Šta je novo?

Pracenje posiljki

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo da javim da su dva paketa preko Singapurske poste stigla za 15ak dana.

Onaj jedan pametni Koji je poslao umesto preko Singapura on je poslao preko Kineske poste taj paket ce biti u Pekingu oko 3 nedelje sem ako ne udare Securty return a ako se to desi popice negativnu posto nije ispostovao nacin slanja. Drugi jedan paket koji isto tako nije poslat preko Singapurske poste nego preko Kineske je zaglavnjen

slika394eb5407088890e.jpg

Jedan paket preko singapurske poste, poslao 09.11.2019. Urucen danas... i pre par dana dve posiljke sa UT od 13.10...

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Refund mi je vraćen pre 20 dana za ovaj paket....danas slučajno otvorio 17track da proverim pošiljke kad ono stiglo. Glupost
refund.png

Ima li ljudi iz Crne Gore, kakva su iskustva sa carinjenjem posiljki? Negde sam cuo/procitao da na posiljke do 150e nema nikakvih dazbina?

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Konkretno, za online trgovinu, pošiljke dijelimo u 4 'razreda'.

1. Pošiljke vrijednosti do 75€ -
pošiljke su oslobođene plaćanja dažbina državi.

2. Pošiljke vrijednosti od 75 do 150€ - plaća se PDV u iznosu od 21%.

3. Pošiljke vrijednosti preko 150€ - plaća se PDV u iznosu od 21% + carina čiji procenat zavisi od vrste robe + špediterska usluga.

4. Pošiljke komercijalne namjene (vazi i za akciznu robu) - PDV+carina+špedicija- NEZAVISNO OD VRIJEDNOSTI

A je l verujete onom sta kinez napise ili carinici sami procenjuju.... Pazario bih blic koji je 70e, realno isplatilo bi mi se i sa tih 15e pdva ali ni to ne bih placao ako ne moram [emoji16]

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Tu je samo pitanje da li su previse lenji da carine, a ne da li veruju Kinezima koji maltene na svaku robu stavljaju vrednost do 10$.

Konkretno, za online trgovinu, pošiljke dijelimo u 4 'razreda'.

1. Pošiljke vrijednosti do 75€ -
pošiljke su oslobođene plaćanja dažbina državi.

2. Pošiljke vrijednosti od 75 do 150€ - plaća se PDV u iznosu od 21%.

3. Pošiljke vrijednosti preko 150€ - plaća se PDV u iznosu od 21% + carina čiji procenat zavisi od vrste robe + špediterska usluga.

4. Pošiljke komercijalne namjene (vazi i za akciznu robu) - PDV+carina+špedicija- NEZAVISNO OD VRIJEDNOSTI

Otkud ti ovi podaci?!? Ne širi dezinformacije.

PDV se plaća na SVE što pređe granicu!

Carina od 10% se plaća na pošiljke veće vrednosti od 50€ (uključujući i postarinu (da, Srpski paradoks)), a onda PDV na ceo taj iznos (vrednost predmeta, plus poštarina, plus carina).
Pošiljke jeftinije od 50€ (zajedno sa poštarinom), oslobođene su carine, ali plaća se PDV od 20%.

Na svaku pregledanu pošiljku, plaća se "manipulativni trošak pregleda pošiljke"...

Postoji mogućnost da se pošiljke male vrednosti, uglavnom ono lagano u kovertama, provuče baz ikakvih dadžbina.

Kako ćete proći, zavisi mnogo od konkretne carinske služba na konu naletite.

Novosadska carina je jedna od najgorih (tj. najažurnijih). Može da se provuče nešto jeftino i lagano u koverti, recimo futrola za mobilni, kratak kabel, neke sličice za decu, meni stigla 4 motora za one mikro dronove. Sve ostalo, uvek naplate 20% pdv na procenjenu vrednost, (i za divno čudo, dosta tačno procenjuju), a ide i carina ako procene vrednost veću od 50€.

Otkud ti ovi podaci?!? Ne širi dezinformacije.

PDV se plaća na SVE što pređe granicu!

Carina od 10% se plaća na pošiljke veće vrednosti od 50€ (uključujući i postarinu (da, Srpski paradoks)), a onda PDV na ceo taj iznos (vrednost predmeta, plus poštarina, plus carina).
Pošiljke jeftinije od 50€ (zajedno sa poštarinom), oslobođene su carine, ali plaća se PDV od 20%.

Na svaku pregledanu pošiljku, plaća se "manipulativni trošak pregleda pošiljke"...

