Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Ako se deli neka nagrada za sto manju potorosnju na forumu, onda ja nemam nikakve sanse.Naime, klima je midea mission 2 , montirana prosle godine ko nova, setovana evo vec drugu zimu na 23,5 stepeni, ne iskljucuje se cele zime sve dok trajno ne otopli iznad 20 stepeni, greje 20 kvadrata izolovanog prostora ( dve manje sobe u pom,zgradi ) i trosi nesto manje struje nego prethodna ona obicna mission klima u istom prostoru.Takodje, za razliku od prehodne klime ovaj noviji model drzi izuzetno precizno zadatu temperaturu u prostoru i spoljasnja jedinica se ne cuje.
Stanje klima se meri istim meracem vec godinama i svakog' prvog u mesecu se notira zarad neke licne evidencije.U decembru je potrosila 311 Kwh. tacno od 01.12.2024. - 01.01.2025. godine skoro u isto vreme.
Shodno onome sto ovde cesto citam, cini mi se da jedan deo korisnika klima najblaze receno ne govori istinu i to onako za sve pare.Uz puno postovanja prema svima onima koji ovde pisu neistine, voleo bih da vidim tih 55 kvadrata koji su se grejali prethodnog meseca za samo 111 Kwh. i da potom odmah uzmem sekiru i polupam ovu moju novu klimu koje je kao sto rekoh, daleko bolja od prethodne obicne Midea mission klime, koja je u istom prostoru trosila nesto vise od ove sadasnje.
Ta prethodna klima zamenjena je ovom novom zahvaljujuci lokalnoj elektrodistribuciji koja nam je u par minuta odnosno u desetak sekundi vise puta na tren ukljucivala i iskljucivala napon te nam je tako trajno unistila vecinu elektro uredjaja, takodje i tu od prenapona nezasticenu klimu.Ova mision 2 je daleko bolja ali da trosi 111 Kwh cak u duplo manjem prostoru, mislim da prevazilazi i najvece decije bajke,Slicno je bilo i za proslu zimu sa nekim likom koji ima brezeles koja je osim dizajna spoljasnje kutije un.jedinica, identicna po svmu ovoj mission 2 klimi.
Cemu potreba da pojedini ovde pokusavaju da nas prave budalama zaista ne znam, ali me cudi jer su u pitanju neki stariji i iskusniji clanovi foruma kojima ne prilica da se tako ponasaju.
Malo razuma pre svega i LukasP je u svojoj poslednjoj recenici to najbolje moguce objasnio.

Zašto to rade ni ja ne znam. Toliko dostupnih energetskih kalkulatora danas na internetu i onda se javi neko da pravi budalama ostale. I ti da mu ne odgovoriš neko će da pomisli da je to tačno i sam sebe ima da nasanka i da misli kako njegov uređaj ne radi kako treba. Čak ni svrha ove teme mi nije jasna. Jer potrošnja zavisi od toliko faktora da ovi podaci stvarno nemaju nekog smisla.

Ne mogu da uticem na to ko se kako prepoznao i oseca.
Ja sam samo podelio moje podatke, ne ulazeci u to da li su tacni, vase je kakve cete vi zakljucke da izvodite.
Druge podatke osim ovih nemam.

Nisam nesto aktivan sto se tiče pisanja u ovoj temi, ali je pratim poprilično redovno. Nije mi jasno samo zasto se par desetina zadnjih postova svelo na forenziku da li neko laže ili ne? Uostalom kakve ja koristi imam od toga da li je nečija klima potrošila 100 ili 500 kilovata za mesec? Da li ce moja klima da troši manje ako "upecam" lika da laže? Da li ce njegova klima da troši manje ako nas uspešno slaže? Nisam baš siguran...
Zato ne znam zasto se dalje sprovodi istraga oko toga.
Ne želim da branim nikoga, ali evo jedna informacija, trenutno sedim u drugom stanu, bez bilo kakvog grejnog tela. Pe 5 godina sam otkazao centralno grejanje zato sto retko boravim u ovom stanu. I odmah sam uvideo da je bila katastrofalna greška zasto to nisam uradio mnogo ranije. Trenutna temperatura u stanu u pola 9h uveče je 23.2 stepena. Ponavljam bez bilo kakvog grejnog tela. Staviše, stan iznad niko ne živi. Kakve su "madjije" u pitanju ja pojma nemam, ali isto tako nemam apsolutno nikakav interes da lažem bilo koga od vas. U ovom stanu ima jedna samsung on-off klima, devetka koja se zimi ne pali. Nju sad kad bih upalio na 23 na auto još bi morala da hladi. 😂

Nisu mađije nego te greju cevi i stanovi oko tebe. Ali u kući nema takvih mađija.

