o ETF-u ...
Za pocetak, pozdrav svim sadasnjim i buducim ETF kolegama..

Izvinjavam se svima zbog (pre)dugackog posta.
Osvrnuo bih se malo na diskusiju o tome koliko je ETF "dobar" fakultet.
Kao i u slucaju izbora alata, programer/inzenjer ce na kraju biti dobar onoliko koliko je talentovan, vredan, radan i koliko radi i cita.
Tu obrazovna institucija moze da da samo nesto bojli start (ili sredinu) i pripremu. Na "zapadu" je akcenat na univerzitetima uglavnom na cisto prakticnim stvarima - da se diplomac osposobi da krene da odmah radi i da se isplacuje svojim poslodavcima vec od prvih par meseci. Ko zeli bolje i prave naucne osnove, tome su namenjene MSc i PhD studije.
Tako bih ja nase univerzitete uporedio po nivou najvise sa MSc kursevima kakve sam ovde vidjao (sad pricam konkretno o Norveskoj). Dobije se veoma siroko znanje, uz dosta detalja, ali sa veoma malo prakse. E sada, sta je bolje je vrlo delikatno pitanje.
Za drzavu je mozda boje ici prakticnom linijom. Moje je misljenje da u Srbiji vec ima i previse visokoobrazovanih ljudi, a premalo radno sposobnih. Ko zeli da zna vise, moze da se doskoluje, a inace se najvise uci uz rad.
Meni licno je nas sistem veoma odgovarao, jer sam vrlo sirokog interesovanja i iskustva i u HW i u SW. ETF me je malo i disciplinovao, sistematizovao, naucio da probleme gledam iz mnogo uglova i da povezujem domene problema i da razumem mnogo razlicitih aspekata. Praksu sam pravio sam sebi, za ono sto me je interesovalo i uopste mi nije nedostajalo prakse na ETF-u, posebno sto sam do (kasnog) diplomiranja vec radio vise od 3 godine puno radno vreme.
Do sada sam radio i svoje HW i SW projekte, mikrokontrolere, aplikacije, sistemske programe, baze podataka, klijent/server SW, prog. biblioteke, a sada trenutno radim OpenGL 3D programiranje na vrlo niskom nivou.
Da nisam pohadjao ETF mozda ne bih mogao da radim na tolikom diapazonu poslova (HW i SW).
Da sam nisam mnogo citao, ucio, probao, SIGURNO ne bih mogao da radim na tolikom diapazonu poslova.
Problem (ili prednost) je sto me i dalje sve to podjednako interesuje, nisam profesionalno uze fokusiran. Zato mi je ETF odlicno "legao". Posebno RT(I) smer.
ETF, cak ni RTI, nije faklutet za programere, vec za inzenjere. I zato smatram vrlo neukusnim sva kukanja u vezi Elektronike, Teorije El. Kola i slicno. Ko nece da bude inzenjer, vec "samo" programer - molim lepo, tu su PMF i FON. Cak je pitanje i da li se isplati studirati za cisto programersku karijeru.
Za pomenuti program i resenje1 (PHP, Apache & MySQL) ili resenje2 (Access & VB) se odlicno mogu raditi sa srednjom skolom i par godina treninga i *iskustva*. I nesto talenta. Neobavezno.
Evo, ovde kod mene se programeri sa IT fakultetom - cele 3 godine, bave obj. dizajnom, kosturima aplikacija, OpenGL-om tezim stvarima i sl. A ASP, VB, SQL, lakse Delphi prog, Java, JavaScript, Flash rade priuceni ljudi. I evo, sad jedna devojka odlazi i radice posle 3-4 god. programiranja kao uciteljica, to joj se vise svidja..
U prethodnoj firmi mi je teh. sef bio 21-godisnji Austrijanac koji je jedva zavrsio srednju skolu (jer je stalno visio pored PC-a u silnim SOurceForge projektima), ali je bio izvanredan programer.
Ocene su, to se pokazalo, potpuno nebitne, to je retko ko gledao. Samo ih je zanimao moj relativan ukupan uspeh u generaciji. Tesko je bilo objasniti zasto sam studirao 9 godina, doduse uz rad. Tesko je objasniti i da je prosek tada bio 7,3 godine za onih 50% koji uspeju da diplomiraju.. Doduse svi su bili impresionirani spiskom ispita i mojim realnim znanjem, ali bih za MANJE truda ovde stekao MSc nego diplomu ETF-a i bio tako konkurentniji u oglasima za posao. Mene je izvadilo veliko iskustvo u razlicitim oblastima. Ali vecina firmi trazi veliko iskustvo u par oblasti. Za vecinu poslova. Najteze je doci u situaciju da pokazes svoje znanje. Do tada je neko drugi vec posao dobio..
Ponavljam, onakav kakav sam i sta radim i zelim da radim, vrlo mi je dobro dosao ETF. Za vecinu ljudi je to ipak previse rada za premalo specijalizacije. Naravno - ko hoce da bude inzenjer elektronike, to je jedini izbor. Ne znam kako stvari stoje u Nisu ili Novom Sadu, doduse.
Za onoga ko hoce da programira, da se bavi IT sistemima, a da se ne bavi mnogo naukom, mozda je najbolji izbor FON ili neka visa skola. PMF ima (pre)jaku matematiku i za vecinu je to vise nego sto im treba.
Za mnoge je dobra ideja da pokusa da radi, uci kroz iskustvo, mozda cak i da volontira neko vreme. To je ovde vrlo popularno. Napravi se pauza od godinu dana posle srednje skole, gde se pokusa nesto raditi, makar volonterski, pa se onda odlucuju da li ici ili ne na univerzitet. Govorim o otprilike 50% osoba koje se upisuju na pomenute fakultete.
Doduse, ima i obrnutih primera. Matematika stecena iz Matematicke GImnazije i sa ETF-a mi je pomogla jako u 3D programiranju i da resim neke probleme sa kojim su se drugi mucili mesecima. To je ipak redji slucaj.
ETF, kakav jeste, mozda gubi smisao. Pre 10-20 godina je dugo bio medju prvih 20 EE univ. sveta, po IEEE casopisu (ne znam po kom kriterijumu). Zavrseni studenti su cesto veoma uspesni u inostranstvu, ali se tu radi o boljem kadru (ne obavezno sa vecim ocenama) koji bi verovatno podjednako uspesni bili i da su zavrsili PMF, npr. Reci da si sa ETFa u Bg-u je nekad imalo mnogo vecu tezinu nego danas. Po mom skromnom misljenju, trebalo bi smanjiti broj predmeta, uvesti vece razlike medju smerovima i uvesti vecu ozbiljnost za projekte. Da ispiti budu laksi (manje obimnog gradiva), a projekti mnogo tezi i da su realni, iz privrede.
Toliko