Postoji mogućnost da se pošiljke male vrednosti, uglavnom ono lagano u kovertama, provuče baz ikakvih dadžbina.

Kako ćete proći, zavisi mnogo od konkretne carinske služba na konu naletite.

Novosadska carina je jedna od najgorih (tj. najažurnijih). Može da se provuče nešto jeftino i lagano u koverti, recimo futrola za mobilni, kratak kabel, neke sličice za decu, meni stigla 4 motora za one mikro dronove. Sve ostalo, uvek naplate 20% pdv na procenjenu vrednost, (i za divno čudo, dosta tačno procenjuju), a ide i carina ako procene vrednost veću od 50€.
Od kad je Novi Sad u Crnoj Gori?
Čitajte malo ljudi, ne napadajte odmah.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

A je l verujete onom sta kinez napise ili carinici sami procenjuju.... Pazario bih blic koji je 70e, realno isplatilo bi mi se i sa tih 15e pdva ali ni to ne bih placao ako ne moram [emoji16]

Uzeo sam Godox TT350 sa Alija, i izašao me je 3€ jeftinije nego u radnji u NS. :(
A ovde imam pravu garanciju.

Prave dadžbine su, ((70€+poštarina)x1.1carina)x1.2PDV) + manipulativni troškovi (nešto tipa 270din)...

Poslednja izmena:
Od kad je Novi Sad u Crnoj Gori?
Čitajte malo ljudi, ne napadajte odmah.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

...aaaa...., pa ok, nisam baš pratio prethodni post. Sorry! :(

Poslednja izmena:
Pitao je čovek u prethodnom postu za CG i carinu, opraštajte ako je došlo do nesporazuma.

Poslednja izmena:
Bogami, ovi u NS, naplate na sve što otvore. Baš pdv. Manipulativni troškovi se podrazumevaju, ako se otvara.
Ponešto ne otvore, i na to ne naplate ništa.

PDV i može da se naplati na sve, nebitno da li je u pitanju kutija šibice ili nešto veće, carina na robu preko 50e, ali opet, sve zavisi od carinika... ☹️

U posti, barem na teritorij Beograda, je opste rasulo. Manjak postara je ogroman, i prvenstveno se isporucuju racuni i paketi sa trekingom, oni bez - sta se stigne. Ovi iz moje lokalne poste su mi rekli da ako vec narucujem bez trekinga, obavezno napisem broj mobilnog i da se javljam na nepoznate brojeve, jer zovu samo jedanput i to zadnjeg dana pred vracanje paketa :zgran: Znaci, nista obavestenje da vam je stigla posiljka, cuci u posti 5 dana i onda "ide nazad za Kinu" (u prevodu, razdele medju sobom sve neisporucene posiljke).
E, gde ja zivim ...

Poslednja izmena:
Ovi iz moje lokalne poste su mi rekli da ako vec narucujem bez trekinga, obavezno napisem broj mobilnog i da se javljam na nepoznate brojeve, jer zovu samo jedanput i to zadnjeg dana pred vracanje paketa :zgran: Znaci, nista obavestenje da vam je stigla posiljka, cuci u posti 5 dana i onda "ide nazad za Kinu" (u prevodu, razdele medju sobom sve neisporucene posiljke).
E, gde ja zivim ...

@ lab310

Ti nisi ni svestan da si srecan covek ;)

Niko jos ovde , a dugo pratim , nije napisao da ga je iko zvao da preuzme neregistrovanu posiljku. Ostave po nekad "kartoncic" , ali da zovu nekoga......

@lab310
To što kažeš zvuči nažalost vrlo realno.
Ali konkretno iz mog lićnog iskustva mogu da kažem da me već dobro znaju u pošti, da sam odavno naglasio da mi uopšte ne donose pošiljke na kuću, pa uz činjenicu da bar 2 puta nedeljno navratim do pošte, ne bi moglo baš ovo da mi se desi.
Pa ipak mi se nagomilalo na desetine netrakovanih pošiljki kojima sam već produžavao ili ću uskoro produžavati protection time. Čak i ako odbacim sumnjive pošiljke za koje sam možda dobio šatro TN, a otišle su ko zna kome, opet ostaje bar 30 onih za koje pouzdano znam da su mi zaista poslane pre 2 meseca ili više, ali ih jednostavno nema da se pojave. Do skora su one preko Cainiao AliExpress shippinga prilično pouzdano stizale, sa manjim kašnjenjem u odnosu na prikazani datum ulaska u Srbiju, sad ni to više ne važi. Recimo 70% sa datumom 16.11. sam dobio, 30% nisam.
Yanwen sa brojevima na S000 je isto relativno uredno stizao, ali recimo za sve pošiljke preko Yanwen / SunYou (kolima TN počinje sa LP) su mi poslednji statusi svi od polovine oktobra i tako stoji već mesec i više dana za baš popriličan broj pošiljki, tako da teško da je slučajnost. Baš sam pogledao -od početka novembra NIJEDNA pošiljka sa ovim tipom TN broja mi nije stigla.
Kakva su vaša iskustva iz ovog meseca sa LP brojevima ? Malo mi je čudno da sad odjednom treba preko mesec dana da nešto iz Istanbula stigne do Beograda, kad je do letos bilo dovoljno par dana ?!?

@ ytrewq

Cemu svakodnevno ponavljanje ???

Turci dok su radili samostalno male kolicine sve je bilo ok.Od kada je YW,SY ili ko zna ko posrednik sve se pokvarilo....

@ lab310

Ti nisi ni svestan da si srecan covek ;)

Niko jos ovde , a dugo pratim , nije napisao da ga je iko zvao da preuzme neregistrovanu posiljku. Ostave po nekad "kartoncic" , ali da zovu nekoga......

Evo, da ja napišem onda, da ne bude da samo mračim - mene je pre nešto manje od godinu dana zvao neko iz pošte i pitao da li sam nešto naručivao iz Kine. Ja mislio neko me zeza od poznanika, naravno da jesam svašta naručivao, kad ono se ispostavilo da je etiketa sa adresom bila oštećena, video se samo deo adrese bez imena i broj telefona bez poslednje cifre. I čovek me našao na kraju. Mogao je i da uzme ili baci. Bila je bezvredna stvar u pitanju ali sam ga posle zvao da mu se zahvalim kad sam preuzeo. Rekao mi da mu se prvi put neko zahvalio za sve ove godine koliko radi ...

@ ytrewq

Cemu svakodnevno ponavljanje ???

Turci dok su radili samostalno male kolicine sve je bilo ok.Od kada je YW,SY ili ko zna ko posrednik sve se pokvarilo....

Svakodnevno ??? Pa nisam već danima pominjao.
Pošto već počinjem da se nerviram, hteo sam da vidim da li se isto ovo događa svima ili samo meni ... pa da na osnovu toga pokušam da skontam šta je u pitanju zaista.

Drugo, posrednik može da bude iz Kine do Turske. Kad krene iz Turske za Srbiju ne vidim prostora za bilo kakvog posrednika osim turske i srpske pošte. Ne mogu da nađem baš nikakvo racionalno objašnjenje da nešto ne može od Istanbula do Beograda da stigne više od mesec dana, uz sve postojeće opcije transporta.

@ ytrewq

Ista situacija je i kod nas ostalih....

Cim nesto od tih dugo ocekivanih posiljki stigne , bice napisano

Singapurcani ( od stranaca ) su jedini nezavisni ( jos uvek ) , svi ostali da bi bili konkurenti za veci posao ,
moraju da "igraju" strogo po ritmu koji dikrira posrednik sa kojim "udju u dil"...

Svima isto druze, meni isto brdo tih posiljki nije nikad ni stiglo. Ne bi to ni bio problem da kad barem vrate refaund i narucim od drugog prodavca barem stigne ali problem je sto ne stigne. Meni mnogo vise znaci da mi stigne paket nego refaund posle 2-3 meseca cekanja.

Salju lazne tracking brojeve a i stavljaju lazne statuse za pracenje. Kad ti pise da je nesto poletelo ili stiglo u tvoju drzavu to u 99 posto slucajeva nije tacno kod tih neregistrovanih posiljki.

Taj status je validan samo kod registrovanih gde vidis status Izmenicna posta ...

Ne znam da li ste i primetili da je sve manje posiljki sa besplatnom dostavom na svim sajtovima za prodaju iz Kine.

Poslednja izmena:
Pisao sam pre nekoliko dana o RP... CN pošiljkama naručenim 11.11. da su ubrzo izašle iz Kine pa me vi ispravili i rekli da tek čekaju da se spakuju u avion.
Elem status "delivered to air transport" stoji već 7 dana i ne menja se uopšte, tako da pojma nemam šta se događa s njima. Nije bilo nijednog security returna, isti status stoji od 17.11.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Elem status "delivered to air transport" Stojanović već 7 dana i ne menja se uopšte, tako da pojma nemam šta se događa s njima. Nije bilo nijednog security returna, isti status stoji od 17.11.

Meni se posle 8 dana čekanja prebacilo iz tog u Beijing, Airlines status... Stara pošiljka koja je skoro stigla u Peking.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

@ ytrewq

Ista situacija je i kod nas ostalih....

Cim nesto od tih dugo ocekivanih posiljki stigne , bice napisano

Singapurcani ( od stranaca ) su jedini nezavisni ( jos uvek ) , svi ostali da bi bili konkurenti za veci posao ,
moraju da "igraju" strogo po ritmu koji dikrira posrednik sa kojim "udju u dil"...

Sve to što kažeš u načelu ima smisla, ali ...
U konkretnom slučaju imamo varijantu LP preko Tonge i LP preko Turske. Ako izbacimo Tongu iz razmatranja, jer realno nemamo pojma da li te pošiljke uopšte vide Tongu i kuda stvarno idu, ostaje nam Turska.
Ako (osnovano ?) pretpostavimo da je Turska pošta ozbiljna institucija sa tradicijom, koja ne bi odjednom olako davala lažne statuse, dolazimo do zaključka da neki kontejner sa paketima stigne u Tursku iz Kine za 4-5 ili 7 dana, što zvuči sasvim realno. Onda imamo status da je nešto poletelo iz Istanbula za Srbiju (dobro, to recimo može u ovim novim okolnostima da bude u kineskom stilu "Air transport", dakle da znači svašta ili ništa) i onda imamo mesec ili dva prazno...
Ja jedino vidim sledeće mogućnosti:
- Turci su prebukirani i ne mogu sve da pošalju ka nama na vreme, ali daju šatro statuse da bi skinuli odgovornost (moguće, ali baš dva meseca ???)
- naši nemaju osoblja / interesa i negde se pravi planina od pošiljki u RS (želim da verujem da nije tako)
- neko je opljačkao mesečnu pošiljku za Srbiju negde između Istanbula i Beograda (ovo već znam da zvuči preterano, ali posle vesti o pljački pošiljki u Rakovici više me teško šta može iznenaditi ...)

Meni se posle 8 dana čekanja prebacilo iz tog u Beijing, Airlines status... Stara pošiljka koja je skoro stigla u Peking.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
Ako bude tako i meni neće biti loše. Ako krene da se vozika po Kini gore dole onda sam ga ugasio.

Svima isto druze, meni isto brdo tih posiljki nije nikad ni stiglo. Ne bi to ni bio problem da kad barem vrate refaund i narucim od drugog prodavca barem stigne ali problem je sto ne stigne. Meni mnogo vise znaci da mi stigne paket nego refaund posle 2-3 meseca cekanja.

Salju lazne tracking brojeve a i stavljaju lazne statuse za pracenje. Kad ti pise da je nesto poletelo ili stiglo u tvoju drzavu to u 99 posto slucajeva nije tacno kod tih neregistrovanih posiljki.

Taj status je validan samo kod registrovanih gde vidis status Izmenicna posta ...

Ne znam da li ste i primetili da je sve manje posiljki sa besplatnom dostavom na svim sajtovima za prodaju iz Kine.

Slažem se sa tobom, zato sam i izbacio iz razmatranja sve što sam uzimao sa kuponima i po nekim reklamnim cenama (mada moram da ti kažem da mi je većina takvih narudžbina ipak stigla ako je išla preko drugih provajdera).
Ali ako naručim nešto po punoj ceni danas i opet sutra kod ozbiljnog prodavca, pa mi jedno stigne a drugo ne, onda teško da je zato što nije hteo da pošalje ili je dao lažni TN.

Inače, što se bespatne dostave tiče, biće je još manje jer Kina polako gubi status nerazvijene zemlje kod većine poštanskih administracija, koji im je davao određene povlastice u tom smislu. Takođe je sama kineska država sponzorisala poštarinu u nekim slučajevima, a sad očigledno menjaju pristup, pretpostavljam da prilagođavaju ekonomsku politiku prema tekućim mogućnostima.

Pisao sam pre nekoliko dana o RP... CN pošiljkama naručenim 11.11. da su ubrzo izašle iz Kine pa me vi ispravili i rekli da tek čekaju da se spakuju u avion.
Elem status "delivered to air transport" stoji već 7 dana i ne menja se uopšte, tako da pojma nemam šta se događa s njima. Nije bilo nijednog security returna, isti status stoji od 17.11.

To znači da je krenulo iz Pekinga i sad čekaj da ti stigne nekih 10-30 dana. U tom periodu nećeš imati nikakve nove statuse dok se ne pojavi u Srbiji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno