Šta je novo?

Prevare na netu

Sreća pa mi je poslala samo screenshot "da joj ja to kupim", bez kliktanja ili unošenja podataka :cool:

Клијенти Интезе увек могу да отворе једнократну виртуелну картицу путем апликације, пребаце средства на њу и изврше плаћање на нету.

To je mislim uvela svojevremeno MTS banka
Ne znam zašto to ne rade svi

Citajuci poruke setih se situacije koja mi se desila pa ako neko mozda ima ideju kako se desilo, pomoglo bi meni a i drugima da se ne ponovi isto.

1. Koristio sam usluge internet banke u to vreme sa racunom i karticom). Isao sam poslom u Bordo negde u julu i povukao vecu kintu sa bankomata u periodu od nedelju dana. Vratio se nakon puta i sve je bilo u redu. U septembru iste godine (3 meseca kasnije) prebacim pare na karticu i tim novcem kupim avionsku kartu zeni, gde je ostalo 52€ kusura koje zaboravim da vratim na racun. Nakon nedelju dana pakuje se i pratim je na avion i dajem joj karticu da koristi dok je preko. Slece na aerodrom, sve u redu, cujemo se i zavrsimo razgovor. Negde oko ponoci, 2h nakon njenog sletanja, stizu notificakije da je napravljena transakcija u Bordou za vaucer od 50€ u FremmiumPlay (i dalje ne znam sta je ovo) + 2x1€ u gugl plejstoru. Zovem je da pitam da li je koristila karticu za nesto i da joj nije ispala, medjutim u novcaniku je i nije koristila nigde. Nadjem tu radnju na instagramu medjutim savet da kontaktiram banku

1739444043402.png

15€ je tada kostalo da banka blokira transakciju i vrati pare na nalog, medjutim to bi povuklo i blokadu kartice koju ne bih ponovo mogao da izvadim pa sam prezalio 35€ i nastavio da je koristim kao zamrznutu. Aktivirao bih je i prebacio onoliko koliko mi treba, obavio kupovinu, vratio novac na racun i zamrzo karticu. Do tada, a i posle toga nikakav pokusaj niti problem nisam imao. Da li neko ima ideju kako je ovo moglo da se desi, jer cudno mi je to sto su mi do tada uvek stizale agresivne notifikacije da potvrdim placanje dok je ovde prosla bez ikakve kontrole?

2. Koristim drugu internet banku koju nije ova gore a gde je racun ujedno i kartica. Ispada mi kartica u autobusu koju zamrzavam putem aplikacije i usput psujem sve i svasta. Sutradan se kartica koristi u okolini Beograda za kupovinu u lokalnom marketu u vrednosti od ~450din ( skromna osoba : ) i od tada nikakav pokusaj transakcije a proslo je 8 meseci. Ista prica kao i sa proslom karticom a to je da je koristim kao zamrznutu jer novu ne bih mogao da dobijem. Znam da nije pametno, ali sta je najgore sto moze da mi se desi?

@m1tsu Pa očigledno ti je kartica skenirana negde. Bilo da je na tom bankomati bio sakriven i ugrađen skener, ili kad si kupovao kartu..... A zatim je taj koji je to uradio iskoristi podatke da kupi freemiumplay. S obzirom da je freemiumplay francuska poklon kartica (https://www.freemiumplay.com/) kojom se kupuju digitalne usluge, očigledo da je kriv bankomat u Bordou, ili je neko skenirao karitcu na aerodoromu, hotelu, restoranu.... Zato uvek koristi Apple Pay ili Google Pay, a ne direktno kartice.

Poslednja izmena:
@m1tsu Pa očigledno ti je kartica skenirana negde. Bilo da je na tom bankomati bio sakriven i ugrađen skener, ili kad si kupovao kartu..... A zatim je taj koji je to uradio iskoristi podatke da kupi freemiumplay. S obzirom da je freemiumplay francuska poklon kartica (https://www.freemiumplay.com/) kojom se kupuju digitalne usluge, očigledo da je kriv bankomat u Bordou, ili je neko skenirao karitcu na aerodoromu, hotelu, restoranu.... Zato uvek koristi Apple Pay ili Google Pay, a ne direktno kartice.
Jako sam obazriv kad su bankomati u pitanju pa uvek proverim onaj deo za ubacivanje kartice da nema dodat citac pa ne verujem da je to u pitanju. Koristio sam karticu po restoranima/pekarama i normalnim prodavnicama za beskontaktna placanja do 50€ pa nisam siguran kako su mogli da pokupe informacije? Ono sto me jos buni je to da se transakcija desila 3 meseca nakon mog puta bas na dan kad je zena putovala? Da li je moguce da je neko imao rfid citac i prevukao preko njene torbe pa da je to aktiviralo transakciju, ali onda mi tu nemaju logike ove dve 2x1€ plej stor kupovine?

@m1tsu Veoma prosto. Oni koju kradu kartice ih i ne koriste uvek već prodaju i daju drugima. Tako da.... Ako već nosiš kartice u inostranstvu nosi ih u novčanicima koji imaju zaštitu od skeniranja.

Na kom sajtu si kupio avionsku kartu? Sajtu avio-kompanije ili neki third party?

@m1tsu Veoma prosto. Oni koju kradu kartice ih i ne koriste uvek već prodaju i daju drugima. Tako da.... Ako već nosiš kartice u inostranstvu nosi ih u novčanicima koji imaju zaštitu od skeniranja.
Obisao sam boga oca mislim oko 40 zemalja i preko 150 gradova evropa, azija, okeanija, bliski istok, afrika i uvek se pridrzavam istih pravila i do tada nikad nisam imao problem.. zato mi bas cudno i mislim da je mozda zena nekako uspela da uradi nesto ali me buni Bordo jer nije imala nikakve veze sa francuskom.
Na kom sajtu si kupio avionsku kartu? Sajtu avio-kompanije ili neki third party?
Lufthansa. Ne kupujem nikada preko skajskenera i trecih lica.. nije vredno tih 10-20€ sto se ustedi.

Ne bih mogao više da se složim sa ovim i to kada je generalno kupovina bilo čega u pitanju.
Ljudi su skroz cudni i to sam jako rano skontao. Putujem od 2014 i od tada me je cimalo jedno 4-5 drugara da im organizujem avio karte da bi se SVI odlucili za skajskener, kivije i ostale posrednike kako bi ustedeli 15-30€ po osobi. Sta im se desilo? Ono sto cika marfi planira. Razliciti aerodromi prilikom presedanja, otkazani letovi, 3 konekcije i 50h puta do portugala pa kupovina novih karata, potrosene pare za zvanje kol centara koji im nista nisu pomogli, pljaclanje kod dodatnog prtljaga i jos mnostvo toga.. Svako misli da zna najbolju, ali na kraju svaka skola se placa. Krenuli da ustede par desetina evra a pukli 500 preko uz propratne nervne slomove.

Volim sah pa u to ime

Prilozi

• Screenshot_20250213-195435.png
    Screenshot_20250213-195435.png
    1.1 MB · Pregleda: 227
Nisu džaba rekli pametni ljudi ko ne plati na mostu platiće na ćupriji ali nažalost i ovde na ovakvom tehničkom forumu viđam mnogo članova koji su radiji da uštede malo i kupe mačku u džaku u to ime neko da plate nešto više zarad neke sigurnosti pa makar i kakve-takve i što je najgore još ubeđuju druge da rade isto.
Ali dobro, odavno ljudi idu po onoj "ma neće to valjda meni da se desi".

Kad smo već kod putovanja, kolega je 2014. godine odlučio da prilikom povratka iz Helsinkija na sličan način uštedi 20 evra i let Helsinki-Istanbul- Beograd je trajao od 12h do 01h po ponoći dok ja nisam uštedeo tih 20 evra ali sam iz Helsinkija poleteo oko 17h i preko Frankfurta stigao u Beograd u 22h... Bitno je da oboje verujemo da nam se računica isplatila - on je uštedeo 20 evra a ja vreme i maltretiranje...

Kolegi juče stigla SMS poruka da ažurira podatke u vezi isporuke paketa i on pošto očekuje paket nije ni gledao adresu već kliknuo na link i sve ažurirao i kao nagrada za trud ostao tanak za 62,5k dinara ...

Rekoh mu da nije poštarsusa nego je on ispao šuša... Što je najgore čovek je doktor nauka (doktorirao na tehničkom fakultetu BU a ne na privatnom) a ne neki neškolovani penzioner i opet se upecao u sekundi kao somić.

Prilozi

• Screenshot_20250214_104632_com_truecaller_ConversationActivity.jpg
    Screenshot_20250214_104632_com_truecaller_ConversationActivity.jpg
    118.3 KB · Pregleda: 224
Au. 62,5k ...
Obrazovanje u principu nije krucijalno za pecanje. Znam nekoliko profesora, Dr, Mr i ostalo koji nemaju pojma da barataju sa ovom materijom, često im lično pomažem i odrađujem.
Inače i meni se često dešavalo da mi dođu ovakve poruke upravo kad čekam pakete, dobra stvar je da mi stižu samo na službeni iPhone tako da odmah znam da su fake. Jednom mi je doduše stiglo i na privatni ali se ispostavilo da je stvarno bila greška do pošte.
Pre neku godinu mi j došao meil koji je tako dobro bio odrađen da je malo nedostajalo da ja kliknem gde ne treba. Naravno stranica na koju bi me vodio odmah bi mi upalila lampicu pa se dalje ne bi desilo ništa. Ali sam meil je bio fenomenalno ukomponovan. To se i lakše primeti na PC-ju, teško na mobilnom.

Poslednja izmena:
Samo kada bi pogledali adresu sa koje je poslato ili adresu linka bar 60% ljudi bi odmah skapiralo da je prevara.

Ljudska psiha tj mozak- oko vidi "posta" i "rs" i to mu je potvrda, a ne obrati pažnju

Kolegi juče stigla SMS poruka da ažurira podatke u vezi isporuke paketa i on pošto očekuje paket nije ni gledao adresu već kliknuo na link i sve ažurirao i kao nagrada za trud ostao tanak za 62,5k dinara ...

Rekoh mu da nije poštarsusa nego je on ispao šuša... Što je najgore čovek je doktor nauka (doktorirao na tehničkom fakultetu BU a ne na privatnom) a ne neki neškolovani penzioner i opet se upecao u sekundi kao somić.
I moj kolega naseo na isto, ocekivao neku majicu i kao plati carinu 2eur i on uplati i skinu mu 1700eur, i on je programer zna sta je phishing al eto u tom trenutku nije razmisljao...

Meni su nekako uspeli da drpe Mastercard debitnu.
Uvek sam se trudio da karticu ostavljam samo na "pouzdanim" lokacijama (Wolt, Glovo, Temu, Ali...) i da ne kupujem preko sumnjivih sajtova, već preko pouzdanih (Shoppster, Sportvision i sl.) ali eto. Negde je nešto puklo.

Dve ovakve transakcije, bez autorizacije u roku od jednog minuta. Dobra stvar je što nisu skinuli ništa, ili kako banka kaže, ovih 0,0$ je u stvari 0,00001$

Odmah sam stavio limit na internet plaćanja na 1 rsd, posle par dana stigla poruka od banke (automatska) da je blokirano plaćanje ka inostranim domenima.
Sreća pa su me samo pingali za iznos, i što sam bio budan da odmah stavim limit.
Međutim, nakon ove dve transakcije nisam dobio ni jednu više notifikaciju o pokušaju plaćanja, a trebalo bi da ih bude, bez obzira na limit i neuspešna skidanja sa računa.

P.S. Ameriku sam samo na tv-u video, a ne da sam pio kafu tamo

Prilozi

• Scam.jpg
    Scam.jpg
    81.2 KB · Pregleda: 186
Meni su takođe jedne večeri probali 6 puta za minut da skinu po 1US Cent na ime nekog CCAREALTORS, sa MasterCarda Yettel banke
Sa obzirom da je koristim baš veoma retko i takođe samo sa proverenim trgovinama, sklon sam mišljenju da je negde provaljena neka baza ili bio kompromitovan neki od tih regularnih sajtova
YB srećom ima panik mod pa je sistem blokirao sve te pokušaje. Internet kanal na kartici sam potom isključio. Od te situacije uključio sam ga na minut samo jednom da platim buking, i to je to. Naknadnih pokušaja skidanja novca nije bilo. Ostali kanali imaju postavljeni mali limit koji po potrebi menjam.
Nisam još zahtevao zamenu kartice jer bi morao bez nje da ostanem na više od mesec dana

Nisu džaba rekli pametni ljudi ko ne plati na mostu platiće na ćupriji ali nažalost i ovde na ovakvom tehničkom forumu viđam mnogo članova koji su radiji da uštede malo i kupe mačku u džaku u to ime neko da plate nešto više zarad neke sigurnosti pa makar i kakve-takve i što je najgore još ubeđuju druge da rade isto.
Ali dobro, odavno ljudi idu po onoj "ma neće to valjda meni da se desi".

Kad smo već kod putovanja, kolega je 2014. godine odlučio da prilikom povratka iz Helsinkija na sličan način uštedi 20 evra i let Helsinki-Istanbul- Beograd je trajao od 12h do 01h po ponoći dok ja nisam uštedeo tih 20 evra ali sam iz Helsinkija poleteo oko 17h i preko Frankfurta stigao u Beograd u 22h... Bitno je da oboje verujemo da nam se računica isplatila - on je uštedeo 20 evra a ja vreme i maltretiranje...
Mozda coveku itekako znaci nesto drugo.
Ne znaci da nije zadovoljan.

(Nije upuceno ostalo tebi)
Ne omalazavajte ljudi kako nasednu. Kod nas vecina prevara nije bila moguca do pre nekog vremena i ljudi nisu lagano bili upucivani.
A tamo gde jesu nasednu jer imaju previse stvari na umu i samo zele da otkace :)

Neki Indijac, IT student, pita da li je normalno da mu Uni u UK trazi uplatu depozita od 1000gbp kroz neki app... jer ne zeli da izgubi mesto ako je stvarno..
Srecom bilo ljudi sa tog univerziteta i rekli "no s***, Sherlock" :)

Ja zato iskljucivo koristim internet prepaid karticu za placanje bilo cega na internetu.
Bukvalno ni jednom nisam iskoristio klasicne platne kartice koje su vezane za tekuci racun.

Ove digitalne kartice kao sto npr ima Intesa su isto odlicna opcija.

Ja zato iskljucivo koristim internet prepaid karticu za placanje bilo cega na internetu.
Bukvalno ni jednom nisam iskoristio klasicne platne kartice koje su vezane za tekuci racun.

Ove digitalne kartice kao sto npr ima Intesa su isto odlicna opcija.
Evo na temi Booking se objašnjava da neke rezervacije prolaze samo sa kreditnim karticama i ispodstavlja se da mnogi koriste iskljucivo kreditnu karticu. Šou.

Meni je ovo neverovatno, razumem da neko nesto kupuje, narucuje pa phishing, lazna stranica prodavnice, banke, i da ne gleda adresu sajta ali da ti stigne poruka da azuriras adresu i tako to a ti odlucis kad si vec tu sto i da ne platis postarinu, carinu, itd. (iako opet moras da cekas postara ili ides u postu) e to ne mogu da razumem.

desi se. Čovek se opusti.
Ljudska psiha tj mozak- oko vidi "posta" i "rs" i to mu je potvrda, a ne obrati pažnju

Upravo to. Ja kada kontrolišem naloge u pozivu na broj gledam samo konrolni vroj i poslednje 3 cifre

Evo na temi Booking se objašnjava da neke rezervacije prolaze samo sa kreditnim karticama i ispodstavlja se da mnogi koriste iskljucivo kreditnu karticu. Šou.
Nije sou.
Vec su ti rekli tamo neke prednosti kreditnih u odnosu na debitne kartice (rezervacije, hoteli, rent-a-car, ...)
Takodje kad je u pitanju neka prevara/phishing i slicno, mnogo su vece sanse da dobijes novac nazad (kad prijavis prevaru) kad je u pitanju kreditna kartica nego kad je debitna kartica. Obicno kad je debitna kartica, cao zdravo, oprosti se od para. Dok kad je kreditna, ipak ima nekih sansi.

Mada i ja sam uvek koristim debitne, nikad kreditnu nisam imao (nikad me nisu zanimale i mrzelo me da se informisem i udubim kako "rade" iako sada imam dobru sliku citajuci forum).

Nasao na netu, izgleda prevarantu prvi radni dan,zaboravio link da ubaci.🤣🤣🤣

1000019675.jpg

Meni su takođe jedne večeri probali 6 puta za minut da skinu po 1US Cent na ime nekog CCAREALTORS, sa MasterCarda Yettel banke
Sa obzirom da je koristim baš veoma retko i takođe samo sa proverenim trgovinama, sklon sam mišljenju da je negde provaljena neka baza ili bio kompromitovan neki od tih regularnih sajtova
YB srećom ima panik mod pa je sistem blokirao sve te pokušaje. Internet kanal na kartici sam potom isključio. Od te situacije uključio sam ga na minut samo jednom da platim buking, i to je to. Naknadnih pokušaja skidanja novca nije bilo. Ostali kanali imaju postavljeni mali limit koji po potrebi menjam.
Nisam još zahtevao zamenu kartice jer bi morao bez nje da ostanem na više od mesec dana
Upravo se to desilo kevi, koja karticu ne koristi za online plaćanje. Jedina online transakcija je bila kada je sestra naručila neke knjige ovde kod nas i posle ne znam koliko dana od tada, vidim na kevinom telefonu poruka od intese da joj je skinuto 0,97 usd, neka američka healt firma. Odmah sam zvao banku i blokirao karticu i nosim se mišlju da javim ovima što prodaju knjige da im je baza provaljena. Opet pretpostavka, ali nema šta drugo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno