Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Uozbiljila se malo klima juce i danas, ne znam da li zbog magle :/ Nervira me ovaj xiaomi purifier, senzor temperature mu je sa zadnje strane, skoro na podu, pa ne meri realno temp, u dnevnoj je 23-24, u sobama 22-23, za sad sam zadovoljan:

1731400051932.png

I moja se malo uozbiljila :) Podigla potrosnju za 20/30 vati. Najnize modulira na 180 vati. Doduse u Subotu, Nedelju i Ponedeljak smo svi bili kod kuce tako da je radila ceo dan/noc na tri crtice i setovana temp 23C. Mi merac temperature kaze da je u dnevnoj sobi+kuhinja 23,1 C a u drugoj sobi 22,6 C. Jos nisam primetio da je uradila defrost? Linija je prava non stop... Ili zaista tako radi ili tapo uticnica meri pogresno. Za sada sam prezadovoljan, nadam se da ce i ubuduce raditi ovako (pu-pu) jedino sto me nervira je to da ne duva skroz topao vazduh kada dostigne temperaturu, na zalost tu ne mogu nista osim sto dignem krilca na najvecu mogucu tacku pa duva maltene u plafon. Ako bude trosila 10 kw dnevno kada budu minusi ja sam na konju s obzirom da su me TA peci klale ali bukvalno klale potrosnjom struje (dve TA, jedna 6 kw a druga 3KW) te sam ulazio u crveno svaki zimski mesec. A klima ako nastavi ovako to ce biti 300 kw mesecno ;);)

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    59.3 KB · Pregleda: 83
  • 1.jpg
    1.jpg
    61.1 KB · Pregleda: 87
Imamo slicnu potrosnju, koliki prostor grejes? Kod mene oko 50m2, jedino sto nema nisku modulaciju, pa stalno duvao topao vazduh, a kad zagreje iskljuci se. Kapiram kad bude ispod nule nece ni da se gasi.

55m2 (dnevna soba, kuhinja, hodnik i spavaca soba) ova ima odlicnu modulaciju ali ne duva bas topao vazduh kada postigne zadatu temperaturu, duva ona ali mlak vazduh, to zna da nervira. Nisam primetio da se iskljuci kada postigne zadatu temp, nastavi da radi u modulaciji od 200-280 vati. Inace na maxu trosi 800 vati (kompresor je setovan na 50%, kada se setuje na 100% onda trosi 1,5 pa cak i 1,6 kw) Ali ok, ne bunim se, bitno da odrzava temp kako treba. Od 1-og Novembra je ne iskljucujem vec samo smanjim temp kada nema nikoga kuci. S obzirom da je zahladilo ni to vise necu raditi... ostavih je na 23C samo sam smanjio ventilator na dve crtice. Nema gasenja tamo do Aprila (jedino kad bude pranje filtera, jednom mesecno)
Inace sam je kupio za 35/40-ak kvadrata (dnevnu sobu i kuhinju) ali ona za sada greje + jednu sobu i hodnik (ne bunim se, naprotiv) :) Samo neka tako nastavi :D

Pa gde slona u staklarsku radnju? 40kvm je za 14-cu, 50kvm za 18-cu i 70kvm za 24-ku. I to otvorenog prostora.
Ma voxova najeftinija 24-ka,sto znaci po mom nekom misljenju da nije bas 24-ka po jacini 😂plus nemam izolacije ni unutrasnje ni spoljasnje,kuca 500 kv a samo prizemlje zavrseno,znaci gore sprat hladan i jos plafoni visoki 3,20,mnogo se tu gubi toplote🤷🏻‍♂️plasio sam se da uzmem nesto slabije sta da radim posle ako ne uspe da zagreje,ko to da skida pa opet da postavlja a nisam bio bas sa lovom nesto.

