Šta je novo?

Potreban program(er)

Ufretin

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2000
Poena
619
Treba neki program za bazu podataka za auto servis, za evidenciju o musterijama i popravkama. Da bude sto jednostavnije koristiti i da bude pregledno, znaci da se jednostavno moze vrsiti pretraga po unetim informacijama, backup-ovati itd. Program treba da bude legalan, znaci ako znate neki neki takav da ne bude previse skupo, ili ako neko moze da napravi nesto tako, da radi u windows (98) okruzenju, nek napise ponudu.
Pozdrav
PS: Program je potreban samo za vlasnika da vodi evidenciju o musterijama i popravkama na racunaru, nista komplikovano.

Ajde bar neko da kaze kolko para vredi tako nesto, za koliko se prave neki takvi programi!?

Koliko si spreman da das za takav program. Preobukiran sam ali posto ti niko nije ponudio evo ja cu odvojiti malo vremena. Znaci reci mi koliko si spreman da ponudis.

homesoft je napisao(la):
Koliko si spreman da das za takav program. Preobukiran sam ali posto ti niko nije ponudio evo ja cu odvojiti malo vremena. Znaci reci mi koliko si spreman da ponudis.
Dobio sam neke ponude od 100-150€, i cini mi se da je to puno, nebih da te uvredim ponudom, ni da platim previse, ti bi trebao da znas koliko ti vremena treba, i sve to, pa reci neku cenu.
I kakav bi to bio program, ono da ne bude neki za dos ili microsoft access itd.
Reci slobodno koliko trazis, sta nudis, pa cemo se dogovoriti.
Sto pre ako moze.
Pozdrav

100-150 evra je okvirna cena za tako nesto sto tebi treba. Rok izrade ne bi trebao da bude veci od 15-tak dana od prijema detaljnih uputstava sta i kako program treba da radi.

Ako ti odgovara javi se.

Slazaem se sa legend-om u vezi cene i roka. Odradio bih ti to u VB kao samostalan exe ne pod DOS-om ili Access-om.

homesoft je napisao(la):
Slazaem se sa legend-om u vezi cene i roka. Odradio bih ti to u VB kao samostalan exe ne pod DOS-om ili Access-om.
U tom slucaju, mislim posto je ta cena ok, ipak cu da prihvatim ponudu jednog druga, sto je blize i jednostavnije da se sprovede.
U svakom slucaju hvala za ponude i informacije.
BTW on ce to uraditi sa php ili nesto slicno.
pozdrav

Ufretin je napisao(la):
U tom slucaju, mislim posto je ta cena ok, ipak cu da prihvatim ponudu jednog druga, sto je blize i jednostavnije da se sprovede.
U svakom slucaju hvala za ponude i informacije.
BTW on ce to uraditi sa php ili nesto slicno.
pozdrav

Klinac iz kraja ???
ima da se oteli sa php -om , a pritom ce biti poprilicno nestabilno !!!

Aladin je napisao(la):
Klinac iz kraja ???
ima da se oteli sa php -om , a pritom ce biti poprilicno nestabilno !!!
Klinac iz kraja je dipl. ing. elektrotehnike, i ne znam uopste na koju osnovu si ovo napisao, ovo je spam, nista drugo...

ako hoces da ti se uradi kako treba za 1000 dinara i uradjeno za dan-dva
potpuno profesionalno.
obrati se firmi tnt company
(takoreci mojoj )
email:
[email protected]

cao

E Ufretine!
Taj koji ti pise u PHP-u je ludak.
Ne nudim se jer ne znam neki "standardni jezik i njegov pristup bazi".
Ali znam PHP. Taj koji ti to pravi je upoznat sa time da ti svaki put pre nego sto ukljuchis program trebas da imas pokrenut apache server i mySQL [sigurno taj koristi jer je besplatan]. I taj program ce ti se nalaziti kao web strana u explorer-u. Uopshte taj program nije nezavistan, i vezan je za explorer.
Slazem se sa "klincem" da je to VEOMA lako napraviti u php-u i verovatno stabilno. Ti koji ti ovde pishu su probably uvredjeni ili sta pa su to napisali. Uostalom sto li onda benchmark koristi php [pa dobro mogao je pre perl nego php].
I ZAPAMTI
TO TI NIJE NEKI EXE FAJL VEC SKRIPT KOJI SE POKRECE IZ EXPLORER-A. JEDINA NESIGURNOST KOJA MOZE POSTOJATI JE U SAMOM EXPLORER-U [MICRO$OFT, STA DRUGO DA KAZEM].

