Šta je novo?

Prečistač vazduha

To im je očigledan bug, a generalno je dosta zezuto uparivanje preko BLE procesa naročito na Androidu, pa i ne čudi što može samo jedan korisnik u jednom trenutku neometano da koristi uređaj, dobro je da makar i to može + share koji za sada šljaka.
Xiaomi prečešćivačima može da upravlja ko god ima token, i zna protokol kojim pričaju.
Što se tokena tiče: https://github.com/PiotrMachowski/Xiaomi-cloud-tokens-extractor
A što se tiče protokola: https://github.com/rytilahti/python-miio

A ako nećeš iz konzole uvek možeš da podigneš Home Assistant.

@Pretender Povezao sam Mi Home sa Google Assistant-om i ovo šljaka za sada ok, ali naravno bila je problematika to što imam 3H i 3C kojima sam u okviru Mi Home app ostavio predložena imena. Tako da se 3H prema app zvao Mi Air Purifier 3/3H i ovo je naravno bio problem. Jednom sam samo glasom uspeo da ga isključim, a komandu za uključivanje nije prihvatao. Sa druge strane 3C je šljakao sve vreme bez greške, uključivao ga, isključivao, podešavao mod (moraš da kažeš "set to favorite/auto/sleep", "manual" ne prepoznaje. Uspeo sam da isključim oba istovremeno, ali ne i da i uključim nakon toga.
Promenio sam ime 3H u Home app na "Purifier 3H" i sada može da se upravlja sa oba uređaja pojedinačno. Ipak i dalje često ne prepozna komandu za 3H i kada je kucam, a za 3C kucam ili izgovorim istu komandu i radi perfektno. Vidi se da sam i dalje sentimentalno vezan za 3C 😉. I da ne bude da sam previše subjektivan, pratim uvek da li Google Assistant prepoznaje moj tarzanski engleski i po tome što ispiše je sve ok, ali džaba kada to isto ne izvrši svaki put jer ne prepoznaje naredbu kod 3H. Isto je probala i verenica da imamo i objektivno mišljenje 🤓 i poklapa se sa ovim što sam prethodno opisao.

Našao sam neku bezveznu i nekompletnu listu komandi i generalno me mrzelo više da se zamlaćujem sa ovim jer svakako to neću da koristim, ali ovo čisto probe radi. Tako da sve u svemu radi, čim se poveže Mi Home app preko Mi Account-a sa Google Assistant-om, što je koliko-toliko objašnjeno u okviru Mi Home App/Voice Service, iako tutorial nije ažuriran i stoje neke slike povezivanja sa Alexa-om...Gledao i neke YT tutorijale, ali kažem previše sam se već mlatio sa nečim što ne bih koristio svakodnevno iako tebi i nekom drugom svakako koristi čim pokušavaš da povežeš sa Alexa-om.

@jddipqd Hvala za linkove, nisam znao za ovo, možda i probam nekad, ali brate iskreno da kucam Python iz konzole to baš ako hoćeš full kontrolu nad uređajem. Vidim da ima i exe verzija za Win što se ovog extractor-a tokena tiče, ali ovo baš ako hoćeš da se zaigraš sa svim tim. Iako već ovim skačemo sa teme dosta moj prethodni komentar je bio više vezan za problematiku pri svakodnevnom uparivanju uređaja u okviru BLE procesa u Androidu, jer ti je recimo za to uvek potrebna Location permisija korisnika kao nešto obavezno i to tako funkcioniše maltene 5-6 godina. Niko nije mogao korisniku ili bilo kom programeru da objasni zašto moraš da uključiš servis za lokaciju pri uparivanju i godinama su spam-ovali Android tim zbog toga. Kada su već svi digli ruke i navikli se na to, Android razvojni tim je rešio da izbaci Location servis kao obavezan u Androidu 12.

Jer realno gledano šta sad meni bilo koja app traži lokaciju, a ja pokušavam da uparim Mi Band (fitnes narukvicu) ili ovaj Air Purifier preko Bluetooth-a? Google kaže da je ovo slučajka i da su "lokaciju tražili bezveze" pa im je trebalo nekih 6 godina da to bajagi shvate i srede i sada kada svi budemo dobili Android 12 u toku ove godine zdravlje Bože (neki već jesu) kao lokacija više neće biti neophodna pri najprostijem mogućem uparivanju preko Bluetooth-a...

P.S. I pošto sam smorio sve, a tema je prečistač vazduha i nije naglašeno da li može biti živ 🤫, evo i fotke "fabrike kiseonika", pa preporuka ko ima uslove i prilike da pribavi bar jednu aloa veru i stavi u dnevnu ili spavaću sobu (kažu da proizvodi više kiseonika nego bilo koja druga), a biljka se zaliva jednom u nedelju dana sa malo vode i praktično je bez ikakvih drugih zahteva, baš laka za održavanje. Ništa ne može da smeta, a sigurno može bar malo da doprinese čistijem vazduhu makar dok spavamo i lepo je da se bilo šta zeleni u prostorijama gde provodimo dobar deo dana...

Prilozi

• IMG_20220130_084918.jpg
    IMG_20220130_084918.jpg
    209.3 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Meni je prednost sto je kabl dole, ne vidi se kabl 😁
Takođe na 3H taj kabl može da se izvuče, na 3C ne može, tako da je i po meni prednost ;) I da ga očepiš, neće se pokidati.

"Problem" kod 3H može biti što mislim da ima senzor u dnu koji očitava čip u filteru, pa vas onda smara oled displej kada treba da zamenite istrošeni filter (smara i aplikacija ali ajd to možete da ignorišete). Ja realno taj filter ne menjam bar još 3 meseca, pošto sam zaključio da nema potrebe. 3C možete da "resetujete" i on ne zna da li ste ubacili novi filter ili koristite i dalje stari, pošto ne može da očita čip iz filtera:)

Na 3H mi je velika prednost što ručno na displeju mogu da podesim brzinu na I, II, III. "Auto" uglavnom ne koristim. Na 3C ne postoje te manuelne brzine, već samo Auto i Srce (noćni beskorisni mod ne računam), a za srce morate preko aplikacije da nameštate brzinu. Previše komplikovano po meni, ne znam zašto i tu nisu stavili I, II i III.

U oba ove prečistača sam koristio i filtere od BlueAir 411, umesto originalnih Xiaomi, i radili su ok, pošto odgovaraju dimenziono. Prošle god su mogli da se kupa za oko 1100din, sad ih više nema. Sa tim filterom uređaj radi osetno tiše, pošto je u pitanju "ređi" filter od Hepa h13, pa je strujanje vazduha lakše. Prednost je što je taj filter valjda elektrostatički nabojen pa privlači čestice, tj efikasnost mu je navodno na nivou Hepa h13.

Nakon 1 god počeo je da mi zuji 3H. Čulo se na nižim brzinama (auto). Ustanovio sam da se to ustvari čuje mali ventilator iz laser senzora pozadi. Reklamirao uređaj. Dobio novi.

Planiram da uzmem još jedan prečišćivač, 3C ću dati roditeljima. Razmišljam da uzmem ovalni SmartMi. Sviđa mi se što ima touch displej na gornjoj strani uređaja, lično mnogo češće koristim touch displej nego aplikaciju na telefonu, a logičnije i pristupačnije mi deluje ta pozicija nego ova bočno.

Zanima me i vaše mišljenje o prečistačima, kod koji osnovni HEPA filteri traju navnodno i do 10god (Daikin, Sharp..). Navodno plasmaclusteri ili strimeri iz ovih uređaja razlažu te čestice koje se uhvate u filteru. Pitam šta bude sa tim razloženim česticama, vraćaju se u prostoriju? :)

Inače, grejem se na klime, prečistače koristim prvenstveno pošto se prvi komšija greje na najjeftiniji ugalj. Nudio sam komšiji da mu kompletno rešim grejanje, da pređe na gas ili klime i da mi to vrati u naredne dve godine na rate. Komšija neće, pošto VOLI da loži ugalj. Ima nešto i u našem narodu oko ovog zagađenja. Neće ljudi da menjaju navike, neće čak ni da plate par hiljada više za kvalitetniji ugalj (nedajbože drva), kad već imaju taj jeftin blatnjavi lignit, takav kakav je... Deca neka se čeliče..

