Šta je novo?

Problem sa hladjenjem klokovanog Bartona

monteboy je napisao(la):
Sto bi me uvrijedio boze !, uvreda je kad te neko optuzuje da laziras rezultate
a onda kad mu dokazes da nije tako -> jeftino se izvlaci sa izjavom : "Pa malo sam se zezao" -> toliko o iskustvu ;)

Sto se tice temperatura qx-x o mojim samo mozes sanjat ;)
Disipacija preko 125 W -> temp CPU u full Loadu manja od 50° , procesor kloknut preko 800 Mhz -> prime stable , PI stable

Poz....

OK, evo povlacim ono sto sam rekao o tome da se zezam.

Ne verujem ti za one slike!

Zadovoljan?

Takodje to sto pricas o grejanju Bartona i t'bred-a B isto ne pije vodu.

I to je to. To je moje misljenje i gotovo.

Cisto da ne bude zabune, ne inatim se uopste.
To sto sam napisao mislio sam i ranije.

Delija je napisao(la):
Cisto da ne bude zabune, ne inatim se uopste.
To sto sam napisao mislio sam i ranije.

Uredu je Delija ne moras mi nishta vjerovat!
Sa ignorantima je teshko izaci na kraj zato se necu ni usudjivat na takve avanture kostaju mnogo vremena i zivaca a nemaju adekvatan rezultat.

Poz....

monteboy je napisao(la):
Evo sad ti i smeta sto sam u Minhenu , loodilooo :D

Zdravo bili i veseli drugovi mene ovo ide malo na djecije prepucavanje stim zavrshavam moje izlaganje u ovom threadu.

Poz....

1. U jednom postu si napisao cene za Barton-M i da ko hoće, može da ih preuzme kod tebe u Podgorici.

2. KONAČNO !! :d

notax je napisao(la):
1. U jednom postu si napisao cene za Barton-M i da ko hoće, može da ih preuzme kod tebe u Podgorici.

2. KONAČNO !! :d

Ja sam napisao da cu biti za novu godinu u PG a da zivim u Minhenu a za tebe zato sto si tako bezobrazan nece ni biti AMD XP-M primjerka :D

Dosao sam na forum ne da se pravim pametan nego da izmijenim iskustva sa ljudima koji praktikuju istu disciplinu, to shto postujem moje rezultate ili opis moje mashine nije ku*cenje nego sasvim neshto normalno na forumima tipa ovoga podji po stranim OC-Forumima pa ces vidjeti da milion ljudi to cini.

Poslednja izmena:
pa dobro covece i sam si zakljucio da ocitavanje temperatura koje imas nije "precizno" niti tacno i opet ih pominjes u kontekstu da treba da ti zavidim, ne zavidim ti, dovoljno je samo da mrdnem sondu u soketu tamo gde ju je proizvodjac prvobitno stavio i imacu iste te temperature. Nemoj me pogresno razumeti, stvar je u tome da iscitavanje temperature sa podnozja procesora nema veze sa temperaturama na CPU die-u i da se uvek iscitavaju pogersno, a to dovodi do cinjenice da NEKI LJUDI OVDE SA WR IV IMAJU NIZE TEMPERATURE NA VECEM KLOKU NEGO TI I JA SA VODENIM HLADJENJEM ... nadam se da sad kapiras sta sam hteo da kazem...

gx-x je napisao(la):
pa dobro covece i sam si zakljucio da ocitavanje temperatura koje imas nije "precizno" niti tacno i opet ih pominjes u kontekstu da treba da ti zavidim, ne zavidim ti, dovoljno je samo da mrdnem sondu u soketu tamo gde ju je proizvodjac prvobitno stavio i imacu iste te temperature. Nemoj me pogresno razumeti, stvar je u tome da iscitavanje temperature sa podnozja procesora nema veze sa temperaturama na CPU die-u i da se uvek iscitavaju pogersno, a to dovodi do cinjenice da NEKI LJUDI OVDE SA WR IV IMAJU NIZE TEMPERATURE NA VECEM KLOKU NEGO TI I JA SA VODENIM HLADJENJEM ... nadam se da sad kapiras sta sam hteo da kazem...

nemoramo uopshte ici od temperatura senzora na ploci znas i sam da variraju od ploce do ploce mislim da se jednostavno moze ustanoviti prava priblizna temperatura kad se uzme u obzir temperatura vode koja se pouzdano moze izmjeriti a koja na mome sistemu na 2700 Mhz u full load rezimu ne prelazi 30° dok je ambijent temperatura 25° a disipacija je minimum 125 W

E sad mozes fino kloknut sistem toliko da odprilike imas isto te 125W a onda ocitaj temperaturu vode !

