Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja cu otvoriti ovu temu koju je moj kolega Jaksa zatvorio jer smatram da je neophodno diskutovati o aktuelnoj prodaji i od sada ce biti pod mojom striktnom moderacijom.

Tema ce ostati otvorena iskljucivo pod uslovom da se diskusije tipa priest77-Vuk izbace kao i da se sto manje teoretise o srzi kapitalizma/socijalizma a vise o samoj prodaji, uticaju na ovu drzavu pre svega u sferi IT-a i telekomunikacija.

Molim vas da kao normalan community diskutujete dalje bez nepotrebnih svadja, vredjanja i prepucavanja. Svako ko pokusa da narusi integritet ove teme bice udaljen.

Ja mislim da će doći do poboljšanja usluga i ako ne do pada, sigurno do normalizacije cena fiksne/mobilne telefonije, interneta. Mogu ljudi da pričaju o strancima šta hoće ali država će uvek dizati cenu impulsa kad joj zafali para, na vestima sam čuo izjavu direktno iz ministrarstva finansija gde kažu da cena goriva može dole ako se povećaju porezi čime nedvosmisleno poručuju, mi ćemo pare uzeti a vi birajte kako i odakle.

Dojče telekom posluje i u Hrvatskoj a tamo su cene mnogo normalnije, nema monopola i internet je neuporedivo kvalitetniji od domaćeg proseka. Može se naklapati kako je to zbog odnosa Nemačke i Hrvatske do sutra ali je činjenica da je Dočje Telekom ozbiljna firma i da ih takve stvari ne interesuju. Ako može jedna pilićarska firma poput SBB da ima mnogo bolje cene interneta od našeg Telekoma onda je za očekivati da ovi bar u početku, pokušaju dampingom cena da ugroze ono što je SBB napravio do sada. Tako da oni koji se najviše trebaju plašiti jesu konkurenti T-com ukoliko država ne reši pitanje monopola pre predavanja većinskog vlasništva.

Na kraju krajeva, mi možda nismo Evropa ali taj nemački Telekom sigurno nadgleda evropska unija i gleda da ih kazni svuda gde ugrožavaju konkurenciju i ekploatišu monopol kao što radi sa ostalim gigantima. Ne kažem da će ovde to biti moguće ali bar postoji mogućnost za tako nešto (ipak mi kao trebamo ući u EU; pa ih valjda zanima i stanje naše ekonomije i pitanje monopola između ostalog). Sa druge strane u odnosu država-telekom srbije ne postoji nikakva kontrola monopola niti realna želja za njegovim suzbijanjem.

Podržavam prodaju iako će pare od prodaje verovatno otići u nepovrat ali bar će doneti koliko toliko ozdravljenje ovoj zombifikanoj zemlji. Ako je već ne možemo izlečiti, bolje je uništiti nego je gledati kako se pati kao zombi.

T-com FL@T ADSL u Crnoj Gori nije baš flat (far use 150GB mesečno) http://www.t-com.me/Privatni.aspx?akcija=557&id=1598

Molim te da situaciju u Crnoj Gori ne uzimaš da bi prikazao nekakav trend ili slično. Mi kao džava jesmo zli i naopaki ali ono dole je divlji zapad.

Poslednja izmena:
Kada sam prvi put cuo da se prodaje Telekom poludeo sam malo i to ono u fazonu sto bi prodavao koku koja nosi jaja ali posle par dana cujem po meni jako dobar razlog za prodaju.
Navodno Telekom je sada na vrhuncu i vise ne moze da napreduje i da se siri. Znaci ne moze da postane lider na ovom prostoru jer nema sanse protiv stranih kompanija koje posluju u susednim zemljama.
E sad...kad je vec tako sto ga ne bi prodali za velike pare i taj novac inevestirali u puteve ili u nesto drugo ( mada sobzirom da je ovo Srbija novac ce verovatno biti iskoriscen za ocuvanje socijalnog mira) :(

Ne ocekuj nista od toga, G@W. Niko ne nadgleda DT. To su samo varke - kad u Nemackoj nisu zadovoljni konkurencijom istom kod nas nema sanse ni za pomisao.