Kod punice stara betonjara od zgrade, bez izolacije
Stolarija najjeftiniji pvc star 15 god, uzasnog kvaliteta i sve se s ulice cuje.
20.5-21, bez iceg upaljenog.

Problem je sto ce neko kupiti klimu i očekivati 200 KW u januaru, (logikom, ako ovaj ima 150, ja cu malo vise) a kad bude 400-500 vise onda kuku lele...

Nisu mađije nego te greju cevi i stanovi oko tebe. Ali u kući nema takvih mađija.
Ne bih rekao. Ne prolaze cevi samo kroz moj stan. Neke od komsija su isli dotle da su zvali ove iz toplane i prijavljivali to sto im je prehladno u stanu. Bude jedva oko 19 stepeni sa sve grejanjem. Ovi se naravno vade kako stoji u uredbi da garantuju temperaturu od 20+-2 stepena. Tako da su formalno pravno pokriveni sve dok je 18+ stepeni u stanu. Samo mi nije jasno ko će živ sedeti na 18 stepeni.
Kako god, to nije tema. Samo sam hteo reci da nije rešenje tako jednostavno kako se čini na prvu loptu i kako si ti odmah zaključio da su u pitanju instalacije koje prolaze kroz zidove. U nekim drugim stanovima rade i radijatori pa je 19 stepeni. Kod mene sve odjavljeno pa je 23+ stepena. Ima tu i do orjentacije stana i do mnoogo drugih faktora.
Ponavljam opet, ne branim nikog, niti me zanima uopšte da se bavim forenzikom.

Evo potrošnja Daikin parapetne klime.
Radi na low energy mode 24 časa, temperatura 23 stepena.

Danas je malo više potrošila, obično ide manje.

Prilozi

• Screenshot_20250105_001538_Mi Home.png
    Screenshot_20250105_001538_Mi Home.png
    51.2 KB · Pregleda: 167
Ja ne smijem postaviti koliko kod mojih torsi klima🤣
Evo pa procijenite.....
Ovo drugog je stvarno grijala 70 kvadrata, u spomoc panelnog radijatora.
Evo i kako radi u ~50 kvadrata, na 25°, napolju kod njih trenutno -4°. Mozda bi ona trosila i manje da je i manja temperatura, ali je moji bas rokaju na 25,26° i klima u dnevnom boravku postize tu temperaturu i ako nijesam ocekivao, hodnik je hladniji za 1, 1.5°, dok kupatilo za 3°, posto je zavuceno. Defrostova trenutno nema. Kuca je upitanju, dupli zid, 5cm izolacija, gore i dolje nista.

Edit: Izgleda da sam ga prizvao, upravo je odradila defrost, trajao je 5min😄

Prilozi

• Screenshot_2025-01-05-01-18-27-153_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2025-01-05-01-18-27-153_com.tuya.smart.jpg
    49.1 KB · Pregleda: 90
  • Screenshot_2025-01-05-01-16-44-576_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2025-01-05-01-16-44-576_com.tuya.smart.jpg
    36.8 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Ja imam neku nordstar koja mislim da nije inverter i radila je dogrevanje stana jedno 10 dana po 10 sati i račun je veći za oko 1000 din, možda malo više. Evo uspeva da greje i sad na -5,6

Ne mogu da uticem na to ko se kako prepoznao i oseca.
Ja sam samo podelio moje podatke, ne ulazeci u to da li su tacni, vase je kakve cete vi zakljucke da izvodite.
Druge podatke osim ovih nemam.

Da budem konkretniji, ti jesi neko ko je vrlo iskusan na ovom i jos nekim forumima kada se tice ove teme, neko ko odlicno zna sta pise i neko kome tesko moze da se desi neka cak i manja a ne tako krupna greska tj. da napise nesto a da ne ulazi u proveru istinitosti svojih napisanih podataka.Licno mislim da si poprilicno strucan i vrlo kompetentan u ovoj temi pa je tim pre teze poveravati da toliko grubu gresku napises onako reda radi, posebno sto si kao moderator u nekim temama i drugim forumima, vrlo strucno ispravljao, kritikovao a cesto i nipodastavao pojedine clanove odredjenih foruma kada napisu nesto sto ili nije u redu ili tebi ne odgovora.
Znaci neko si ko zna i ko se razume u temetiku, a takvima se i tu cemo se sloziti, poprilicno veruje i upravo je to razlog zasto tesko poverovati da je namerna ili slucajna greska plod nemarnosti.
Nista licno ali ovo su cinjenice i sto rece neko, potpuno razlicite od slucaja do slucaja jer nemamo svi iste uslove, ali ako vec nesto napisemo, neka to napisano ima bar neku realnu argumentaciju zarad onih koje ova tema zanima, a nekada smo svi mi bili u toj situaciji pa smo verovali procitanom posebno ako to dolazi od starijih i iskusnijih a zasto ne i strucnijih forumasa.Sa druge strane niko od nas ovde nije unapred aboliran od lritike narocito ako je argumentovana i to sve u cilju unapredjenja kvaliteta i istinitosti svega napisanog na ovom forumu.

Moji podaci za decembar:

12KMCC u 23,5 m2 - 82 kWh
09KMCC u 18 m2 - 77 kWh
09KMCC u 15 m2 - 19 kWh
07LMCE u 11 m2 - 16 kWh

Klime skoro nikada ne rade tokom noći. Prve dve rade u proseku po desetak sati dnevno, a ostale se koriste svega po par sati.

Prodje Decembar, pa da vidimo gde smo i sta smo ;)
Klima je potrosila 10-ak kw vise nego u Novembru sto i nije tako strasno a najveci razlog je bila maglustina koja se spustila za NG. Taj dan je klima uradila tri defrosta (defrost traje 10-ak minuta) Takodje i 1-vog Januara je bila ista situacija. Znaci da joj magla smeta, i te kako smeta. Ali ok u pitanju su svega dva dana tako da je ok.
Klimu bih zaista preporucio onima koji imaju dobru izolaciju i stolariju kao sto je u mom slucaju, ostalima ne jer ne bih da budem kriv ako kod njih ne radi kao sto radi kod mene. Ostajem pri ponudi da onaj ko ne veruje u ovo sto pisem slobodno dodje i da se licno uveri, cak ce i kafu dobiti :)

Da se jos jednom ponovim, najveca prednost ove klime je kompresor koji se moze podesti da radi na 100%, 75%, i 50% snage. Kod mene je na 50% i ne menjam ga od pocetka (samo sam jedan dan testirao rad klime i potrosnju kada je kompresor na 100% i 75%)

Max potrosnja klime je 1,6 kw (to je kada je kompresor 100%) Medjutim kod mene na 50% max potrosnja je 800 vati.
Sto se tice moduliranja sve zavisi koliko je stepeni setovano, recimo na 23 C (tri crtice od mogucih 5) modulacija se krece od 220 vati do max 300 vati.
Ako pak stavim temp 22 C potrosnja ide od 200 vati do max 280 vati. Ako se ukluci ECO mod potrosnja ide od 180 do 230 vati.
Jedino sto me uzasno nervira je to sto kada modulira iz nje ne izlazi bas topao vazduh vec suvise mlak, ali bas mlak. Resenje je podici krilca pa neka duva u plafon... ali bas zna da nervira. Auto mod na ovoj klimi je sranje. Trosi mnogo struje a ne greje kako treba (trosi po 600 vati a toplote nigde)
Meni najvise odgovara fan 3 crtice i to ne menjam skoro nikada.
@style53 pitao si me da li cu skidati lulu, rekao sam ti da necu. Nemam nikakavih problema sto se tice toga. Inace primetio sam da kad radi defrost trosi struju na maxu (800 vati) kao da greje. Na njoj nema leda, nema nicega??? :oops: Jutros sam video na mici u moozartu ledenice na njoj (zao mi sto nisam slikao)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    89.3 KB · Pregleda: 57
  • 2.jpg
    2.jpg
    57.2 KB · Pregleda: 83
Prodje Decembar, pa da vidimo gde smo i sta smo ;)
Klima je potrosila 10-ak kw vise nego u Novembru sto i nije tako strasno a najveci razlog je bila maglustina koja se spustila za NG. Taj dan je klima uradila tri defrosta (defrost traje 10-ak minuta) Takodje i 1-vog Januara je bila ista situacija. Znaci da joj magla smeta, i te kako smeta. Ali ok u pitanju su svega dva dana tako da je ok.
Klimu bih zaista preporucio onima koji imaju dobru izolaciju i stolariju kao sto je u mom slucaju, ostalima ne jer ne bih da budem kriv ako kod njih ne radi kao sto radi kod mene. Ostajem pri ponudi da onaj ko ne veruje u ovo sto pisem slobodno dodje i da se licno uveri, cak ce i kafu dobiti :)

Da se jos jednom ponovim, najveca prednost ove klime je kompresor koji se moze podesti da radi na 100%, 75%, i 50% snage. Kod mene je na 50% i ne menjam ga od pocetka (samo sam jedan dan testirao rad klime i potrosnju kada je kompresor na 100% i 75%)

Max potrosnja klime je 1,6 kw (to je kada je kompresor 100%) Medjutim kod mene na 50% max potrosnja je 800 vati.
Sto se tice moduliranja sve zavisi koliko je stepeni setovano, recimo na 23 C (tri crtice od mogucih 5) modulacija se krece od 220 vati do max 300 vati.
Ako pak stavim temp 22 C potrosnja ide od 200 vati do max 280 vati. Ako se ukluci ECO mod potrosnja ide od 180 do 230 vati.
Jedino sto me uzasno nervira je to sto kada modulira iz nje ne izlazi bas topao vazduh vec suvise mlak, ali bas mlak. Resenje je podici krilca pa neka duva u plafon... ali bas zna da nervira. Auto mod na ovoj klimi je sranje. Trosi mnogo struje a ne greje kako treba (trosi po 600 vati a toplote nigde)
Meni najvise odgovara fan 3 crtice i to ne menjam skoro nikada.
@style53 pitao si me da li cu skidati lulu, rekao sam ti da necu. Nemam nikakavih problema sto se tice toga. Inace primetio sam da kad radi defrost trosi struju na maxu (800 vati) kao da greje. Na njoj nema leda, nema nicega??? :oops: Jutros sam video na mici u moozartu ledenice na njoj (zao mi sto nisam slikao)
Top podaci druze :)
Ma nema sta prede Toshiba ok ako se secam Stan i 10cm + Nova Pvc pa to mora da prede :)

Nemam merač potrošnje pa samo odokativno mogu da kažem da mi dve klime u stanu od 51 m2 troše oko 300 kW/h mesečno.

Po računu za novembar mesec mogu da kažem da je bio hladniji u odnosu na prethodni, jer je i potrošnja skočila za nekih ~100 kW/h.

Što se tiče decembra, potrošnja je takođe veća u odnosu na decembar prošle godine, za nešto više od 100 kW/h.

Novembar i decembar su definitivno dosta hladniji u odnosu na prethodnu godinu.

Jedna klima je Midea Xtreme 12, druga je Daikin FTXC 9.

Screenshot 2025-01-05 at 20-07-45 48db576a-2237-42b9-8847-bc5af9abf6c9.png

Tema ociscena, otvorena. Ponasajte se ako znate, ako ne znate, suzdrzite se od komentara.

Decembar 440kWh,24/7 radi klima na 24°C setovana,fan na 3.Soba 16m2.Tri spoljna zida,nikakva izolacija i pvc.Karatavan.Racun oko 5500din.Tesla(AUX) klima.

Drugari, dobar dan. Od prosle zime posedujem klimu Hisense KE70BT2E kojom sam izuzetno zadovoljan i sto se tice grejanja i hladjenja. Medjutim, problem se javio pre mesec dana kada mi je stigao novembarski racun za struju, gde je moje domacinstvo potrosilo 2589 kilovata struje. U početku sam pomislio da je neka greska prilikom očitavanja, ali kada sam proverio stanje uvideo sam da nema greske. Odmah sam posumnjao na klimu, resio da je istestiram. Kupio sam merac potrosnje Prosto, instalirao njegovu aplikaciju na telefonu i poceo da pratim potrosnju. Klima, verovali ili ne na rezimu grejanja, da li bilo 10 stepeni u plusu ili bilo 0 stepeni vani, pri unutrasnjoj temperaturi od 23,24 stepeni i zadatoj temperaturi 24 i najsporijoj brzini rada, nece da spusti potrosnju ispod 3 kw po satu. Obratio sam se Hisense servisu i od 25. Decembra oni meni ne mogu da reše problem pod izgovorom da nisu imali ovakav slucaj i da nemaju cime da izmere potrosnju klima uredjaja. Inače, njena potrošnja prilikom grejanja je max 2.19 kwh po specifikaciji. Sta biste vi na mom mestu i da li je neko imao slican slucaj

Drugari, dobar dan. Od prosle zime posedujem klimu Hisense KE70BT2E kojom sam izuzetno zadovoljan i sto se tice grejanja i hladjenja. Medjutim, problem se javio pre mesec dana kada mi je stigao novembarski racun za struju, gde je moje domacinstvo potrosilo 2589 kilovata struje. U početku sam pomislio da je neka greska prilikom očitavanja, ali kada sam proverio stanje uvideo sam da nema greske. Odmah sam posumnjao na klimu, resio da je istestiram. Kupio sam merac potrosnje Prosto, instalirao njegovu aplikaciju na telefonu i poceo da pratim potrosnju. Klima, verovali ili ne na rezimu grejanja, da li bilo 10 stepeni u plusu ili bilo 0 stepeni vani, pri unutrasnjoj temperaturi od 23,24 stepeni i zadatoj temperaturi 24 i najsporijoj brzini rada, nece da spusti potrosnju ispod 3 kw po satu. Obratio sam se Hisense servisu i od 25. Decembra oni meni ne mogu da reše problem pod izgovorom da nisu imali ovakav slucaj i da nemaju cime da izmere potrosnju klima uredjaja. Inače, njena potrošnja prilikom grejanja je max 2.19 kwh po specifikaciji. Sta biste vi na mom mestu i da li je neko imao slican slucaj
Kinezi nisu efikasni kada rade na malim izduvima samo na najvecim Fan. Sto se tice potrosnje sta grejes koja je izolacija u pitanju ?

Klima, verovali ili ne na rezimu grejanja, da li bilo 10 stepeni u plusu ili bilo 0 stepeni vani, pri unutrasnjoj temperaturi od 23,24 stepeni i zadatoj temperaturi 24 i najsporijoj brzini rada, nece da spusti potrosnju ispod 3 kw po satu. Obratio sam se Hisense servisu i od 25. Decembra oni meni ne mogu da reše problem pod izgovorom da nisu imali ovakav slucaj i da nemaju cime da izmere potrosnju klima uredjaja. Inače, njena potrošnja prilikom grejanja je max 2.19 kwh po specifikaciji. Sta biste vi na mom mestu i da li je neko imao slican slucaj
Tu nešto definitivno, ali definitivno nije u redu.
Za početak da eliminišeš da je nešto do merača ili nečeg drugog, isključi sve veće potrošače u domaćinstvu na sat vremena osim klime, i zabeleži stanje na električnom brojilu na početku i nakon isteklih sat.

Stavi ventilator klime na 60% ili više, nemoj minimalan.

Kinezi nisu efikasni kada rade na malim izduvima samo na najvecim Fan.
tebi su svi Kinezi isti?😂
Da bar svi jednako koštaju...🤔

@markostić nema logike da klima stalno radi sa max snagom
Verovatno merač ne meri kako treba pošto kažeš da greje kako treba.

Kada bi stalno grejala na max pregrevala bi prostor i to bi sigurno primetio i žalio bi se.

Toj klimi bi 3KW bio neki maksimum koliko je sposobna da povuce u nekom trenutku i nikako ali NIKAKO ne bi smela da stalno radi tako.
Za pocetak proveri da li si na Prosto namestio sta da ti pokazuje posto takvi meraci imaju opciju i da pokazu najvecu potrosnju u trenutku. Promeni mod da ti pokaze trenutnu potrosnju, koliko je KW potrosila otkako je Prosti ukljucen itd.
Posle toga javi pa cemo videti dalje.
Potrosnja ti je svakako ogromna. Nisam nikada cuo za ovakav slucaj bas mi je interesantno sada.

Evo ga stanje iz mog stana, Nocria greje 65 (ili 68m²). 24c podeseno. Decembar je bio surov zbog magle i defrosta.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-13-14-22-49-172_cloud.shelly.smartcontrol.jpg
    Screenshot_2025-01-13-14-22-49-172_cloud.shelly.smartcontrol.jpg
    87.4 KB · Pregleda: 23
Medjutim, problem se javio pre mesec dana kada mi je stigao novembarski racun za struju, gde je moje domacinstvo potrosilo 2589 kilovata struje.
Kad malo bolje razmislim, za početak isključi klimu na sat vremena i zabeleži na električnom brojilu koliko ti je čitavo domaćinstvo sa isključenom klimom potrošilo za tih sat vremena.
Vrlo je moguće da nije klima problem i da će te cifra iznenaditi.

I ja mislim da klima nije problem. Nije mi jasno kako bi klima mogla da radi na max sve vreme i da potrosi preko 2000KW.
Odakle si Marko? Dacu ti ja moj merac da probas ako hoces.

Mislim da njemu ne vuce 3kW po satu, nego manje, da je covjek zaokruzio. Takodje ako moze da napise, kako mu je spoljna jedinica izgledala i koliko cesto je isla u defrost.

Ok, kapiram za spolju jedinicu ali... Ako je spoljnja zakucala u led ne bi ni grejala unutra kako treba a on je bio zadovoljan.
Aj da ne nagadjamo, hajde da se covek javi pa da eliminisemo redom.

Nije uopšte nemoguće da ta klima toliko troši. To je 24ka prilično jaka. Ja imam 18icu isto Hisense, slična ovoj. Isto na grejanju troši ko blesava. Kad je upalim i zadam 22°C ona roka na 2,4kw satima. Kad pregreje na nekih 24 spusti malo potrošnju, npr na 1,5 kw i brzo se ugasi. Onda ubrzo kreće i ponovo cepa na 2,4 - 2,5kw. Sreća pa mi nije primarno grejno telo već je ponekad upalim noću da ne palim kotao da grejem celu kuću. Tako da mi ovo što je čovek napisao deluje kao skroz realan scenario.
@markostić probaj da joj zadaš temperaturu 20°C i stavi na srednju brzinu ventilator. Meni tek tako hoće da spusti potrošnju ispod 1kw, a u sobi bude 22 - 22,5.

Kinezi nisu efikasni kada rade na malim izduvima samo na najvecim Fan. Sto se tice potrosnje sta grejes koja je izolacija u pitanju ?
Nekih 70 kvdratnih metara, s tim sto mi je klima u dnevnoj sobi i tu je 35 kvadrata i ona mi je najbitnija. U hodniku je 22,23 stepeni a u spavacoj i decijoj po 20, sasvim sam zadovoljan njenim grejanjem i hladjenjem. Potrošnju je povećala za nekih 1200 kilovata.

A izolacija ?
Ja imam Hiseanse nordic 12 i Fujitsu 18kmta u skoro 80 kvadrata bez izolacije da bi klime bile rasterecene koliko toliko na vecim minusima i one dve mi potrose od 600-750 kwh za mesec

Nazad
Vrh Dno