanse u borbi za fiksnu telefoniju ako se desi takav scenario? Infastruktura se gradi godinama, bilo kablovska, fiksna ili mobilna i nista ne ide preko noci.

I jos nesto - nije Telekom kriv sto je stanje kod nas takvo kakvo je kriva je drzava jer Telekom = drzava. Drzava je ta koja finansira i od telekoma iste te pare uzima. Drzava je ta koja imenuje upravni odbor, direktore i menadzment, ona je ta koja upravlja celom pricom. Problem nije do Telekoma vec do nesposobnog, politicki vezanog menadzmenta kojom je prioritet politika a ne biznis. Kako mozemo ocekivati da stanje u korisnickom servisu ili na terenu bude bolje kad je menadzment (drzava) spor, trom i nesposoban? Uopste je pravo cudo kako ista funkcionise kad su stvari takve kakve su.

Poslednja izmena:
najtuznije je to sto cemo plakati za ovakvim Telekomom... kakav konflikt osecanja :D

Drzava je ta koja imenuje upravni odbor, direktore i menadzment, ona je ta koja upravlja celom pricom. Problem nije do Telekoma vec do nesposobnog, politicki vezanog menadzmenta kojom je prioritet politika a ne biznis. Kako mozemo ocekivati da stanje u korisnickom servisu ili na terenu bude bolje kad je menadzment (drzava) spor, trom i nesposoban? Uopste je pravo cudo kako ista funkcionise kad su stvari takve kakve su.

I kako onda nece biti bolje ako se to privatizuje, DT sigurno nece vise dopustiti da nestrucni ljudi obavljaju bitne poslove...

Svi ih pljuju i ocenjuju kao jako lose tako da svi vi koji smatrate da ce se nesto epohalno desiti i da ce se stvari pokrenuti u pravcu dobrom za korisnike - hoce, ali ne toliko koliko mislite.
Bitno je da ce se pokrenuti bar malo, ili polako, i to je bolje nego ovako, uopste.

Poslednja izmena:
Tacno,ovo je katastrofa...cekamo godinama nesto (ADSL) sto je "napolju" normalna stvar...

Mnogo ste vi naivni... zar zaista mislite da će biti nekih važnijih promena, ulaganja...?
Zar stvarno mislite da bi se DT cimao da uvodi fiksni ljudima koji žive po zabitima, na koje ni ova država nije mislila? Da, Švabe jedva čekaju da unapređuju Srbiju, koju inače neizmerno vole. Mislite da bi odmah rešavali probleme dvojnika? Zašto bi? Kad prosto mogu da kupe kompaniju koja nema realnu konkurenciju (kakav crni Telenor, pa ni SBB koji je prisutan u pola miliona domova ne bi uzdrmao Telekom, a ne Telenor koji žicu nije video u Srbiji), izvrše reforme unutar kompanije da bi bila profitabilnija (čitaj: otpuste gomilu ljudi), i posle sa minimalnim ulaganjima i investicijama ubiru jako lep profit.
Vi kao ne biste uradili ovako?

Poslednja izmena:
Niko nije naivan i ne ocekuje cuda, ali ovako da ostanu stvari stvarno nema nikakvog smisla, jer ovako sanse za neko bolje sutra, za telekomunikacije u ovoj zemlji su nikakve. Zato stvari trebaju da se pokrenu, privatizacija je samo prvi korak.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno