Šta je novo?

Prestigio PMP5097 tablet

Brw vasa to mi je trebalo! A sto se tice wifi-a ja sam setovao da je stalno upaljen I u sleep modu pa ga ipak gasi nakon nekog vremena .

Riješio sam problem tako što sam stavio root-ani firmware sa ovog foruma:

http://4pda.ru/forum/lofiversion/index.php?t301526-100.html

To je u biti zadnji firmware sa Prestigio ftp-a 1.05, sa dodanim root-om.

Ovo je direktni link:
http://narod.ru/disk/57077458001.a0...1.0.5_20120622_NEW_universal_Root_1G.rar.html

(Napomena: Nepravilno stavljanje novog firmware-a moze onesposobiti tablet, tako da ako niste sigurni sta radite ne pokusavajte. Takodje stavljanjem root-anog firmware-a se obicno gubi garancija na uredjaj.)

moze li mi neko objasniti kako skinuti fajl sa ovog linka? Zahteva nekakau lozinku? Nisam uspeo ni posle registracije sa lozinkom naloga...

Hvala na odgovorima u vezi sa baterijom.
U principu sam zadovoljan autonomijom.
Ono śto sam ja primetio je kada bateriju napunim do vrha tj. 100%, tablet je vrlo brzo svuće na nekih 70%, otprilike za 20-30 min.
Kasnije drži dugo i prazni bateriju puno sporije. Hoću reći da pražnjenje baterije nije linearno.
Ili bar meni ne deluje tako.
Najduže izdrži kada display držim na 15% osvetljenja. Ovo mi je dovoljno za sasvim ugodan rad u zatvorenom prostoru.

Hvala na odgovorima u vezi sa baterijom.
U principu sam zadovoljan autonomijom.
Ono śto sam ja primetio je kada bateriju napunim do vrha tj. 100%, tablet je vrlo brzo svuće na nekih 70%, otprilike za 20-30 min.
Kasnije drži dugo i prazni bateriju puno sporije. Hoću reći da pražnjenje baterije nije linearno.
Ili bar meni ne deluje tako.
Najduže izdrži kada display držim na 15% osvetljenja. Ovo mi je dovoljno za sasvim ugodan rad u zatvorenom prostoru.

Čuo sam da na 0% još duže drži. :D Šalim se malo, ali kako izdržiš na tih 15%? Meni je na 50% i to mi je neka donja granica, ispod toga mi je jednostavno previše mračan ekran, ne sviđa mi se. Radije ga punim malo češće ali uživam u slici.

Pa sve zavisi kako kome odgovara. Ja kad noću čitam nešto sve preko 20% osvetljenja mi smeta a nekada ga spustim i na 15ak % zavisno od materijala koji čitam... :)

Pa sve zavisi kako kome odgovara. Ja kad noću čitam nešto sve preko 20% osvetljenja mi smeta a nekada ga spustim i na 15ak % zavisno od materijala koji čitam... :)

Tačno tako, na tabletu uglavnom čitam tako da mi ne odgovara kad mi display puno blešti i bije u oči, zamara me ... kad radim nešto drugo pojačam osvetljenje.
Ako tablet koristim napolju osvetljenje mora biti jače, međutim tu me puno iritira glare efekat :(
Planiram uskoro nabavku neke antiglare folije. Vidim da pasuju one sa ipad-a i da ih ima okolo po oglasima.
Da li je neko uspeo pronaći neku koja paše na ovaj 9.7 display, a koja nema onu rupicu?
Da li rupica sa onih od ipad-a puno smeta tj. da li "pada" pravo na vidljivi deo display-a ili na crni deo sa strane?

Poslednja izmena:
Koliko se sećam ljudi su u ovoj temi već pisali o tome i kažu da ne smeta. S' obzirom da se i ja razmišljam da kupim jednu foliju a ne znam ništa od tome da li neko može da mi kaže postoji li bitna razlika između tih folija, pošto vidim da na kupindu ima nekoliko "tipova" (anti-glare, clear, mirror)...?

Imam jedno pitanje.
Naime, tek sam uzela ovaj tablet i sve u svemu sam zadovoljna. Za ono sto meni treba i vise nego dovoljan. Medjutim, imam mali ali iritantan problem. Sve radi osim prikaza baterije u postavkama. Kada udjem u postavke i kliknem na bateriju, on zatvori postavke i izbaci mi poruku 'Nazalost, aplikacija postavke je prekinula s radom'. Naravno zbog toga ne radi niti jedna battery app jer izbacuje istu poruku. Da li jos netko ima ovakav problem i rjesenje za njega?
Hvala. :)

Nema veze, nasla sam u cemu je problem. Sav problem je bio sto sam stavila hrvatski jezik(da roditelji lakse skontaju). Cim sam prebacila na engleski sve radi bez problema. Svasta. :p

Da li je neko uspeo pronaći neku koja paše na ovaj 9.7 display, a koja nema onu rupicu?
Da li rupica sa onih od ipad-a puno smeta tj. da li "pada" pravo na vidljivi deo display-a ili na crni deo sa strane?

Za naš ekran odgovara folija za iPad 2 (možda je širi za par mm), a sve one imaju 2 rupe, jednu manju gde je kamera i jednu veću gde je Home taster, ili kako to već Apple zove. Stavio sam jednu takvu, najjeftinju kinesku anti-glare (nešto preko 700 din), ali sam je namerno obrnuo naopako. Veći otvor je tamo gde je kamera, a manji tamo gde je ... ništa :) - mi nemamo Home taster.

Rupe mi ne smetaju. Ona veća se lepo vidi, ali se nekako uklopila u objektiv kamere, sasvim pristojno izgleda. Manju i ne primećujem. Obe se nalaze na okviru tableta, a ne na ekranu.

Preporučujem svakom ko puno čita da stavi anti-glare foliju. Značajno se smanjio odbljesak, a i otisci prstiju se sada teže ostavljaju na ekranu. Zato se i teže skidaju - više ne pomaže suva krpica, mora biti vlažna.

Kad sam je stavio, imao sam utisak da su mi fontovi malo "zrnastiji", ali sam već sledećeg dana to prestao da primećujem.

Potrebno je malo iskustva za montažu folije. Ja ga nemam i kraj mi se nije baš najbolje zalepio, ali mi ne smeta. Pogledajte na youtube kako se postavlja, najvažnije je da nema ni zrnca prašine oko vas. Svako zrnce - jedan "mehur" na foliji.

Što se tiče pražnjenja baterije, moja je do sad ispražnjena do kraja 30-ak puta, i nikakvih problema nije bilo, niti sam primetio da utiče na trajanje baterije.

Mene interesuje da li još nešto osim brzine prebacivanja koječega na tablet, može biti posledica korišćenja memorije klase 4 u odnosu na klasu 10; npr. sporiji rad i učitavanje aplikacija ili seckanje kod HD videa tj. nešto što bi bitno uticalo na sam rad?

Potrebno je malo iskustva za montažu folije. Ja ga nemam i kraj mi se nije baš najbolje zalepio, ali mi ne smeta. Pogledajte na youtube kako se postavlja, najvažnije je da nema ni zrnca prašine oko vas. Svako zrnce - jedan "mehur" na foliji.

Ima jedan trik za borbu sa prašinom. Čak i ako ti upadne zrnce prašine pod foliju, nije sve izgubljeno. Uzme se parče selotejpa, zalepi preko ivice protektora i onda lagano, potežući selotejp odigne folija sa ekrana. Onda se drugim parčetom selotejpa pokupi sa donje strane to zrnce prašine i vrati se folija na mesto. Verovatno uspešnost ove akcije zavisi i od tipa folije - meni je radilo super u dva slučaja kad mi je trebalo.

poz, Vasa

Ima jedan trik za borbu sa prašinom. Čak i ako ti upadne zrnce prašine pod foliju, nije sve izgubljeno. Uzme se parče selotejpa, zalepi preko ivice protektora i onda lagano, potežući selotejp odigne folija sa ekrana. Onda se drugim parčetom selotejpa pokupi sa donje strane to zrnce prašine i vrati se folija na mesto. Verovatno uspešnost ove akcije zavisi i od tipa folije - meni je radilo super u dva slučaja kad mi je trebalo.

poz, Vasa
Uuuu, ima smisla, pa gde si bio kad sam lepio foliju,sad je vec toliko slepljena da nema sanse da je tako odvojim. Inace, slazem se da anti glare daje malo "zrnastiji" privid ali i hrapaviji osecaj pod prstima. Ali ne bljesti kao bez nje...

Kako vama radi youtube aplikacija? Kod mene vecina HD klipova radi preko pola I onda krece stucanje I ucitavanje a ako ga Forwardujem malo vrati se sve u normalu.

upgrade na 1.06

Izasao je upgrade firmware-a na 1.06, I to me je sam obavestio. Sad se trenutno downlouduje pa cemo videti sta je novo.

Pozdrav

Klasika, opet nema informacija na sajtu šta su promenili.

Meni onaj root-ovani 1.0.5 radi odlično + 1GB prostora za aplikacije je odlilčna stvar. Sačekaću root-ovani 1.0.6, sad kad već mogu da bekapujem i vratim sve aplikacije. Ponudio mi 1.0.6 ali sam odbio.

Ko stavi ovaj 1.0.6 neka proba Skype preko zvučnika, tj. jesu li to sredili, to me jedino zanima, ostalo mi lepo radi.

@bandara: YT aplikacija po defaultu učitava HQ, tj. višu rezoluciju, pa ako nemaš brz link seckaće. Ako pustiš u nižoj rezoluciji ili video koji gledaš nema u izboru veće rezolucije radiće bez seckanja. Koja ti je brzina linka?

Poslednja izmena:
@mighty78
Znam da po defaultu ucitava HQ sto me i nervira mada mogu da iskljucim, ali ni on ne bi trebalo da zeza jer imam telekomov adsl (4096 Kb/s-512 Kb/s). Svaki klip krene super i onda kao da ima mali bug jer tacno na odredjenom mestu zakuca i kad premotas malo preko njega nastavi.

U trenutku kad ti "zakuca" da li crvena tačka koja pokazuje dokle je video stigao sustigne belu traku koja pokazuje koliko je od videa učitano?

Inače ja imam 3072/256kbps i znam da to nije dovoljno za YT HD. Sad sam pogledao na primeru jednog HD spota, za 3 minuta 30 sekundi, fajl je veličine 150MB, što bi na tvom linku trebalo oko 5 minuta za skidanje.

Svi ti YT filmovi koji seckaju, kad ih skineš sa YT Downloaderom i prebaciš na tablet, rade savršeno bez seckanja.

Ili isključi HD u YT aplikaciji, ili skini spotove pa gledaj u lokalu, ili uzmi brži interenet.

Sutra ću baš probati da puštam HD YT video koji mi kući secka, kod mene u firmi na 20/20Mbps linku, da vidimo da li će tamo da secka.

Poslednja izmena:
Da tacno tako crvena tacka sustigne bijelu liniju bice da je do protoka samo jos da se moze za stalno ugasiti HD a ne za svaki klip posebno. Hvala na odgovoru pa javi kako je proslo gledanja na 20/20

Skidanje 1.06 stiglo do 34% i zakucalo već sat vremena ne mrda...

Znači opet ništa od skajpa preko zvučnika ... počinjem sumnjati da će to ikada da poprave.
Možda nije problem u firmwear-u.

Da tacno tako crvena tacka sustigne bijelu liniju bice da je do protoka samo jos da se moze za stalno ugasiti HD a ne za svaki klip posebno. Hvala na odgovoru pa javi kako je proslo gledanja na 20/20

Izgleda da ipak nema veze s linkom. I na 20/20 u HD izbaferuje jedan deo, ali posle uspori i kad dođe do kraja baferovanog dela krene da zastajkuje, pa učita deo.

Ne mogu samo da uhvatim pravilnost, neki video fajlovi ne pravi problem ni kada je uključen HD, a neki rade lepo samo kada je isključen.

S druge strane bilo koji takav video kad se skine preko YTD i pusti preko MX-a ne pravi nikakve probleme, pretpostavljam da je neki problem s YT apllikacijom i keširanjem.

Izgleda da mi je riknuo tablet... poslije 3 dana... sjajno..
Updateovala novi firmware, sve radilo ok, baterija na 80%, izadjem iz sobe, vratim se kontam zakljucao se ekran, kliknem, ono nista. Ne mrda. Ukljucila sam punjac, lampica gori kao da se puni ali on nece pa nece da se upali. Sta sad da radim?

Nazad
Vrh Dno