Ne branim ni jedan sistem posebno, Jiddu Krishnamurti je lepo rekao da bi bilo koji sistem mogao da radi sasvim lepo da su ljudi normalni, medjutim posto nisu ne moze nijedan da valja ... tako da samo trazim da mi dodatno pojasnis ono sto mi iz tvog posta nije jasno.
Kompletno objasnjenje je suvise komplikovano i predugacko, i ovako smo skrenuli daleko ne bih da odemo jos dublje, zeleo sam samo kratko da dodirnem cinjenice kako se ne bi desilo da neko pausalno izjavi da je nesto bolje jer on tako vidi da je bolje. Ja sam morao da dodirnem te istorijske cinjenice kako bi izvorno postavili stvari na svoje mesto, koje posledicno dovode IT do problema, pa su u kolizijalnoj vezi.
Ja radim i popravljam racunare, kad mi se pokvari ves masina odem kod majstora za ves masinu i dam mu vrednost (u slucaju monetarnog sistema - novac) koju sam ja zaradio svojim radom, tj. popravkom racunara, i trampimo se ... rad za rad ... postena razmena vrednosti ...
Nisam protivnik razmena vrednosti.
Kakve ovo veze ima sa plemicima i kraljevima, domorocima i kolonijama, i sta sa ovom idejom nije u redu?
Da bi ti opisao previse bi skrenuo sa teme, u prvom quote-u sam ti objasnio zasto ne bih da nastavljam opis, tema je zivopisna i rado bih je detaljno formulisao ali mislim da je dovoljno sve dozirano, kakvim smo do sada napravili ovu temu. Malo smo izlazili u off u sitnim dozama, koje su potrebne kad se zemlja nalazi u ovakvim prelomnim trenutcima.
Previse bih morao detaljno da odem ukoliko bih zelo da opisem svoj predlog.
Ali kmet sa tih 100 oraha moze da napravi palacinku sa orasima i da je proda pa da kupi jos 200 oraha pa da napravi jos palacinki, a tih 20% poreza placa za usluge drzave tj. policiju koja ga cuva da ne dodje neko sa toljagom da mu uzme sve te orahe i palacinke, placa vojsku da mu neko iz susedne zemlje ne dodje sa toljagom, placa pravosudje koje ga stiti da ga neko ne prevari, placa centralnu banku i guvernera da mu drzi dinar, tj. vrednost koju razmenjuje stabilnom itd. dakle i to mi se svodi pod realnu razmenu vrednosti?
Tih 100 oraha i nije namenjeno nekome ko ce da ih gleda, vec nekome ko ce od njih da napravi 200, a onda nije problem da vrati 20 drzavi?
Problem nije u obrtu, ovde konkretno pricamo o situaciji da imamo 100 oraha od 10000 oraha u celoj sumi, ako od tih 100 oraha napravis novih 100 u sumi vise nece ostati 9900 vec 9800 oraha.
Tvoje bogacenje ostavlja nekoga bez tog dela znaci taj oblik nije pravican na zalost, ako ga prosto posmatramo on deluje ok , sve je super ja cu se bogatiti, medjutim ako ga dublje pogledas neko mora da izvisi da bi se ti obogatio.
A da recimo neko radi i proizvede nesto? To ne postoji?
Naravno da postoji pitanje je da li mi pricamo o proizvodnji za interne potrebe ili proizvodnji za izvoz!
Ako pricamo o proizvodnji za izvoz, dok Srbija ne bude imala uvecanje od minimum 3000% procenata izvoza, znaci 30 puta od sadasnjeg izvoza, kolosalni potezi kao sto je prodaja Telekoma je neprihvatljiva stvar, ovo cisto pricamo matematicki.
Evropska unija ima u sustini dekrete koji joj zabranjuju principijalno da se clanice ohrabruju da grade fabrike u zemljama da bi se upravo sprecio ovaj problem, kod njih je dozvoljeno (kroz kvote) jedino ako je papiroloski dokazano da su kmetovi pod underpayment rate-om.
Kvotama kompenzuju cinioce koji bi uticali na pad odnosa vrednosti valute.
Ali opet bih ponovio, svaki izvoz je osiromasenje te neke druge strane ucesnice odnosno uvoznika, sto bi nasi stari rekli nekom smrkne a nekom svane.
Previse bih morao detaljno da odem ukoliko bih zelo da opisem svoj predlog.
Ovo je tacno samo ukoliko mi nista ne radimo i ne pravimo ... ako i mi radimo i proizvodimo i pare nam se slivaju u zemlju, nemamo radi cega da propadamo ako neko iznosi pare iz zemlje, jer ih neko i unosi?
Ok ako detaljno prodjes kroz uvoznike i izvoznike, videces koliko situacija ne stima, stim da se Telenor, Vip i ostali trgovacki grabljivci ne vode kao uvoznici ali oni to jesu, i oni prave odliv i to debeli!
Situacija se ne prikazuje kakva je da bi se opralo mito i pljackaska privatizacija!
Masa ljudi instiktivno zna da stvari nisu u redu ali ne znaju tacno i taksativno sta sve nije u redu.
Veruj mi na rec ali ni mnogi profesori koji razvijaju kadar ni sami nisu u stanju da sagledaju kompletnu situaciju, jer nisu podizani u tom hostaplerskom sistemu.
Kada si odgojen u kapitalizmu, ti odmalena znas da ne smes da delis svoje sa prijateljima i svojim najblizima, ti si svestan da bi imao da jedes neko mora da umre (licno sam cuo od dece (Srpskih roditelja) rodjenih u Kanadi sokantne stvari da su deca naucana i da su toga svesna).
Vidimo da je USA formalno napustila Kapitalizam pre neki dan doduse MMF i Federalne rezerve su i dalje u privatnom vlasnistvu, kao i da Federalne Rezerve i dalje postavljenom legislacijom/dekretom ne odgovaraju ni Predsedniku Drzave a ni Senatu kao ni Vrhovnom Sudu, ali da opet ne sirimo pricu, videcemo kakav je mix izabran.
Da li je moguce imati Socijalisticki sistem u zdravstvu i krajnji anarhisticki-kapitalizam gde elita sprovodi kompletnu anarhiju.
Pitanje je kako ce prevariti svet za 23000 milijardi dolara koje su nestale.
Na pitanje kongresa predstavniku Agencije pri federalnim rezervama covek je mrtav ladan opalio da nema predstavu gde su i kome su pare otisle ali uglavnom zna da su otisle nekome u offshore-u