Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Znam da nije trosak. Ali me cisto interesuje u procentima koji je period odplate. Jer cene su otisle u nebesa pa zelim da imam neku racunicu.

Stolariju radim postepeno i sve radim Alu 3 stakla dve komore. Ali me to bas interesuje i koju ulogu ima podna izolacija. Na tavanu sam stavio 15-20cm vune. Al zidovi su mi bas problem velika kuca negde 5-6k evra bi bila investicija.

Ja sam pratio da kod mene bez izolacije 1 stepen se izgubi za nekih 10-15 minuta u proseku na ovoj sada temp oko nule,tako mi se i klima pali gasi na 10-15 minuta.

Jedno pitanje za sve iz foruma. Jel ima neko da podeli iskustvo gde je grejao sezonu bez izolacije i posle toga sa izolacijom da poredi potrosnju klima?
Ja sam nedavno radio izolaciju ploce tavana sa 20CM mineralne vune, pisao sam i ovde na forumu.
Primetio sam da je potrosnja struje klimama pala izmedju 45 i 55%. Iskreno ocekivao sam manje ali evo tacno me prijatno iznenadilo.
Tacno se na grafikonu vidi kako opada potrosnja kada je stavljena izolacija iako su naredni dani bili hladniji.

Kod nas je radjena prvo stolarija, zamenjena za PVC. Ok, prestale su zavese da se njisu kada duva vetar. Zatim iduce godine 10cm stiropora, ok osetila se prilicno razlika. Ali tek naredne godine kada je roknut 2x5cm stiropor na tavanskoj ploci, bilo je VAU, KAKVA RAZLIKA.

Kuca je inace imala bila malterisana, imala fasadnu boju (staru 30+ god) itd. Pa tek preko toga svega lepljen i utiplan stiropor. Nije ono direktno na giter blok i slicno.

Nije mereno koliko su klime trosile tada (to je 2014-2016), ali ugodjaj nije bio ni 10% od ovoga sada. Tako da i da ne ustedis na grejanju (a hoces i to mnogo, ako se pravilno uradi izolacija) dobices na komforu sto vredi vise od tih 5-6k EUR.

Ja sam tavan odradio i za sad ne mogu da se zalim. Na spratu je bas bolje posebno sto je i pod topao jer nema izolacije izmedju spratova. Grejem dole 80 kvadrata Hiseanse nordic i 18kmta i gore grejem spavacu preko dana hodnik i jos jednu sobu a uvece zatvaramo sobe i norveski je u toj drugoj. Da kazes gore grejem 50tak kvadrata al ne non stop sve. i dole mi 23 stepena a gore 21. potroseno negde 431kwh od pocetka meseca na tri klime. Al me interesuje koliko cu da ustedim ako stavim na zidove.

Prilozi

• Screenshot_20241218-223454.png
    Screenshot_20241218-223454.png
    107.8 KB · Pregleda: 77
  • Screenshot_20241218-223421.png
    Screenshot_20241218-223421.png
    110 KB · Pregleda: 49
  • PXL_20241218_213350469.jpg
    PXL_20241218_213350469.jpg
    46.4 KB · Pregleda: 56
Kod nas je radjena prvo stolarija, zamenjena za PVC. Ok, prestale su zavese da se njisu kada duva vetar. Zatim iduce godine 10cm stiropora, ok osetila se prilicno razlika. Ali tek naredne godine kada je roknut 2x5cm stiropor na tavanskoj ploci, bilo je VAU, KAKVA RAZLIKA.

Kuca je inace imala bila malterisana, imala fasadnu boju (staru 30+ god) itd. Pa tek preko toga svega lepljen i utiplan stiropor. Nije ono direktno na giter blok i slicno.

Nije mereno koliko su klime trosile tada (to je 2014-2016), ali ugodjaj nije bio ni 10% od ovoga sada. Tako da i da ne ustedis na grejanju (a hoces i to mnogo, ako se pravilno uradi izolacija) dobices na komforu sto vredi vise od tih 5-6k EUR.
Ja istupih zube govoreći PRVO I PRVO strop izolovati, jer je najeftiniji/najisplativiji, a najčešće se kod nas gotovo uopšte ne izolouje. Neki minimum od 10 CM vune izađe baš bagatela a u velikom broju slučajeva čovjek sam završi posao bez problema.

Ja istupih zube govoreći PRVO I PRVO strop izolovati, jer je najeftiniji/najisplativiji, a najčešće se kod nas gotovo uopšte ne izolouje. Neki minimum od 10 CM vune izađe baš bagatela a u velikom broju slučajeva čovjek sam završi posao bez problema.
Ja sam kod sebe u stanu prekrio tavan preko mog stana i jos 1-2 metra preko granica moga stana (krajnji stan pod krovom, prostor se ne koristi) sa 20 cm vune, samo razrolao i prekrio folijom, odradio za 1 dan sve. Velika razlika i na hladjenju i grijanju, izaslo me oko 500e

Jesi vadio presjeke stanja i poredio sa stanjem prije, pošto su solidno hladni bili i novembar i decembar?
Još da je kako komše nagovoriti da se isprse barem za 10 cm, odvlači ploča i dalje okolo, kakav bi tek onda imao učinak da svi pokriju ploču, ufff....

Jesi vadio presjeke stanja i poredio sa stanjem prije, pošto su solidno hladni bili i novembar i decembar?
Još da je kako komše nagovoriti da se isprse barem za 10 cm, odvlači ploča i dalje okolo, kakav bi tek onda imao učinak da svi pokriju ploču, ufff....
Ako mene pitas, tad sam se grijao na pelet kad sam to radio i osjetno sam na manju snagu stimao peć i oko pola tone do 750 kg peleta manje trošio nakon ugradnje (nisam mogao ispod 3 tone ranije a ovako 2 i nacnem trecu)

Opa idemo!
Novembar jeste bio hladan i pravi zimski mjesec, otišla potrošnja domaćisntva na 595 kW za 85 m2 neto, nisam se nadao prebaciti 500 prije decembra.
Doduše naveče se uglavnom držalo na 23, rijetko smo spuštali na 22, a 21 skoro uopšte nismo, i manje-više većinu dana je 24 zadana T.
Sprat je zadana 20, ali drži 21.5-22 po mjerenju.

Kod mene slicna kvadratura.. Stigla struja 15 000 din... iz prve sam se blago sokirao ali posle kad sam malo bolje rezimirao situaciju skontam da je potrosnja sasvim opravdana...Imali smo neke dodatne uredjaje koji su radili ceo novembar... Zbog male bebice sve klime smo digli za jedan stepen vise tako da je sada temp u kuci 23-24,ves masina vise radila, bojler takodje... Uvece kad kupamo bebicu na fujitsu kliknem powerful a na bergenu turbo pa za kratko vreme dogrejemo jos malo... Meraci kazu da su tri klime za ceo novembar potrosile 500kwh sto mu dodje negde oko 55 eur tako da ne mogu da se zalim.

Ma nije ni kod mene strašno, daleko bilo da se žalim - 47 eura (od čega 16 eura kilovati, ostalo nameti).
Brinulo me samo što su najavili prvo, krajnje nebulozno, da crvena tarifa kreće preko 500
Pro prvom nacrtu jefina "bijela" bi išla do 150 KW. Ja stvarno ne znam, to može ispoštovati neki samac ili dvoje članova sa A+++ uređajima, LED rasvjetom i da kuvaju na plin/drva.
Druga zona bi išla 150-300 KW mjesečno 😡😡😡
Sve preko 500 bi zakucalo u crvenu i dralo ljude
Ovako su se ipak "zaustavili" i druga tarifa je od 350-1000 KW mjesečno, a digli su za 5-12% cijenu.

Republika Srpska... Mene trenutno "kači" 1 do 500 na bijeloj tarifi, a 95 kW u plavoj, ali od nove godine ću sve preko 350 plaćati u toj skupljoj plavoj. Mogao bi se i pelet upaliti strateški pomalo, da umanjim plavu :)

Kod vas mi se čini da je sve jeftinije i gorivo i struja.

Ja pre izolacije spratne kuće od 80mkv sa ta pecima u januaru i februaru plaćao struju po 300 eura. Posle izolacije sa 10cm stiropora i predihtovanom stolarijom plaćao duplo manje. Sad sa klimama plaćam od 50 do 70 eura mesečno. Videćemo januar kakav će biti ali teško da ću preskočiti 100-120 eura ako bude 15 mraznih dana. Ovo su cifre za grejanje plus potrošnja domaćinstva. Izolacija je mama. Naravno i krov mi je izolovan.

Imaju li VOX klime koje imaju wifi neko praćenje potrošnje? Letos kupljena ihd 12, skromnija klima za sromniji stan, ali za sada zavrsava posao. Kontroliše se preko AcFreedom aplikacije, ali koliko vidim u njoj nema opcija praćenja potrošnje...ili samo ja ne mogu da nadjem?

Ja pre izolacije spratne kuće od 80mkv sa ta pecima u januaru i februaru plaćao struju po 300 eura. Posle izolacije sa 10cm stiropora i predihtovanom stolarijom plaćao duplo manje. Sad sa klimama plaćam od 50 do 70 eura mesečno. Videćemo januar kakav će biti ali teško da ću preskočiti 100-120 eura ako bude 15 mraznih dana. Ovo su cifre za grejanje plus potrošnja domaćinstva. Izolacija je mama. Naravno i krov mi je izolovan.
Ja bih volio kada bismo nasli nekog kunića, da samo izoluje dobro krov/strop, pa da vidimo prije/poslije :D
Baš gledam, meni je otišla neka minimalna potrošnja na 300 KW mjesečno (april, maj, septembar), tako da su 12-ka i 14-ka uzele 300 KW za novembar, više nego korektno obzirom da imam tri spoljnja zida, četvrti ka negrijanom, a prizemlje ispod isto negrijani prostor. Kad bi se neko uselio u dupleks, islo bi to dolje barem 20-30%, da ne pricam i odozdo kad bi grijalo...

Da li je ovo ok potrosnja, do 8h radi na 20 stepeni, a posle 8h na 23-24?

1000011781.jpg

Imaju li VOX klime koje imaju wifi neko praćenje potrošnje? Letos kupljena ihd 12, skromnija klima za sromniji stan, ali za sada zavrsava posao. Kontroliše se preko AcFreedom aplikacije, ali koliko vidim u njoj nema opcija praćenja potrošnje...ili samo ja ne mogu da nadjem?
Nema IHD12 praćenje potrošnje. Možeš da kupiš neku pametnu uticnicu pa da pratiš. Kod mene ta klima radi u jako loše izolovanoj sobi od 20m² u kombinaciji sa radijatirskim grejanjem na gas. Soba je najproblematičnija u celoj kući, hladna ko pećina. Maltene sve sami spoljni zidovi, 1/3 poda je spolja van gabarita objekta (prvi sprat). Spoljne izolacije naravno nema, špaletne oko prozora i balkonskih vrata neobrađene i tu dosta duva. Kad dune severac znala je temperatura preko noći da spadne na 12°C. Jednom rečju vila promaja. Vox IHD12 to pegla bez problema i održava dan noć 22,5 - 23°C. Jedino što malo više suši vazduh, vlažnost se kreće od 23% - 28%. U prilogu je potrošnja, uz napomenu da u decembru nije radila nekih 7 dana, tamo početkom meseca. U novembru nije gašena ceo mesec.

Prilozi

• Screenshot_20250101_115141_Tuya Smart.jpg
    Screenshot_20250101_115141_Tuya Smart.jpg
    46.3 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20250101_115043_Tuya Smart.jpg
    Screenshot_20250101_115043_Tuya Smart.jpg
    43.4 KB · Pregleda: 40
Nema IHD12 praćenje potrošnje. Možeš da kupiš neku pametnu uticnicu pa da pratiš. Kod mene ta klima radi u jako loše izolovanoj sobi od 20m² u kombinaciji sa radijatirskim grejanjem na gas. Soba je najproblematičnija u celoj kući, hladna ko pećina. Maltene sve sami spoljni zidovi, 1/3 poda je spolja van gabarita objekta (prvi sprat). Spoljne izolacije naravno nema, špaletne oko prozora i balkonskih vrata neobrađene i tu dosta duva. Kad dune severac znala je temperatura preko noći da spadne na 12°C. Jednom rečju vila promaja. Vox IHD12 to pegla bez problema i održava dan noć 22,5 - 23°C. Jedino što malo više suši vazduh, vlažnost se kreće od 23% - 28%. U prilogu je potrošnja, uz napomenu da u decembru nije radila nekih 7 dana, tamo početkom meseca. U novembru nije gašena ceo mesec.
Hvala odgovoru. Klima je povezana direktno na doznu iza nje, pa nema opcije da se naknadno povezuje pametna utičnica. Kako god, u mom slučaju greje stan od 30 i nesto kvadrata. Primarno jednu prostoriju, ali pošto je stan mali i stalno se otvaraju vrata bude prijatno u celom stanu. Zgrada je inače stara i neizolovsna. Prošle godine se grejalo na TA peć. Račun za struju 7500 dinara za novembar mesec. Ove godine za novembar račun 4500 dinara. Ostali potrošači približno isto. Ja i više nego zadovoljan. Decembar svakako očekujem veći račun osetno. Sve i da ne bude manje u odnosu na decembar prošle godine, ma neka bude i više...ovaj komfor je namerljiv. Ne pamtim kad sam poslednji put u stanu u sred zime isao u kratkim rukavima. Preko dana klima podešena na 23-24. Noću na 21-22.

Decembar 2024, 450kWh. 3 komada kinezcica, grejano 75m²

Kod mene 218 kw, prosli decembar bilo 176, to je za 42 kvm na 23c non stop.

Nazad
Vrh Dno