Šta je novo?

Prevare na netu

I meni stiglo, mada plaćam registraciju i tehnički na 12 rata preko PŠ, ali ipak moram da ispitam

1000007021.jpg

Meni su nekako uspeli da drpe Mastercard debitnu.
Uvek sam se trudio da karticu ostavljam samo na "pouzdanim" lokacijama (Wolt, Glovo, Temu, Ali...) i da ne kupujem preko sumnjivih sajtova, već preko pouzdanih (Shoppster, Sportvision i sl.) ali eto. Negde je nešto puklo.

Dve ovakve transakcije, bez autorizacije u roku od jednog minuta. Dobra stvar je što nisu skinuli ništa, ili kako banka kaže, ovih 0,0$ je u stvari 0,00001$

Odmah sam stavio limit na internet plaćanja na 1 rsd, posle par dana stigla poruka od banke (automatska) da je blokirano plaćanje ka inostranim domenima.
Sreća pa su me samo pingali za iznos, i što sam bio budan da odmah stavim limit.
Međutim, nakon ove dve transakcije nisam dobio ni jednu više notifikaciju o pokušaju plaćanja, a trebalo bi da ih bude, bez obzira na limit i neuspešna skidanja sa računa.

P.S. Ameriku sam samo na tv-u video, a ne da sam pio kafu tamo
Evo mene opet. Išao danas do banke da tražim novu karticu, i rekoše mi da trenutno imaju masovne prijave za internet zloupotrebe kartica. Ja sam imao sreće, bez troška prošao, a dešavalo se da ljudima skinu i velike sume novca.
Mislim da je nekome procurela baza, i da se o tome ćuti, jer bi ih pored bruke i GDPR prijava zatarabila fenomenalno. Samo je pitanje, gde i ko

I meni stiglo, mada plaćam registraciju i tehnički na 12 rata preko PŠ, ali ipak moram da ispitam

Pogledajte prilog 482470
Jel si saznao sta? Ja sam bio do banke, posto sam isto to dobio, oni ne znaju nista, a firma kaze da to ne moze preko poruke da se odradi, nego da moraju poslati A4 format mojoj firmi, sa potpisom i pecatom o promeni tek.racuna. Tako da za sada nisam nista resio...

Evo odgovora meni od BPŠ.

Prilozi

• Screenshot_20250226_212706_com_yahoo_mobile_client_android_mail_MailPlusPlusActivi.jpg
    Screenshot_20250226_212706_com_yahoo_mobile_client_android_mail_MailPlusPlusActivi.jpg
    94.3 KB · Pregleda: 305
Screenshot_20250226_220937_Email.jpg
Jedan od lošijih u poslednje vreme, opustili se 🤣

Da potvrdim u vezi računa PŠ za plaćanje registracije i tehničkog na rate - sve je u redu, dobili su poslodavci zvanično obaveštenje u vezi promene računa za uplate

Jesu li dobili poslodavci pošto bi to bilo logično da bude tako ili mi treba da ih obavestimo kao što piše u SMS poruci?

Kod mene na poslu su dobili, nisam nikoga obaveštavao. U pitanju je srednja škola, mada ipak proveriti u službi računovodstva

Ja pitao da li će oni obavestiti poslodavce ili to treba mi da uradimo i dobio sam od njih vrlo rečit odgovor...

Prilozi

• Screenshot_20250228_095044_com_yahoo_mobile_client_android_mail_MailPlusPlusActivi.jpg
    Screenshot_20250228_095044_com_yahoo_mobile_client_android_mail_MailPlusPlusActivi.jpg
    77.7 KB · Pregleda: 214
123.jpg
Da nije nekome nesto slicno stizalo ili je stvarno Microsoft?

Pa jesi li u Italiji?
I od kada je to Microsoft nalog gmail.com pa još na iOS-u :D

S tim nalogom je on registrovan.

Obavezno 2FA ili sta god je dostupno, iako je 90% slicnih poruka jednostavno promaseno slovo pri login-u.

Evo da se zapljunem i ja.
Probao da prodam nesto habasto na KP, i odmah zainteresovana "musterija" me cima da pakujem sve to i kupljeno....
Reko super, kad ono trazi mi da saljem preko DHLa, njima je uplaceno i stize mi "poruka" od DHL group da kliknem na link da mi prebace novac.
Naravno nedugo zatim i "kupac" mi pise da pozurim da zna dal mi je legla uplata lol
A taman sam se ponadao da sam prodao da oslobodim jedan deo u stanu hahahah.
PS, jel imate neki mail ili sta vec da mogu da obavestim cyber crime odsek :D

Pa jesi li u Italiji?
I od kada je to Microsoft nalog gmail.com pa još na iOS-u :D
Kao sto rece kolega Lanikor sa ovim nalagom jesam registrovan na MS... Al mozda znaci i nije fake mejl pa da izmenjam sto moze :D

Menjaj password, ionako je preporučljivo savakih par meseci.

Kao sto rece kolega Lanikor sa ovim nalagom jesam registrovan na MS... Al mozda znaci i nije fake mejl pa da izmenjam sto moze :D

Na koji link vodi "Review recent activity" dugme?

Nisam ni pokusao preko mejla nista, niti sam isao na "Review recent activity".. Pravo na sajt MS ulogovao se, promenio pass i stavio 2FA. Tamo sam na "Recent activity" doduse video da nema iz koje zemlje nije pokusan sign in

Данас ми је изашло неколико реклама о поклонима... И попустима. 😀
Једна од њих, све на ћирилици, неке су чак и лоше преведене.
Била и нека за Marshall звучник за 1200 динара у дал Гигатрону.

Prilozi

• Screenshot_2025-03-04-18-44-47-612_com.facebook.katana.jpg
    Screenshot_2025-03-04-18-44-47-612_com.facebook.katana.jpg
    161.5 KB · Pregleda: 109
Zena se upecala na neku reklamu na fejsu, navodno je kupila nesto preko decathlona za 2EUR, to je bilo prosli cetvrtak. I danas dobija poruku s nepoznatog broja: "NJENO_PRAVO_IME, ceka vas paket u posti, kliknite da INSERT_CTA_HERE". Ja kliknem na link i pokazem joj da to nema veze s postom vodi na neki sajt, i ja razmisljam kako znaju njeno ime, i onda mi ona isprica da je narucila to preko decathlona. Na izvodu pise da je prodavac go arts crafts tacka kom limassol. Naravno sajt ne postoji, domen registrovan u aprilu prosle godine. Posle mi je rekla da je jos narucivala preko waikikija nesto, naravno nikakvi izvodi nemaju, nikakvi mejlovi ocigledno i to je neki scam i kaze trazio joj je OTP sto je ona dala verovatno. Na osnovu svega ovoga meni nije jasno kako joj racun nije ispraznjen, naravno kartica je blokirana u e-bank aplikaciji.

naravno kartica je blokirana u e-bank aplikaciji
Šta je plan za dalje? Ovo mi liči na pretplatu koja se ponavlja, što znači da može da prođe čak i ako je kartica blokirana. Dovoljno je što je bila aktivna prilikom prve autorizacije.

Idemooo, sve su ubedljiviji 😁
Au, na šta tačno vodi link za plaćanje? Najzanimljivije je što konkretan račun (kombinacija šifre korisnika i poziva na broj) stvarno postoji, ali u sistemu stoji da je već plaćen.

Mail je mts_račun
Ova šifra korisnika nije moja
Piše prije aktiviranja
Ne dobijam račune online, više volim papir (malo skuplje, ali volim)
Čuj, da mi deaktiviraju račun 😂
To ne mogu ni ja kao vlasnik računa sve i da hoću 😊
Ne smem da kliknem plaćanje da vidim gde vodi 👻

Ja se vec 20 godina pitam kada ce se neko setiti da u postanske sanducice pocne da ubacuje falsifikovane racune za struju i info-stan (da sve izgleda verodostojno, samo racun za uplatu da je drugi).
Lako bi uhvatili ko stoji iza svega, ali mnogima nije ni bitno sto ce da ih uhapse.

Nazad
Vrh Dno