Nisam hteo da se mesam, jer su ovakve rasprave uzaludne i obicno ih zapocinju ljudi koji nemaju/nosi probali konzole.
Odrastao sam na Komodoru, pa Amigi, pa onda PC-ju, i tek sam 2001 kupio PS2, a nesto kasnije i XBOX. Dok to nisam uradio bio sam zakleti PC-evac i moram priznati da sam non stop pljuvao po konzolama.
Danas, iako nemam vremena da se igram kao pre, uvek dobavljam sve najnovije naslove za sve platforme cisto da bi bio u toku i zakljucak je sledeci, u ovoj 2004. PC je izbacio HL2 koji me je zaista odusevio i recimo ROME Total War, koji je ubedljivo najjaci u svojoj klasi, mozda i najjaca strategija svih vremena. Sve ostalo - prosek.
Doom III - najvece razoracenje godine, uz neoptimizovani Vampire.
Sa druge strane, za konzole izlaze Silent Hill 4, PES 4, Halo 2, CHRONICLES OF RIDDICK (cak i u FPS zanru odvaljuje svaku PC igru - osim Half Life-a 2), FABLE (ubedljivo jedan od najjacih RPG-va koji je ipak izasao), FFX-2, GTA San Andreas (potreban komentar?), KOTOR 2 (jos je bolji od prvog dela, iako to zvuci nemoguce), BURNOUT 3.....
i mislim da je glupo da vise nabrajam zaista.
Prema tome, najbolje je pazariti sve tri platforme, realno sagledati situaciju, i onda pricati o necemu. Najveci apsurd svega je sto Riddick koji inace izgleda 5x bolje od Dooma3 leti na XBOXU dok recimo na mojoj masini Vampires secka na PIV 2.4, giga i po rama i ati 9800 256 MB. To mnogo govori o nemarnosti pri pravljenju igara i neracionalnom koriscenju resursa, i maltretiranju kupaca da update-ju svoj hardver na svakih dva meseca.
Gore je neko pomenuo Baldurs Gate II, slazem se , jedan od najjacih RPG-ova ikad izdatih, da su RPG-ovi nastavili da se krecu u tom smeru (izo 2d) verovatno ni jedna konzola ne bi mogla u tom zanru da pridje PC-ju. Ovako, FABLE JEDE svaki rpg koji je izasao na PC-ju od recimo Temple of Elemental Evil. Ko se slucajno pozove na Morrowind, ima ga na Xboxu. Na vrhu trona su naravno Fallout 1,2, Planescape, Baldur 1,2....a odmah ispod njih ide FABLE. U drugim zanrovima, borba je...malo je reci tesna.
Portovanje nije resenje jer PC jednostavno ne moze da izvuce ono sta mogu konzole, jednostavno zbog optimizacije...
Nego, odvojte 400e, (to vam je jedan manji update masine - pricam za ozbiljne igrace) i kupite XBOX i PS2...Nakon odigranih par igara, garantujem da cete promeniti misljenje, dotle...pricamo u prazno.