Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Jel ce ti bude prva grejanja sezona sa Edge?
Ma ne planiram da nju kupim malo
Mi je previse para , planiram da nesto jeftinije uzmem tipa do 700 evra maksimalno, ali je problem neznam sta bih ima dosta lep izbornod kineza tipa ,hisense nordic, enerzy pro -x-plus
Pa gree amber proo ,mdv alessy . Pa i japanaca fujtscu , micubisi neznam sta je pamtnije za 42-43 m2

Neznam sta konkretno uzeti , trebaju mi saveti . Nemogu da se odlucim

Mi je previse para , planiram da nesto jeftinije uzmem tipa do 700 evra maksimalno, ali je problem neznam sta bih ima dosta lep izbornod kineza tipa ,hisense nordic, enerzy pro -x-plus
Pa gree amber proo ,mdv alessy . Pa i japanaca fujtscu , micubisi neznam sta je pamtnije za 42-43 m2
ja sam te pomesao sa dejanede :LOL: pitanje bilo za njega da li mu je prva zima sa Edge

У том ценовном рангу, без питања о квадратури и изолацији од квалитетнијих на прву руку Фуђицу 12КМЦЦ или Даикин ФТХ35Д по мени ако су ти битни култура рада и модулација.Од Кинеза Амбер про или Мидеа Икстрим или Брејзелес.За одлучивање те разумем већ месец дана ни сам не могу да се саставим шта да узмем да имају Фуђи или Тошибице на неки веб рецимо као онај Раифаизен онлајн кредит не бих много размишљао.

ja sam te pomesao sa dejanede :LOL: pitanje bilo za njega da li mu je prva zima sa Edge
Da, da...prva zima... Kupio sam je u Julu, a montirao u Septembru. Imao sam neku staru mideu (on/off) koju sam koristio samo za hladjenje a gutala je struju kao nenormalna za razliku od edge.
Za sada sam prezadovoljan no videcemo kada dodje prava zima kako ce biti. Nadam se najboljem :)
Znas kako...sve razumem...jeste skuplja i ja sam se neckao sta da uzmem ali sa obzirom da sam izbacio TA 6 kwh koja je trosila 48 kwh za noc (samo punjenje a to je skoro 1500 kwh meseceno) nisam smeo da se zezam sa klimom vec sam dao vise kinte ali uzeo nesto sto moze da zameni TA 6kwh a da trosi znatno manje struje. Kad stavis sve na papir klima bi trebala sama sebe da isplati za dve zime a kakvo je stanje u svetu struja ce biti sve skuplja i skuplja. Stavi sve na papir pa vidi sta ti je najbolje ciniti.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje u vezi potrosnje i u vezi grejanja
Naime posto je klima tako postavljena da u normalnom rezimu recimo na 26 stepeni ne moze da zagreje dovoljno zadnju sobu interrsuje me sledece

U kom rezimu mogu da ocekujem da toplota stigne do zadnje sobe
Fan speed max 26
Ili onaj super mod 26
U kom modu jace duva?
Mozda je glupo pitanje ali nisam koristio klimu za grejanje do sada pa mi tu malo nije jasno

Nisi rekao koja klima je u pitanju a i raspored prostorija, ako je ta soba daleko od klime sa lošijim rasporedom samo fan blizu max ili na max pa koliko dobaci.

Stan 78m2. Gradnja 2013. U Stepi. 2 sprat orjentisan S - SI.

Fujitsu LUCA 14 (dnevna, kuhinja, hodnici - cca 35m2)

1729520945865.png

Fujitsu neka jeftinija 9ka - ne mogu da se setim tačne oznake (dečija soba - 15m2)
Nemam celu 2023ću. Menjao sam merač prošle godine.

1729521109059.png

Generalno su vrata između soba otvorena.

Malo je hladnije ovih dana, pa da ponovim grafik, Gree Amber premium 12, temp u sobi gde je klima 23-24c, u sobama ~22-23, klima uglavnom setovana na 22 ili 23c, fan speed auto ili 2, ukupno oko 50m2, potrosnja u poslednja 24h:

1730890731537.png

Potrosnja u poslednjih 6h, od kad sam iskljucio sleep mod:

1730890908616.png

Mislim da ne ulazi, tj ne znam ni kako bi to trebalo da izgleda. Mozda ovaj pik jutros od 1.6kw?
Trosi 4-5kWh dnevno pri ovim temperaturama. Od ponoci do sad je potrosila 2.5

1,6kw je bilo oko11.30h? Ako ja dobro razumem ovaj grafikon?
Kod mene jos nisu bili defrosti. Fuji Nocria 14, 2 komada.

Da, 11:30, sa leve strane je potrošnja, sa desne temperatura.

Ajde da i ja apdejtujem informacije. Kao sto vidite i dalje je ravna linija kojoj se veoma radujem. Klima je setovana na tri crtice (od max 5) temp 24 C i tako radi od 18:00 do 23:00. (ukljuci se i power on prvih 20-ak minuta da sto pre postigne zadatu temperaturu. Od 23:00 do 07:00 je setovana dve crtice i 22C. Od 07:00 do 18:00 je setovana jedna crtica i 18C (nema nikoga kuci od 07:00 do 18:00)
Trenutno greje ceo stan nekih 55-60 kvadrata. Vrata od soba su otvorena. Stan ima izolaciju 10 cm, a u Septembru je promenjena stolarija (postovljena nova sa sest komora i troslojnim staklom - ako nekome nesto znaci) Razlika u temperaturi je minimalna ( u sobi u kojoj je klima 24C a u drugoj sobi 23,7C )
Trenutno klima fercera fenomenalno, stvarno nemam nijednu zamerku. Ustvari imam a to je da kad postigne zadatu temperaturu iz nje ne izlazi toliko topao vazduh, vec sasvim mlak. Jedino me to nervira ali klime tako rade i mi tu ne mozemo nista :)

Sto se tice rada kompresora 100%, 75% i 50% sada mogu sa sigurnoscu da kazem da to tako radi. Ako se setuje 50% klima trosi duplo manje struje. Kompresor na 50%, 5 crtica, power on trosi do max 800 vati. Kompresor 100% 5 crtica, power on trosi 1,5/1,6 kwh (znaci duplo vise i to je njen maximum, vise od toga ne moze da potrosi)

Normalno je da koristim 50% kompresora (samo lud covek to ne bi koristio) :) Sto se tice auto fana odustao sam od njega jer mi se ne svidja njegov rad. Sto bi nas nartod rekao niti smrdi niti mirise. Meni se najbolje pokazalo kada je klima setovana na tri crtice (fino greje a malo trosi) :)

Kad bas bude zahladilo onda cemo promeniti nacin rada klime (morace preko dana da ide bar stepen-dva vise)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    52.5 KB · Pregleda: 127
  • 2.jpg
    2.jpg
    53 KB · Pregleda: 133
Moguće, nisam bio kući. Prvi put vidim toliku potrošnju od kad imam ovu klimu.

Budući da je vrlo raznolika i zavisi od više faktora biće od koristi da se ima pregled situacije.
Ostavite kratak opis, koliko vam klima dnevno potroši kilovata i na koliko je podešeno grejanje ili hlađenje, kakva je izolacija, površina prostorije (ili više njih) i koje su trenutne spoljnje temperature.
12 LG iz 2012, obična ne inverter, letos oko 10 kw dnevno sa oko 12h hlađenja, temp. u stanu (izmerena) oko 24-26C (klima na 22, dakle ne gasi manje više).

Jedno pitanje u vezi potrosnje i u vezi grejanja
Naime posto je klima tako postavljena da u normalnom rezimu recimo na 26 stepeni ne moze da zagreje dovoljno zadnju sobu interrsuje me sledece

U kom rezimu mogu da ocekujem da toplota stigne do zadnje sobe
Fan speed max 26
Ili onaj super mod 26
U kom modu jace duva?
Mozda je glupo pitanje ali nisam koristio klimu za grejanje do sada pa mi tu malo nije jasno

Usmeri krilca prema plafonu i pojačaj ventilator na maksimalnu brzinu trebalo bi da dobaci. Znam da će mnogi da kažu kako treba krilca prema podu i da je tako pravilno ali kad su velike daljine u pitanju jednostavno to ne pije vodu. Ne treba ti 26 stepeni, dovoljno je i 24.

A ja ih sve vreme guram na dole racunam da toplota vec ide gore..

Možda je glupo pitanje, ali hajde da probam. Koji procenat potrošnje klime (ugrubo) predstavlja ventilator, a koji sam kompresor koji greje? Ili da preformulišem, koliko se povećava potrošnja kada se sa medium prebaci na max ventilator? Koji udeo potrošnje ode na ventilator ako tada vuče npr. 1kWh.

Ventilator troši malo, npr nekih 20-30 W najviše, ostatak ide na kompresor i ostatak. Ne bi trebalo da povećavanje brzine ventilatora bitno poveća i njegovu potrošnju.

Vox 24-ka potrosnja zadnjih par dana odkad je zaladnelo malo

Prilozi

• IMG_3723.png
    IMG_3723.png
    48.6 KB · Pregleda: 97
  • IMG_3724.png
    IMG_3724.png
    88 KB · Pregleda: 73
Da li je normalno da potrošnja za Xtreme 12 i Haier Flexis 12 sa potrošnje od oko 0.7kWh za obe skoči na 1.5kWh naredna dva sata nakon provetravanja cele kuće od jedno 10ak minuta, 15 maks?

Nisu stigle utičnice još pa se vodim oduzimanjem kilovata na strujomeru i zapisivanjem u svesku. Temperatura za Xtreme 22°C na 35% u manjoj sobi i Flexis na 22°C na max vent. u velikoj sobi (kapiram da on vuče gro potrošnje jer zagreva sigurno duplo veći prostor, verovatno i više).

U poslednje vreme uopšte ne primećujem da se Haier gasi, čak ni kada dostigne željenu temperaturu, tj. modulira. Ne znam da li još ko ima Flexis da vidim kako kod drugih izgleda modulacija kod njega. Prvih dana je uredno utihnjavao kada pređe nekih 0.5°C preko zadatog. Probao sam da čupam iz struje i da zamenim baterije na daljinskom, videćemo kako će se ponašati.

Xtreme lagano radi, dostigne, utihne i krene da duvka mlak vazduh. Doduše manji posao radi. :)

Edit: Daleko od toga da se žalim, grejanje za sad je takva kulturiška da je nemerljivo sa drvima i ugljem. Sve i da troši više kao što i hoće kada zahladni, opet se isplati. Za sad kuća lepo topla, 23-24 konstantno svuda, milina. Čim legne plata pojačavamo plafon staklenom vunom pa će valjda i toplotni gubitak da se smanji bar nešto.

Poslednja izmena:
Da li je normalno da potrošnja za Xtreme 12 i Haier Flexis 12 sa potrošnje od oko 0.7kWh za obe skoči na 1.5kWh naredna dva sata nakon provetravanja cele kuće od jedno 10ak minuta, 15 maks?

Nisu stigle utičnice još pa se vodim oduzimanjem kilovata na strujomeru i zapisivanjem u svesku. Temperatura za Xtreme 22°C na 35% u manjoj sobi i Flexis na 22°C na max vent. u velikoj sobi (kapiram da on vuče gro potrošnje jer zagreva sigurno duplo veći prostor, verovatno i više).

U poslednje vreme uopšte ne primećujem da se Haier gasi, čak ni kada dostigne željenu temperaturu, tj. modulira. Ne znam da li još ko ima Flexis da vidim kako kod drugih izgleda modulacija kod njega. Prvih dana je uredno utihnjavao kada pređe nekih 0.5°C preko zadatog. Probao sam da čupam iz struje i da zamenim baterije na daljinskom, videćemo kako će se ponašati.

Xtreme lagano radi, dostigne, utihne i krene da duvka mlak vazduh. Doduše manji posao radi. :)

Edit: Daleko od toga da se žalim, grejanje za sad je takva kulturiška da je nemerljivo sa drvima i ugljem. Sve i da troši više kao što i hoće kada zahladni, opet se isplati. Za sad kuća lepo topla, 23-24 konstantno svuda, milina. Čim legne plata pojačavamo plafon staklenom vunom pa će valjda i toplotni gubitak da se smanji bar nešto.
Moguce je,ohladi se prostorija,tako je i kod mene ali posle opet vrati kao i pre

Moguce je,ohladi se prostorija,tako je i kod mene ali posle opet vrati kao i pre

Hvala, meni bi čudno u jednom trenutku.

Pročitah na hrvatskom forumu da je neko ko ima Flexis pisao da mu tako modulira. Isto radi kao kada greje, samo padne potrošnja, da ni ne primeti da modulira.

Kako je kod tebe?

Hvala, meni bi čudno u jednom trenutku.

Pročitah na hrvatskom forumu da je neko ko ima Flexis pisao da mu tako modulira. Isto radi kao kada greje, samo padne potrošnja, da ni ne primeti da modulira.

Kako je kod tebe?
Kod mene lupam sa 800-900w posto je 24-ka skoci na 1300-1400 jedno satic dok opet ne ugreje zidove i posle opet se vrati na 800-900.

Midea Brezeless S od ponoći do sad 4 kw, vjerovatno će nagurati do 5 do ponoći ali danas sam ju držao skoro čitav dan na 24 ili 23, u par navrata na 25 da dodatno ugrijem...oko 25 kvadrata
Sutra će vjerovatno biti manje jer do 16 h ne planiram je paliti, možda držati na 21...

Nazad
Vrh Dno