Šta je novo?

Problem sa hladjenjem klokovanog Bartona

E, da, jos nesto, sta sa onim "pricama" o remarkiranim serijama 2x00+ (X>=4) koje su dosle kao 1700+. Gde se i to uklapa?

koliko sam ja skapirao ovaj shvabski test pokazuje koliko se
snage gubi na toploti, ispravite me ako gresim...
sta mislite koji brend naj merodavnije pokazuje temperaturu?
tj. slozicemo se da ni jedna ploca nije 100% tacna ali ajde da kazemo
koja najmanje laze?

@delija: cek bre malo kume, on ne trosi nego proizvodi 113W. trosi 1,65v i na magistrali od ne znam koliko, frekvencija mu je tolika a proizvod svega toga je recimo 113W i temperatura od .. stepeni. na temperaturi se gubi snaga, nepovratna energija... senlucenje uzalud :D

Delija je napisao(la):
Ne tvrdim decidirano, ali cisto sumnjam da je to prava temperatura. Pipni kuler, jer bi na toj temperaturi trebao da je mlak (nikad cooler ne moze da bude na istoj temperaturi na kojoj je CPU).

Pa kad ona USDM ocitava 52 c pri full opterecenju Prime-a ja pipnem kuler i dosta je vruc... bas onako, jedva drzis prst na njemu.. kao radijator u jeku sezone ko ima bas dobro grejanje :p

Nisam dobro procitao to cudo na nemackom Verlust = gubitak, disipacija, tako da je sama potrosnja jos veca (korisna + disipirana), ovo je samo oslobadjanje toplote.

Inace, voltaza na procesoru je konstantna, menja se amperaza.

Love Hunter je napisao(la):
Pa kad ona USDM ocitava 52 c pri full opterecenju Prime-a ja pipnem kuler i dosta je vruc... bas onako, jedva drzis prst na njemu.. kao radijator u jeku sezone ko ima bas dobro grejanje :p

To ti kazem.
Kod mene je na istoj tempi skroz mlak. Ko radijatori u Zlobicino vreme! :D

cek i dalje ne kontam, jel znaci da ne valjda da ga drzim na toj temp/taktu jer se mnogo greje? Ili da uzmem neki drugi jaci cooler....

vukb je napisao(la):
@delija: cek bre malo kume, on ne trosi nego proizvodi 113W. trosi 1,65v i na magistrali od ne znam koliko, frekvencija mu je tolika a proizvod svega toga je recimo 113W i temperatura od .. stepeni. na temperaturi se gubi snaga, nepovratna energija... senlucenje uzalud :D

Nemoj da se baviš bilo kakvom "elektrikom". Ne ide ti to. :D
Procesor troši tj. disipira toplotu, koja je nastala radom istog.
Voltaža ili potencijal ižmedju + i - u ovom slučaju, jer se radi o jednosmernoj struji. Amperaža je veličina protoka struje. Približno i pojednostavljeno je U(V)*I(A)=P(W) gde su U-napon u Voltima, I-struja u Amperima i P-snaga u Wattima. Disipirana toplota je u Džulima (J), ali se u ovom slučaju izražava sa snagom (W) koja je promenjiva zavisno od opterećenja procesora i važi u jednom trenutku, jer je toplota W*s=J, gde je "s" jedan sekunda disipacije na snazi od jednog Watta. Promenjivost snage procesora je linearna i vidi se preko linearne promene struje (A), jer procesor radi na konstantnom naponu.

Delija je napisao(la):
Hvala najlepse za info (ujedno izvinjenje GX-X -u sto sam se pravio pametan!), ali po ovome ispada da 1700+ na 2.3GHz i 1.8V trosi 111.38W, a Barton 2500+ na 2.3GHz isto na 1.8V 101.99W, znaci ~10% manje, sto mi nikako nije logicno, jer ima duplo vise kesa i svi znamo da se on vise greje.

A i onda mi ne ide u glavu zasto je XP1700+ serija najoverklokabilnija serija (mislim na krajnji skor, nevezano za pocetni i relativnu precentualnu razliku), kad ima ubedljivo najvecu disipaciju, sto ce reci greje se k'o blesav! :d
I jos nesto, ima XP1700+ t'bredB serija kojima je inicijalni napon 1.5V, a ne 1.65V. Sta sa njima?

113W na 2330MHz ???, pa toliko ne trosi ni 6800Ultra! Sta ja to imam u svojoj
masini, furunu? :d Ponavljam da mi je TT12 na 3200 obrtaja mlak.

p.s. Cisto je interesantno da pomenem da se na 2600MHz i 2V dolazi do fantasticne cifre od 155W ??? Najblaze receno, zbunjen sam!

Povecavanje kesa nema veliki uticaj na disipaciju Bartona zato sto je povrsina DIE'a kod bartona veca sto znaci da postoji vise povrshine za hladjenje i to je glavni razlog zasto Barton ima manju disipaciju ;)
U pitanju je takozvani TPD ("Thermal Design Power") koji se oznacava u W/mm²
Ako pogledas primerke Barton i Thoroughbred CPU'a lako ces uociti razliku u velicini DIE'a.

Barton:
FAQ_115_1.gif

Thoroughbred:
FAQ_115_2.gif

Inache sve disipacije koje izracunas su max. sto znaci kod full opterecenja procesora.

Poslednja izmena:
Monteboy, procitaj ono sto je napisao Notax.

Takodje, promena u velicini jezgra kod Barton-a nema nikakve veze sa disipacionom povrsinom (mogli su da je povecaju i na t'bred-u, zar ne?) Zar to ne radi i Intel sa onim dodatnim kucistem?

Barton-ovo jezgro je vece zato sto ima jos 256Kb cache-a:

t'bredB -> 37.6 miliona tranzistora, 84mm2
Barton -> 54.3 miliona tranzistora, 101mm2

tako da je odnos broj tranzistora/povsina jezgra jos i povecan kod Barton-a, tako da to sto si rekao pada u vodu.

Love Hunter je napisao(la):
cek i dalje ne kontam, jel znaci da ne valjda da ga drzim na toj temp/taktu jer se mnogo greje? Ili da uzmem neki drugi jaci cooler....

Ma kakvi, dokle god radi OK sve je superiska, samo da znas da ti je temperatura ipak malo veca od te sto prikazuje.

Delija je napisao(la):
Monteboy, procitaj ono sto je napisao Notax.

Takodje, promena u velicini jezgra kod Barton-a nema nikakve veze sa disipacionom povrsinom (mogli su da je povecaju i na t'bred-u, zar ne?) Zar to ne radi i Intel sa onim dodatnim kucistem?

Barton-ovo jezgro je vece zato sto ima jos 256Kb cache-a:

t'bredB -> 37.6 miliona tranzistora, 84mm2
Barton -> 54.3 miliona tranzistora, 101mm2

tako da je odnos broj tranzistora/povsina jezgra jos i povecan kod Barton-a, tako da to sto si rekao pada u vodu.

Tacno Barton je veci zbog dodatnog kesa od 256 KB, dacno je i da je broj tranzistora veci za 17 Miliona e sad u periodu realizacije Barton jezgra AMD je presao na SOI-tehnologiju , radi se o posebnom nacinu izolacije svakog intergralnog kola u procesoru koje omogucava pri manjim strujama (manjom disipacijom) veci performance.

Razlog zasto AMD pokusava da drzi DIE sto manjim je logican, na jednom Waferu od 200 mm koje koristi AMD u svojim pogonima u Dresdenu moze se izvesti odredjeni broj primeraka sto je manji DIE to se vishe primeraka mogu proizvesti.

@notax: cool, mada mislim da pricamo o istoj stvari koristeci razlicitu terminologiju.
nisu ovde bas svi elekro struke ima i obicnih ljudi koji pojma nemaju sta si napisao a voleli bi da znaju nesto o tome.

Pa bas i ne pricate o istim stvarima!