DT nema razloga da dampuje cene - ima efektivno (a i u svim pogledima za sada) monopol nad ADSL-om koji je vecini jedina opcija.
Jedino poboljsanje ce verovatno videti oni koji imaju dvojnike/pulsnu centralu, nemaju parica, ili uopste nemaju telefon/centralu ;)

A Telekom ne moze biti koka koja nosi zlatna jaja, on samo iz drzave u samu sebe, i plus deo van! "Izvoznik novca" u prevodu. Sto je vise deo drzave to je bolje po pitanju novca jer isti ostaje barem u drzavi. (ovo nema veze sa kvalitetom usluga i ostalo :D)

Poslednja izmena:
Ja mislim da će doći do poboljšanja usluga i ako ne do pada, sigurno do normalizacije cena fiksne/mobilne telefonije, interneta. Mogu ljudi da pričaju o strancima šta hoće ali država će uvek dizati cenu impulsa kad joj zafali para, na vestima sam čuo izjavu direktno iz ministrarstva finansija gde kažu da cena goriva može dole ako se povećaju porezi čime nedvosmisleno poručuju, mi ćemo pare uzeti a vi birajte kako i odakle.

Dojče telekom posluje i u Hrvatskoj a tamo su cene mnogo normalnije, nema monopola i internet je neuporedivo kvalitetniji od domaćeg proseka. Može se naklapati kako je to zbog odnosa Nemačke i Hrvatske do sutra ali je činjenica da je Dočje Telekom ozbiljna firma i da ih takve stvari ne interesuju. Ako može jedna pilićarska firma poput SBB da ima mnogo bolje cene interneta od našeg Telekoma onda je za očekivati da ovi bar u početku, pokušaju dampingom cena da ugroze ono što je SBB napravio do sada. Tako da oni koji se najviše trebaju plašiti jesu konkurenti T-com ukoliko država ne reši pitanje monopola pre predavanja većinskog vlasništva.

Na kraju krajeva, mi možda nismo Evropa ali taj nemački Telekom sigurno nadgleda evropska unija i gleda da ih kazni svuda gde ugrožavaju konkurenciju i ekploatišu monopol kao što radi sa ostalim gigantima. Ne kažem da će ovde to biti moguće ali bar postoji mogućnost za tako nešto (ipak mi kao trebamo ući u EU; pa ih valjda zanima i stanje naše ekonomije i pitanje monopola između ostalog). Sa druge strane u odnosu država-telekom srbije ne postoji nikakva kontrola monopola niti realna želja za njegovim suzbijanjem.

Podržavam prodaju iako će pare od prodaje verovatno otići u nepovrat ali bar će doneti koliko toliko ozdravljenje ovoj zombifikanoj zemlji. Ako je već ne možemo izlečiti, bolje je uništiti nego je gledati kako se pati kao zombi.

Molim te da situaciju u Crnoj Gori ne uzimaš da bi prikazao nekakav trend ili slično. Mi kao džava jesmo zli i naopaki ali ono dole je divlji zapad.

Zbog čega? Misliš da upoređivanje sa zemljama okruženja gde posluje potencijalni kupac Telekoma nije reprezentativan? HR, CG i MK nisu u Evropskoj uniji i mislim da upoređivanje poslovanja DT u Evropskoj uniji ili SAD nije merodavno jer su to uređenja tržišta, a mi ćemo ovde od tržišnih mehanizama imati samo RATEL i sad više ne monopol nego duopol. Na stranu što se prodaje pristupna mreža...

U Makedoniji je ubedljivo najgori pogledajte ponudu skandalozna je:
http://www.t-home.mk/mk/61/Internet/MaxADSL_paketi.html

@G@W Pazi ja sam kao taksista (na primer), i ti meni sad prodas tvoje vozilo, recimo nekog luksuznog mercedesa koji ne samo sto je vrh, vec ima tonu tvog rucnog rada recimo vredi barem 200k eura kao unikat, i sad ti meni prodas takvo vozilo za 10-15k eura (posto je takav paritet poklona-vrednosti Telekom-Tcom).

I sta sad ja odlucim,
odlucim da sa tobom budem ljubazniji kad me pozoves na voznju i umesto da ti naplatim 1000 din voznju ja ti naplatim 800 din (to je analogija cena i bolje usluge koju bi ponudio T-com a vidimo na primeru Hrvatske, Crne Gore i Makedonije da nije tako),
a ti si recimo sa tim kolima ostvarivao prihod na izlozbenim sajmovima automobila gde si godisnje ostvarivao 4k eura.