Kuća Stara Pazova, prvi sprat, pvc prozori, zid stiropor 8cm, plafon vuna 15 cm. Kvadratura cca 80m2, fujitstu 24kmta radi 24/7 podešena na 25 stepeni danju, 22 noću. Od 19h do 20h podešena na max 30stepeni zbog kupanja bebice, za tih sat vremena u kuci bude oko 27,28 stepeni. Jedne zime je posle deftosta maksimalno povukla 2.6kw ali je to kratko trajalo. Greje dnevnu sa kuhinjom 45m2 hodnik 10m2, dve spavace po 20m2, kupatilo 5m2, u spavacim sobama koje su najdalje od klime uvek bude hladnije 1 stepen nego u dnevnoj i kuhinji. Prosecna mesečna potrošnja u zimskom periodu oko 200kwh, oktobar, mart april bude oko 100kwh pa i manje od toga, decembar, januar, februar gura i preko 300kwh. Prosek oko 200kw.
Za celu zimsku sezonu potroši od 1200 do 1300kwh, tako vec par zima unazad.

Savet za sve koji razmišljaju o grejanju na klimu. Kupujte klime, nećete pogrešiti.
Naravno da ima razlike koju klimu kupujete od kog proizvođača, naravno da ima razlike koja je veličina klime, snaga klime koju isporučuje u kw. Ali pre svega dajte par stotina eura na deblji stiropor i na vunu, sto je bolja izolacija, manji su gubici, manja je potrosnja klime, manji su računi za struju. Klima radi sa manjom snagom, manje se napreže, manje se haba, tiša je u radu, vek trajanja se produžava koji može biti i po 15 - 20 godina i to sve zbog malo bolje izolacije.
Dakle što bolja izolacija i gledajte da uzmete jaču i veću klimu nego sto vam svi preporučuju, tako sam ja uzeo 24kmta za 80m2 i nikako nisam pogrešio.

Savet za sve koji razmišljaju o grejanju na klimu. Kupujte klime, nećete pogrešiti.
Naravno da ima razlike koju klimu kupujete od kog proizvođača, naravno da ima razlike koja je veličina klime, snaga klime koju isporučuje u kw. Ali pre svega dajte par stotina eura na deblji stiropor i na vunu, sto je bolja izolacija, manji su gubici, manja je potrosnja klime, manji su računi za struju. Klima radi sa manjom snagom, manje se napreže, manje se haba, tiša je u radu, vek trajanja se produžava koji može biti i po 15 - 20 godina i to sve zbog malo bolje izolacije.
Dakle što bolja izolacija i gledajte da uzmete jaču i veću klimu nego sto vam svi preporučuju, tako sam ja uzeo 24kmta za 80m2 i nikako nisam pogrešio.
Ma jesi lud gde 24 u neotvoren prostor 😂
Ovde svi preko 12 nece da cuju,meni je slicno ko tebi sve samo malo manja kvadratura ali nemam izolaciju nikakvu i onda teze zagreva kad otvorim sobe ali svakako sam prezadovoljan,drva su mi preko glave znaci ovo je milina.

Ma jesi lud gde 24 u neotvoren prostor 😂
Ovde svi preko 12 nece da cuju,meni je slicno ko tebi sve samo malo manja kvadratura ali nemam izolaciju nikakvu i onda teze zagreva kad otvorim sobe ali svakako sam prezadovoljan,drva su mi preko glave znaci ovo je milina.
Na ovoj mojoj kmta je modulacija odrađena na 150w, u oktobru, martu, aprilu skoro svaki dan radi sa potrošnjom između 150-200w vazduh blago mlak, vuče na hladno. Zbog tako niske modulacije je i veoma stedljiva kad uzmeš u računicu celu zimu od 1.oktobra do 31.aprila tako meni radi. A opet kad treba vise toplote i to brzo da mi nagura 27,28stepeni u kuci zbog kupanja bebice tu povuče 2kw lagano, 2.6kw je max. Daj da vidim centralno grejanje, podno grejanje ma bilo koji vid grejanja da će ugrejati kucu na 27.28 za pola sata, sat i sa tako malim ucinkom. Ova moja potroši 2kw struje za jedan sat kad je pustim na max, i kad završimo kupanje vraćam je u normalu i troši 200w,300w kako kad.

Ta 24kmta zvuči kao savršena klima za bilo koji veći prostor, s kbzirom na širinu opsega modulacije. Otkud da nisi išao na 18kmta?