Formulu za izracunavanje priblizne disipacije si dobio od mene ;)

....sto ce reci ako je delta-t bar 15C (i to na 75W AMD-a) znaci da ti je idle kad bi ga merio na samom die-u oko 45C, a full load ti sigurno prelazi i 53C ali verovatno ne i 55C, i o cemu onda mi pricamo ? Imas normalne temperature za dobro vodeno hladjenje, isto kao i ja, a losije od tex-a posto on koristi bong, 2 radijatora, 3 pumpe...

PS. koristim tb-b xp 1700+ (1.43ghz @1.5V 45W) kloknut na [email protected], ambient 23C, voda ~29C pa ti racunaj disipaciju...temperatura na idle-u 38C (tako kaze senzor koji sam savio tako da naleze na centar procesora) toliko o ocitavanju sa sondi...

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
PS. koristim tb-b xp 1700+ (1.43ghz @1.5V 45W) kloknut na [email protected], ambient 23C, voda ~29C pa ti racunaj disipaciju...temperatura na idle-u 38C (tako kaze senzor koji sam savio tako da naleze na centar procesora) toliko o ocitavanju sa sondi...

86.83 Watt druze ti je disipacija !
mozes izracunati na http://tweakers4u.de/new/do.php?include=tools/voltage.php

Nebih bio siguran da Tex ima sa 3 pumpe koje dodatno zagrijavaju vodu bolje vrijednosti mislim da smo tu negdje !
Inache pogledaj u Thread "vodeno hladjenje" tamo je Tex na jedan od zadnjih postova napisao da je temperatura vode u radiatoru oko 30° a siguran sam da mu CPU ima manju disipaciju od moga jer radi na mnogo manjim frikvencijama ;)

moja je preko 125W stim sto mi CPU radi na 500 Mhz vishe ;)

a temperatura vode ti iznosi 29° po cemu sad ti tvrdis da su moji rezultati isti kao tvoji kad je razlika u disipaciji 40W a temperatura vode kod mene kad je ambijent 23° iznosi 28° u full loadu ?

PS. da li si rijeshio problem da ti temp automatski puno skoci cim pokrenesh aplikaciju koja opterecuje CPU tipa Prime95

Poslednja izmena:
Evo, ja sracun'o moj na brzaka...

1700+ @2650 MHz, Vcore 2.1V - disipacija 174,67 Watt :D:D
Dobar ovaj TT12, sta sve moze da ohladi... :d

Inace, za svaki dan je 2450 MHz, pri 1.85V... sto mu dodje 125,33 Watt.
Heh, nesto slicno k'o to tvoje! :beat:

@monteboy: nisam resio problem, isto mi se desava i sa obicnim vazdusnim hladjenjem. Ovo se desava samo kad je sonda savijena i dodiruje sredinu CPU-a, kad je u normalnom polozaju onda se ne desava to.

PS. Znam kolika mi je disipacija, i mislim da su mi temperature sa sonde i dalje nerealno niske... ;) Sondi ne verujem nista, sve sto znam je da sa vodom mogu da podignem windows na 1.625V @2.2 i da radi prime 10 sati dok sa TT11+ ne mogu ni da podignem windows na toj voltazi iako je razlika u temperaturi svega 4C.

Sto se TEX-a tice nije da ga branim ali mu je temperatura vode u radijatoru ista kao ambient jer se hladi vodom koja je ispod ambient temperature i to je i sam rekao. Onih 30C je temp vode na izlazu iz bloka...

CAR je napisao(la):
Evo, ja sracun'o moj na brzaka...

1700+ @2650 MHz, Vcore 2.1V - disipacija 174,67 Watt :D:D
Dobar ovaj TT12, sta sve moze da ohladi... :d

Inace, za svaki dan je 2450 MHz, pri 1.85V... sto mu dodje 125,33 Watt.
Heh, nesto slicno k'o to tvoje! :beat:

Da li si razmishljao o XP-M varijanti ;)

monteboy je napisao(la):
Da li si razmishljao o XP-M varijanti ;)
Im'o sam to... poodavno ;)

Rekoh ti, proslo je nekih desetak mobilaca kroz moju masinu... svi 2500+ i jedan 2600+, koji je bio ubedljivo najbolji. Takav jedan 2600+ radi sad kod coveka na 2.6 giga iz zezanja, po ceo dan, hladjen ThermalRight-om SP97.

CAR je napisao(la):
Im'o sam to... poodavno ;)

Rekoh ti, proslo je nekih desetak mobilaca kroz moju masinu... svi 2500+ i jedan 2600+, koji je bio ubedljivo najbolji. Takav jedan 2600+ radi sad kod coveka na 2.6 giga iz zezanja, po ceo dan, hladjen ThermalRight-om SP97.