Od tih 4k eura placao si svojim najblizima da ne kazem sad sta da ne prizivam zlo, ali nadam se da razumes moju analogiju.

Ti si dobio fiksnih 10-15k eura bices miran 3 godine od tih para koje su opet smesne, te pare ce pomoci tvojim nejakima, a posle ces da se uhvatis za usi i da igras, jer vise nemas ni taj priliv od 4k godisnje a nemas ni svoju vrednost, stim da u ovoj prici postoji ona kauzalna stvar koju ne mozemo da prikazemo u ovoj analogiji.

Recimo na primer Srbija ima 20 milijardi eura u dinarima u opticaju pod registrovanom serijom u mmf-u.
Obrt od 400-500 miliona godisnje i 150-200 miliona eura se svake godine umanjuje od onih 20 milijardi eura u dinarima, kad tu dodas Telenor, Fiat i ostale isisace, jasno ti je koliko dugo Srbija moze da opstane.

Srbija nema svake godine novih 20 milijardi eura da bi mi ovde bili mirni, T-com ce odnositi svake godine 500-600 miliona, a mi cemo kao biti mirni jer svake godine imamo novi priliv od 20 milijardi tako da nas njihova pljacka ne potresa. Toga nema, nemamo taj priliv!

Zamolio bih svaku osobu koja se javi i koja podrzi prodaju Telekoma, da nam matematicki prikaze kako je to korisno za Srbiju!

Priliva nema i kompenzaciju ostvarujemo kroz nove kredite ili prodaju imovine, zato mi niste jasni da li se namerno pravite tose ili stvarno ne razumete ekonomiju?

Ja recimo nisam sreo zadovoljnog korisnika T-coma u Hrvatskoj, jesam video zadovoljne korisnike na drugim operaterima u Hrvatskoj ali ne T-coma.

Jeste ima zadovoljnih mutavih, neobrazovanih i nezainteresovanih ljudi u Hrvatskoj.
Ali strucnih ljudi nema zadovoljnih na T-comu.
Em sam u tom poslu do srzi, em sam strucan u toj oblasti.

Makedonija, raspad mreze, nestabilna veza, link 4 klase koji ide preko naseg telekoma i interoute-a, vec zadnjih godinu dana imaju problem koji mi imamo zadnjih 2 meseca, limite od 100gb na najjacem paketu pogledajte link za ostale pakete, samo uracunajte da overhead u racunanju terete na stetu korisnika i da je efektiva 87% sto je jos gore.

Poslednja izmena:
Makedonija, raspad mreze, nestabilna veza, link 4 klase koji ide preko naseg telekoma i interoute-a, vec zadnjih godinu dana imaju problem koji mi imamo zadnjih 2 meseca, limite od 100gb na najjacem paketu pogledajte link za ostale pakete, samo uracunajte da overhead u racunanju terete na stetu korisnika i da je efektiva 87% sto je jos gore.

Znam neke ljude iz MKD i ovo je apsolutna istina.

and the final question is : Sta MOZEMO i Sta CEMO URADITI povodom ovoga? Mozemo da naglabamo do sutra, ali ako nesto ne uradimo nece proci dugo a kukacemo i za "ovakvim" Telekomom!!!!!!!!!!

Zar nisu makedonski telekom kupili mađari ? Znam da je pre 2 godine, izbila neka afera u makedoniji, kad te nove gazde nisu isplatile vladi, dividendu u vrednosti 30-40 miliona evra, koju su bili dužni da plate...

Ali to ne menja stvar, slažem se sa Vukom 100 %. Nema šanse da dođe i do kakvog poboljšanja, a fiksna pretplata će poskupeti sigurno. Žalosno , da postoji čovek koji je toliko naivan ili glup da misli kako će EU da nadzire ponašanje DT. To je nemačke firma, a nemačka je gospodar EU, i pošto će njima da donos profit, zaboli ih za srbe (ili bilo koji drugi balkanski narod) koji smatraju marvom, i da li će na lokalnom tržištu da ugrožava konkurenciju. Smešno, jadno, groteskno. Šta li će tek biti sa radnicima, verovatno će im promptno smanjiti plata :(

Naravno, od propalice i rapikuće se ne može očekivati da promeni svoje ponašanje, kao što se nije moglo od ove vlasti. Mora joj se priznati, da je izvršila sva naređenja koja je dobila u Budimpešti od svojih gazda, svojevremeno...

Kao što je neko napisao, deo dobiti koriste, za isplatu penzija, te pare neće sigurno dobiti od privrede koje su DOS vlade sistematski upropaštavale. Znači, opet će pare u potrošnju i manjim delom u "puteve", kao da se to jede. Potpuno se slažem sa Vukom, Iznogoodom ProStreetom i Speederom,Nedjom možda sam nekog zaboravio :wave:

p.s. treba uporediti bivšu ministarku koja je protiv prodaje telekom i "expertsko" čudoviše od 400 kilograma, sa *****skom "argumentacijom" za prodaju i to dosta govori

Poslednja izmena:
Prodaja Telekoma je cista politicka stvar ovog trenutka i IT aspekt te prodaje se ne moze sagledati sve dok bude u senci politizacije.
Da ne bih dalje sirio stvari bez potrebe (jer mi odmah skoci pritisak) gospoda pre mene su izneli gro lepih i istinitih stvari o doticnoj prodaji...
Pa da ne bi bilo kao iz ong filma: "... psovao narod i narodnu vlast ..." ja odoh u OFF sto se ove teme tice (muka mi je i razmisljati o ovome).

:wave:

Na žalost, bilo je neophodno da se podele i prvi warnovi zbog mešanja politike i oftopičarenja u diskusiju.

Zar nisu makedonski telekom kupili mađari ?
DT je jedan od vlasnika mađarskog Telekoma ;)

Evo "poseda" DTa, najveće evropske telekomunikacione kompanije:

Nadam se da će se i Srbija naći u ovoj grupi.

Kome to ne odgovara, sigurno bi više voleo da se naš Telekom zbliži sa severnokorejskom i kineskom sabraćom ;)

Uzgred, pošto je DT već suvlasnik grčog Telekoma, a on je suvlasnik našeg Telekoma, to znači da je DT indirektni manjinski suvlasnik našeg Telekoma već par godina.

Mene zanima kako su ljudi tako brzo zaboravili da pre samo nekoliko meseci zahvaljujuci telekomu imali smo najlosiji i njaskuplji internet u regionu, i kada su jedva pustili SBB da ih zaobidje dobili smo puno bolji internet sa kojim se ne stidis i surfujes ko covek. I sada svi odjednom kukakju kako taj telekom i dalje treba da postoji u trenutnom obliku gde "posluje" samo zahvaljujuci monopolu. Ako im ukinu monopol i na fiksnu telefoniju, pokrenuce se stvari isto kao i sa internetom. Ne znam zasto je nekima, u interesu da Srbija bude iza Albanije sa telkomunikacijama samo da bi se od monopola punila drzavna kasa, kada se to vise nigde u normalnom svetu ne radi?

Poslednja izmena:
Mene zanima kako su ljudi tako brzo zaboravili da pre samo nekoliko meseci zahvaljujci telekomu imali smo najlosiji i njaskuplji internet u regionu
I dalje je taj Internet nikakav - mislim na većinu korisnika domaće varijante "širokopojasnog" Interneta (tj. ubogi ADSL), koji je čista nula u odnosu na SBB.

Ja zelim reci nesto jos otkako je tema zakljucana, a sve u cilju odrazanja zdravih medjuljudskih odnosa na forumu, nadam se da ce i administracija razumeti potrebu za ovakvim postom, a politiku kao i komunizme i kapitalizme sam potpuno istrebio iz prvobitnog posta koji sam zeleo napisati, dakle:

Iako se misljenja veoma razlikuju, ja sam siguran da svi na ovoj temi zele dobro sebi, kao i zemlji u kojoj zive i svojim sunarodnicima. Koliko god nasi trenutni stavovi bili drugaciji od necijih drugih, ne znaci da su ti drugi egoisti/kapitalisit, maloumni ili lezilebovici/komunisti, a pre svega ne znaci da zele nekome lose ... Zaista sam ubedjen da svi stavovi koji su ovde izneseni su u cilju boljitka ove nase zemlje i njenih gradjana a ne protiv njega.

