Šta je novo?

Prepaid u Srbiji: tarife, promocije, iskustva, problemi..(FAQ u 1.postu)

Yettel: (ono sto tebe zanima):
3G: 900MHz 5MHz sirine
Ima li neki zvaničan podatak, s obzirom da sam i ja izgubio 3G (UMTS) signal na 2100 MHz, i to još pre dva meseca?

Trenutno je, iz 2021 godine:
fig-1-frequency-bands-used.png

@sam633 Ne postoji zvaničan podatak, ali sve se može videti u praksi. Ratel ima "technology neutral" politiku, pa operateri dodeljene opsege mogu da koriste po svojoj volji za bilo koju (GSM, UMTS, LTE, pa čak i 5G-NR ali im se ne isplati u ovom trenutku).

Sve tri mreže sada koriste 5MHz (minimalnu širinu kanala za UMTS odnosno 3G).

Trenutna raspodela frekventnog opsega po operaterima:
  • mts:10MHz - B20, 9.6MHz - B8, 20MHz - B3, 15MHz - B1, ??MHz B7 (test)
  • yettel: 10MHz - B20, 9.6MHz - B8, 20MHz - B3, 15MHz - B1, ??MHz B7 (test)
  • A1: 10MHz - B20, 4.2MHz - B8, 30MHz - B3, 15MHz - B1, ??MHz B7 (test)

Legenda:
B20 - 800MHz
B8 - 900MHz
B3 - 1800MHz
B1 - 2100MHz
B7 - 2700MHz

mts i A1 koriste 5MHz od dostupnih 15 za UMTS servise na B1, dok ostalih 10MHz koriste za LTE. GSM im je na B8, mts 9.6MHz, A1 4.2MHz.

Yettel koristi 5MHz na B8 za UMTS servise, 4.6MHz za GSM servise na B8, još uvek negde koristi i 5MHz na B1 za UMTS, ali kao što vidimo to se gasi polako i LTE ide sa 10MHz u B1 na 15MHz. Pa će yettel imati 45MHz spektra za LTE. mts ima 40MHz aktivno za LTE, dok A1 ima 50MHz za LTE.

Praktično operateri koriste 8 do 10 puta više spektra za LTE u odnosu na UMTS. UMTS je tu, ali sa 3-4x manje kapaciteta nego ranije.

@poglavicas Ispade da njih nikakva zakonska regulativa ne obavezuje da rade to što rade, tj. ovo za 3G i 2100 MHz.
@sam633 To je i mene kopkalo celo vreme. U mojim prethodnim postovima se da videti da sam se i ja pitao kako je ova promena prošla ispod radara, tj. bez ijednog zvaničnog saopštenja

@poglavicas Ispade da njih nikakva zakonska regulativa ne obavezuje da rade to što rade, tj. ovo za 3G i 2100 MHz.
@sam633 To je i mene kopkalo celo vreme. U mojim prethodnim postovima se da videti da sam se i ja pitao kako je ova promena prošla ispod radara, tj. bez ijednog zvaničnog saopštenja
Nije bilo saopštenja, jer realno još uvek nisu ugasili ni 2G ni 3G mrežu, međutim drastično su im srezali kapacitete.
Osetno smanjivanje kapaciteta nije počelo ni tako skoro. Na primer, u Beogradu ima možda i tri godine kako je 3G mreža postala skoro neupotrebljiva za internet, a i za pozive.
To se naročito primeti kod A1, gde ukoliko korisnik nema VoLTE, telefon sa 4G prelazi direktno na 2G da bi se obavio poziv.

@Bonafides Ratel ne određuje zqa šta će se koristiti dodeljeni frekventni opseg. Oni su tu da definišu frekventne opsege, odrede maksimalne izračene snage, a ne i da određuju tehnologiju koja će se koristiti.

Ako znamo da se godišnje data saobraćaj kroz mobilne mreže povećava za 20 - 30% svake godine, operateri moraju da povećavaju kapacitet 4G mreže kad 5G već kasni.

Sve to ide na uštrb starih tehnologija kao što su GSM i UMTS.

UMTS kao standard može da radi sa 5, 10 ili 15MHz širine kanala. mts, i A1 su imali 15MHz na 2100, a Yettel je imao 15MHz na 2100 + 5MHz na 900MHz još od 2011. kolko ja pamtim (kad su uveli "pametnu mrežu").

Yettel je još tad svoj GSM ostavio na 900MHz sa širinom od 4.6MHz, mada su imali nešto baznih stanica na 1800MHz za GSM gde je bila gužva, čak i kada je LTE kretao, koristili su 15MHz za LTE na 1800MHz, a 5MHz su imali za GSM. Pre 3 godine su potpuno ugasili sve GSM ćelije na 1800MHz i proširili LTE na 20MHz u tom opsegu. GSM je ostao na 900MHz na svojih 4.6MHz. To niko nije primetio, jer kod Yettela pozivi rade kroz 3G mrezu na 900MHz, te GSM mreža nije opterećena nešto posebno.

A1 je ranije imao: 4.2MHz za GSM na 900MHz (ukupno tolko su dobili od Ratela), imali su zato dodatnih 10MHz na 1800MHz koje su koristili samo za GSM. Pa je konfiguracija bila sledeća:
800MHz - LTE @10MHz
900MHz - GSM @4.6MHz
1800MHz - LTE @20MHz
1800MHz - GSM @10MHz
2100MHz - UMTS @20MHz

2019. su krenuli u reorganizaciju i sada smo stigli do:
800MHz - LTE @10MHz
900MHz - GSM @4.6MHz
1800MHz - LTE @30MHz
2100MHz - UMTS @5MHz
2100MHz - LTE @10MHz

Ova promena se itekako oseti na mestima gde je je telefon na GSM-u (gde je kapacitet smanjen 3 puta) jer GPRS/EDGE paketi imaju manji prioritet u odnosu na pozive, pa kroz 2G mrežu A1 jedva prolazi neki GPRS/EDGE paket. Pozivi nekad u udarnom terminu i ne prođu na GSM-u. 3G (uz takođe 3x manji kapacitet kao i kod GSM-a) za pozive radi prilično dobro, iako malo slabije nego pre. Brzine na 3G-u sad idu do oko 7Mbps realno, a išle su 20+Mbps. Upload je išao do 5Mbps, sada je do oko 2Mbps.

A1 je primoran da 3G drži na 2100 (uz smanjen bandwidth) - jer nisu dobili toliko mesta na 900MHz.
mts ima mesta na 900MHz, ali su odlučili da 3G drže sa smanjenim bandwidth-om na 2100, a da se GSM još "baškari" na 900MHz. Sve ostalo i oni koriste za 4G.
Laičko i/ili stručno mišljenje, koji će od preostalih operatera imati što duže 3G na 2100 MHz?

Proverena informacija za poskupljene a1 mesečnih planova.Zvao CC,žena je potvrdila da će poskupeti bez izmene sadržaja

Jel koristi neko ove mts planove da mi kaže kako funkcionišu? Ćale je prebacio broj na pripejd. Dobija li možda bonus plan jedan mesec kao u a1 i da li mu se ti planovi reaktiviraju sami kad ima dovoljno kredita ili mora on svaki mesec da šalje poruku?

Odlično rade, sami se reaktiviraju ukoliko ima kredita, ne mogu da se setim da li je bio gratis plan nakon prebacivanja sa postpejda (mislim da nije).

Proverena informacija za poskupljene a1 mesečnih planova.Zvao CC,žena je potvrdila da će poskupeti bez izmene sadržaja
Meni je receno da ce poskupeti samo Mesecni plan 300, a da ostali nece. Onda bi cene bile iste kao i u mts-u, s tim sto A1 ima pogodnost da se minuti u mrezi paralelno trose.

@poglavicas Ne znam vredi li zaliti se Yettelu. Dobro sam razumeo tvoj post i to da su oni pred Ratelom cisti, ali mislim da vredi probati, da im se bar skrene paznja. Nista jos ne znam, videt cu. Uglavnom, danas i juce koristim A1 i Globaltel, brzine odlicne (Globaltel za 2 koplja ispred A1), lampica se plavi, sve je isto kad nekad sa Telenorom.

@lale87 Izgleda da to zavisi od mesta do mesta. Nisam znao da su u Beogradu to uradili pre 3 godine, kod nas je to do pre nedelju dana odlicno sljakalo.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: mnt
@lale87 Izgleda da to zavisi od mesta do mesta. Nisam znao da su u Beogradu to uradili pre 3 godine, kod nas je to do pre nedelju dana odlicno sljakalo.
To sam primetio jer sam godinama koristio crnogorsku mtel pripejd karticu sa roaming promocijom kod nas na mts mreži.
Bez problema su se postizale brzine preko 30 Mbps za preuzimanje i preko 10-15 Mbps za slanje, dok jednog dana nije postalo potpuno neupotrebljivo, jer kartica nije omogućavala povezivanje na 4G mrežu. Dugo nisam mogao da ukapiram šta se desilo i gde je problem, i pripisivao sam sve preopterećenju mreže, a ne širenju 4G.

Laičko i/ili stručno mišljenje, koji će od preostalih operatera imati što duže 3G na 2100 MHz?
A1 nema mesta na 900MHz za 3G. 3G zahteva 5MHz širine kanala minimum, a A1 ima samo 4.2MHz dodeljeno. Tako da A1 3G sigurno ostaje u sadašnjoj konfiguraciji (5MHz širine kanala na 2100MHz) do konačnog gašenja 3G mreže.

To se slažem da A1 najviše šanse ima da ostane na 3G gde jeste. A što se gašenja tiče. Sumnjam da ce biti ista skorije... Da 4G nije zeznuo u startu sa implementacijom poziva. Napravili su WiFi od mobilne mreže a nijedan operater ne izbacuje "podršku" za isti. Tako da mi je veća šansa da se pre ugasi 4G nego 3G. Jer sa 4G telefonom radi sve na 3G mrezi. Dok 4G telefon bez 3G i GSM ne može ništa sem interneta.. Tako da iskreno očekujem da ce iteracije 5G zameniti 4G u potpunosti. Doduše vidim vec da se prica o 5.5G standardu. Jer 5G koliko izgleda za sada ništa revolucionarno nije rešio od tekućih problema. Osim što se nadam da ima pozive i da operateri podržavaju iste.

Ja stvarno ne znam kako ovaj mts uopšte postoji. Može opušteno horor film da snime sa aktivacijom njihovih kartica. Uplatila sam ocu kredit, stiglo mu je da može besplatno da aktivira 1gb interneta, aktiviram mu taj 1 gb. Obavim poziv da se 100% aktivira kartica, pošaljem aktivaciju za plan 100, aktivacija nije dozvoljena, proverim koliko ima kredita, ima dovoljno, opet pošaljem, aktivacija nije dozvoljena. Preko *100# nemam opciju da aktiviram plan. Da aktiviram moj mts aplikaciju upišem broj telefona, stigne mi sms sa kilometarskim kodom koji uključuje i brojeve i slova a u aplikaciji ne mogu da unosim slova, samo brojeve. Kad unesem samo brojeve kod nije validan. Pozovem korisnički servis , traže mi broj sa računa. Jel ovo neka skrivena kamera

@bojilica Da li je to situacija da je broj danas prebačen sa postpaid na prepaid?
Ako je to slučaj tek sutradan će "sve da prođe" / da se pojave i radi aktivacija svih tarifnih dodataka i ostalih čudesa.

Nije danas prebačen broj na pripejd ali je danas aktivirana ta nova kartica jer ne zna on sam da ubaci karticu u telefon. Tako da će sutra da zove jer ne zna sam da aktivira plan. Stvarno bespotrebno komplikovanje života ljudima. Poslala sam ga u poslovnicu da mu oni reše problem. Mogli su mu učiniti toliko, kad su mu raskidali ugovor, da mu samo novu karticu ubace u telefon, a ne samo da mu je gurnu u ruke, i da mu objasne kako plan da aktivira. Kako radnicima u a1 nije teško da to urade. Šta su ovi iz mts-a, princeze na zrnu graška. Prodaće se i oni…samo polako

Državna firma, naviklo tako bahato.

Ja sam taj momenat "pola toga fali ili ne radi" imao taj dan kad sam broj prebacio sa MTS postpaid na MTS prepaid. Sutradan sam tek aktivirao Plan 100, po planu :D :D

Rešeno je na kraju u poslovnici ali ne znam da li mu je samo aktivirala mts aplikaciju ili mu je aktivirala i plan. Njega je najviše interesovalo odakle mu 20 i nešto dinara više na računu a ostalo ništa nije razumeo.

Baš sam sad isprobavao

Yettel - yettel radi
Yettel - mts ne
mts - mts ne
jedan quote posle 2 meseca 😅
koji telefoni su bili u opticaju? sada sam primetio jednu zanimljivu stvar. video poziv sa A52 na A32 radi. obzirom da imam VoLTE, ovaj video poziv takodje ide preko 4g mreze i u ikonici kamere pise LTE.
kada sam probao video poziv sa A52 na S8, nije htelo da radi. mozda zato sto S8 nema VoLTE ili je drugacija verzija video poziva na ovim novijim telefonima, to cu jos proveriti 😀

jedan quote posle 2 meseca 😅
koji telefoni su bili u opticaju? sada sam primetio jednu zanimljivu stvar. video poziv sa A52 na A32 radi. obzirom da imam VoLTE, ovaj video poziv takodje ide preko 4g mreze i u ikonici kamere pise LTE.
kada sam probao video poziv sa A52 na S8, nije htelo da radi. mozda zato sto S8 nema VoLTE ili je drugacija verzija video poziva na ovim novijim telefonima, to cu jos proveriti 😀
Bilo je različitih kombinacija, a telefoni koji su bili u opticaju su sledeći: S7, S8, S9, J5 2017 i A50.
S tim da preko 4G mreže video poziv nije radio (iako je VoLTE bio aktivan čak i na S8). Isključivo preko 3G i isključivo preko yettela sam uspeo da uspostavim video poziv, kao pre petnaestak godina kad se pojavio.

Drugari, imam sluzbenu karticu sa nedovoljnih 5GB neta. Posto me jako mrzi da nosim dva telefona (imam iPh 12promax), sta mi od e—sim pre paida preporucujete? Ne bih se vracao na pretplatu jer nisam siguran koliko cu ostati u Srbiji.
Imam ovaj Globaltel koji koristi A1 infrastrukturu al mi se cini da je pokrivenost signalom ocajna.

Ne znam da neko drugi nudi esim na prepaidu?

Imas Yettel prepaid internet karticu (ne znam da li moze esim) to je glavno pitanje...
999 dinara je kad kupis karticu i dobijas:
50GB neta na 30 dana, brzina je ogranicena na 10Mbps (za upotrebu na telefonu dovoljno po meni).
Svaki sledeci mesec kosta 599 dinara i dobija se novih 50GB neta - brzina ogranicena na 10Mbps.

Da li to daju u esim varijanti, moras da proveris.

A jel radi 4G? Biuce da je u pitanju 3G jer je brzina ogranicena...

Radi 4G na ovim karticama, ali je softverski brzina ogranicena na 10Mbps.

Dok ne vidim sta cu sa modemom, resih za "uspomenu" da okacim ovaj screenshot sa Telenor modema. Sat vremena neprekidne konekcije za 50 MB nekom ce zvucati nostalgicno, ne i meni. Sve ovo me je podsetilo na njihovu nekadasnju uslugu Telenor Klik sa smanjenom brzinom.

Prilozi

• modem edge umesto 3G.jpg
    modem edge umesto 3G.jpg
    110.7 KB · Pregleda: 48
Dok ne vidim sta cu sa modemom, resih za "uspomenu" da okacim ovaj screenshot sa Telenor modema. Sat vremena neprekidne konekcije za 50 MB nekom ce zvucati nostalgicno, ne i meni. Sve ovo me je podsetilo na njihovu nekadasnju uslugu Telenor Klik sa smanjenom brzinom.
Je l koristiš internet samo na računaru? Ako je to slučaj, dok ne smisliš, kao prelazno rešenje mogu ti pokloniti jedan poluispravan 4G mifi koji radi perfektno kad je povezan usb kablom, a wifi proradi ponekad.

120kbps je odlična brzina za EDGE mrežu.

Mislim da i ja imam neki 3G modem koji radi na 900MHz, javi ako treba. Odavno sam na 4G modemima / ruterima...

Je l koristiš internet samo na računaru? Ako je to slučaj, dok ne smisliš, kao prelazno rešenje mogu ti pokloniti jedan poluispravan 4G mifi koji radi perfektno kad je povezan usb kablom, a wifi proradi ponekad.
Internet koristim i na telefonu. Na racunaru dnevno provedem oko 2-3 sata, retko kad vise. Hvala na ponudi, imacu u vidu. Sva sreca pa imam rezervno resenje dok se ne snadjem za dalje.
120kbps je odlična brzina za EDGE mrežu.

Mislim da i ja imam neki 3G modem koji radi na 900MHz, javi ako treba. Odavno sam na 4G modemima / ruterima...
U tom slucaju EDGE je zgodan samo za Wikipediju i ni za sta drugo.

Hvala i tebi. Zaboravio sam da kazem da sam prosle godine od jedne moje rodice koristio 4G modem, ali nisam bio zadovoljan. Brzine su jako oscilirale. Nekad brzina ode u plafon, a nekad mu treba par minuta da ucita i najobicniju stranicu. To nije bio slucaj sa mojim starim dobrim 3G modemom.

Skoro sam bio u Yettel prodavnici i raspitivao se za onaj Turisticki paket i MiFi, kosta 5000 RSD. Ja sam tamo fakticki upoznavao prodavacicu da tako nesto postoji i u obliku pripejda, ona me je gledala belo sve dok nije u lap-topu pronasla da takva ponuda i postoji. Hteo sam da je pitam koji je to model, kako radi i slicno... Ali, kad sam video da ona pojma nema ni sta drzi u radnji, digao sam ruke od svega. To nije znala, ali me je par puta ubedjivala da uzmem taj Hipernet. Neka, hvala, rekoh joj.

Poslednja izmena:
A1 ne radi online dopuna kredita. Uplaćeno pre par sati, a kredit i dalje 0. Navodno rade na otklanjanju problema.

Nazad
Vrh Dno