Šta je novo?

Prečistač vazduha

Hvala Bogu pa elektrane oko Beograda ne rade kako treba. Pljačkaško trovački sistem se sam od sebe urušio pa je vazduh u Beogradu poslednjih dana skoro pa planinski. Da se podsetimo šta nam je Bog dao dok ološi ponovo ne založe mazut i blato na 100% kapaciteta.

Samo je problem sto ces trenutno cist vazduh da placas do 2030 , kad vidis po kojoj ceni uvoze struju

Ljudi koji kupuju prečišćivače i merače (slobodno ću reći upitnog kvaliteta) bi prvo trebalo da nauče kako se i kada luftira.

P.S. Ne mislim samo na poslednje komentare, već na sve.
Predlažem da nas naučiš.

Mi, recimo, imamo tu sreću da možda 10 dana godišnje zatvorimo sve prozore, inače se nikad ne zatvaraju. Tome služi merač upitnog kvaliteta na terasi, upoređivan bezbroj puta sa zvaničnim podacima poslednjih nekoliko godina.

Mnogo više koštaju izgubljeni životi, ako već treba da merimo.

Sva ta ekonomska šteta od ljudi koji će prerano umreti, koji se neće ostvariti kao roditelji i koji će prevremeno biti onesposobljeni za rad i koristiti resurse zdravstvene zaštite prave mnogo veću štetu od profita za takvu proizvodnju struje.

Profit kod ove vlasti uzima nekolicina privilegovanih a ekonomsku i zdravstvenu štetu svi ostali.

Struju plaćamo po toj ceni zbog njihove nesposobnosti, ne zato što je to bilo neophodno. A možemo i proizvoditi struju na stručniji i čistiji način.

A i kada smo kod plaćanja dugova, plaćaćemo mnogo više i duže pokradene milijarde za poslednjih 10 godina. Ovih par desetina miliona za struju je sića koliko je banda pokrala.

Predlažem da nas naučiš.

Mi, recimo, imamo tu sreću da možda 10 dana godišnje zatvorimo sve prozore, inače se nikad ne zatvaraju. Tome služi merač upitnog kvaliteta na terasi, upoređivan bezbroj puta sa zvaničnim podacima poslednjih nekoliko godina.
Sa takvim stavom sam siguran da jedva čekaš da prihvatiš šta budem napisao, ma šta to bilo. Zato ti savetujem da potražiš savet na institutu za higijenu. Njihova je to nadležnost, pa ćeš valjda od njih prihvatiti.

Držanje prozora normalnog domaćinstva (nije dimnica/pušionica) non-stop otvorenim je pametno koliko i pišanje uz vetar. A nazivati taj čin luftiranjem/provetravanjem je smešno.

Jel našao iko bilo šta na internetu sa Instituta za higijenu? Zdrav razum mi odbija argument da kad je lepo vreme i čist vazduh, zatvaranje prozora može biti korisno, pa bo bilo dobro pročitati nešto više o tome.

Ne mogu da pronađem nikakav dokument ili naučni rad, već samo kontakt telefone, kao i usluge ispitivanja kvaliteta vazduha na lokaciji.

Stalno otvoren prozor zimi je višestruko pogrešan. Samo je zdrav razum potreban, nikakvi instituti nisu potrebni.

Sa aspekta prečišćivača je suludo držati prozor otvorenim jer ni jedan prečiśivač nema kapacitet protoka kao otvoren prozor i filter se drastično brzo prlja. Dodatno, efikasnost samog prečišćivača je minimalna u tom slučaju.

Takodje, konstanto otvoren prozor zimi je stravično traćenje energije. Ako ti se diše spoljni vazduh, izadješ napolje na svež vazduh, ne držiš prozor konstantno otvorenim jer svu tu energiju koju prospeš ćeš naknadno udahnuti kroz pm 2.5 čestice, sumpor i druge tragične "nus proizvode" proizvodnje toplotne energije.

Takvo nerazumno ponašanje je jedan od razloga zašto i dišemo ovakav vazduh.

U ovo ne spada redovno brzopotezno luftiranje prostora u kome se živi.

Poslednja izmena:
Pogrešno se podrazumeva napolju da je uvek bauk od PM čestica, jer nije.

Za rasipanje energije se slažem, sigurno postoji, ali nije strašno sa prozorom na kip, jer su radijatori i tako preko dana uglavnom ugašeni ili mlaki. Kada je stvarno hladno, kao sad kad duva jak vetar, zatvorimo, ali to je izuzetak, kao i kad je vazduh loš. Trenutno meri 1 do 4 PM2.5 napolju, to je stvarno suludo ne iskoristiti maksimalno.

Ja ne znam šta će prečišćivač ljudima koji planiraju da drže non-stop otvoren prozor.
Zato sto za razliku od zatvorenih prozora meni ulaze te cestice od spolja i posto se radi o jednoj sobi a uredjaj je namenjen za dosta vise kvadrata uspesno skida taj broj na drasticno bolje vrednosti ali naravno ne na auto modu gde se vrti manje nego kuler u kucistu

Dakle, kada ti se na automobili izbuši guma, ti ćeš da kupiš kompresor i pumpaš je svaki čas jer kompresor može 20 probušenih guma da pumpa istovremeno umesto da zakrpiš/zameniš gumu?

Ti za razliku od drugog forumaša makar znaš da zagađenje dolazi spolja, ali ti nekako potpuno izmiče logika da treba lečiti uzrok (otvoren prozor!), a ne posledicu (zaganjenje u sobi, koje je došlo i nonstop dolazi spolja zbog tog otvorenog prozora).

Zagadjenje dolazi iznutra takodje. Cigare, svece, isparavanja od spremanja hrane, podjednako opasno koliko i zagadjenje koje dolazi spolja.

Dakle, kada ti se na automobili izbuši guma, ti ćeš da kupiš kompresor i pumpaš je svaki čas jer kompresor može 20 probušenih guma da pumpa istovremeno umesto da zakrpiš/zameniš gumu?

Ti za razliku od drugog forumaša makar znaš da zagađenje dolazi spolja, ali ti nekako potpuno izmiče logika da treba lečiti uzrok (otvoren prozor!), a ne posledicu (zaganjenje u sobi, koje je došlo i nonstop dolazi spolja zbog tog otvorenog prozora).
Ja sam od rodjenja naucen na otvoreno, samo cale u porodici moze da podnese zatvoren prostor na duze. Nekad je vazduh bio cist napolju i iskreno nisam mnogo pridavao znacaj niti razmisljanja tome (zagadjenosti) dok mi ker nije umro od raka pluca. Slazem se da svakako nije najefikasniji nacin da drzim tako al posto brojke uz njega (preciscivac) budu solidno dobre (jednocifrene trpim) nisam se odlucio za jace korake, ako bas ni on ne moze da izgura u jednocifrene dodatno spustim roletnu i pritvorim prozor do te tacke da on uspe da spusti u jednocifrene al generalno ~362 dana godisnje on je otvoren dan i noc.
Iz istog razloga (navike otvorenog prozora) ja ne mogu da se trontam ko drugi ljudi, ok trenutno nije hladno al ja sedim u kratkim rukavima sa otvorenim prozorom, napolju je trenutno 9c u 21:40. I ne, ne dobijem kijavice, ukocenost, prehlade itd, jednostavno tako sam ceo zivot navikao.

Inace apsolutno ne kazem da bilo ko drugi treba tako.

Kupite merače, ne nagađajte šta je napolju, a šta unutra.

Čim se zatvori prozor u manjoj prostoriji CO2 kreće da raste, TVOC i HCHO. Ako je prozor na kip, CO2, formaldehid i organska jedinjenja u vazduhu su skoro na nivou napolju, a to je bar u mom kraju za cistu 10tku uvek.

Ne može niko da me ubedi da je štetno držati prozor na kip dokle god je vazduh dobar i u stanu pakao od grejanja. Ja razumem da se baca energija, ali kod mene sa ovim setapom, gde termostat zatvori radijatore preko dana je toplije nego kod polovine komšija gde samo šiba kroz matoru stolariju i očigledno je kod njih toplana podešavala grejanje. U avgustu smo zamenili stare ventile, jer pogibosmo prošle zime koja je prva bila topla. 26+ u stanju, a napolju ono zagađenje ne može da se otvori, pakao. Ja sam klime palio da hlade stan, tako da mi ne pričajte o rasipanju energije, nije do mene.

Gde su ti saveti instituta za higijenu, jel neko našao? Ovaj čovek što ih ima ne želi da podeli.

Zagadjenje dolazi iznutra takodje. Cigare, svece, isparavanja od spremanja hrane, podjednako opasno koliko i zagadjenje koje dolazi spolja.
Brat kad mi dodje posto je pusac ja gasim preciscivac posto je ispostavilo se prilicno los u smanjivanju zagadjenja u tom slucaju, iskreno sam bio razocaran da cak i na 100% turbo modu(600m kubnih protoka na sat) sobu od 10kvadrata ne moze skoro uopste da smanji brojeve dok god gori cigara, a i posle sto se ugasi treba mu dugo. Tako da bukvalno sacekam da se izluftira kroz prozor a uredjaj ugasim jer mi samo dodatno po sobi razbacuje smrad cigare i uvlaci u sebe miris tj smrad

Da @nidza , nije do tebe. Kada prestanemo da ložimo blato i mazut u elektranama, prvi sledeci korak u ozdravljenju svih nas bi trebao da bude da svi dobiju kalorimetre u stanovima, i po ovoj ceni grejanja max 18 stepeni u stanu. Za dodatna 2 stepena, da trošak bude x10. Nakon toga isto i za struju.

Znam da nije popularno, niti lepo čuti, ali nema drugog puta za čist vazduh u gradovima.

Nakon toga mi javi koliko često i kako luftiraš kuću, i da li je prozor ostavljen na kip 24/7

U tvom/našem slučaju, sa prejakim gradskim grejanjem, tvoje ponašanje je očekivano. Ali treba ipak da znamo da to nije baš normalno.

Poslednja izmena:
Brat kad mi dodje posto je pusac ja gasim preciscivac posto je ispostavilo se prilicno los u smanjivanju zagadjenja u tom slucaju, iskreno sam bio razocaran da cak i na 100% turbo modu(600m kubnih protoka na sat) sobu od 10kvadrata ne moze skoro uopste da smanji brojeve dok god gori cigara, a i posle sto se ugasi treba mu dugo. Tako da bukvalno sacekam da se izluftira kroz prozor a uredjaj ugasim jer mi samo dodatno po sobi razbacuje smrad cigare i uvlaci u sebe miris tj smrad
Ja imam skroz suprotno iskustvo. Cisti dim od cigare bez problema, naravno ne moze da smanji vrednost previse dok gori cigara, ali smanjuje svakako i brzo precisti nakon toga.

Da nastavim sa prethodne strane, ja ne mogu da resim problem sa malim ventilatorom na 3H… nocu moram da ga iskljucim iz struje jer me budi…

Nisam uspeo da ga ocistim/podmazem, jedino da vidim da li ga imaju kao tezervni deo (verovatno cela ploca sa senzorom)…

Je lepo napisah, normalno domaćinstvo.

Ko pali po kući i puši ima dalko većih problema koje nijedan prečišćivač neće da izleči.

Ništa lično, znam da si pisao da ti je čini mi se majka pušač, meni je otac, ali jednostavno to nije normalno. U ostatku sveta su pušači izdvojeni u posebne prostorije ili se puši isključivo spolja.

Kuvanje nije problem, a svakako se luftira tada. Luftira, ne drži prozor otvoren ceo dan!

Ko puši, i/ili dimi meso po ceo dan (karikiram) njemu prečišćivač nije potreban.
- Ono, alkoholičar, pije 2 litra rakije dnevno, ali neće povremeno da pojede bombone koje imaju alkohol, jer mu to škodi zdravlju...

@Stilleto
To na šta si ti, ja ili bilo ko naučen i navikao, nema nikakvog značaja. Jedino ono što je dokazano. Zato i imaš preporuke na ovu temu. To što je pas imao rak pluća ne znači da je vazduh uzrok, kao što to može biti i od tog nonstop otvorenog prozora. Da ne pravimo digresiju sa genetikom i indivitualnim razlikama...
- Jel ti palo na pamet da dok je cigareta upaljena, input je veći od output-a ;)
A i da uređaj nije namenjen za to, da prevazilazi kako protok prečišćivača, tako i njegovu sposobnost prečišćavanja, a onda i ukupnu moć filtera čiji se vek trajanaj eksponencijalno smanjuje sa svakom cigaretom...

@nidza
  • Ti misliš da je tvoj aparat od par desetina evra tačan koliko i onaj od nekoliko hiljada? Ili je tačan zato što tebi na terasi (na X metara od zemlje) daje isto merenje kao onaj na mernih stanici udaljen Y kilometara od tebe da razlikom od Z metara u odnosu na mernu stanicu?
  • Misliš da ti je stan hermetički zatvoren?
  • Odakle ti formaldehid u stanu kad zatvoriš prozor?
  • Kažeš da niko ne može da te ubedi u to da ne treba da držiš nonstop otvoren prozor, a onda kao ozbiljno pitaš za pravilno provetravanje? Ti treba prvo da raskrstiš sa činjenicama, koje ti nisu tačne pa će ti onda biti jasno i kako se proverava i zašto baš tako. Na institutu za higijenu imaš deo koji se time bavi, stoji u knjigama i jedno je od ispitnih pitanja za sve lekare.

Napiši nam odgovor na pitanje koje opasnosti prete od cistog svežeg vazduha? Ako znaš.

Ako ne znaš, u redu je skroz, nego čemu prazni eseji kao ovaj iznad. Kakve veze ima koliko evra je uređaj, ne spinuj nepotrebno. Naši zahtevi i nisu za uređaj velike preciznosti i visoke cene, a ovo radi super, reaguje na cigaretu zapaljenu u komšiluku na terasi, meni je to puna kapa svih mojih potreba. Proveren bezbroj puta sa najbližom državnom mernom stanicom, koja je verovatno najskuplja koja postoji, zar ne?

Takav uređaj ne mora ni kalibrisan da bude, dovoljno je da mu skapiraš opsege u odnosu na zvaniče podatke i uređaj ispunjava zadatak, da tad ne izlazim da trčim ili da zatvorim sve prozore dok “opasnost“ ne prođe.

Izazivam te da argumentuješ opasnosti čistog spoljnog vazduha, i koje to prednosti ima zatvoren prostor pun živih osoba, u odnosu na otvoren.

Ja imam skroz suprotno iskustvo. Cisti dim od cigare bez problema, naravno ne moze da smanji vrednost previse dok gori cigara, ali smanjuje svakako i brzo precisti nakon toga.
Sta znam ja sam samo jednom to testirao kad je brat prvi put dosao od kad sam uzeo preciscivac, bio sam sokiran da i kad ugasi cigaru i prodje par min ako zatvorim sobu skroz on idalje spusta vrednosti tipa lupam 150 pm2.5 posle 5min.. Ali testirao samo jednom i od tad gasim preciscivac dok on pusi. Mozda nemamo iste uredjaje, moj je Mi pro H

@nemanja123 Naravno da ne mogu da znam zasto je pas dobio rak pluca, ali bio je primaran rak pluca cija je ucestalost kod pasa manja od 1% svih rakova. Ne kazem da to automacki znaci da je od zagadjenja, ali tada sam prvi put razmisljao uopste na taj nacin da smanjim zagadjenje u sobi jer vazduh zimi takav kakav je.

Uglavnom nebih se dalje upustao u diskusiju, zeleo sam samo da podelim chart sa ostalima ako se neko pita zasto mu kinez pokazuje da je vazduh super (zeleno) a pm2.5 75...

Svako dobro

Napiši nam odgovor na pitanje koje opasnosti prete od cistog svežeg vazduha? Ako znaš.

Ako ne znaš, u redu je skroz, nego čemu prazni eseji kao ovaj iznad. Kakve veze ima koliko evra je uređaj, ne spinuj nepotrebno. Naši zahtevi i nisu za uređaj velike preciznosti i visoke cene, a ovo radi super, reaguje na cigaretu zapaljenu u komšiluku na terasi, meni je to puna kapa svih mojih potreba. Proveren bezbroj puta sa najbližom državnom mernom stanicom, koja je verovatno najskuplja koja postoji, zar ne?

Takav uređaj ne mora ni kalibrisan da bude, dovoljno je da mu skapiraš opsege u odnosu na zvaniče podatke i uređaj ispunjava zadatak, da tad ne izlazim da trčim ili da zatvorim sve prozore dok “opasnost“ ne prođe.

Izazivam te da argumentuješ opasnosti čistog spoljnog vazduha, i koje to prednosti ima zatvoren prostor pun živih osoba, u odnosu na otvoren.
Ja spinujem, a ti mi kažeš da argumentujem opasnost čistog vazduha što nikad nisam ni rekao...

Nije prazna priča, ako uključiš mozak kada čitaš ;)

A slobodno možeš da svratiš do instituta da ih naučiš. Taman da promene i u knjigama. Siguran sam da imaš štošta da ih naučiš, uđeš i u udžbenike :)

Šta je ovo iznad i sve što si do sad napisao nego prazna priča. Poslednji post samo demagogija. Nema šta više dalje da diskutujemo, ništa od tebe ne može da se nauči. Ja ostajem pri svome da se ne plašim čistog vazduha, a unutra je taj isti vazduh kakav god je tad napolju, plus sve izlučevine živih i nezivih predmeta, gasovi od kuvanja, i ko zna šta sve još, što prečistači ne mogu da reše, poput CO2 i TVOC. Lep pozdrav.

Kako ti kažeš. Za mene može samo bolje da bude, više posla za moju profesiju.
Lep pozdrav.

Kako ovo tumačite, koji je rezultat ispravan, plašim se lošiji?
Ljubičasti je Kimerko, a žuti Sensor.

Prilozi

• Screenshot_20220305-093905.jpg
    Screenshot_20220305-093905.jpg
    75.8 KB · Pregleda: 45
Koja je dobra android app za praćenje zagađenja?
Juče mi je stigao Mi 3H, još sabiram utiske ali mislim da ispunjava moja očekivanja, dopalo mi se što je za čas posla neutralisao smrad 3 cigarete koje je tašta danas ispurnjala dok je bila u poseti.

Koja je dobra android app za praćenje zagađenja?
Juče mi je stigao Mi 3H, još sabiram utiske ali mislim da ispunjava moja očekivanja, dopalo mi se što je za čas posla neutralisao smrad 3 cigarete koje je tašta danas ispurnjala dok je bila u poseti.
Pazi da ti se ne usmrdi filter. Posle ćeš udisati čist vazduh sa mirisom cigareta.

Filter neko vreme trpi cigare i posle krene da smrdi vazduh. Jedan filter sam nakon jedne proslave morao da bacim, u zatvorenoj sobi gde je radio je za vece ispuseno 4-5 pakli cigara. Sutra sam primetio da je vazduh iz filtera poceo da smrdi. Da nije bilo filtera, pogusili bismo se ili bih pusace morao da isterujem napolje da puse (sada to i radim :D).

Ima li neko iskustva sa Levoit prečistačima?
Razmišljam da uzmem 2kom Levoit Core 300s. Sviđa mi se šta piše na netu o njima, a bitno mi je i da je prečistač tih. Doneli bi mi iz DE.

Nazad
Vrh Dno