Dakle imajte na umu kada se obracate nekome, koliko god taj neko imao drugacije stavove, za koje vi mislite da su kontraproduktivni, ili koliko god taj neko bio kriticki nastrojen ili prema svojoj zemlji i narodu, ili prema stranim kompanijama i zemljama, da taj neko ne zeli nista lose ni vama ni sebi ni ovoj zemlji. Moze biti da taj neko nije u pravu, i da to sto prica nije najbolje resenje, ali ne znaci da je los covek, a pogotovo da nekome zeli zlo.

malog monopolistu menja mnogo veci
nista dobrog nece to doneti privatnim korisnicima a drzava ce biti najveci gubitnik

inace ne razumem moderaciju koja zabranjuje mesanje politike a opet ovu diskusiju drzi otvorenom
prodaja Telekoma je cisto politicka odluka i to je jasno kao dan
zabraniti uvrede na licnom nivou ali argumentovanu raspravu oko besmislenog poteza naseg rukovodstva nikako

malog monopolistu menja mnogo veci
nista dobrog nece to doneti privatnim korisnicima a drzava ce biti najveci gubitnik

Veci monopolista ne moze da ima monopol ako mu nasa zemlja to ne obezbedjuje, a koliko vidim D-T uspesno posluje u vecini zemalja gde monopol ne postoji.

priest, uz svo duzno postovanje, gori si od malog deteta. Gledaj bre sta nam NIS radi, pa uporedi situaciju. Mislim da ce nam biti bolje sa DT-om? Grdno se varas, promenices pricu kad vidis kako ce se stvari odvijati.
Da su ovi politicki *****i pametni, pa da su prethodno izvrsili demonopolizaciju, telekom ne bi sad ni bio u zizi javnosti. Ja sam iskusio nas Telekom kad 15 godina nisam mogao da dobijem fixni telefon dok je covek na 200m od mene imao 4! Kakav je,. odvratan je ali barem je domaci, pa si imao priliv od njega, mogao si da se zaposlis, radis praksu, itd. Sta mislis da ce Nemci da sve ostave kao sto je bilo? Boli njih ona stvar za nas, samo zele da nas opet porobe da imaju jeftinu radnu snagu. Prvi bih voleo da se Telekom proda na tenderu i da se pre toga otvori trziste, ali kao i sve od toga nema nista. Zao mi je sto svi vidimo sta ce biti, ali vise nemamo ni snage ni volje da menjamo nesto!

U ovoj temi je jako tesko drzati se teme,jer je sve umesano,i politika,i socijala i IT,a nama je najbitniji IT.I sam sam otisao u off pa sam dobio warning,kad bolje razmislim s razlogom.

Ajmo ovako:
kolega Monk je 15 godina cekao fixni,moji 20 (isto komsija imao 2 telefona),sa zenom 6 u staroj kuci i tu sam 3 god cekao ADSL a dotle sam bio na odvratnom dial-up-u (a bese 2007!),preselili se u drugu kucu,izgubio sam ADSL (drugi broj) i vec skoro godinu dana cekam ADSL te sam do sada morao koristiti Telenor internet,ne bih sad komentarisao Telenor net...

Ljudi,to je IT katastrofa...kao gradjanin Srbije nisam za prodaju,ali kao IT korisnik jesam,a verujem i vecina vas tako oseca,kad pogledamo okolne zemlje (Rumuni,Madjari,Bugari...)

Sad mi je svanulo jer je lokalna kablovska usla u ulicu i dobio sam za 1400 din mesecno flat 1024Kb upload/download sa 72 TV kanala.
Kad sam imao ADSL placao sam 1024/128 1400 din i to je to...razlika je ocigledna...

Ako pogledamo Madjare,tamo T-com daje fix/TV/net za nekih 2500 din mesecno gde imate 28 kanala,osnovni net (pise za browsing i chat) i fix telefon sa nekim bonus minutima...ali i plate su jace kod Madjara,a T-com je jedan od vodecih medju IT u Hungary...

Ako T-Com uvede makar pola sto su uradili u Madjarskoj,verujem da cemo svi reci (sa IT strane) da je ovo bio ok potez.Znam mali milion ljudi koji cekaju taj j**** net,pa su primorani da sa mob. i laptopovima dolaze u centar na hotspotove da bi chatovali,poznanici,FB ili sl,sto je za mene strasno...

