Šta je novo?

Problem sa hladjenjem klokovanog Bartona

Ivan_026

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2004
Poena
301
Imam Athlon Xp sa Barton jezgrom 2500+ na Epoxovoj ploci,koji moze da se overklokuje na 2.4ghz medjutim posle zahtevnih aplikacija sistem se pregreje i blokira ili se ugasi.Vec na 2.2ghz mi radi ok (sa box kulerom),temp je od 55-60 stepeni.Kupio bih neki kuler zarad tih 200mhz vise za, ukoliko je to moguce,petnaestak evra(moze i da predje koji evro,ali ne preko 20).Dvoumim se izmedju ThermalTake-ovih resenja TR2-M4 i Silent boost-a,mada u startu otpada ovaj drugi zbog svoje cene, a ne mnogo boljih performansi.Zato bih voleo da cujem necije drugo misljenje, koji ima neki AMD procesor,a pogotovo barton 2500+.

Meni barton 2500+@3200+ sa tr2-m4 (full odvrnut, na 4500 rpm) pri maksimalnom opterećenju nije prešla 52-53 stepena, jedno vreme sam ga držao na maksimumu (2.3ghz) i isto nisam imao nikakvih problema (ne mogu da se setim tačno koja je bila max temp.). U nekom normalnom radu temperatura se kreće 41-45 stepeni.
Kuler kao kuler odlično radi, a jeftin je zato što je finalna obrada ostatka malo lošija (pazi na one žice što idu od regulatora do samog fana, lako mogu da se pokidaju, a nije ih tako lako ponovo zalemiti), u svakom slučaju moja preporuka za tr2-m4.

Hvala,
i ja sam razmisljao da ce se tako ponasati na 2.2ghz,to automatski znaci da na 2.3ghz ne bi trebalo takodje da bude nekih problema a na 2.4...E tu je problem,mada nije smak sveta ako mi radi na 100mhz manje.Uostalom videcemo,posto sam se vec otprilike 90 posto opredelio za taj kuler,samo jos da izvucem jos necije misljenje.Ako ne nadjem neko dobro resenje,pravim rostilj kod mene koji ce se zvati "Rostilj via AMD",direktno przenje na procesoru koga ce potera Doom 3,samo sto ce to kratko trajati posto ce posle 15 sekundi vec on sam sebe da sprzi.Jedno pitanje samo:koliko je bucan na max obrtajima?
Pozdrav

Izvini,a kako si mislio da clokujes bez boljeg coolera :zgran: ,a da ti se ne pregreje :D :wall: :wall: :wall: :d Delimicno imas srece(sa box coolerom na 2,4Ghz,koje lekove koristis :zgran: :D) sto ti je jos ziv cpu :crash: :zgran:
Kratko receno kupi bolji cooler odmah ako ces da ga drzis na 2,4Ghz,ili ces se pozdraviti sa cpu-om.Kuleri koji iole nesto valjaju nisu ispod 17-20evra.

Poslednja izmena:
Kupi sebi lepo TT 11 ili 12 ako ih nadjes, ako ne onda uzmi Jet7+, neces morati da ga drzis ni blizu maximalnih obrtaja a temperatura ce ti biti normalna... Taj TT Blower drzi na maximumu jedino ako imas problema sa sluhom pa ne cujes dobro :d

Evo ja sam Athlona klokovao na 2568Mhz na 1.825 voltazi sa ovim kulerom (TT11+) koji je radio na 2200 rpm (necujno) i hladio ga je jako dobro

Pozdrav...

vule85 je napisao(la):
Evo ja sam Athlona klokovao na 2568Mhz na 1.825 voltazi sa ovim kulerom (TT11+) koji je radio na 2200 rpm (necujno) i hladio ga je jako dobro

Moze, ali samo ako drzis kuciste na terasi i to otvoreno! :d

zavisi sve od definicije jako dobro...
mislim da bi za tu frekvenciju i voltazu sve ispod 80 bilo jako dobro...
preko toga bi procesor izgoreo, ali boze moj...
proveri ti vule jel dobro lezi dioda na procesoru...

Pa u Idle-u je hladio dobro... :D

Nego, sada treba da odradim malu modifikaciju ovog TT-a pa cete uskoro imati prilike da vidite i to...

Moja preporuka za Tt11+!!! Oko 17e kosta, puno bakra (moj fetish) i nema brige! Trenutno: 3200+, 1600rpm, 1.6v, 36.8c :d

to [SAJ]ber Kurajber ,
Odakle citas tu temperaturu, ja mislim da je taj tt11+ totalni promasaj bez obzira sto je u pitanju Cu.

evo kako stvari stoje:
na 200*11=2.2ghz,core=1.85v min temp 51 ,max 59 (za vreme pc marka04,cpu testa)
na 209*11=2.299ghz,core=1.975v min 60 ,max 69
na 214*11=2.354ghz,core=2.075v min 64,max >75,sistem pao
a zatim 210*11=2.310ghz,core=2.0v,min 60,max 72,komp je izdrao ceo pc mark ali nije i 3dmark03,(na pola se iskljucio) i sve ovo na sobnoj temperaturi od 24-25 stepena,otvorena jedna strana kucista, a box kuler koji imam je malo prepravljen tj. pojacan.Potrebno mi je nesto sto ce da mi snizi temperaturu cpu-a pri svakom od ovih setovanja za desetak stepeni. [SAJ]ber Kurajberu stavi ova setovanja kod tebe pa mi kazi sta si dobio,da vidimo kakav je stvarno termalthake11+

TT12+ (3200rpm), t'bredB na 2.33GHz (212 x 11), 1.8V, 47C u leru, posle 2h Prime95 2. TortureTest-a (Maximum Power & Heat Consumption) 56C na Epox 8RDA+ ploci.

p.s. Zatvoreno kuciste + mnogo fanova :D

Zaboravih da napomenem da TT11 sigurno ima bar 5C slabije temperature od onih dobijenih sa TT12.

tebi je zato voltaza 1.8v, na 2.3 a meni na 2.3 je 1.975v.
u mom se ce se slucaju procesor malo vise grejati,umesto tvojih 56 meni ce biti 5-6 stepeni vise 60-61,sto je u principu taman ono sto mi treba,razmislicu dobro da li da dam 29 evra za kuler.

Pa ako toliko podizes voltazu moraces da das 29 Eura na kuler! :D

Bate mislim ša da ti kažem :d :d :d Smanji ribi oci(kako bi rekli ribolovci),tj. u prevodu spusti taj napon malo :zgran: bolan,da ga ne bi ucmeko(1,8-1,85Vproveri) :crash: A sto se tice coolera TTsilentbooster(25evra) ili TT12(29evra),i stavi ako nemas dodatni ventilator(fan) na kuciste.

Poslednja izmena:
@vukb: misliti i sr*ti nije isto ;) / NHF

TT11+ sam dugo koristio i nije uopste los kuler, pogotovo kad se skine zastitna mreza. Na 3200rpm hladi ko lud i nije glasan. U poredjenju sa recimo TT12, nije bas nesto preterano losiji pri istoj kolicini protoka vazduha...

@gx-x
Jedino je malo glasniji pri istom protoku vazduha, treba mu veci broj obrtaja. Onu "elisu" na TT12 su bas dobro odradili.

@Ivan_026
Preko 1.9V neces poterati stabilno bez vodenog hladjenja!

209*11=2.299ghz,core=1.975v min 60 ,max 69
I te temperature koje si dao su mi malo sumnjive, sigurno su i vece, ali ploca "laze".

GIGAFAN je napisao(la):
gx-x,sta mislis o mom GIGABYTE 3D COOLER PRO PCU21-VG?

To mogu i ja da ti kazem :D, krsh zhivi za hladjenje, a OK je ako ti treba kuciste koje svetli kao bozicna jelka! :d

Mislim da smo milion puta vec rekli da je poredjenje temperatura sa tudjim ko poredjenje baba i zaba, tj jako neinformativno i beskorisno...
tamo nekom gore...
ako ti treba 1.975v da bi procesor radio na 2.3, onda bolje zaboravi na klokovanje ili uzmi bolji procesor, jer ocigledno imas jako los primerak... moj bez problema vozi 2250 na 1.7v (mozda i malko manje jer ploca undervoltuje), a razlika izmedju 1.8 i 1.975 bi na istom sistemu sigurno bila "malo" veca od 5-6 stepeni, da ne kazem vise kao 10-12... znaci ploca ti prikazuje bezvezne vrednoti... i dalje, ako vam procesor lepo radi na 2200, a za 2300 morate da se izivljavate i da ga przite, moje pitanje je CEMU to?
nikakav rekord necete postici, jer vam za neki ozbiljan rezultat treba mobile 2500+ ili 2600+ ili cak low voltage mobile (rade na jos nizoj voltazi i kostaju jos 20$ vise), a tih, PAR procenata nigde necete primetiti...

Sorry, 'ladno sam prevideo Pro i VG u oznaci!

Ako si ovo ozbiljno mislio ima slabija verzija pro modela koja nije bas sasvim ok(moj ima 430g,a drugi 400g,slabiji ventilator i tri puta losiju pastu sto mu je dosta zamereno od korisnika).On je sada i dosta jeftiniji i nema kontrolu brzine.Mislim da su mu i malo drugaciji heat-pipe-ovi(za ovo nisam siguran).

U pravu si, mislio sam na non-Pro seriju.

Delija seti se mog topica [email protected] 1,75V agresive u biosu na gigabyte ploci(znas kako se prica da mnogo greju procesore,a gigabytove ploce citaju temperaturu sa snenzora iz samog procesora u jezgru sto znaci nema foliranja temp).Ovo su moje temp.:
-sa isklucenim ventilatorom na bocnoj stranici i zatvoreno kuciste:
idle=53 100%(20min)=60+-1stepen pri 24 sobne
Whisper rock nije mogao da ga hladi kako treba ni na defaultu 2500+@1,83Ghz 1,75v optimal u biosu(gigabytove ploce su u startu sa starijim bios-om overvoltovale cpu),vec na 17 sobne sa bakarnim(fanerov)coolerom koji je postizao za 8-10 stepeni manje temperature u idle kucao 52 stepena
Sa ukljucenim ventilatorom na bocnoj stranici temperature su:
idle=47-49 100%(20min)=56-57(i to na renutke) sa ovim coolerom na 24 stepeni sobne
Molim tvoju procenu delija(ovo nije da se pravim vazan vec stvarno proceni)
P.S.Napon cpu-a mi varira za +-0,02V(cesce 0,01V),ne znam je li to zbog napajanja ili do ploce (radi stabilno ali me ipak nervira to)

Nista posebno, s' obzirom da ti radi na samo 1.75V (sto BTW znaci da imas mnogo fin primerak procesora).

Neko vec rece da ne vredi da se "frljamo" temperaturama jer razlicite ploce razlicito ocitavaju, imamo razlicita kucista i druge komponente (od grejanja graficke dosta zavisi), razlicit broj fanova u kucistu, razlicite su nam ambijentalne temperature...tako da sam se i ja zeznuo sto sam postovao moje.

poz.

Kad se zalecem

Mrzim kad moram da priznam da je neko u pravu (mislim na to da se ne frljamo sa temperaturama)A sto tice procesora ocigledno nisi dobro procitao :) greje se vise od proseka,PROBANO i na nf7-s.ABIT-ove ploce imaju senzor ispod procesora cime se dobija lazno niza temp. cpu-a(izmedju 5-10 stepeni).
Svi modeli ploca iako imaju isti cipset su malo drugacije osmisljeni od proizvodjaca do proizvodjaca.
P.S.idle=44-46stepeni 19 stepeni sobna u ovom trenutku

Poslednja izmena:
@danijel00
Ocigledno nisam bio srecne ruke pri kupovini,da se tako lako nalazi bolji primerak ne znam ko ga sve ne bi imao.Svakako mi je dovoljno 2.2ghz, uz jaci kuler ni visi napon nece da bude problem sem sto ce mu limiti biti vrlo blizu.

Delija,kod ortaka sa istim setovanjima na nf7-s i istim coolerom(pcu21-vg)(zajedno smo kupili po komad) je 41-43=idle 50=100%(20min) pri 25sobne(+ ima slabiji ventilator na bocnoj stranici)

Nazad
Vrh Dno