Poslednja izmena:
Hm, vidiš i meni je nešto počelo da zuji, isto 3H i to posle samo par meseci. Mislio sam da tripujem i da se otpočetka tako čuje ali moraću da se iscimam da rešim.

Inače, prvu zimu sad koristim prečišćivač i retko baš prelazi onu granicu da uđe u zagađeno, ne znam da li da se radujem što mi je čist vazduh ili da se zabrinem da su ti prečišćivači glupost i bacanje para :)

Sve preko 5 unutra je previse za 24/7.

@ivanbass1 Bilo bi dobro da je tako, ali nije realno. Cak i sa 2 prečišćivača da rade na max. to u gradu ne moze da se postigne. Istina, posle duuuuuže vreme ove nedelje je bilo i po 001-005 sto je idealno. Ali, prosečno je bar 20-50 u Nišu kad je sve zatvoreno i to kad nije naročito zagađeno vani. Ovo važi za sezonu grejanja naravno. Neko će reći u fazonu - koliko zagađenje utiče na zdravlje i u kojoj meri? Gde ste bili do sada pre nego su Kinezi počeli da štancuju masovno ove sprave?Utiče naravno, ali realno do pre 10-15 god. recimo nisi ni postojali ovi prečišćivači, bar ne ovako komercijalni. Ko je vodio računa o PM česticama tada? Sada svaka druga kuća/stan ima ovako nešto, kupujemo jer je čak i moderno + najlakše da lečimo posledice... Nemaš pojma koliko je zagađeno iako osećaš, mediji to i ne komentarišu, ranije pa tek nisu. Čovek zapravo oseti samo dugoročne posledice, ako ih uopšte veže za zagađen vazduh koji udiše, najčešće to uopšte ni ne dovodi u vezu da je upravo vazduh bio glavni okidač i pokretač raznih havarija...

@holland Pazi, ima efekta svakako, pitanje kolikog. Ovi Kinezi koje mahom imamo su prosta tehnika, nema tu neke velike magije. Koliko su zaista efikasni je upitno naravno, po reklamama jesu solidno za te pare. Evo ti interesantnog klipa lika koji je 4 godine proučavao HEPA filtere pa sam oceni, ali uzmi i ovo sa rezervom:

@Jet Set Willy Tužno, ali istinito. Baš taj fazon znaći da odradiš nekom komplet da predje na izvore grejanja koji manje zagađuju i da ti vrate to na rate, nema leba. Zato se dodatno ništa ne preduzima, jer kad ljudi vide da je država generalno nezainteresovana po tom pitanju, što bi se neko cimao individualno. Mi nemamo tu kulturu zaštite prirodne sredine, to je stvar koja se uči kao osnovna kultura, najpre kod kuće, pa stiče obrazovanjem i to mora goooodinama da se edukuju ljudi. Nemamo programe subvencija takvih pokreta, a i to sto imamo je samo da kao imamo i da smo i mi u trendu i kao brinemo o svemu tome i tolko...Ali, neozbiljno za sada sve.

Naš mentalitet je specifilan i ne razmišlja se o dugoročnim posledicama bilo čega, već je bitno sad i odmah pogotovo po pitanju bogaćenja ili da sebi ugodiš. Previše smo sebični. I sad da l' ćeš pride da uništiš sve oko sebe, to nije bitno, bitno je da si ti zadovoljan. E, kada nekad to sve dođe na naplatu kao što mi sada udišemo smog i otrove, pa se bude odrazilo ko zna na koje sve načine, a tek naša deca... bolje da ne znamo kako će ona da dišu, ako u međuvremenu ne "razviju škrge" ili počnu da se bave fotosintezom recimo... Tek tada se razmišlja i kaje zbog prethodnih postupaka. Kod nas je uvek tako, deluje se kada dođe već do posledica, to je i u ljudskoj prirodi mahom.

I dok god važi deviza: "Ma, baci to u reku, odneće voda..." nema pomaka po ovom, ni drugim pitanjima

Poslednja izmena:
Sve preko 5 unutra je previse za 24/7.
Jasno mi je da je tvoje razmišljanje da sve osim čistog vazduha nije dobro. Bilo bi dobro da je to neki princip i naših velmoža... ali nije.

Sa druge strane ovo je često baš teško postići. Osim da uređaji rade sa prilično rpm a to baš i nije moguće.

Ako je ispod 15 dobro je, ispod 5 je odlično... mislim pre svega na ove zimske mesece.

Ja sam na 3H podesio da automatski ide na 100% ako predje 25 i da se vrati na Auto kad dodje ispod 10.

Prilozi

• Screenshot_20220203-092150.png
    Screenshot_20220203-092150.png
    85.4 KB · Pregleda: 67
Pozdrav, ekipo, Koja bi bila vasa preporuka iz prakse za preciscivac vazduha? Budzet mi je max 50-60k. Takodje i da kasnija zamena filtera ne bude bas paprena, ako je moguce..
Nudi mi jedan prijatelj maltene duplo jeftinije nego u radnji Zepter Therapy Air Ion, dobio je na poklon i stoji mu neotpakovan, vredi li on da se nabavi nov za nekih 50ak hiljada npr?
Vidim da se zagovara prica da je bitna stavka da preciscivac ne oslobadja ozon..

Koja je povrsina prostora i kakav je raspored?

Koja je povrsina prostora i kakav je raspored?
To je malo nezgodno... trenutno je kvadratura 50-55kvm, spavaca i dnevna odvojene.
Ali postoji mogucnost da uskoro predjem u stan od 90, gde je veliki dnevni boravak i ima 3 odvojene spavace, a kuhinja je otvorena... Tako da pretpostavljam da mora da se odredi prioritet gde da najvise bude preciscivac ili da se pomera zavisno od toga gde se boravi? U stanu ne pusimo, Kuvamo povremeno, npr 1x dnevno.

Videh da je neko napisao da tada gasi uredjaj, lufitra, pa tek onda ga pali, sto itekako ima smisla.

Za vise prostorija najbolje vise preciscivaca. Ne moras da uzimas jedan od 50-60k, 2-3 od 12-16k (Xiaomi 3C i 3H) ce biti bolji i jeftiniji izbor.

Pozdrav, ekipo, Koja bi bila vasa preporuka iz prakse za preciscivac vazduha? Budzet mi je max 50-60k. Takodje i da kasnija zamena filtera ne bude bas paprena, ako je moguce..
Nudi mi jedan prijatelj maltene duplo jeftinije nego u radnji Zepter Therapy Air Ion, dobio je na poklon i stoji mu neotpakovan, vredi li on da se nabavi nov za nekih 50ak hiljada npr?
Vidim da se zagovara prica da je bitna stavka da preciscivac ne oslobadja ozon..

Pa svakako to nije Zepter sa precenjenim uređajima i filterima. Kupi Xiaomi sa HEPA filterom (sivi filter) npr. model 3H i čuvaj pare za filtere koje ćeš kupovati posle. Prečišćivači vazduha nisu nikakva kvantna fizika (kako se neki trude da ih predstave), jer se radi o relativno prostom uređaju, gde je filter najbitnija stvar, a ostatak čini malo elektronike. Ozon je u suštini biocid, pa ga nije pametno koristiti u kućnim uslovima.

@ivanbass1 Bilo bi dobro da je tako, ali nije realno. Cak i sa 2 prečišćivača da rade na max. to u gradu ne moze da se postigne. Istina, posle duuuuuže vreme ove nedelje je bilo i po 001-005 sto je idealno. Ali, prosečno je bar 20-50 u Nišu kad je sve zatvoreno i to kad nije naročito zagađeno vani. Ovo važi za sezonu grejanja naravno. Neko će reći u fazonu - koliko zagađenje utiče na zdravlje i u kojoj meri? Gde ste bili do sada pre nego su Kinezi počeli da štancuju masovno ove sprave?Utiče naravno, ali realno do pre 10-15 god. recimo nisi ni postojali ovi prečišćivači, bar ne ovako komercijalni. Ko je vodio računa o PM česticama tada? Sada svaka druga kuća/stan ima ovako nešto, kupujemo jer je čak i moderno + najlakše da lečimo posledice... Nemaš pojma koliko je zagađeno iako osećaš, mediji to i ne komentarišu, ranije pa tek nisu. Čovek zapravo oseti samo dugoročne posledice, ako ih uopšte veže za zagađen vazduh koji udiše, najčešće to uopšte ni ne dovodi u vezu da je upravo vazduh bio glavni okidač i pokretač raznih havarija...

@holland Pazi, ima efekta svakako, pitanje kolikog. Ovi Kinezi koje mahom imamo su prosta tehnika, nema tu neke velike magije. Koliko su zaista efikasni je upitno naravno, po reklamama jesu solidno za te pare. Evo ti interesantnog klipa lika koji je 4 godine proučavao HEPA filtere pa sam oceni, ali uzmi i ovo sa rezervom:

@Jet Set Willy Tužno, ali istinito. Baš taj fazon znaći da odradiš nekom komplet da predje na izvore grejanja koji manje zagađuju i da ti vrate to na rate, nema leba. Zato se dodatno ništa ne preduzima, jer kad ljudi vide da je država generalno nezainteresovana po tom pitanju, što bi se neko cimao individualno. Mi nemamo tu kulturu zaštite prirodne sredine, to je stvar koja se uči kao osnovna kultura, najpre kod kuće, pa stiče obrazovanjem i to mora goooodinama da se edukuju ljudi. Nemamo programe subvencija takvih pokreta, a i to sto imamo je samo da kao imamo i da smo i mi u trendu i kao brinemo o svemu tome i tolko...Ali, neozbiljno za sada sve.

Naš mentalitet je specifilan i ne razmišlja se o dugoročnim posledicama bilo čega, već je bitno sad i odmah pogotovo po pitanju bogaćenja ili da sebi ugodiš. Previše smo sebični. I sad da l' ćeš pride da uništiš sve oko sebe, to nije bitno, bitno je da si ti zadovoljan. E, kada nekad to sve dođe na naplatu kao što mi sada udišemo smog i otrove, pa se bude odrazilo ko zna na koje sve načine, a tek naša deca... bolje da ne znamo kako će ona da dišu, ako u međuvremenu ne "razviju škrge" ili počnu da se bave fotosintezom recimo... Tek tada se razmišlja i kaje zbog prethodnih postupaka. Kod nas je uvek tako, deluje se kada dođe već do posledica, to je i u ljudskoj prirodi mahom.

I dok god važi deviza: "Ma, baci to u reku, odneće voda..." nema pomaka po ovom, ni drugim pitanjima

TLDR Ali da se osvrnem na početak koji sam pročitao. Ako ti nisi obraćao pažnju ili pratio situaciju, drugi jesu.

Ne, nije bilo ovako oduvek. Situacija se drastično pogoršala od 2014 pa je ljudima polako dolazila pamet u glavu i želja da se zaštite. Nekom ranije, nekom kasnije.

Mogao bih detaljno da ti obrazložim kako i zašto je došlo do "genocidnog" pogoršanja kvaliteta vazduha, ali neću, nije tema.

Ne kapiram kako su prečišćivači pomodarstvo ako ti sa dva komada ne možeš da spustiš ispod 20-50?
Žao mi je što ne shvataš da ste ti tvoja porodica u smrtnoj opasnosti. Nije *****avanje veruj mi.

Poslednja izmena:
I moja preporuka generalno je više (jeftinijih) uređaja nego jedan. U svaku prostoriju po jedan. Te verijante da iz hodnika prečišćivač radi a vrata od soba budu otvorena po meni nije najsrećnije rešenje, ostaće loš vazduh u tim prostorijama. Koristim prečišćivače poslednjih 7 godina inače, tako da ne pričam bzvz. Takođe, preporučio bih da uzmete ISTE uređaje, na duži period najekonomičnije rešenje (prvi koji se pokvari nakon garantnog roka imate za delove, iste filtere koriste i slično). Nedostatak ovih Xiaomija je po meni što znaju da budu bučni. Oni jesu tihi, ali na nižim (auto) brzinama. Problem je u tome što na tim malim brzinama realnog efekta nema, pogotovu ako vam je veće prostorija. Buka nije do samog uređaja, već zbog prolaska vazduha kroz gusti HEPA filter.

Poslednja izmena:
TLDR Ali da se osvrnem na početak koji sam pročitao. Ako ti nisi obraćao pažnju ili pratio situaciju, drugi jesu.

Ne, nije bilo ovako oduvek. Situacija se drastično pogoršala od 2014 pa je ljudima polako dolazila pamet u glavu i želja da se zaštite. Nekom ranije, nekom kasnije.

Mogao bih detaljno da ti obrazložim kako i zašto je došlo do "genocidnog" pogoršanja kvaliteta vazduha, ali neću, nije tema.

Ne kapiram kako su prečišćivači pomodarstvo ako ti sa dva komada ne možeš da spustiš ispod 20-50?
Žao mi je što ne shvataš da ste ti tvoja porodica u smrtnoj opasnosti. Nije *****avanje veruj mi.
Mislim da se nismo dobro razumeli. Ja bas ukazujem na to kako alarmatno stanje je po pitanju zagadjenosti vazduha i da je poslednjih par godina to otišlo u gotovo horor žanr. Ako, vratiš nekoliko stranica unazad na ovoj temi, izbacivao sam slike i klipove ogromnog zagađenja u Nišu gde živim. Ovde ima i Nišlija koji su to potvrđivali. U još mnogo gradova je takođe Red Alert po ovom pitanju.

Za vreme jačih minusa prethodnih nedelja kada je Toplana grejala 24h ujutru kada se automatski uključe oba prečišćivača, oni mere preko 80 PM cestica i to kad je sve bilo zatvoreno u toku noći. Bilo je i par noći preko 100 tj. ko zna koliko zapravo dok spavam. Ne mogu da spavam dok rade prečišćivsči, zato ih noću isključujem, a sabajle se sami uključuju...

Slao sam mail-ove novinama, televizijama, spamovao Eko stražu i evo tek danas bar jedne novine objaviše koliko je zagađeno bilo prethodnih dana, a u textu dole je klip koji sam snimio i moji komentari vezano za to kako se u Nišu planira aqua park kao prioritet, a u međuvremenu se pogušismo:

23 dana zvanično (ko zna koliko nezvsnično) bukvalno nismo smeli da otvaramo prozore, otvorim vrsta terase i 3C ode u 400+ pa ti vidi kakva havarija je u pitanju.

Poenta je bila da je postalo moderno kupovati prečišćivače, kojima lečimo posledicu, a sem ovih povremnih protesta i par članaka po novinama, realno se ništa ne radi na samom otklanjanju uzroka zagađenja, a može mnogo toga...

Upravo sam stigao iz grada i 3H i 3C mere oko 50 i tako ti je ovde skoro svaki drugi dan, a ja ne mogu da ih držim na max. non-stop. Opaska je bila vezana za to da bukvalno nismo znali koliko zapravo je ovo otišlo daleko dok nismo krenuli da kupujemo Kineze koji to okvirno mere, jer zvanični sajtovi pokazuju daleko manje vrednosti.

Baci pogled na screen shot koliko kažu strani sajtovi da je trenutno napolju u kraju gde sam ja i nemoj da misliš da je ovo za mene zezanje...Kamo sreće da je tako, ali eto sem ova 2 Kineza, aloa vere u sobama, KN95 kada idem napolje i spamovanja ja više ništa od toga ne mogu

Prilozi

• IMG_20220203_211527.jpg
    IMG_20220203_211527.jpg
    216.8 KB · Pregleda: 53
@m_antic87
Ako ne mozes da precistis vazduh u zatvorenom prostoru, jedan od ovih razloga je:

1. Stolarija ne dihtuje dobro (ovo je dobrim delom resivo dihtung gumama i alu lajsnama)
2. Luftirate kada je zagadjen vazduh (veliki no-no)
3. Imate zagadjenje unutra koje nije adekvatno reseno (cigare, isparavanja od spremanja hrane)

Kod mene stolarija ne dihtuje najsjajnije pa kad je napolju 200-300 unutra bude 5-10 jer se povremeno otvaraju vrata.

