Šta je novo?

Problem sa hladjenjem klokovanog Bartona

@gigafan: ne mora da znaci da senzor na abitu laze (vise od drugih senzora tj.) recimo da ploca koju sam imao prilike da vidim nije davala razlicite rezultate od epoxa sa istim procesorom. Mada zavisi od ploce do ploce. Sto se tice 3d coolera, taj koji si naveo je verovatno dobar, nisam ga probao pa ne znam, ali kazu ljudi da je ok.

Ove temperature sto si zadnje naveo su bas dobre, iste ko moje sa vodenim hladjenjem ;) Mozes komotno da otpises te kao "realne" :D

A sta ti to hladis, da nije visoka pec za topljenje gvozdja :d :d :d :D (kakav ti je to primerak procesora ili ti je lose vodeno)
P.S.Da li si mislio na moje ili ortakove temp?

ovo zadnje sto si pisao, ortakove temp valjda....
PS CPU trenutno (xp1700+) radi na 2.2ghz@ 1.625V ;) temp 39, soba ~22C

Care, a sta ce ti vodeno hladjenje za procesor na 1.625V i 2.2GHz? :d

gx-x bas kao sto rece delija :zgran: :zgran: :zgran: :D .
P.S.za deliju:pogledaj po netu GA ploce ocitavaju najvise temp. od svih.Zato mislim da je dobar rezultat na mojoj ploci. :)
A sto se tice temp na ploci nf7-s kod mog ortaka,one su sa njegovim procesorom(moj se ipak nesto vise greje na njegovoj kad smo probali). :wave:

Poslednja izmena:
vidim da je gx-x ,) bas nacitan a pritom i gluv posto mu taj tt11+(poklonio sam ga ortaku posto sam cuo kako radi sa plastikom i bez) na 3200rpm nije bucan ali nismo tu zbog toga. mog bartona 2500+/oc 3200+ (200*11 at 1,75v)
ladi neki spiz na 2700rpm(10evra) u zatvorenom kucistu sa dodatnim plastikancem 80mm na 5,5v(150kinti). U leru 35c ful prime 6h 52c i tisinaaaaaa.
Moze decko i zalmana(40-50evra) da stavi, nema veze, sve zavisi kakav primerak procesora ima.

Ivan_026 je napisao(la):
evo kako stvari stoje:
na 200*11=2.2ghz,core=1.85v min temp 51 ,max 59 (za vreme pc marka04,cpu testa)
na 209*11=2.299ghz,core=1.975v min 60 ,max 69
na 214*11=2.354ghz,core=2.075v min 64,max >75,sistem pao
a zatim 210*11=2.310ghz,core=2.0v,min 60,max 72,komp je izdrao ceo pc mark ali nije i 3dmark03,(na pola se iskljucio) i sve ovo na sobnoj temperaturi od 24-25 stepena,otvorena jedna strana kucista, a box kuler koji imam je malo prepravljen tj. pojacan.Potrebno mi je nesto sto ce da mi snizi temperaturu cpu-a pri svakom od ovih setovanja za desetak stepeni. [SAJ]ber Kurajberu stavi ova setovanja kod tebe pa mi kazi sta si dobio,da vidimo kakav je stvarno termalthake11+

Nije bas zdravo da ga drzis na tim temperaturama tj naponima, moj primerak na 2.2 ghz na 1.55v bez problema tera S&M koji vise opterecuje od bilo kog prime i drugih programa. Najvisi napon sto bi ti preporucio je 1.85v i to sa dobrim hladjenjem

Pozdrav :wave:

ortak ima epox8rda+ i bartona na default 2500+, big tower kutjishte, hdd maxtor 40GB, TEAC dvd player i rezach 40x.
i kada upali komp i odmah udje u bios temperatura je 54C, sa normalnim radom je oko 65C, a kada pokrene neku igricu temperatura ide i do 75C...
pustio sam i Prime i normalno je radio (test za opteretjenje procesora) nekoliko minuta ali je temperatura otishla na 79C pa sam zaustavio test.

kuler je od nekih 10 Evritja i vrti se na 2500 obrtaja.

rekao sam ortaku da nabavi ventilatore za kutjishte da malo smanji temperature, pa me zanima koliko smanjenje mozhe da ochekuje?

kako da povetja broj obrtaja na kuleru? buka mu nije problem ako tje spustiti temperaturu.

i kolike su normalne radne temperature za default Barton 2500+ ?

IzNoGooD je napisao(la):
ortak ima epox8rda+ i bartona na default 2500+, big tower kutjishte, hdd maxtor 40GB, TEAC dvd player i rezach 40x.
i kada upali komp i odmah udje u bios temperatura je 54C, sa normalnim radom je oko 65C, a kada pokrene neku igricu temperatura ide i do 75C...
pustio sam i Prime i normalno je radio (test za opteretjenje procesora) nekoliko minuta ali je temperatura otishla na 79C pa sam zaustavio test.
Nema šanse da u trenutku uključivanja t bude 54c pa ne znam kako da je loš kuler. Moguće da ne leži celom površinom na procesoru pa se zbog toga brzo ugreje.
Naravno uvek je tu i opcija da ploča laže, ali ja bih ipak ovo proverio (jer 8RDA+ voli da laže naniže).

Što se tiče preciznih temperatura, ne opterećujte se tim dokle god CPU radi stabilno a kuler je pravilno montiran.

a shta ako je stavljeno previshe paste? pa pravi izolaciju umesto provodnosti??

btw, a kako da povecam brzinu ventilatora? jel mora prespajanje zhica ili shta?

vukb je napisao(la):
nemoguce je da radi na tako velikoj temperaturi. sve preko 60c smanjuje brzinu procesora. Asus gasi racunar na 85c.
Nije to intel pa da obara brzinu, AMD kad radi radi punom parom, kad ne radi onda ne radi :D

@iznogood: ne čačkaj ventilator a pasta ne može tako drastično da utiče.

pasta moze jako da utice... pogotovo ako je ima suvise!!!

ventilator ne moze da se ubrza, osim nekim izuzetno ne preporucljivim operacijama po isti...

ovo za 60c je glupost

terati barton bez i jednog dodatnog ventilatora je glupo, jako
a moguce i da je lose napajanje...

Ivan_026 je napisao(la):
evo kako stvari stoje:
na 200*11=2.2ghz,core=1.85v min temp 51 ,max 59 (za vreme pc marka04,cpu testa)
na 209*11=2.299ghz,core=1.975v min 60 ,max 69
na 214*11=2.354ghz,core=2.075v min 64,max >75,sistem pao
a zatim 210*11=2.310ghz,core=2.0v,min 60,max 72,komp je izdrao ceo pc mark ali nije i 3dmark03,(na pola se iskljucio) i sve ovo na sobnoj temperaturi od 24-25 stepena,otvorena jedna strana kucista, a box kuler koji imam je malo prepravljen tj. pojacan.Potrebno mi je nesto sto ce da mi snizi temperaturu cpu-a pri svakom od ovih setovanja za desetak stepeni. [SAJ]ber Kurajberu stavi ova setovanja kod tebe pa mi kazi sta si dobio,da vidimo kakav je stvarno termalthake11+
Posto mene mrzi da se petljam suvise a i kasno sam provalio da treba da odgovorim reci cu ti samo da sam ja svoje 3Dmarkove radio na 2630MHz sa otvorenom stranom i temperatura nije nijednog trenutka presla 62c ni posle par sati. Medjutim, tvoj CPU ocigledno nije raspolozen da radi "gladan" tj. na manjim voltazama a sa tolikim voltazama i ne mozes da ocekujes neku vecu razliku u temperaturi. Na 2300 mi radi na default naponu bez frke naspram tvojih 1.975. Kapiras? Jesi bas siguran da nece da radi kad mu spustis napon?!

danijel00 je napisao(la):
pasta moze jako da utice... pogotovo ako je ima suvise!!!
Pazi, u trenutku uključivanja t procesora je nekih 25-30c, pasta sigurno ne može da podigne to za 30c pa čak i da je kutlačom stavljao.

pa shta mozhe da bude?
ne kvalitetno napajanje...
ima 300W, koshtalo je oko 15 evra i sigurno nije firmirano ali nije ni JNC

Ljudi ne kapiram kako su vama toliko visoke temperature i votaze za CPU. Ja sam moj 2500+ podigao na 3200+ (FSB 200) i samo sam podigao napon sa 1.625 na 1.750 i Prime95 radi 3 sata bez problema, mrzelo me da ga dalje teram. Temp je 41-45 stepeni pri norlmalnom koriscenju (net npr) dok je pri Prine95 full opterecenju 51-52 max. Probao sam da smanjim malo napon, ali Prime puca odmah. Sto znaci da je ovo idealan napon na kome CPU moze da radi na 3200+. Memorija, cipset i ostalo su na default-u. Setovanja memorije na optimal. Ploca je 8RDA+ a kuler obicni sto dolazi u box pakovanju sa procesorom. Jel po vama ovo OK?

@vukb: zato sto sam ja nacitan ja sam nesto uradio sa tim TT11+ pa nije bio ni blizu toliko bucan ;) Trenutno ne koristim taj kuler vec WB i 120mm titana na 2000rpm

@Delija: da nemam vodeno ne bi mi radio proc na [email protected], verovatno bi mu trebala veca voltaza. Takodje mi je racunar prilicno tisi nego sa TT11+, a i bio sam sebi rekao ovo cu da napravim i napravio sam.

@all: ako je nekom temperatura 50 i kusur pri paljenju, ili ne lezi kuler dobro ili je proc overklokovan do jaja ili senzor "opet" laze ;)

Vojkan je napisao(la):
Nema šanse da u trenutku uključivanja t bude 54c pa ne znam kako da je loš kuler. Moguće da ne leži celom površinom na procesoru pa se zbog toga brzo ugreje.
Naravno uvek je tu i opcija da ploča laže, ali ja bih ipak ovo proverio (jer 8RDA+ voli da laže naniže).

Što se tiče preciznih temperatura, ne opterećujte se tim dokle god CPU radi stabilno a kuler je pravilno montiran.

Ako Epox 8RDA+ laze nanize, sta radi onda NF7(-S)? Krade? :d

@All: shvatite da ne mozete tek tako da poredite temperature i da kazete: "Al' su mi strava!" :)
Razlicite ploce, razlicito pokazuju i gotovo.
Cimer je upravo uzeo Semprona 2500+ koji radi na 2.21GHz na 1.825V (zahvaljujuci Divineru! ;)) i temperatura u leru mu je 48C (NF7) sa nekim CoolerMasterovim kulerom od 5-6 jevreja (doduse ispoliranim!), a kod mene t'Bred B na 2.33GHz na 1.8V sa TT12 (3200rpm) i u leru mi pokazuje isto 48C (8RDA+). Kucista su skoro ista, Chieftec.

Treba li uopste da napominjem da je moj kuler na dodir mlak (sigurno dobro prijanja), dok je njegov sigurno 10C (naravno, subjektivno, merni instrument nemam) topliji.

sve je to ok, samo zaboravljas da ako vam procesori nisu iste inicijalne brzine onda je svako dalje poredjenje besmisleno, disipacije su razlicite, nije isto da li recimo tb-b sa 1.6 i 45W @1.45V radi na 2.2 ghz @ 1.6V i tb-b [email protected] koji radi na [email protected], velika je verovatnoca da ce ovaj prvi biti topliji jer mu je disipacija prilicno veca....

tako da...babe i zabe, a crva nije ni bilo :d

Delija je napisao(la):
Ako Epox 8RDA+ laze nanize, sta radi onda NF7(-S)? Krade? :d
Zavisi od verzije BIOS i položaja termistora, ali ako se ta dva lepo uklope pokazuje prilično tačno.

gx-x je napisao(la):
sve je to ok, samo zaboravljas da ako vam procesori nisu iste inicijalne brzine onda je svako dalje poredjenje besmisleno, disipacije su razlicite, nije isto da li recimo tb-b sa 1.6 i 45W @1.45V radi na 2.2 ghz @ 1.6V i tb-b [email protected] koji radi na [email protected], velika je verovatnoca da ce ovaj prvi biti topliji jer mu je disipacija prilicno veca....

Slazem se sa QX-X'om svako uporedjivanje temperatura kod razlicitih ploca pa cak i razlicitih procesora i njihovog okruzenja je bezmisleno jednostavno je previse nepoznatih da bi se moglo uporediti

Evo i ja sam do prije mjesec dana bio ubijedjen sobzirom da imam vodeno hladjenje i to veoma efikasno da mi ploca ne laze mnogo jer navodno Abit AN7 cita temp preko termalne diode koja "navodno" maximalno 5% laze.

E sad nakon shto sam nabavio digitalni senzor i sa njim izmjerio temp. vode.
Dosao sam do neverovatne vrijednosti koja je bila ista kao i temperaturi CPU.
Sto je inache nemoguce jer temperatura vode i temperatura CPU'a su po svim testovima koje sam procitao uvezi mojeg WB'a bile najmanje 9° razlicite (tacno temperatura CPU'a je bila za 9° veca)

Znaci fakticki ploca debelo laze i zato drugovi nemojte nikad biti sigurni u ono sto se putem senzora u formi termalne diode ili obicnog termalnog senzora sa vase ploce pomocu raznih software alatki izcitava i prikazuje.

Svaki proizvodjac maticnih ploca koristi drugi princip izcitavanja i veliko je pitanje kako uopste doticne software Alatke tipa AbitEQ uopste ta iscitavanja interpretiraju.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):

Ne bih se bas slozio sa tobom... (ako gresim, ispravite me!:))

Dva t'bred B procesora, na istom taktu i istoj voltazi imaju istu potrosnju iz koje god da su serije i koje god da su im inicijalne voltaze.

Nevezano, nisi skontao poentu moje price, a to je da razlicite ploce prikazuju totalno razlicite (netacne) temperature i jedino relevantno poredjenje bi bio neki merni instrument, koji bi se uvek postavljao na isti nacin.

monteboy je napisao(la):
Slazem se sa QX-X'om svako uporedjivanje temperatura kod razlicitih ploca pa cak i razlicitih procesora i njihovog okruzenja je bezmisleno jednostavno je previse nepoznatih da bi se moglo uporediti

Pa, majku mu:), to sam ja i rekao i odmah dao i primer koji potkrepljuje tu pricu.

Evo vidim da mnogi neznaju tacnu disipaciju njihovog ocnutog procesora na sledecoj strani mozete izracunati ocekivanu disipaciju nakon overclocka

strana je na nejmackom !
u polje "Ausgangs CPU" izaberete vas Model procesora
u polje "MHz nach Übertakten" unesete novi takt
u polje "Vcore der Übertakteten CPU" unesete novi napon

i stisnete na dugme "Berechnen"

http://www.tweakers4u.de/new/do.php?include=tools/voltage.php

Poz....

LoveHunter je napisao(la):
Ljudi ne kapiram kako su vama toliko visoke temperature i voltaze za CPU. Ja sam moj 2500+ podigao na 3200+ (FSB 200) i samo sam podigao napon sa 1.625 na 1.750 i Prime95 radi 3 sata bez problema, mrzelo me da ga dalje teram. Temp je 41-45 stepeni pri norlmalnom koriscenju (net npr) dok je pri Prine95 full opterecenju 51-52 max. Probao sam da smanjim malo napon, ali Prime puca odmah. Sto znaci da je ovo idealan napon na kome CPU moze da radi na 3200+. Memorija, cipset i ostalo su na default-u. Setovanja memorije na optimal. Ploca je 8RDA+ a kuler obicni sto dolazi u box pakovanju sa procesorom. Jel po vama ovo OK?

Ne tvrdim decidirano, ali cisto sumnjam da je to prava temperatura. Pipni kuler, jer bi na toj temperaturi trebao da je mlak (nikad cooler ne moze da bude na istoj temperaturi na kojoj je CPU).

monteboy je napisao(la):
Evo vidim da mnogi neznaju tacnu disipaciju njihovog ocnutog procesora na sledecoj strani mozete izracunati ocekivanu disipaciju nakon overclocka

strana je na nejmackom !
u polje "Ausgangs CPU" izaberete vas Model procesora
u polje "MHz nach Übertakten" unesete novi takt
u polje "Vcore der Übertakteten CPU" unesete novi napon

i stisnete na dugme "Berechnen"

http://www.tweakers4u.de/new/do.php?include=tools/voltage.php

Poz....

Hvala najlepse za info (ujedno izvinjenje GX-X -u sto sam se pravio pametan!), ali po ovome ispada da 1700+ na 2.3GHz i 1.8V trosi 111.38W, a Barton 2500+ na 2.3GHz isto na 1.8V 101.99W, znaci ~10% manje, sto mi nikako nije logicno, jer ima duplo vise kesa i svi znamo da se on vise greje.

A i onda mi ne ide u glavu zasto je XP1700+ serija najoverklokabilnija serija (mislim na krajnji skor, nevezano za pocetni i relativnu precentualnu razliku), kad ima ubedljivo najvecu disipaciju, sto ce reci greje se k'o blesav! :d
I jos nesto, ima XP1700+ t'bredB serija kojima je inicijalni napon 1.5V, a ne 1.65V. Sta sa njima?

113W na 2330MHz ???, pa toliko ne trosi ni 6800Ultra! Sta ja to imam u svojoj
masini, furunu? :d Ponavljam da mi je TT12 na 3200 obrtaja mlak.

p.s. Cisto je interesantno da pomenem da se na 2600MHz i 2V dolazi do fantasticne cifre od 155W ??? Najblaze receno, zbunjen sam!

Nazad
Vrh Dno