Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

@EMF Pogresan sam screenshot okacio, inace sam drajvere za moj model instalirao.
A device manager ne prikazuje to. Prikazuje mi samo ovo na slici

Prilozi

• IMG_1721.jpeg
    IMG_1721.jpeg
    327.1 KB · Pregleda: 43
  • IMG_1722.jpeg
    IMG_1722.jpeg
    164.1 KB · Pregleda: 30
Ja koristim bilo koji usb wifi /imam ih vise/.Jednostavno ne ide drugacije.Trebalo bi da moze preko mreznog kabla.

Taj instalirani realtek je za LAN ne za WLAN.
A ti imaš gomilu neinstaliranih drajvera (sve ovo sa žutim truglićima), možda čak i za chipset, prvo njega instaliraj, ako već nisi.
Šta kaže Other devices->Network controller(Dupli klik)->Details->Property->Hardware Ids?

@EMF A gde mi se nalazi onda ovaj za wifi sto sam instalirao? Sve sa ovog linka sam instalirao i za svaki mi je pisalo completed i posle svakog sam odradio reset.
A za ovo drugo okacio sam opet sliku, opet zuti kruzici, znaci ne valja nesto?

Prilozi

• IMG_1728.jpeg
    IMG_1728.jpeg
    472.8 KB · Pregleda: 20
@EMF Skinuo sam upravo odatle sve drajvere za moj model FA507XI i ne radi.
Sad jedino ne znam da li u servis ili da ga vracam odmah. Bukvalno nemam gde da fa ubodem u kabal da proverim da li je Windows update samo u pitanju, a ljudi sa kojima sam dobar se vracaju sa odmora tek za 10 dana.
@Diamond Probacu da skinem to sutra ali nemam pojma kako funkcionise, jel se isto butuje sa stika kao sto moze windows?
Rufusom инсталирај на стик.
@EMF A gde mi se nalazi onda ovaj za wifi sto sam instalirao? Sve sa ovog linka sam instalirao i za svaki mi je pisalo completed i posle svakog sam odradio reset.
A za ovo drugo okacio sam opet sliku, opet zuti kruzici, znaci ne valja nesto?
Потражи на сајту произвођача лаптопа драјвере.

Obrati pažnju kada odeš na link da odabereš iz prvog padajućeg menija svoj tačan model.
Zatim preuzmi i instaliraj chipset driver. Odeljak Chipset, pa ispod te "kartice" klikni na "Show All" i odatle preuzmi "AMD Chipset".

Zatim nastavi sa prethodnog screenshota, pa Details->Property->Hardware Ids, da vidimo koju wi-fi karticu imaš.

@EMF Aha, ovo sam prevideo, ja sam skinuo Amd raid driver, nisam ovaj drugi za chipset.
Cim odradim okacicu posto cu morati opet tamo u internet kafe

Na Win 10 sveze instaliran,bez apdejta nemam wifi.Moram da spojim usb wifi ,da apdejtujem win i posle restarta se pojavi.Ako sam dobro razumeo imas svezu instalaciju win 11?
Znaci ako je sveze instaliran w11 i nije apdejtovan (a nije jer nemam internet), postoji mogucnost da mi zato ne polazuje wifi/blutut?
Da li bi mozda pomogao ovakav eksterni stik, tj. da li bi automatski povezao laptop sa wifi mrezom kad bih ga ubacio u slot, iako nemam opciju da upalim wifi?

Prilozi

• IMG_1734.jpeg
    IMG_1734.jpeg
    79.7 KB · Pregleda: 24
Možda, zavisi od toga da li su drajveri tog DLinka već integrisani u Win instalaciju. 80% šanse je da jesu, ali nemoj kupovati tek tako stick, jedino ako imaš da pozajmiš na brzinu ili tako nešto.

Uglavnom radi iz prve,a trebalo bi i mreznim kablom postici isto.Meni se to redovno desava na vec 3-4 laptopa u zadnje dve godine.

Pa prvo ubaci drajvere za karticu koju vec imas, pa tek ako se pokaze kao neispravna, onda kupuj eksterne.

Uspeo sam na poslu nekako, nisam ni video opciju za ‘Show all’ za drajvere, poskidao sam sve i ispostavilo se da mrezni drajver nije Realtek nego Mediatek.
Konacno radi posle skoro nedelju dana *******cije, vec sam otvorio ticket da vratim nazad laptop.
A koliko je lose tamo uradjeno u opisu modela, uopste nema naznaka koji je koji model, i to sto pise i dalje mi nije jasno (recimo za Mediatek drajver koji radi pise “Device List :
AW-XB468NF/MT7921LEN” a pod tim imenom apsolutno nista ne moze da se nadje ni u sistemu ni google searchom.
Uglavnom radi, sad mogu da prodisem…
I jos jednom zahvaljujem svima na podrsci ❤️💪

Prilozi

• IMG_1740.jpeg
    IMG_1740.jpeg
    185.7 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena od urednika:
Mogao si da bocneš lan u odradiš windows update na sat vremena i našao bi sigurno

Meni j odmah izbacio drajver za Mediatek kad sam uneo to sto si napisao

Kolega našao u smeću stari EliteBook 820 G1, sa sve stikerima, HDD i baterijom, što je zabranjeno u firmi.
Bilo mi dosadno, da vidim da li radi i sve ispravno, 4Gb Rama podebljao na 16Gb, update biosa sad...
I5 4xxx, not bad.

PXL_20230727_132805030.jpg

PC/Laptop ne sme napustiti fabriku dok se ne skinu stikeri sa internim oznakama: serijski broj, asset tag, ime PC-a, provera da nema nekih nalepnica sa siframa i sl, ljudi svasta rade. Baterija i HDD se moraju izvaditi i postoje procedure za odlaganje/unistavanje, ostatak se baca na mesto predvidjeno za elektronski otpad.

Kada pritisnem kucite od Dell vostro 3510 touchpad mi se pritisne kao sam kliknuo sa njime , da li je to los dizajn kucita ili postoji resenje?

U većini slučajeva da, nešto nije dobro uklopljeno i bez otvaranja nećeš srediti.

Preblizu je kućište tasterima za klik zbog lošije kontrole kvaliteta. Ako je novo, reklamacija, ako nije, otvaraj i turpiraj (malo) plastiku koja pritiska klik.

Resenje je da koristis eksternog misa i onemogucis touchpad. Mene iskreno izludjuju ljudi koji koriste touchpad.

Zna li neko zbog cega mi se (ucestalo, kao npr. sada) desava da mi odjednom opadne mouse sensitivity tj. mouse pointer speed? Ne samo u igrama, nego i ovako, dok sam u windowsu i ne radim nista. Pojacam pointer speed na maksimum i tek onda je donekle funkcionalan. S druge strane, kad koristim touch pad, pointer radi kako treba, samo na misu usporava.
U pitanju je zicani mis, Logitech g502 Hero, svi drajveri su apdejtovani za Win11, laptop je Asus tuf 2023, probao sam da promenim i usb portove kad se to desi ali ne pomaze.
Vrati se u normalu samo od sebe.

Resenje je da koristis eksternog misa i onemogucis touchpad. Mene iskreno izludjuju ljudi koji koriste touchpad.
Ma ja sam ispao budala , skoro sam otvarao laptop da stavim 16GB rama i zaboravio da pogledam plastiku da li neka dodiruje touchpad od dodnjeg poklopca sto je vrlo verovatno.

Ako koristiš miša onda svakako preporučujem ovu opciju, negde ima fabrički da se isključi sa Fn kombinacijom, ali svakako postoji Windows podešavanje da ne radi kada je priključen miš.

Možda je i bilo nekad u ovoj temi, ali ko će da vrti 70 stranica...
Imam HP laptop koji sam dobio i malo je vredniji za moje standarde, pa bih voleo da ga održim što duže u dobrom stanju. Još je u garanciji, prva mu je godina. Vidim da postoji mogućnost godišnjeg servisiranja u ovlašćenim servisima, pa me zanima da li je to vredno raditi ili je bacanje para? Ranije sam imao dva Acera, nikad nijedan nigde nije odnet. Jednom se pokvarila ventilacija posle pet godina, a drugi kotrlja 8 godina bez ijedne promene, služi kao povremena beležnica. Nisam pametan da li da se sa ovim ponašam drugačije, ili da ga jednostavno koristim, pa dok radi.

Trebalo bi da se periodično čisti od prašine. Prašina otežava hlađenje, što dovodi do pregrevanja, koje lsmanjuje životni vek komponenti.
Da li ćeš sam da čistiš ili će neko drugi, sâm odluči.

Aa, svakako ću onda da nosim, ne bih se igrao sam a i da mi ne propadne garancija. MOgu da mislim kakvo se ćebence stvori, kad mi prašina u stanu stvara svaka tri dana ničim izazvana.

Nazad
Vrh Dno