Delija je napisao(la):
I jos nesto, ima XP1700+ t'bredB serija kojima je inicijalni napon 1.5V, a ne 1.65V. Sta sa njima?
Nista. Takvi su najbolji, sibaju na 2.4 giga k'o ludi... a poneki primerak ide i na 2.6-2.7 Ghz ;)

:D:D:D:D

monteboy je napisao(la):
Povecavanje kesa nema veliki uticaj na disipaciju Bartona zato sto je povrsina DIE'a kod bartona veca sto znaci da postoji vise povrshine za hladjenje i to je glavni razlog zasto Barton ima manju disipaciju ;)
U pitanju je takozvani TPD ("Thermal Design Power") koji se oznacava u W/mm²
Ako pogledas primerke Barton i Thoroughbred CPU'a lako ces uociti razliku u velicini DIE'a.
Silno gresis. Sta se onda desava u ovom slucaju?

palomino_small.jpg

Da li je ovo CPU koji je "najbolji za hladjenje"? Ogroman DIE, dosta veca povrsina za hladjenje i od Barton-a i od TBred-a... dream come true.
Medjutim, ne, nije to bas tako. Ovo je Palomino core (ocigledno), tj. procesor koji je ubedljivo najtopliji u ovom drustvu.

Da ne ulazimo sad u brojke, kolika je tacno povrsina DIE-a, koliko koji ima tranzistora... jednostavno, ovaj CPU se najvise greje. Ista je situacija i sa Barton-om u odnosu na Tbred - vise se greje, nebitna je velicina disipacione povrsine. Uzme se sonda, izmere temperature... i to je sve.

P.S. Da ne jurimo sad slike i Thundebird-ova, tu je takodje veliki DIE, ali - ringla!! :D:D

CAR je napisao(la):
Silno gresis. Sta se onda desava u ovom slucaju?

palomino_small.jpg

Da li je ovo CPU koji je "najbolji za hladjenje"? Ogroman DIE, dosta veca povrsina za hladjenje i od Barton-a i od TBred-a... dream come true.
Medjutim, ne, nije to bas tako. Ovo je Palomino core (ocigledno), tj. procesor koji je ubedljivo najtopliji u ovom drustvu.

Da ne ulazimo sad u brojke, kolika je tacno povrsina DIE-a, koliko koji ima tranzistora... jednostavno, ovaj CPU se najvise greje. Ista je situacija i sa Barton-om u odnosu na Tbred - vise se greje, nebitna je velicina disipacione povrsine. Uzme se sonda, izmere temperature... i to je sve.

P.S. Da ne jurimo sad slike i Thundebird-ova, tu je takodje veliki DIE, ali - ringla!! :D:D

Pogledaj zvanicni technical description od Bartona i T-Bred'A imas na AMD'ovoj zvanicnoj strani i vidjeces da je disipacija Bartono pri istim frikvencijama i naponu navedena kao manja sto je u praksi bas tako.

Neznam odakle ti to da se Barton vishe zagrijava ja sam bas u praksi kad sam sa T-Bred'A presao na Barton primijetio opad temperatura kod istog okruzenja (hladnjaka ,napajanja ,ploce itd.) znaci potvrdu za one cifre koje je AMD zvanicno objavio

Gore sam naveo da je Barton savrsheniji Model T-Breda sa dodatnim kesom , savrsheniji znaci da je promijenjen nacin izolacije pojedinih transistora odnosno integralnih kola i to je razlog za manju disipacije istog.

Razlog zasto je DIE Palomina toliki i zasto se vishe zagrijava je velicina izradnog procesa koja je kod tog procesora 0,18 um dok je kod T-Breda i Bartona 0,13 uM.

Zato se ti procesori nemogu ni uporediti po velicini DIE odnosno zagrijevanju !

vukb je napisao(la):
@notax: cool, mada mislim da pricamo o istoj stvari koristeci razlicitu terminologiju.
nisu ovde bas svi elekro struke ima i obicnih ljudi koji pojma nemaju sta si napisao a voleli bi da znaju nesto o tome.

Na prvu rečenicu ti je Delija dao odgovor.
Ni ja nisam elektro struke. Kako si to pretpostavio ? :D

Ship Arhitecture.

PoZ

monteboy je napisao(la):
Pogledaj zvanicni technical description od Bartona i T-Bred'A imas na AMD'ovoj zvanicnoj strani i vidjeces da je disipacija Bartono pri istim frikvencijama i naponu navedena kao manja sto je u praksi bas tako.

Neznam odakle ti to da se Barton vishe zagrijava ja sam bas u praksi kad sam sa T-Bred'A presao na Barton primijetio opad temperatura kod istog okruzenja (hladnjaka ,napajanja ,ploce itd.) znaci potvrdu za one cifre koje je AMD zvanicno objavio
Prvo... da batalimo to sto pise "na papiru". Mnogo puta se pokazalo kao netacno.

Da idemo pravo na praksu - a praksa kaze da se Bartoni greju vise od TBred-ova. Odakle mi to? Na osnovu licnog primera. Pre svega.
Imao sam TBred-a A... pa par TBred-ova B (nekoliko komada, sa razlicitim default voltazama - 1.5V i 1.6V). Potom sam isprobao Bartona (klasicnog, sa 1.65V), a na kraju sam proterao i desetak mobilnih Bartona.

Pokazalo se ono sto se inace i pricalo po forumu - Bartoni se vise greju od Tbred-ova. Bilo mobilni, bilo "obicni"... vise se greju.

E sad, mozda ti to nisi primetio jer si, kako sam kazes, presao na na Barton-a sa *TBred-a A*... a oni se greju vise od TBred-ova B. Provereno. Takodje u praksi.
Oni su bili prelaz izmedju Palomino i TBred (u ovom slucaju - B) jezgra... pa tako su i sortirani po grejanju, tj. disipaciji toplote: najtoplije Palomino jezgro, potom TBred A, pa onda TBred B.
Davno je bilo kada sam imao TBred-a A, a Barton jezgro tada nije postojalo... pa je nemoguce njihovo direktno poredjenje, bar s moje strane.
monteboy je napisao(la):
Razlog zasto je DIE Palomina toliki i zasto se vishe zagrijava je velicina izradnog procesa koja je kod tog procesora 0,18 um dok je kod T-Breda i Bartona 0,13 uM.

Zato se ti procesori nemogu ni uporediti po velicini DIE odnosno zagrijevanju !
Znam, Palomino jezgro sam naveo samo zbog velicine DIE-a, koja je znatno veca nego kod Bartona i TBred-a...

Nista vise.

Sad kad pogledam, ipak sam pogresan primer odabrao... moja greska.

doshao sam kod ortaka i sledetja je situacija:
programom SpeedFan 4.17 dolazim do sledetjih podataka
u startu temperatura je bila 34C
ali posle dizanja winXP i par minuta otishla je na 54C

posle 15minuta rada na netu temperatura je 61C

dakle, shta je u pitanju? pasta, jeftin kuler ili jeftino napajanje???

@monteboy : Sto se bodes s rogatima? Sa carom neces izaci na dobro.

A bogami ni sa elektrotehnicarima! :d

Sa velikim uvazavanjem Car'e ili bolje da kazem rogonja ;)

ja sam napisao T-Bred'a a ne T-Bred-A upravo i kod mene se radilo o Thoroughbred B varijanti a moji utisci su bili takvi da je Barton imao manju disipaciju pri istoj snazi mislim da izraz frikvencija ovdje nije bio sa moje strane dobro izabran jer je kod Bartona povecan kes i sa time mu je moguce postici ekvivalentnu performace na manjim frikvencijama.

Znaci Barton se manje grije kad se uporedi odnos performansi sa T-Bred B
Sto pokazuju i oficijelni "white papers" ili prakticki receno jedan T-Bred B 2600+ ima vecu disipaciju od jednog Bartona 2600+

Poz....

monteboy je napisao(la):
Sa velikim uvazavanjem Car'e ili bolje da kazem rogonja ;)
Nemoj tako, "rogonja" je prejaka rec... bolje je - "tvrdoglavac" ;)
monteboy je napisao(la):
ja sam napisao T-Bred'a a ne T-Bred-A...
Ja koliko videh gore - pise "TBred'A"... ne znam, ja tu citam TBred A.
Ne pise "Tbred-a".
monteboy je napisao(la):
... i kod mene se radilo o Thoroughbred B varijanti a moji utisci su bili takvi da je Barton imao manju disipaciju pri istoj snazi mislim da izraz frikvencija ovdje nije bio sa moje strane dobro izabran jer je kod Bartona povecan kes i sa time mu je moguce postici ekvivalentnu performace na manjim frikvencijama.

Znaci Barton se manje grije kad se uporedi odnos performansi sa T-Bred B
Sto pokazuju i oficijelni "white papers" ili prakticki receno jedan T-Bred B 2600+ ima vecu disipaciju od jednog Bartona 2600+

Poz....
Opet ti sa "white papers"-ima... ali dobro.
Ja tebi rekoh kakva su moja iskustva, dakle iz prve ruke, sa podosta procesora... pitaj i ljude ovde, svi su listom misljenja da se Barton vise greje od Tbred-a (ima nesto i u onih extra 256 kila cache-a ;)). Istog su misljenja i na mnogim drugim forumima, a u krajnjem slucaju takvi su i zaključci raznih testova procesora...

No dobro, ako "beli papiri" kazu suprotno...

Pozdrav i tebi.

IzNoGooD je napisao(la):
doshao sam kod ortaka i sledetja je situacija:
programom SpeedFan 4.17 dolazim do sledetjih podataka
u startu temperatura je bila 34C
ali posle dizanja winXP i par minuta otishla je na 54C

posle 15minuta rada na netu temperatura je 61C

dakle, shta je u pitanju? pasta, jeftin kuler ili jeftino napajanje???

samo dodatak...
posle sat-dva igranja SpeedFan je pokazao tempreraturu od 82 C !!!!

CAR je napisao(la):
Nemoj tako, "rogonja" je prejaka rec... bolje je - "tvrdoglavac" ;)

Ja koliko videh gore - pise "TBred'A"... ne znam, ja tu citam TBred A.
Ne pise "Tbred-a".
Opet ti sa "white papers"-ima... ali dobro.
Ja tebi rekoh kakva su moja iskustva, dakle iz prve ruke, sa podosta procesora... pitaj i ljude ovde, svi su listom misljenja da se Barton vise greje od Tbred-a (ima nesto i u onih extra 256 kila cache-a ;)). Istog su misljenja i na mnogim drugim forumima, a u krajnjem slucaju takvi su i zaključci raznih testova procesora...

No dobro, ako "beli papiri" kazu suprotno...

Pozdrav i tebi.

Ma ajd sad necemo se oko toga rastezat u svakom izradnom precesu ima primeraka koji ne odgovaraju specifikaciji mozda sam ja ili ti naletio bas na takve ;)

monteboy je napisao(la):
Ma ajd sad necemo se oko toga rastezat u svakom izradnom precesu ima primeraka koji ne odgovaraju specifikaciji mozda sam ja ili ti naletio bas na takve ;)
Ma i to sto kazes, tvrde su nam glave obojici... nema kraja ovome! :)

Pozdrav

IzNoGooD je napisao(la):
samo dodatak...
posle sat-dva igranja SpeedFan je pokazao tempreraturu od 82 C !!!!
I je l' radi, je l' mu fali nešto? :D
Stavi bre neki normalan kuler, tipa whisper rock IV koji je 500 dinara.

o cemu se vas dvoje raspravljate...cccc....pa ista je tehnologija jezgra bartona i T-bred B-A (CARE, sad si zbunjen ;) ) barton zbog vise kesa ima vise tranzistora, vise tranzistora se vise greju nego manje tranzistora, e sad rashladna povrsina je malo veca na bartonu, ali se iz prakse (kao sto CAR rece) pokazalo da se barton u najbolju ruku isto greje ko Tb-B.

Nazad
Vrh Dno