Thermalright SP97 je odlican blok ne cudi me da ga solidno hladi sa njim na tim frikvencijama :)

Interesovalo bi me kako si uspio na disipaciji od skoro 180W :zgran: da hladis sa obicnim TT12'om ? predpostavljam da ti ej kompletan komp bio u ledari , ili ?

PS. prodao sam Corsair 3200LL i kupio za 90 € jeftiniji Kingmax Hardcore DDR 466 ;) Rezultati Kingmax memorije su cak i bolji , problem kod Corsair modula su bili BH-6 (Rev 1.2) cipovi koji nazalost nisu ni blizu BH-5 (Rev. 1.1) varijanti.

Jos jedan dokaz da se ne mora uvijek debelo naplatiti kvalitet !
Trenutni stabilni FSB -> 235 Mhz sa tic tac'ovim Biosom (CPC disable) na 2,5 ; 3 ; 3 ; 11

Sto je interesantno je veoma visoko zagrijevanje Southbridge'a pa razmishljam da nabacim jos jednog pasivnog Zalman'A

Poslednja izmena:
CARe, ovaj je odlucio da te je*e posteno ! :d :d Objasni ti njemu sta je "pravi" FSB ;)

Monteboy: ne diraj CARa u korsaira :D :D Ako ti je zivot mio ! :zgran:

gx-x je napisao(la):
CARe, ovaj je odlucio da te je*e posteno ! :d :d Objasni ti njemu sta je "pravi" FSB ;)

Monteboy: ne diraj CARa u korsaira :D :D Ako ti je zivot mio ! :zgran:

Pa ja rekoh upravo za moju AN7 plocu Winbound BH-5 su idealni ako je vjerovat mnogim OC-forumima e sad nazalost moja dva modula su Rev. 1.2 bila sto znaci da su imali BH-6 cipove koji su znatno losiji -> stim se i isplatila kupovina jeftinijeg Kingmax RAM'a sobzirom da cu na prolece preci na sockel 939 i 64 bita
;)

Posto je bilo reci o kulerima interesuje me gde mogu da se nadju tj. kupe sa kontrolom broja obrtaja. Imam biranog mobilnog bartoncica 2600 koji radi (228x11=2510mhz na 1.65v) vec 8 meseci sa obicnim raptorom 38-54C, pa posto cu dati ovaj kuler stavio bih nesto sto je skroz tiho na malom broju obrtaja sto mi treba za 90% stvari i da moze da se pojaca kad ustreba za neko przenje a i mozda da ga jos malo kloknem npr. do 2.6ghz mada nema potrebe, sa jako bucnim hladjenjem sam uspeo da ga nateram na 2730Mhz da prodje 3dMark pri 1.88v.
Interesuje me vasa preporuka za kuler i gde ima da se nadje, TT tr2-m4 i volcano sam trazio u complandu i pccentru koji su bili uvoznici ali vise nisu i nigde nisam uspeo da ih nadjem, probao sam i Titana D5TB/G/CU35/SC ali i toga nema jedino sto sam uspeo da nadjem je CoolerMaster Jet7 za 22evrica pa ako ne bude niceg drugog uzecu to.

monteboy je napisao(la):
Interesovalo bi me kako si uspio na disipaciji od skoro 180W :zgran: da hladis sa obicnim TT12'om ? predpostavljam da ti ej kompletan komp bio u ledari , ili ?
Nije... ali je bio jako blizu terase... zimus ;)
Ma nebitno, to je bilo samo na par minuta, kada sam izvlacio max iz CPU-a... nije moglo ni korak dalje :d

2650 MHz... kraj.

Ipak, nije lose sa 1466 MHz ;)
Solidan je to procenat :d
monteboy je napisao(la):
PS. prodao sam Corsair 3200LL i kupio za 90 € jeftiniji Kingmax Hardcore DDR 466 ;) Rezultati Kingmax memorije su cak i bolji , problem kod Corsair modula su bili BH-6 (Rev 1.2) cipovi koji nazalost nisu ni blizu BH-5 (Rev. 1.1) varijanti.
To je upravo zbog revizije... 1.1 je zakon. Sve ostale su bulje.
Isto kao i sa PC3500 Corsair-om... nisu sve revizije BH-5 cipovi, umesao se tu i CH-5 skart. Mrzi me sad da gledam od koje *tacno* revizije...

monteboy je napisao(la):
Jos jedan dokaz da se ne mora uvijek debelo naplatiti kvalitet !
Trenutni stabilni FSB -> 235 Mhz sa tic tac'ovim Biosom (CPC disable) na 2,5 ; 3 ; 3 ; 11
Maximalno sto sam ja izvukao iz mojih Corsaira (PC3200C2, v1.1... naravno BH-6) je 250 MHz, u DC-u. Najostrije, 11-2-2-2. CPC je naravno na ON (tada jos nije bilo Merlinovih "CPC-Off" biosa).
Jedan modul je hteo i na 255 Mhz... ali drugi nije hteo da ga prati ;)

monteboy je napisao(la):
Sto je interesantno je veoma visoko zagrijevanje Southbridge'a pa razmishljam da nabacim jos jednog pasivnog Zalman'A
Ne znam, meni njegovo grejanje nije mnogo uticalo na O/C... proslo leto, terao sam 250 MHz svakodnevno, bez ikakvog hladjenja na SB-u. Merio sam temperaturu sondom, pokazivala je 72 stepena... ali komp je bio stabilan k'o stena.

Dobro, posle sam nabacio nesto preko, i to upravo tog Zalmana (ali sam ga ja napravio aktivnim)... onako, cisto da ne razmisljam ;)

CAR je napisao(la):
Maximalno sto sam ja izvukao iz mojih Corsaira (PC3200C2, v1.1... naravno BH-6) je 250 MHz, u DC-u. Najostrije, 11-2-2-2. CPC je naravno na ON (tada jos nije bilo Merlinovih "CPC-Off" biosa).
Jedan modul je hteo i na 255 Mhz... ali drugi nije hteo da ga prati

Predpostavljam da si imao 2x256MB (chipovi samo na jednoj strani) jer sa obostranim 512MB modulima je veoma , veoma teshko pa i sa CBC disable postici toliki FSB.

E sad problem kod mene je taj sto obozavam igrice tipa Far Cry i Doom3 tako da bi se veoma teshko odvojio od 1GB memorije radi nekoliko Mhz visheg FSB'a

Poz.....

monteboy je napisao(la):
Predpostavljam da si imao 2x256MB (chipovi samo na jednoj strani) jer sa obostranim 512MB modulima je veoma , veoma teshko pa i sa CBC disable postici toliki FSB.

E sad problem kod mene je taj sto obozavam igrice tipa Far Cry i Doom3 tako da bi se veoma teshko odvojio od 1GB memorije radi nekoliko Mhz visheg FSB'a

Poz.....
Da, 2x256 MB... ali, moji su dvostrani moduli?! :trust:

Volim i ja igre, samo nemam nesto vremena da ih igram :d
A FarCry mi je radio bez problema sa 512 mega rama (2.5 giga, FX 5900 Ultra)

monteboy je napisao(la):
Slazem se sa QX-X'om svako uporedjivanje temperatura kod razlicitih ploca pa cak i razlicitih procesora i njihovog okruzenja je bezmisleno jednostavno je previse nepoznatih da bi se moglo uporediti

Evo i ja sam do prije mjesec dana bio ubijedjen sobzirom da imam vodeno hladjenje i to veoma efikasno da mi ploca ne laze mnogo jer navodno Abit AN7 cita temp preko termalne diode koja "navodno" maximalno 5% laze.

E sad nakon shto sam nabavio digitalni senzor i sa njim izmjerio temp. vode.
Dosao sam do neverovatne vrijednosti koja je bila ista kao i temperaturi CPU.
Sto je inache nemoguce jer temperatura vode i temperatura CPU'a su po svim testovima koje sam procitao uvezi mojeg WB'a bile najmanje 9° razlicite (tacno temperatura CPU'a je bila za 9° veca)

Znaci fakticki ploca debelo laze i zato drugovi nemojte nikad biti sigurni u ono sto se putem senzora u formi termalne diode ili obicnog termalnog senzora sa vase ploce pomocu raznih software alatki izcitava i prikazuje.

Svaki proizvodjac maticnih ploca koristi drugi princip izcitavanja i veliko je pitanje kako uopste doticne software Alatke tipa AbitEQ uopste ta iscitavanja interpretiraju.
AN7 cita preko termalne diode. Dokaz za to je uboden Duron na 600 Mhz i tada je ploca pokazivala temp. 0 stepeni. :D
Problem koji se javlja je u BIOS-u maticne ploce. Proizvodjaci umeju da "smanje" temperaturu za 8-9 stepeni, ne bi li kupci bili zadovoljniji svojim procesorima i masinama, a i da se ploce zbog toga ne vracaju na RMA. Evo recimo, svaki Asus pokazuje barem 60-tak stepeni, u zavisnosti od kulera i CPU-a.

Poslednja izmena:
Vrh Dno