Poslednja izmena:
gledajte to sa vd=edrije strane :) bar cemo imati iPhone na "nashoj" mrezi bez potrebe za otkljuchavanjem istog :D

Ako pogledamo Madjare,tamo T-com daje fix/TV/net za nekih 2500 din mesecno gde imate 28 kanala,osnovni net (pise za browsing i chat) i fix telefon sa nekim bonus minutima...ali i plate su jace kod Madjara,a T-com je jedan od vodecih medju IT u Hungary...

Jeste da su njihove cene povoljnije, ali problem je što insistiraju na "fair use", pa flat paketi nisu baš flat. A to za nekoga ko zna da skine 300GB mesečno nije baš pozitivna stvar...

priest, uz svo duzno postovanje, gori si od malog deteta. Gledaj bre sta nam NIS radi, pa uporedi situaciju.
Pa o tome ti ja govorim, NIS je poklonjen rusima i pored firme poklonili su im i monopol pa zato imamo ogromne cene goriva. Ako prodaju Telekom i ukinu mu monopol mozemo imati samo koristi od toga.

Ja sam iskusio nas Telekom kad 15 godina nisam mogao da dobijem fixni telefon dok je covek na 200m od mene imao 4! Kakav je,. odvratan je ali barem je domaci, pa si imao priliv od njega, mogao si da se zaposlis, radis praksu, itd.

Znaci ti bi i dalje da se nastavi sa tom politikom cekanja od dve decenije za fiksni broj, i nikakvom uslugom samo zato sto je kao nase?
Pa i u DT ce isto nasi ljudi raditi, ali postoji razlika jer onda ce bas raditi a ne kao sada, bio sam 10 puta kod njih jer mi je bio potreban jos jedan broj telefona i svaki put ih nadjem kako piju tamo kafu i uzivaju, kazu mi da cu biti obavesten pismenim putem. Pitao sam ga da li to u prevodu znaci nikad, a on me samo gledao i nastavio da pije kafu...
Cekaju da im dam mito kao za prvi broj! To stanje je neodrzivo i ne treba ja njih da molim da bi postao njihov pretplatnik, nego oni mene!

a zasto mislis da ce se prodajom telekoma ukloniti njegov monopol? ako DT_u prodaju i infrastrukturu taj monopol ce ostati samo u njihovim rukama

Kako se moze pricati o ukidanju monopola kada buduci vlasnik pored kompanije dobija i kompletnu infrastrukturu? Drzava prakticno prodaje monopol, jer sumnjam da ce neko doci i uloziti ogromna sredstva i vreme da bi razvlacio kablove i gradio infrastrukturu na relativno malom i zaostalom trzistu. Ako se to desi situacija nece biti nista drugacija nego sto je danas. Koliko dugo je VIP prisutan na nasem trzistu, a jos uvek koristi telekomovu mrezu? Jer ono bese da je dosta jeftinije napraviti infrastrukturu za mobilnu telefoniju negoli za fixnu?Sta mislite koliko ce nekom novom fixnom operateru trebati da se prosiri po Srbiji, pritom imajuci za konkurenciju buduceg vlasnika telekoma i sbb?

Ovako kako nasi lopovi planiraju, telekom ne treba nikako prodati jer ce biti sjasi Kurta da uzjasi Murta!

Jeste da su njihove cene povoljnije, ali problem je što insistiraju na "fair use", pa flat paketi nisu baš flat. A to za nekoga ko zna da skine 300GB mesečno nije baš pozitivna stvar...

Ja sam u najbolja vremena skidao 140 max a danas je to oko 70-75GB mesečno. Ako mene pitaš tih 150GB nije bezveze tako stavljeno. To je dokaz da neko danonoćno skida gomilu filmova i igara čime oni žele da stanu na put sa fair use (u Makedoniji je 120GB, u CG 150GB a u Hrvatskoj nisam primetio).

Ko što neko reče, poenta je da država odradi privatizaju tako da skine sav monopol sa Telekoma kako zna i ume. Ali oni to neće odraditi jer hoće da uzmu više para. Kada T-com ne bi imao ista "prava" kao što ima Telekom danas svakako da bi dobili zdravu tržišnu utakmicu kakva postoji u Hrvatskoj sa 6-7 internet provajdera (prvenstveno me zanima internet, ostale vidove komunikacije slabo koristim).

Koliko ja znam Telenor je vec najavljen kao drugi fiksni operater, ali za pocetak bi mogli samo SBB da puste da nudi fiksnu telefoniju i to ce biti dovoljno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno