Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

Jel touchpad ukljucen u biosu I device menageru?
Ako je crko I hard reset nece pomoci.

Jel touchpad ukljucen u biosu I device menageru?
Ako je crko I hard reset nece pomoci.
Ranije je sve normalno funkcionisalo, ali je onda neko apdejtovao drajvere preko onih programa koji to rade. Ti drajveri nisu bili kompatibilni, a backup prethodnih je obrisan tako da smo dosli do ove situacije. Ja sam obrisao i te nove, tako da je sada bez drajvera. Jedino ako bi nekim cudom saznao koji drajveri funkcionisu.. inace mrka kapa 😅
Istrazivao razne forume za odgovor, i instalirao razne Synaptics i Elan drajvere u nadi da ce uspeti ali bezuspesno

Treba da zadrzis sadrzaj ssd ?Kopiras negde ili dignes sistem bez totalnog brisanja?Pod uslovom da mislis da sa novim sistemom ce sve funkcionisati?

Briši drajver po drajver iz device managera (ne sve odjednom, već po jedan), pa neka povlači drajvere iz Windowsa, barem će naći generičke. Nadam se da je taj program temeljno obrisan, deluje da on pravi probleme i dalje, čudno je da neće da instalira zvanične drajvere sa Lenovo sajta.

Ranije je sve normalno funkcionisalo, ali je onda neko apdejtovao drajvere preko onih programa koji to rade. Ti drajveri nisu bili kompatibilni, a backup prethodnih je obrisan tako da smo dosli do ove situacije. Ja sam obrisao i te nove, tako da je sada bez drajvera. Jedino ako bi nekim cudom saznao koji drajveri funkcionisu.. inace mrka kapa 😅
Istrazivao razne forume za odgovor, i instalirao razne Synaptics i Elan drajvere u nadi da ce uspeti ali bezuspesno
Провери да немаш неки вирус, који ти је антивирус ?

Verovatno cu resetovati laptop nakon sto probam jos par stvari. Microsoft Defender i Malwarebytes su skenirali i sve je ok

Resetovao sam laptop, a drajveri se nisu promenili.. i dalje ista situacija

Sta tacno znaci "resetovao"? Stavio BIOS default podesavanja, ili reinstalirao Windows?

Isao na opciju Reset this PC, da se obrise sve i instalira novi OS.. mada sada kada pominjes BIOS, tu nisam dirao nista, odradicu i to

Imam problem sa Lenovo Legion Y540 (2021) – i5 9300H
Graficka GTX 2060 6GB
16GB DDR4

Pojavljuje se plavo oko ekrana. Igrice rade, Instaliran PUBG, Furmark 62-68° . Zamenjena pasta na CPU i GRAFIKU

U BIOS moze da ostane satima ekran je cist!

Ociscen, flet kabl proveren, ocisceni kontakti na flat kablu. Sa eksternim ekranom nema plavo.E, sada ako je displej onda bi se i u BIOSU pojavila plava boja.Prosla cela instalacije bez plave boje, posle instalcije drajvera pojavilo se plavo.Ukljucio eksteni monitor preko hdmi, nema plavo na monitoru
Ako je grafika onda bi i na eksterni bila plava boja

Prilozi

• 20250210_200305.jpg
    20250210_200305.jpg
    186.7 KB · Pregleda: 66
  • 20250210_200303.jpg
    20250210_200303.jpg
    123.7 KB · Pregleda: 33
  • 20250210_200321.jpg
    20250210_200321.jpg
    152.8 KB · Pregleda: 41
Promenio, ali jos nisam siguran.On ponekad kada je hladan i po 1h vremena je normalan i onda se pojavljuje plavo.Vidite sada je normalan na 1920 x1080
Za sada ne izbacuje plavo!
Videcu za 1h

Prilozi

• inbound7338186350280472159.jpg
    inbound7338186350280472159.jpg
    217.1 KB · Pregleda: 49
CTRL+ALT+DEL, pa otvori Task manager. Pod Performance tabom vidi šta piše za memory: Slots used 1 of 2 ili 2 of 2.
Valjda sam znaš na osnovu rezultata da li može ili ne može :)

Stavi jedan modul od 16gb te module jedan ili dva koliko god ima prodaj.

Nemoj čoveku sugerisati bez ikakvog predznanja, nije ploča ograničena samo brojem slotova, plus može biti i već zalemljena memorija na ploču.

Upravo tako. Kod mene je malo stariji laptop i5 četvrte generacije i ima dva fizička slota. Ja sam dodao jedan 8Gb (ima već mnogo godina od tada) modul i imam 4+8 konfiguraciju.
Nisam imao potrebe da menjam dalje, zamenio hdd sa sdd, ubacio fioku u dvd rom i tamo vratio hdd... Imam i neintegrisanu grafičku pa mi je i dalje to dovoljno od memorije. Još uvek je laptop u stalnoj upotrebi.

Probaj da kucaš u youtube "IME MODELA" disassembly. Vidi da li ima rasklapanje za tvoj model.
Meni je to pomoglo za moj laptop kod bilo kakvih hardverskih izmena pre nego što sam se upustio u iste.

Probaj sa HWiNFO www.hwinfo.com
Skini portable verziju. Piše ti u rezultatima skoro sve o memoriji. Ne znam baš da li pokazuje da li je lemljena jer nemam gde sada to da proverim.

Treba mi informacija, ako je neko upućen, kupujem uskoro laptop sa 8840HS i integrisanom 780M. Može li ta grafika da tera 2k eksterni monitor na 180hz? Preko type-c na DP kabla (monitor ga u input vidi kao običan DP kabal). Trenutni laptop može bez problema. Ali ima rtx 3070..

Lenovo yoga C740 se gasi povremeno... Da li neko zna da li u poslednje vreme, možda, ima nekih konflikata windows 11 drajvera sa hardverom lap topa, pa zbog toga dolazi do gašenja računara i kako to proveriti? Da li bi to mogao biti znak otkazivanja nekog hardverskog dela, poput memorije i kako to proveriti? Da li ima neki pouzdan servis za takav lap top u BG i da li se isplati, recimo, menjati ventilator na laptopu, ako je on uzrok pregrevanja i gašenja, ili da li je moguće zameniti operativnu memoriju pošto je ona zalemljena i ako je neispravna da li je moguće ubaciti modul od 16GB umesto postojećih 8GB?

Može da bude svašta. Primećuješ li da je mnogo više vruć kad se ugasi? Butuj neki live Linux tipa Ubuntu, vidi da li će da se ugasi. Za memoriju imaš memtest86 i memtest86+. Pre servisa vidi i da li se nakupila prašina na ventilacionim otvorima, to možeš i sam da rešiš.

imam 2 pitanja.
zaboravio sam kod kuce na odmoru adapter za laptop…
1) ima na amazonu da se kupi zamenski (u prilozenom) ali mi se ne daje 75e, jel postoji neka jeftinija varijanta tipa greencell ili slicno) sa 240w?
2) takodje na amazonu, izgleda da isporucuju samo adapter, ne i kabal koji ide u laptop (slika 2) i povezuje ga sa adapterom? pokusao sam i to da pronadjem da kupim zamenski ali ne znam sta da kucam, samo mi izbacuje adaptere, nasao sam negde da je to ‘euro power cord’ ali kao da ne bi pasovao uz ovaj adapter ili gresim?

Prilozi

• IMG_5731.jpeg
    IMG_5731.jpeg
    151.5 KB · Pregleda: 16
  • IMG_5732.jpeg
    IMG_5732.jpeg
    159 KB · Pregleda: 21
Kabl ti je standardni C13. Ne znam odakle si, ovde bi trazio šuko na C13 (schuko to c13) , ne znam standard uticnica tu gde živiš. Ali ne mozes promasiti ni na osnovu slike kada pogledas.
A za punjač teško da imaš drugo rešenje, nego da kupis polovni, i prodaš posle kad dođeš ponovo do svog.

Porucio sam na kraju ovaj zamenski sa Amazona, pa koliko posluzi. Nisam mogao da nadjem nigde ni polovni ni refurbished. Neshvatljivo mi je da ne mogu nigde naci originalan ASUS punjac, ima opet na Amazonu ali je rok isporuke tipa mesec dana a ne mogu toliko cekati.

Izasao me 70e, nije cak ni mala cena. Samo da se ne gasi i da ne crkne za mesec dana..
Uz ovaj ide i kabal

Prilozi

• 121.PNG
    121.PNG
    634.6 KB · Pregleda: 15
Pre manje od godinu dana, pisao sam o svom nesrećnom HP laptopu, kome se polomio CTRL taster. Bio je u garantnom roku, ali servis tvrdi da sam ga ja polomio i tako je to i ostalo. A meni je ctrl jako važan u radu jedan od najpritiskanijih tastera. I tako sam računar u garanciji prodao budzašto, jer mi se nije plaćala popravka od čak 13 hiljada za zamenu čitave tastature.
Moja prijateljica je u isto vreme kupila isti takav računar. I sada, kada joj je istekla garancija, pogađate, ctrl se polomio... Slučajnost?
Ali, nije to ovde tema. Tema je da iz svojih grešaka nisam ništa naučio. GLedao šta da kupim kao novi računar, trebalo mi nešto hitno za posao. I opet kupim HP... Ovaj put ProBook, 450. Aluminijum, sve na njemu izgleda tako malo fensi šmenssi, nije baš plastika, tastatura stvarno mnogo kvalitetnija. Ili se to meni samo tako činilo...
Posle nepunih godinu dana, numerička sedmica hoće da ispadne. Zapravo, već ispada, ali ja mogu zasad da je vratim u ležište., Evo, imao sam laptopove 10 godina, sve se kvarilo nekad tako i tako, ali tastatura, nikad. Šta bre ovi proizvode? I šta, servis će opet da kaže da sam ja to slomio?
Ne sumnjam. Zato me zanima, kako se kod ProBook modela menja tastatura? Negde sam pročitao kao da je moguća zamena pojedinačnog tastera? Da li je to istina i ako da, da li bi me to izašlo jeftinije? Ono što sam naučio na teži način ma šta se dogodilo u budućnosti, nikad više HP, džabe da mi poklone.

Da si napisao makar koja je generacija, pa da ti neko pomogne oko zamene tastature. Ovako jel' gledamo G2, ili G5 ili G10, ili...
BTW, koristim HP laptopove na poslu više od 20 godina. Ni na jednom nisam uspeo da zeznem ni jedan taster, verovatno imam laku ruku ;)
Pozdrav

Iskreno, ne poznajem nikog ko nežnije kuca od mene na bilo kojoj tastaturi, a ruke su mi prilično manje od današnjeg standarda. :) Tako da, nije do mene. A i da se desi na tri laptopa sa dve osobe... Malo je previše. G10 je u pitanju. Obična tastatura za desktop koja nije koštala ni 1000 dinara, trajala mi je 12 godina, a otkucala je bezmalo 20000 stranica. Nijedan taster nije ni škripnuo, kamo li da je otpao. Na kraju sam morao da je bacim jer sam prosuo nešto na nju. Tako da je ovo iskustvo sa HP malo previše negativno.

Vrh Dno