Ta 24kmta zvuči kao savršena klima za bilo koji veći prostor, s kbzirom na širinu opsega modulacije. Otkud da nisi išao na 18kmta?
Ako je 1kw toplote potrebno za 10m2, onda za mojih 80m2 treba 8kw toplote, a tih 8kw daje 24kmta, 18kmta daje 6kw isto kao 12lt ili luca 14. Samo sto je kod kmta modulacija odrađena na 150w i plus r32 gas za koji se prica da je stedljiviji.

12LT je jača od 14LU, ima i bolji kompresor. Ne treba 100W po kvadratu, to je za neizolovane objekte. Imaš sreće pa ta 24-ka ima ludo nizak minimum, pa može da radi dugo bez gašenja, inače bi se non-stop palila i gasila. Samo sam mislio da si mogao proći jeftinije sa 18kmta. Mada nisi bacio pare, to je zver od klime i ima da ti traje ohoho

12LT je jača od 14LU, ima i bolji kompresor. Ne treba 100W po kvadratu, to je za neizolovane objekte. Imaš sreće pa ta 24-ka ima ludo nizak minimum, pa može da radi dugo bez gašenja, inače bi se non-stop palila i gasila. Samo sam mislio da si mogao proći jeftinije sa 18kmta. Mada nisi bacio pare, to je zver od klime i ima da ti traje ohoho
Da da u oravu si,meni se pali gasi,lupam radi 15 min pa 10 miruje i tako u krug

Utičnica mi još nije došla. U kući imamo Haier Flexis Plus 12 i Midea Xtreme 12. Haier greje 35+m2, dok Midea greje nekih 12 + hodnik i kupatilo šta dokači.

Potrošnja za celu kuću u novembru je za sada 510kW u proseku 1.2kWh na nivou cele kuće. Kada vidim koliko neke druge klime troše deluje mi da je to malo mnogo,ž za 65m2 ali opet, lepo nam je pa ne mogu da se bunim. :) Koliko tačno su klime potrošile ne mogu da znam, ali mi je jasno da Haier vuče dosta, ali i greje muški. Na 22°C podešen ugreje celu dnevnu+trpezariju+kuhinju kao ništa (uvek bude stepen toplije). Jedino što me oko njega kopka jeste da li i kako modulira. Tu temperaturu drži konstantno, ali mi deluje da mu je na izduvu topao vazduh. Midea jasno modulira, samo utihne i krene da pirka svežiji vazduh. Haier ne čujem bukvalno do najjačeg izduva. Baš je tiha klima.

Pre nekoliko dana sam izolovao i tavan staklenom vunom 10cm, plus nekih 5cm stiropora na delu iznad dnevne sobe, a imamo PVC svuda sem na vratima, kao i 10cm stiropora na zidovima. Pod nije izolovan, mada skoro svuda su parket i tepisi, ispod kuće podrum.

Od kada sam stavio staklenu vunu nisam primetio neku razliku u temperaturi u smislu da je toplije, klima drži istu temperaturu, ali sa 19 jutarnjih na 23 u sobi digne za bukvalno 20-25 minuta. Fantazija.

Videćemo kada udari jača zima, mada je ovde na -4° kuća bila baš baš lepo topla. I to je pre vune bilo. Deluje mi da će lepo grejati, videćemo kako će trošiti. Mada u ranijim godinama nam je u ovom periodu već otišao prvi metar drva i prva tona uglja bila pri kraju. Pa smo se u februaru dopunjavali klimom i naknadnim drvima.

U oktobru smo za grejanje koristili samo jednu staru klimu 12cu za grejanje (kada je bilo znatno toplije napolju) i prvih 10 dana u mesecu uljani radijator za grejanje noću. Potrošili 800kW. Trenutno smo na putu ka tako nekoj brojki.