Che_Guevara je napisao(la):
E Ufretine!
Taj koji ti pise u PHP-u je ludak.
Ne nudim se jer ne znam neki "standardni jezik i njegov pristup bazi".
Ali znam PHP. Taj koji ti to pravi je upoznat sa time da ti svaki put pre nego sto ukljuchis program trebas da imas pokrenut apache server i mySQL [sigurno taj koristi jer je besplatan]. I taj program ce ti se nalaziti kao web strana u explorer-u. Uopshte taj program nije nezavistan, i vezan je za explorer.
Slazem se sa "klincem" da je to VEOMA lako napraviti u php-u i verovatno stabilno. Ti koji ti ovde pishu su probably uvredjeni ili sta pa su to napisali. Uostalom sto li onda benchmark koristi php [pa dobro mogao je pre perl nego php].
I ZAPAMTI
TO TI NIJE NEKI EXE FAJL VEC SKRIPT KOJI SE POKRECE IZ EXPLORER-A. JEDINA NESIGURNOST KOJA MOZE POSTOJATI JE U SAMOM EXPLORER-U [MICRO$OFT, STA DRUGO DA KAZEM].
Upoznat sam sa svim tim stvarima u vezi tog programa, to se sve moze ubaciti u startup, znaci bice uradjeno da se sve pokrene sa windowsom. A sad za explorer videcemo...:)

Ufretin je napisao(la):
Treba neki program za bazu podataka za auto servis...
Takvi programi i ranije su bili 200-300 DM. Trebovanja, fakture, racuni i sve ostale vrste evidencija. Moj prijatelj konkretno ima takav program u svojoj prodavnici auto-delova. Mogu ti se raspitati ako zelis.
Osim ako se ne odlucis za profesionalnu varijantu od 1.000 din :))

Re: Re: Potreban program(er)

HAL je napisao(la):
Takvi programi i ranije su bili 200-300 DM. Trebovanja, fakture, racuni i sve ostale vrste evidencija. Moj prijatelj konkretno ima takav program u svojoj prodavnici auto-delova. Mogu ti se raspitati ako zelis.
Osim ako se ne odlucis za profesionalnu varijantu od 1.000 din :))
E, bas me zanima kakva je to profesionalna izrada za 1000 din. Nije da potcenjujem nego isplati li ti se uopste da sedis za racunarom nedelju dana i razvijas aplikaciju za ovakvo nesto za 1000 din. ?? U cemu bi odradio ?

On je napravio program za izradu programa tog tipa[rad sa bazom podataka] samo se doradi jos malo i to je to, a praktichno ima kostur

Pa pazi i za "kostur" je potrebno vreme. OK i ja radim "kostur" pa prepravljam. To je isto kao kada bih odradio program za jednu prodavnicu, on ode po nekoj ceni, vidi komsija taj program ukoji isto tako ima prodavnicu i hoce ovaj program a ja mu ga dam za dzabe, zar ne?

"Ni kod babe nema dzabe" i "koliko para, toliko muzike"

Pa jebi ga zato si odrao onog prvog. Tako je to kada se od programiranja sve svede na rmpacenje i zaradjivanje za neke male prodavnicice njihove jadne male baze. <a ja bih im sve to stavio u jednu datoteku, bice im sasvim dovoljno.

Potrudi se [nadji prave ljude] da radis neke "istrazivachko" programerske poslove za koje skoro isto radis [ali makar se ne muchis nego uchis nove forice koje SAM provalis] a dobijas ako ne i vecu lovu. Uz to bivas i bolji struchljak nego pre.

Kad bih nasao neki slican posao gde bi mi bio kraj. Menja mi se posao koji trenutno radim a koji i najmanje ima veze sa programiranjem. Daj neki predlog gde bih mogao da nadjem takav ili slican posao bio bih ti vecno zahvalan :)))). Kod nas nema para u programiranju. Niko ti nece platiti stvarnu cenu programa koji odradis. Vecina ljudi misli da je programiranje "pljuni pa zalepi". Vide neke prozorcice sa dugmicima pa vele "ma to mogu i ja da napravim pa ce racunar sam da radi ono sto ja zamislim" a ne znaju sta je iza tih prozorcica, sati i sati provedenih ispred monitora, lupanje glavom o tastaturu da bi njihove zelje bile ispunjene...

FON? ETF?
gledaj da li se negde rade neki projekti pa se pokusaj ubaciti.
Znam ljude koji su prekinuli studije da bi radili na tim projektima i sad imaju preporuke od tih profana, sto ume da bude znacajno. Bilo je raznoraznih tipova projekata, ima i onih rmpackih :( ali cesce naidje neki za koji moras dodatno da uchis i posle kojeg ces se osecati "wow, sta sam ja sve nauchio"...hehehe...hmmm. to je svbe sto ti mogu reci...

FON? ETF?
gledaj da li se negde rade neki projekti pa se pokusaj ubaciti.
Znam ljude koji su prekinuli studije da bi radili na tim projektima i sad imaju preporuke od tih profana, sto ume da bude znacajno. Bilo je raznoraznih tipova projekata, ima i onih rmpackih :( ali cesce naidje neki za koji moras dodatno da uchis i posle kojeg ces se osecati "wow, sta sam ja sve nauchio"...hehehe...hmmm. to je svbe sto ti mogu reci...

Hvala. Pokusacu.

Ufretin je napisao(la):
Klinac iz kraja je dipl. ing. elektrotehnike, i ne znam uopste na koju osnovu si ovo napisao, ovo je spam, nista drugo...
Sama pomisao na pravljenje ovoga u PHP -u govori o tome koliko je neko upucen u programiranje.Ovo vise lici da covek zna samo PHP!
Nekazem da je nemoguce , ali je besmisleno.
U VB-u ili Accessu je mnogo mnogo lakse.
A to sto je neko dipl. ing. nista neznaci , ponajmanje da je odlican programer. Naravno to je zasluga nasih univerziteta , a ne njegova.

Zasto ? Sta fali tom resenju ?

Ako ima server i na njemu bazu u, recimo, MySQL-u, onda moze sa svakog racunara u mrezi da vrsi obradu preko obicnog browsera, bez obzira koji je, na kom operativnom sistemu, itd.

Meni to barem zvuci "ozbiljnije" i univerzalnije od Accessa, na primer.

homesoft je napisao(la):
Kad bih nasao neki slican posao gde bi mi bio kraj. Menja mi se posao koji trenutno radim a koji i najmanje ima veze sa programiranjem. Daj neki predlog gde bih mogao da nadjem takav ili slican posao bio bih ti vecno zahvalan :)))). Kod nas nema para u programiranju. Niko ti nece platiti stvarnu cenu programa koji odradis. Vecina ljudi misli da je programiranje "pljuni pa zalepi". Vide neke prozorcice sa dugmicima pa vele "ma to mogu i ja da napravim pa ce racunar sam da radi ono sto ja zamislim" a ne znaju sta je iza tih prozorcica, sati i sati provedenih ispred monitora, lupanje glavom o tastaturu da bi njihove zelje bile ispunjene...
Pa predji na C++!!!!

silverglider je napisao(la):

Ako ima server i na njemu bazu u, recimo, MySQL-u, onda moze sa svakog racunara u mrezi da vrsi obradu preko obicnog browsera, bez obzira koji je, na kom operativnom sistemu, itd.

Pa covek je vec definisao da je sistem Win98 , komp se nalazi u automehanicarskoj radnji , nezaboravi to ...
Ako mozes objasni zasto je resenje PHP ozbiljnije od Accessa.
Ja smatram da je Access bas za to napravljen!! Cak i u Access -u 97 koji sigurno nije skup moze da se to napravi prilicno profsionalno.

Ima jedna mala stavka koja se ovde uvek zaboravlja. ZA ACCESS se placa a za MySQL i PHP se ne placa tako da taj u automehanicarskoj radnji ne mora da brine oko nekih nelicenciranih programa koje bi koristio [pogotovo u ovo vreme kada nas jadne muce sa tom antipiraterijom].
A drugo, ti izgleda nisi sa ETF-a, pa ne znas sta se tamo radi. Taj minimalno mora da zna C++, Java i asembler jer taj ispit je rasturacki i ne moze se proci a da ne znas DOBRO te programske jezike. Taj "klinac" ako je sa RTI smera zna jos podosta stvari koje nas uce na ETF-u. Raspitaj se malo pre nego sto pocnes da spustas ETF!
Mnogo mi vise uchimo nego sto uchi jedan harvardovac [hmmm, to je privatni fax, mislim da oni ne smeju da poostre kriterijum jer niko im ne bi polozio fax sto im stvara nepopularnost zbog cega imaju manji priliv para]

silverglider je napisao(la):

Da se ne poteze argument ozbiljnosti, potegnimo argument cene MS Office-a sa Accessom, pa ce onda to da bude ubedljivije jer covek ocigleno hoce da prodje za sitne pare.

Aladin je napisao(la):
Pa covek je vec definisao da je sistem Win98 , komp se nalazi u automehanicarskoj radnji , nezaboravi to ...
Ako mozes objasni zasto je resenje PHP ozbiljnije od Accessa.
Ja smatram da je Access bas za to napravljen!! Cak i u Access -u 97 koji sigurno nije skup moze da se to napravi prilicno profsionalno.

Sta je to "profesionalno" ? Da li mozes da ga definises ili odredis njegove granice, da bi mogli da kazem "dovde je profesionalno, odavde vise nije" ?

Razlog za moj post je bas bio u tome sto si prejudicirao da covek ne zna bas nesto o programiranju ako bi uradio u PHP-u, da je to besmisleno, itd. Alat ne definise ni smisao ni znanje. Mozes to da das nekome ko radi i u cppu ili asmu pa da ukaki stvar totalno - ma kako "profesionalni" ti jezici bili.

Ocigledno da nisi tu poentu shvatio, jer ovde opet povlacis to "ozbiljnije". Ne tvrdim da vec samo koriscenje php-a cini stvari "ozbiljnijim" samo po sebi, nego da se i stvarima kao sto je php+mysql stvari mogu uraditi vrlo "ozbiljno" (uz umesnog programera), tako da nema sta da mu se zameri, cak naprotiv.

To sto je na radnim masinama Win98, nema veze - i win98 ima web browser. Ako mogu da se snadju zaposleni sa formama koje daje access, mogu i sa formama koje se prikazuju u browseru. MySQL ne cuva i upravlja podacima nista losije od Accessa i ja tu ne vidim neki problem ?

Prednosti koje bi php+mysql kombinacija mogla da ima su sledece:
- nezavisnost od platforme
- ne placaju se ni razvojni alati, niti dodatne licence za dodatne klijente
- u slucaju vise klijenata ili cak povezivanja vise automehanicarskih radnji (filijala) ili raznoimenih radnji (prodaja delova, automehanicarska radnja, autolimar, farbar, ...) istog vlasnika, nema nikakvog problema da se intranet publikuje na internet uz male dorade glede sigurnosti
- otvorenost dorade putem skript jezika - ako ovaj programer ne bude ziv, skriptovi su tu za nastavak razvoja od strane drugog developera (tj, ne uskracuje se source - ne vole to svi programeri, priznajem)

Da se razumemo jos jednom - ne predlazem ja php+mysql kao najbolju kombinaciju alata, nego sam samo hteo da prikazem da se i time moze stvar vrlo lepo uraditi, te je time druga polovina rasprave bespredmetna - usli ste u raspravu oko alata, a to bi trebalo da bude poslednja stavka.
Prvo treba dobro snimiti potrebe i zahtev klijenta, dobro isprojektovati sistem sa pogledom na potencijalna buduca prosirenja, i to je najvaznija stavka - a alat i platforma se biraju prema tome - nekome je lakse u ovome, drugome je lakse u onome.

Ima jedna mala stavka koja se ovde uvek zaboravlja. ZA ACCESS se placa a za MySQL i PHP se ne placa tako da taj u automehanicarskoj radnji ne mora da brine oko nekih nelicenciranih programa koje bi koristio [pogotovo u ovo vreme kada nas jadne muce sa tom antipiraterijom].
A drugo, ti izgleda nisi sa ETF-a, pa ne znas sta se tamo radi. Taj minimalno mora da zna C++, Java i asembler jer taj ispit je rasturacki i ne moze se proci a da ne znas DOBRO te programske jezike. Taj "klinac" ako je sa RTI smera zna jos podosta stvari koje nas uce na ETF-u. Raspitaj se malo pre nego sto pocnes da spustas ETF!
Mnogo mi vise uchimo nego sto uchi jedan harvardovac [hmmm, to je privatni fax, mislim da oni ne smeju da poostre kriterijum jer niko im ne bi polozio fax sto im stvara nepopularnost zbog cega imaju manji priliv para]

moze baza accessa da radi i bez instaliranog accessa to jest offic-a. znaci baza + odbc + aplikacija radjena u nekom od programskih jezika.

Delimicno se slazem sa tobom , ali uraditi kontroju podataka u php - u , koja mora biti i na klijentskoj i na serverskoj strani smatram da je preobimno i besmisleno .
Cak je lakse napraviti svoju bazu u vidu dat file - a .
A zasto i ne korititi VB i my sql. Naravno sve je besplatno .

Sto se tice ETF - a i njegovog programa vrlo dobro znam sta se tamo radi i u kojoj meri , i sta ljudi posle toga znaju i koliko su u stanju da urade .

Vrh Dno