@ivanbass1 Bilo bi dobro da je tako, ali nije realno. Cak i sa 2 prečišćivača da rade na max. to u gradu ne moze da se postigne. Istina, posle duuuuuže vreme ove nedelje je bilo i po 001-005 sto je idealno. Ali, prosečno je bar 20-50 u Nišu kad je sve zatvoreno i to kad nije naročito zagađeno vani. Ovo važi za sezonu grejanja naravno. Neko će reći u fazonu - koliko zagađenje utiče na zdravlje i u kojoj meri? Gde ste bili do sada pre nego su Kinezi počeli da štancuju masovno ove sprave?Utiče naravno, ali realno do pre 10-15 god. recimo nisi ni postojali ovi prečišćivači, bar ne ovako komercijalni. Ko je vodio računa o PM česticama tada? Sada svaka druga kuća/stan ima ovako nešto, kupujemo jer je čak i moderno + najlakše da lečimo posledice... Nemaš pojma koliko je zagađeno iako osećaš, mediji to i ne komentarišu, ranije pa tek nisu. Čovek zapravo oseti samo dugoročne posledice, ako ih uopšte veže za zagađen vazduh koji udiše, najčešće to uopšte ni ne dovodi u vezu da je upravo vazduh bio glavni okidač i pokretač raznih havarija...
@holland Pazi, ima efekta svakako, pitanje kolikog. Ovi Kinezi koje mahom imamo su prosta tehnika, nema tu neke velike magije. Koliko su zaista efikasni je upitno naravno, po reklamama jesu solidno za te pare. Evo ti interesantnog klipa lika koji je 4 godine proučavao HEPA filtere pa sam oceni, ali uzmi i ovo sa rezervom:
@Jet Set Willy Tužno, ali istinito. Baš taj fazon znaći da odradiš nekom komplet da predje na izvore grejanja koji manje zagađuju i da ti vrate to na rate, nema leba. Zato se dodatno ništa ne preduzima, jer kad ljudi vide da je država generalno nezainteresovana po tom pitanju, što bi se neko cimao individualno.
Mi nemamo tu kulturu zaštite prirodne sredine, to je stvar koja se uči kao osnovna kultura, najpre kod kuće, pa stiče obrazovanjem i to mora goooodinama da se edukuju ljudi. Nemamo programe subvencija takvih pokreta, a i to sto imamo je samo da kao imamo i da smo i mi u trendu i kao brinemo o svemu tome i tolko...Ali, neozbiljno za sada sve.
Naš mentalitet je specifilan i ne razmišlja se o dugoročnim posledicama bilo čega, već je bitno sad i odmah pogotovo po pitanju bogaćenja ili da sebi ugodiš.
Previše smo sebični. I sad da l' ćeš pride da uništiš sve oko sebe, to nije bitno, bitno je da si ti zadovoljan. E, kada nekad to sve dođe na naplatu kao što mi sada udišemo smog i otrove, pa se bude odrazilo ko zna na koje sve načine, a tek naša deca... bolje da ne znamo kako će ona da dišu, ako u međuvremenu ne "razviju škrge" ili počnu da se bave fotosintezom recimo... Tek tada se razmišlja i kaje zbog prethodnih postupaka.
Kod nas je uvek tako, deluje se kada dođe već do posledica, to je i u ljudskoj prirodi mahom.
I dok god važi deviza: "Ma, baci to u reku, odneće voda..." nema pomaka po ovom, ni drugim pitanjima