Rekao BiH da poredite babe i žabe jer ne troši klima nego objekat gubi toplotnu energiju, manje više
COP I SCOP koje reklamiraju su mahom laznjaci.
Jedino što zapravo možete da poredite je na koliko klima uspe da modulira i temperaturno odstupanje od zadatog.
Faktički to vam dodje razlika između skupe i jeftine klime.
Na stranu što je očigledno da ima vas koji volite orkan za vrat da vam duva i nas koji to baš i ne volimo

Razlika je bila oko 200e, nisam hteo žaliti pa sam uzeo 24k. Sa ugradnjom me izasla 170.000din. Dobra je modulacija pa mi non stop vrti vazduh. Bas na samom početku ili kraju grejne sezone kada spoljna temperatura bude oko 16,17, 18 stepeni tada mi se pali gasi, ali to bude tek po koji dan. Inače stalno duva, kada radi na najnižoj potrošnji od 150w imam osećaj kao da samo vrti vazduh iz prostorije, bude jedva mlak, mogu reci i hladan vazduh.
24kmta mi radi u proseku sa nekih 20% snage, produžiće joj vek trajanja barem na 15 godina, ja se nadam....

24kmta mi radi u proseku sa nekih 20% snage, produžiće joj vek trajanja barem na 15 godina
Cega ce produziti, kompresora? Sve sto se haba i trosi radi konstantno i sa 20% i sa 100%, tako da ti vijek trajanja zavisi od kvaliteta, sto Fujitsu i donosi. Da li ti smanjuje izduv na 1. brzinu kao sto to radi na 18-tici?

Razlika je bila oko 200e, nisam hteo žaliti pa sam uzeo 24k. Sa ugradnjom me izasla 170.000din. Dobra je modulacija pa mi non stop vrti vazduh. Bas na samom početku ili kraju grejne sezone kada spoljna temperatura bude oko 16,17, 18 stepeni tada mi se pali gasi, ali to bude tek po koji dan. Inače stalno duva, kada radi na najnižoj potrošnji od 150w imam osećaj kao da samo vrti vazduh iz prostorije, bude jedva mlak, mogu reci i hladan vazduh.
24kmta mi radi u proseku sa nekih 20% snage, produžiće joj vek trajanja barem na 15 godina, ja se nadam....
12LT me služi od 2011-te, i dalje radi ko Doxa
Rekao BiH da poredite babe i žabe jer ne troši klima nego objekat gubi toplotnu energiju, manje više
Jedino što zapravo možete da poredite je na koliko klima uspe da modulira i temperaturno odstupanje od zadatog.
Na stranu što je očigledno da ima vas koji volite orkan za vrat da vam duva i nas koji to baš i ne volimo
Niko ne voli promaju 😁

Cega ce produziti, kompresora? Sve sto se haba i trosi radi konstantno i sa 20% i sa 100%, tako da ti vijek trajanja zavisi od kvaliteta, sto Fujitsu i donosi. Da li ti smanjuje izduv na 1. brzinu kao sto to radi na 18-tici?
Naravno da utiče koliko se kompresor napreže. Smanji izduv na 1. Brzinu.

Količina vazduha odnosno toplote u zimskom periodu ili hladnoće u letnjem periodu koju izbaci 24 na prvoj brzini kada je nečujna je veća nego količina vazduha koju izbaci 12kta na prvoj brzini. Odnosno istu količinu vazduha će izbaciti 24ka na prvoj brzini i 12ka na drugoj brzini osim 12lt ona je prica za sebe. Nekako se nameće zaključak da je 24ka ipak tisa, ugladjenija. Ali kada zatreba snage, a ima je na pretek i da tada duva ozbiljno..
Kakva je modulacija na 12lt?

Količina vazduha odnosno toplote u zimskom periodu ili hladnoće u letnjem periodu koju izbaci 24 na prvoj brzini kada je nečujna je veća nego količina vazduha koju izbaci 12kta na prvoj brzini. Odnosno istu količinu vazduha će izbaciti 24ka na prvoj brzini i 12ka na drugoj brzini osim 12lt ona je prica za sebe. Nekako se nameće zaključak da je 24ka ipak tisa, ugladjenija. Ali kada zatreba snage, a ima je na pretek i da tada duva ozbiljno..
Kakva je modulacija na 12lt?
Ne znam šta da ti kažem za ovo...
Kako može biti ugladjenija klima koja na minimalnoj brzini izbacuje vise vazduha??
Poenta ugladjenosti je dostigne temperaturu i bukvalno pirka, da je ne osećaš.
Ta 24 na minimalnoj brzini verovatno ima 50% veći protok vazduha od 12ice...
Cela poenta velikih klima je hladjenje, odnosno grejanje velikih prostorija...
To što ovde ljudi tripuju da sa 24 mogu da greju celu kuću, izdeljena na sobe je posledica bežanja sa fizike iz osnovne skole

Ne znam šta da ti kažem za ovo...
Kako može biti ugladjenija klima koja na minimalnoj brzini izbacuje vise vazduha??
Poenta ugladjenosti je dostigne temperaturu i bukvalno pirka, da je ne osećaš.
Ta 24 na minimalnoj brzini verovatno ima 50% veći protok vazduha od 12ice...
Cela poenta velikih klima je hladjenje, odnosno grejanje velikih prostorija...
To što ovde ljudi tripuju da sa 24 mogu da greju celu kuću, izdeljena na sobe je posledica bežanja sa fizike iz osnovne skole
Vrlo jednostavno, vidi..
Širina unutrašnje jedinice 24ke, tj širina turbine koja izbacuje vazduh je veća nego kod 12ke, samim tim izbaci veću količinu vazduha sa manjim brojem obrtaja turbine.
To ti je isto kao da pustiš istu količinu vode na crevo, jedno crevo je pola cola dok je drugo veceg precnika od jednog cola. Na tanjem crevu ce biti veći pritisak tj mlaz vode, dok ce na većem lagano voda da teče i ako smo pustili istu količinu vode. Tako i kod klima, istu količinu vazduha lagano ubaci šira i veća turbina, dok one uze da bi izbacile istu količinu vazduha moraju imati veći broj obrtaja i osetiće se strujanje vazduha u prostoriji.
Ps.magistar elektrotehnike

Ne znam zašto mi pričaš o širini turbine i izbacivanju vazduha, kada sam pre toga napisao da je minimalni protok 24 dosta veći od minimalnog protoka 12?! Siguran sam da znaš kako je protok vazduha obeležen po brzinama ventilatora?!
Dakle, kada klima uradi svoje, 12ica će lepo da pirka, a 24 će da duva dosta jače ili da se gasi.
Tu onda dolazimo do drugog problema, jer će na nižoj modulaciju 24 da duva jace i to vazduh koji deluje hladnjikavo i to dosta jače.
To je već milion puta opisana problematika.
Ako pak ne modulira nisko, onda će da radi u režimu ugašena ili orkan.
Tu nema kulture rada.
Analogija sa crevom ne ide, jer pričamo o grejanju, ali recimo tuš.
Jel bi radije da se tusiras ili da te neko poslije vodom?
E tu 12ica tusira, a 24 te poslije vodom.
Šta je komfornije?
To što ti pišeš bi imalo smisla u sobi od 70 kvadrata gde bi 24 radila rasterećenje, a 12 bi umirala pod punim gasom...
Za prosečnu sobu je 24 predimenzionira i apsolutno nefunkcionalna.
Isto važi i za 18.
Sobe do 30,35 kvadrata su za 12, manje više, uzimajući u obzir izolaciju i sl.
U dobru izolaciju ili klimu koja daje više kw, moze to i bolje.

Eee a ja kao osoba koja je uzela 18kmta. Mogu da ti kazem da Fujitsu je regulisao tako da samo do 500w moze da modulira na vecim brzinama. Kad dostigne temp bek bude i u max fan ona ce da spusti na 2 i da modulira na 200w. Sto je mozda dobro za izolivane kuce ali za kuce bez izolacije i bas nije :( Meni je razlika imedju dve sobe 3 stepena jer imam velike gubitke.

Eee a ja kao osoba koja je uzela 18kmta. Mogu da ti kazem da Fujitsu je regulisao tako da samo do 500w moze da modulira na vecim brzinama. Kad dostigne temp bek bude i u max fan ona ce da spusti na 2 i da modulira na 200w. Sto je mozda dobro za izolivane kuce ali za kuce bez izolacije i bas nije :( Meni je razlika imedju dve sobe 3 stepena jer imam velike gubitke.
Pa valjda znas da se jednom klimom ne greje više soba tek tako, ako ništa drugo jer postoji barijera za kretanje toplog vazduha koji uvek beži ka plafonu.
Hladjenje je druga prica

Nazad
Vrh Dno