Kod moje majke je 3. u pitanju, pusi se unutra, pali svecu da smanji smrad od cigare i ne pali aspirator svaki put kad treba. Iako nazalost vise clanova porodice umrlo od karcinoma pluca za koji je najveci uzrocnik zagadjen vazduh, ja to njoj ne mogu da objasnim.

Unutrasnje zagadjenje je podjednako opasno kao i spoljasnje.

@m_antic87
Ako ne mozes da precistis vazduh u zatvorenom prostoru, jedan od ovih razloga je:

1. Stolarija ne dihtuje dobro (ovo je dobrim delom resivo dihtung gumama i alu lajsnama)
2. Luftirate kada je zagadjen vazduh (veliki no-no)
3. Imate zagadjenje unutra koje nije adekvatno reseno (cigare, isparavanja od spremanja hrane)

Kod mene stolarija ne dihtuje najsjajnije pa kad je napolju 200-300 unutra bude 5-10 jer se povremeno otvaraju vrata.

Kod moje majke je 3. u pitanju, pusi se unutra, pali svecu da smanji smrad od cigare i ne pali aspirator svaki put kad treba. Iako nazalost vise clanova porodice umrlo od karcinoma pluca za koji je najveci uzrocnik zagadjen vazduh, ja to njoj ne mogu da objasnim.

Unutrasnje zagadjenje je podjednako opasno kao i spoljasnje.
Slažem se i hvala na savetima, ali na većinu stvari ne mogu da utičem. Živim privatno i ne mogu da ulažem u tuđi stan, niti bi ovom što mu plaćam kiriju palo napamet da bilo šta unapredi ili da ja tu nešto čačkam. Stolarija je stara i to je dodatni problem, jedino lajsne mogu da stavim. Da imam svoj stan prvo bih sredio izolaciju i stolariju naravno. Ovo mi je prva zima u ovom stanu i birao sam ovaj kraj zbog zelenila i blizine Keja, ali je previše blizu Toplana koja zagađuje samo tako + sve ostalo pride.

Naravno da ne luftiramo kada je veliko zagađenje, samo tupson bi to radio, nego je zagađenje konstantno, a nekada abnormalno kao na klipu. U ponedeljak su prozori bili otvoreni ceo dan posle ko zna koliko, oba Kineza su merila najviše 003.

Ne pušimo i kada kuvamo/pržimo 5 min. pre toga i sve vreme spremanja hrane radi 3H na max. i čak se ni odeća ne oseća na prženiju više.

Nema tu mnogo šta za uraditi trenutno, sem tražiti drugi stan na manje zagađenoj lokaciji i sa boljom stolarijom, ko ne bi voleo da živi u svom domu i prepravlja ga kako zamisli?

Za sada 3C i 3H završavaju posao koliko-toliko, ljudi kažu da sam bacio pare, ali oni ne kapiraju koliko je ozbiljna cela situacija i pogotovo ne kapira onaj koji se nikad nije cigančio po tuđim stanovima...ceo život tako maltene.

Tako da na proleće, zdravlje Bože paljba jer trenutno nema gde drugde, a voleo bih rado da Kinezi sutradan služe isključivo kao aspiratori, a ne za ovo za šta trenutno zapravo služe.

Xiaomi home.

Plugin za preciscivac>Tri tackice>Automation

Kad u aplikaciji otvoris uredjaj ides na tri tackice gore pa na "automation". Posle ces se snaci.

Odlicno, prevideo sam plus kad se otvori automation. Stavio sam da se pali na 15 a gasi na 5... Kako vi drzite?

U Zarkovu u BG generalno je cist vazduh da je nekim zimskim danima prikazivalo 10-30 kad se luftira... Kad je islo u minus otvorim vrata da testiram i skakalo je do 150.

Odlicno, prevideo sam plus kad se otvori automation. Stavio sam da se pali na 15 a gasi na 5... Kako vi drzite?

U Zarkovu u BG generalno je cist vazduh da je nekim zimskim danima prikazivalo 10-30 kad se luftira... Kad je islo u minus otvorim vrata da testiram i skakalo je do 150.
Dobri ste, kad je išla temperatura u minus, kod nas ide u 400...

Automatition kod mene ne radi kako valja, zeza izgleda zbog dva uparena, bukvalno sve šljaka na 3C, a na 3H identična podešavanja ne rade. Tako da smo uparili cura i ja po jedan zasebno i postavili Automatition i to sada kao radi, mada nisam znao za ovu opciju dok ovde nije pomenuta, promakla mi je u app nekako, obično isčačkam sve opcije.

U Nišu je glavna muka što ne mozes da držiš celu noć uključene uređaje, jer je konstantno ogromno zagađenje i svako malo bi išli na veće brzine ventilatora i budili nas. Evo čistog primera, ustao sam pre 6h i uključio samo da vidim kakvo je stanje (inače, u 7h se oba svaki dan uključuju sami) i jedan otišao u preko 90 kao sto se vidi na slici, drugi pak na preko 100 u drugoj sobi. Džaba ga stavimo na max. pred spavanje da spustimo to bar na oko 30, kad je zagađenje konstantno, a inače bukvalno kroz ventilaciju ulazi svima u zgradi dodatno, merio sam baš jednim od uređaja kad sam ga stavio u kupatilo ispod ventilatora koji konstantno radi.

Baš danas moram da probam sa lajsnama nekim kao što reče @ivanbass1 , ali stolarija je u dosta lošem stanju, nije za aluminijumske, našao sam neke deblje samolepljive, pa ću probati sa njima.

Druga slika u prilogu kaže koliko je okvirno napolju u tipa pola 6 ujutru u ulici gde smo i džaba smo bukvalno zgrada do reke, kada je zagađenje ogromno...

Prilozi

• Screenshot_2022-02-05-05-46-39-024_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_2022-02-05-05-46-39-024_com.xiaomi.smarthome.jpg
    37.3 KB · Pregleda: 19
  • IMG_20220205_061906.jpg
    IMG_20220205_061906.jpg
    155.2 KB · Pregleda: 23
Nakon 1 god počeo je da mi zuji 3H. Čulo se na nižim brzinama (auto). Ustanovio sam da se to ustvari čuje mali ventilator iz laser senzora pozadi. Reklamirao uređaj. Dobio novi.
Imam isti problem, posle godinu dana počeo da se čuje na nižem stepenu rada. Reklamirao sam ali su odbili da poprave ili zamene, kupljen u BCgroup a servis Nepo sistem u Zemunu.

E sad reklamirao sam što je bučniji, čak se čuje malo i dok je sam uređaj isključen, ali možda ću ponoviti reklamaciju ali ovog puta da naglasim da je to što si ti opisao, tj. Manji ventilator iza senzora.

Da li si ti tako specifirao reklamaciju pa su ti ga zamenili i ako možeš samo još da mi kažeš, gde si ga nosio na reklamaciju.

Danas mi se na Xiaomi 3H pojavilo "motor error" ugasio sam i upalio i sad radi normalno, na netu nema ama bas nista o tome.

Jel 3H dolazi sa kvalitetnijim filterom odnosiu na 3c ovo poredjenje to govori:

Moj 3c je došao sa hepa filterom

Ni na jednom jedinom od domaćih sajtova nećeš videti tu informaciju, ali kad sam ja birao koji da kupim, na nekoliko stranih sajtova sa poređenjem je pisalo da 3H dolazi sa boljim HEPA filterom.

Mozda da zoves Mi store pa da pitas? I moj 3C je dosao sa filterom.

Oba dolaze sa filterom to je jasno, ali koji uredjaj ima bolji filter?

p.s Necu da kupujem u mi store

Nazad
Vrh Dno