Šta je novo?

Prevare na netu

Stize mi danas ovo u junk sanduce. Poslao mi lik sa mog maila. Je l' se susretao neko sa ovim? Da ignorisem ili da krenem da blokiram kartice i racune?

Prilozi

• datastolen.png
    datastolen.png
    148.5 KB · Pregleda: 295
Ignorisi, pronadji moj post #909, strana 31.

Ljudi, dosta naših mejlova je završilo na crnom tržištu. Odatle kreće spam svih mejlova i ko se upeca, upecao se.

Ali krenuo je ka Rekobi sa "hello pervert..." :)
Ja to iz dzanka/spama ne bih vadio.. kamoli kacio na forum
Ja mislim, mozda gresim, da Rekoba ima bar jednu premium pretplatu... cim je spreman da blokira kartice i racune

Ma obično pecanje. r/scams prepun identičnih mejlova.

Meni stigao mail od jedne "muzičke kuće" da su videli moje tekstove na internetu i da žele saradnju.

Ja stvarno imam nešto izbačeno na netu pa sam mislio napokon ima da padne kinta.

Medjutim, uvek proverim verodostojnost i bacim na google tu muzičku kuću i vidim ni manje ni više, scam.

Znači Reccoba postaje ili kriptos ili zvezda iz nekih filmova. :ROFLMAO:
Pošto si otvorio mail kod sledećeg ulaska čekaće te novi mail i njega kad otvoriš stići će drugi gde te obaveštava da ima pristup tvom računaru i zna da si tu (zna zato što vidi da si otvorio prethodni). Probaj da nakon toga ne otvaraš njegove mailove i videćeš u narednih par dana da li stižu nove poruke.
Ako obilaziš neke stvari za odrasle tu su te skinuli.

Kasnije videh na redditu da je ovaj scam baš čest već neko vreme. Ljudi dobijali mailove sa identičnim tekstom. Čudno mi je da mi je našao ovaj mail. Koristim ga za Win nalog i za poslovne stvari. Nigde ni na jednom sajtu nije ostavljen. Dan pre toga jesam lutao po netu, ali nigde gde ranije već nisam bio (FF u private modu). Od pretplata imam Max, RD i plaćam dodatni prostor za Onedrive i Google drive.

Ja sam samo zbunjen kako ti već na osnovu napisanog u mailu ne možeš da budeš siguran da je blef u pitanju.

Sa ovim se ranije nisam susretao (da neko sa mog maila mi poslje mail). Tekst kao tekst mi zvuci kao blef, ali kad sam video moju mail adresu kao adresu posiljaoca, onda vec nije svejedno.
U poslednje vreme citam dosta o prevarama po netu, plus me moji stalno nesto zapitkuju oko raznih poziva, SMSova, mailova i sl. pa me sve to malo isparanoisalo.

Sa ovim se ranije nisam susretao (da neko sa mog maila mi poslje mail).
Gotovo sigurno nije poslao sa tvoje adrese već lažirao sender from adresu, i to je prilično jednostavno uraditi. Lako je postaviti i da je poslao sa adrese [email protected].

Pogledaj raw header mejla, pa vidi sa kog servera je zapravo poslao.

Evo da skrenem pažnju, i kod ovih ima problema:

Screenshot_20250222_102454.jpg

Da, stigao i meni taj mail a vidim i na portalima isto pišu 👍🏻

Gde mene nađoše, ne da nemam kola, već nemam ni vozačku dozvolu!?

Prilozi

• Screenshot_2025-02-25-13-12-25-881_com.google.android.apps.messaging.jpg
    Screenshot_2025-02-25-13-12-25-881_com.google.android.apps.messaging.jpg
    69.4 KB · Pregleda: 220
Pre će biti da je bankarski službenik omašio nečiji broj telefona. Meni je svojevremeno baš u Poštanskoj štedionici stajao pogrešan broj u sistemu, tako da je neko vreme ko zna šta stizalo ko zna kome, ako je uopšte postojao taj broj. Jedna cifra je bila omašena u odnosu na moj pravi broj. U svakom slučaju, format poruke koja ti je stigla odgovara obaveštenjima te banke, a i pošiljalac je kratak kod imena posted. Osim toga, banka je stvarno u procesu migracije sistema, koji uključuje promenu broja računa za izmirenje kreditnih obaveza, mada nije još javno objavljeno da li je baš taj iz poruke koja ti je stigla.

Gde mene nađoše, ne da nemam kola, već nemam ni vozačku dozvolu!?
To nije prevara, stiglo je i meni i zvao sam firmu gde sam radio tehnički pregled i istovremeno registraciju i potvrdili su mi da je došlo do promene broja TR u Banci PŠ.

Jedino ako nisu prvo njih navukli...😁

Elem, sad gledam od firme Henex sam u mailu dobio potpuno drugi broj tekućeg računa u Banci PŠ... Moraću ja ovo malo da preispita ali nažalost ne mogu da kontaktiram banku PŠ.

Prilozi

• Screenshot_20250225_134708_com_yahoo_mobile_client_android_mail_MailPlusPlusActivi.jpg
    Screenshot_20250225_134708_com_yahoo_mobile_client_android_mail_MailPlusPlusActivi.jpg
    124.1 KB · Pregleda: 182
Poslednja izmena:
1740488149545.png

Inace kosta 50000din.

Pustaju oglase na drustvene mreze, sa imenom i logoom nasih poznatih firmi - gigatron, audiopro, player...

Klik vodi na ovu stranu, popuni se anketa, i na kraju se unesu svi podaci sa kartice, i kartica se zaduzuje mesecno...

Elem, sad gledam od firme Henex sam u mailu dobio potpuno drugi broj tekućeg računa u Banci PŠ... Moraću ja ovo malo da preispita ali nažalost ne mogu da kontaktiram banku PŠ.
Imali su i problem sa automatskom promenom broja računa, tako da se na više mesta desilo da stvaran novi broj ne odgovara najavljenom. Papazjanija, sve u svemu, tako da bi stvarno trebalo ispitati, ali cenim da su veće šanse da je tačan broj iz SMS-a, budući da je on stigao nakon migracije, a mejl je samo najava.

Evo upravo pokušavam da probijem barijeru zvanu "Očekivano vreme za koje će vam se javiti operater je duže od 2 minuta" gde je 2 proizvoljan broj koji u stvarnosti ide od 30-150...

Evo upravo pokušavam da probijem barijeru zvanu "Očekivano vreme za koje će vam se javiti operater je duže od 2 minuta" gde je 2 proizvoljan broj koji u stvarnosti ide od 30-150...
Uh, da, jeste ih nezgodno dobiti preko telefona. Meni su ranije u roku od jednog dana odgovarali na upite preko kontakt forme sa sajta. Doduše, pretpostavljam da su sad preplavljeni pitanjima zbog raznih problema koji su iskrsli migracijom, pa bi možda duže potrajalo. Ali dobro je to rešenje ako ti nije hitno.

zamolio bih da se više ne bavimo migracijom neke banke. ta banka već ima. svoju temu u podforumu "online kupovina". hvala na razumevanju

Bavimo se zato što ljudi misle da novi broj TR koji se distribuira putem SMS možda nije prevara i ovde bi bilo značajno podeliti informaciju koju sam dobio po tom upitu ali ako kažete da je to previše neću vam protivrečiti.

Nazad
Vrh Dno