Šta je novo?

Potreban program(er)

Raditi to malo od programa u Accessu i prodavati ga kao neko super softversko resenje koje je uradio strucnjak - programer je besmislica. A sto ne FileMaker Pro-u, moze valjda nesto da se izvuce iz nekog matoroga PowerPC-a? Mislim, to se uci u srednjoj. Da, znam, moze lepo da radi. Ali, dajte ljudi. Pa bolje je da kupi nesto kao onaj DOS zeleno crveni program sto koriste u video klubovima. Daj coveku stand-alone exe. Stvar je konkretnog slucaja hoce li se kombinovati vise manjih besplatnih alata ili neki standardni (verovatno piratski). PHP... uostalom, vec si resio stvar, zar ne? Bice i to dobro, verovatno - jos uvek sam daleko od uputjivanja u real-world resenja - onda php skript kao resenje za automehanicarsku radnju treba da shvatim smrtno ozbiljno? Izgleda.

Access je ******! Pa to je jedan od najlosijih i najjeftinijih programa za RDBMS!
I prestanite koristiti reci Access i profesionalno u istoj recenici!

Kostamojan je napisao(la):
Access je ******! Pa to je jedan od najlosijih i najjeftinijih programa za RDBMS!

Ovo moze da kaze samo neko ko nije mnogo upucen.

Lepo reche Srebrni, "gde je granica izmedju profesionalnog i ne profesionalnog"?
Ako program zadovoljava sve trenute zahteve korisnika a moze kasnije da se doradi po potrebi , shta fali onda Accessu ?

Access je odlicna stvar.
Samo oni koji pojma nemaju mogu tako da govore.

Sto se tice ETF - a i njegovog programa vrlo dobro znam sta se tamo radi i u kojoj meri , i sta ljudi posle toga znaju i koliko su u stanju da urade .

Istina je da je program na ETFu bajat. Ne znam kako je sada ali u fazonu - ako hoces nesto da naucis onda to moras sam da naucis. Poloziti ispit iz C++ , Jave ... ne znaci da znas da koristis C++ i Javu. Na zalost tako je. Da sada treba da upisem neki fakultet to sigurno ne bi bio ETF !

Nebojsa, nemoj tu da spustas ETF.
Kao prvo onaj koji je procitao program koji ETF RTI smer ima znace da iza tih po vama "bajatih" predmeta stoje VELIKI strucnjaci medju kojima je Bleki, Veljko, i ostali... Ipak, posle ETF-a postajes inzinjer, sto znachi da si upucen u sve pore elektrotehnike...
Drugo, jel to vi mislite da vam sve onako na gotovo imate predavanja.
PHP je prosto i to je do tebe samog da nauchis posto prethodno na ETF-u nachish
khm,khm [moze i da ne nauchish ako se izlachish ali to je tvoj problem]
pComputer, Pseudo [verujte mi u velikom broju strucnih knjiga (ne onih nauchite za 21 dan) se radi pojednostavljenja koristi pseudo jezik], Pascal, C, Assembler [veoma je potreban za hardversko programiranje], C++, Java i SQL...a ostalo sto se uchi je neka osnova za shvatanje pojmova... Citanje knjige iz neceg novog je normalno mnogo lakse ako si prethodno upucen u logiku svega toga.
A i ne uchi se samo na fakultetu...
Da bi bio strucnjak uchis dok si ziv, stalno...
A ako hoces pogledaj FON-ov RTI smer ili PMF-ov. TU svega ima sem neke osnove potebne za jednog informatichara.

Ja sam to rekao i dekanu kada sam diplomirao i on je rekao da sam prilicno u pravu. Koliko se secam i Milicev je imao neku svoju verziju programa za Ri smer ali covek je rekao da se on tu ne pita.Sta treba vise da kazem.
Bleki je car (moj mentor BTW), o Veljku da ne pricam, to stoji ali ne znam da li si imao susreta sa Bojoviicem iz Baza i OSa :) ili ne daj Boze sa Avramovicem iz PRS (cuo sam da je otisao)? To su super predmeti pretvoreni u nocnu moru. Predpostavlja da znas sta znaci Elektronika I i II. Da sam samo radio C++ i Javu (meni je Java objasnjena u 3 dvocasa) koliko sam vremena potrosio na E1 i E2 gde bi mi bio kraj.

Jos jedna vazna stvar, da bi bilo sta uradio moras da imas racunar a ne moze to svako da priusti. Ja sam recimo stanovao u BG-u i to je bio veliki teret za moje roditelje a da trazim neki PC da mi kupe da bih mogao ucim neke stvari - pusti snovi. Racunari u TU 70 su uglavnom korisceni za igranje i mogao si da dodjes do njih samo ako si 4 godina i jace. Pitam se da li su jos uvek P166-ice.

PS. Nigde nisam rekao da su predmeti bajati vec program.

PPS. Kao sto rece kolega nakon sto je diplomirao: " Mi tek sada pocinjemo da ucimo".

Bojic je jos tu i znam kakav je...
Znam za veliki problem ETF-a poznat kao EL1 i EL2 [a i u poslednje vreme su se bas razgoropadili i ovi iz katedre za matematiku]
A da ne govorim a jovanu djordjevicu koji "pokusava" [uspesno] da imitira katedru za EL.
Ovog avramovica ne znam.
Na etf-u je vazna jos jedna stvar. Da je mali fond casova za Javu to znam, ali te ionako za ispit [normalno za dobru ocenu koja je itekako potrebna za iz strucnih predmeta] tera da uchis i da nauchis kako valja.
Sve u svemu, to je mozda i najbolji fax za informatichare u Srbiji...

Nemas ti pojma!

Bojic je jos tu i znam kakav je...

Bojic i Bojovic su 2 razlicite price :) Bojic je asistent i totalno cool tip ali Bojovic .... kada se setim samo Baza, uradim Blekijev deo a na njegovom sta god da uradim ne valja. Ja sam imao tu nesrecu da slusam OS kod Lazica i da ga skine Teodosic pa je OS predavao Bojovic i kod njega sam polagao. To znaci - dzabe si krecio, tj slusao predavanja kod Lazica.

Znam za veliki problem ETF-a poznat kao EL1 i EL2

Zbog E1 sam pao jednu godinu a zbog E2 umalo , srecom provukao sam se u Oktobru 2. Ali samo kada su stavili Peju umesto Caje.

Ovog avramovica ne znam.

I bolje. On ti je bio iz PRSa sa da je Jelica.

Na etf-u je vazna jos jedna stvar. Da je mali fond casova za Javu to znam, ali te ionako za ispit [normalno za dobru ocenu koja je itekako potrebna za iz strucnih predmeta] tera da uchis i da nauchis kako valja.

Naravno, ja sam skinuo sa neta neku knjigu tipa Java za 21dan i uradio profi domaci (sa sve grafikom). Ali fakat je da sa onim sto smo culi na predavanju to ne bi bilo izvodljivo.

Aladin je napisao(la):
Access je odlicna stvar.
Samo oni koji pojma nemaju mogu tako da govore.

Za tvoju informaciju, radio sma godinama kao profesionalni programer u Foxu (kasnije i Visual Fox-u), Delphiju, prosao sve kurseve Oracla i td.

Stvarno neverovatno...Pa onda nije ni cudno sto neki "programeri" predlazu klijent/server baze u automehanicarskim radnjama...

Moj profesor projektovanja softvera je voleo da kaze:

Access to baza?

P.S. Ima poslova koji se mogu uraditi i koriscenjem Access-a ali svakako ih ne treba dovoditi u vezu sa pojmovima tipa informacioni sistem.

Niko nije ni trazio informacioni sistem za automehanicarsku radnju. Nije bitno koji se alat koristi, vec sta se njime stvori. Delo, a ne alat, govori o majstoru. Prema obimu posla treba izabrati i alat i ne treba pokusavati ubijati muve topom.

Mnogi ljudi ce reci da je i Visual Basic neozbiljan a da je C/C++ tata na programima. Ali za manje projekte logicno je izabrati alat kojim ces brze i lakse uspeti da napravis program.

Laza je napisao(la):
Niko nije ni trazio informacioni sistem za automehanicarsku radnju. Nije bitno koji se alat koristi, vec sta se njime stvori. Delo, a ne alat, govori o majstoru. Prema obimu posla treba izabrati i alat i ne treba pokusavati ubijati muve topom.

Mnogi ljudi ce reci da je i Visual Basic neozbiljan a da je C/C++ tata na programima. Ali za manje projekte logicno je izabrati alat kojim ces brze i lakse uspeti da napravis program.
Nije covek trazio tatu vec najboje resenje

Program je vec u izradi, tako da je problem resen. Obavesticu vas o utiscima...
Pozdrav

Bata je napisao(la):
Za tvoju informaciju, radio sma godinama kao profesionalni programer u Foxu (kasnije i Visual Fox-u), Delphiju, prosao sve kurseve Oracla i td.

Znaci sudis o necemu u cemu nisi radio . Imas samo neku sliku u vezi necega sto se zove Access.

Aladin je napisao(la):
Znaci sudis o necemu u cemu nisi radio . Imas samo neku sliku u vezi necega sto se zove Access.
Radio sam nekoliko puta neke prostije stvari i uspeo da uradim bez ikakvih problema. Ajd da si ziv i zdrav posto je danas Nova godina.

Bata je napisao(la):
Radio sam nekoliko puta neke prostije stvari i uspeo da uradim bez ikakvih problema.

Svaka ti cast!

Jos kad budes naucio i slozenije stvari, gde ce ti biti kraj...

Zadatak je bio
" program za bazu podataka za auto servis, za evidenciju o musterijama i popravkama".
To spada u te prostije stvari.

Posto umesh odlicno da pljujesh, napishi u sta se ti (od ovih poslova-programa za rad sa bazama podtaka) razumesh, pa da ti skinem kapu i kazem "majstore izvini na gluposti koju sam izvalio"

Ok, Bato izvini na ovako grubom postovanju.. Hteo sam da se malo nasalim, ali je ispalo netakticno i svadjalacki a to mi nije manir..

Pozdrav.

Za Ufretin-a:

kefalo je napisao(la):
zivo me interesuje u cemu ce da se odradi...a takodje i kako ce da izgleda...
posalji koji screenshot kad bude gotov...

p.s.
za koliko ce da ga svrsi??:)

Ajde okaci barem neku beta verziju. Nalozio si ljude, zapodenuo kavgu, pa ih sad ostavio u neizvesnosti. Mnoge zivo interesuje na sta li ce to da lici i kako ce da radi...ctp;
...a toliko rasprave, pa jos i da se pobiju ljudi oko gluposti :cuss:
Ajde, daj bilo kakav screenshot cisto da naslutimo kako izgleda...

o Access-u ...

Vidim da je ovde bilo dosta diskusije o "ozbiljnosti" i "profesionalnosti" Access-a, kao alata. Za pocetak bih se slozio sa silvergliderom da sam izbor alata nema mnogo veze sa "profesionalnoscu" projekta.

Bilo je i komentara da se Access ne moze koristiti u velikim sistemima..
Dacu vam deo mog iskustva odavde, iz Norveske..

U leto 2000-te sam radio projekat srednje velicine za moju firmu za velikog klijenta - Siemens Oil & Gas (deo koji oprema naftne platforme). Menadzer dela za automatiku je trazio SW/sistem da mu pomogne oko evidencije Bid-ova (ponuda) u njegovoj grupi (BTW ponude su reda 20, 30, 100 miliona $..). Iz razloga koje ne bih sada da opisujem trazeno je da se sistem uradi sa Access97. Nisu ni ovde na zapadu (severu) svi operisani od predrasuda i tvrdoglavosti..

Sve u svemu, stvar se coveku dopala, poceli smo da nadogradjujemo i stiglo se za 6 meseci povremenog rada do srednje velike baze sa klijentima po celoj Norveskoj. Zaradio sam svojoj firmi oko 70.000€ i klijent je bio prezadovoljan. Kada su dosli predstasvnici iz Nemacke stvar im se dopala i hteli su da se to razvije u globalni Bidding sistem, za ceo Siemens (worldwide). POsto smo odavno udarili u sve moguce limite Access-a, stvar je morala da se prebaci na mocniji *alat*. Bazu smo prebacili na Oracle, a klijenti su se trebali ponovo napisati u Delphiju, ali je cela stvar propala posle smene rukovodstva u samom SImensu.

Kada sam pre par meseci kontaktirao privatno klijenta saznao sam da i dalje koriste isti bazni SW koji su unutar firme prosirili i dogradili (prednost veoma obimne izradne dokumentacije).

Ja bih ovaj projekat stidljivo nazvao "profesionalnim" i "ozbiljnim".

Iako je to bio moj prvi susret sa njim, Access je bio vrlo brz za razvoj, posebno u pocetku za testiranje, razvijanje brzih predloga resenja i sl.
U kasnijim fazama su odredjena ogranicenja bila sve veca kocnica i polako se suvise vremena trosilo na njihovo zaobilazenje, ali sistem u startu nije ni bio zamisjlen tako ambiciozno. Da jeste nikad se ne bi ni krenulo sa Accessom, ali stvar i daje uspesno radi sa Oracle bazom i Access klijentima.

Kasnije sam Access koristio samo jos jednom prilikom, za neki privatni poslic (mozda sam "zaboravio" to u poreskoj prijavi..), ali je stvar bila vrlo jednostavna.

Zakljucio bih da je SW "profesionalan" onoliko koliko su to i njegov izvodjac i njegovi korisnici.

o PHP-u i predlozenom resenju ...

I meni se cini da resenje sa PHP-om na prvi pogled izgleda komplikovanije od alternativno predlozenog (Access baza + VB klijent), ali cak i to ne mora biti bas tako.

Ako je programer vrlo iskusan sa tim alatima (Apache + MySQL + PHP) mozda mu ne bi trebalo uopste vise vremena nego za slican proizvod slicno iskusnog developera sa Access + VB resenjem. Klijenta to, posto je predlozena cena prakticno ista, uopste ne zanima. NJega zanima funkcionalnost, stabilnost, lakoca odrzavanja..

Mana moze da bude podizanje Apache servera i MySQL baze, jer ne znam koliko je stabilan Windows98 u tim stvarima. Dalje je tu ogranicenje u pogledu GUI-a jer stvar radi kroz browser. Odrzavanje je teze, sta ako se nesto lose desi sa PC-jem, OS-om, bazom i sl. Teze je seljenje na drugi PC, i sl.

Prednosti su u stabilnosti (prava baza podataka), laksem prosirivanju (sto silverglider rece - PHP skripte su tu, to je vrlo poznata stvar) ogromnoj skalabilnosti - lako se poveze u siroku mrezu i multiplatformnom okruzenju.
Sta ako vlasnik sutra shvati da bi morao da plati i SAM Windows98 na tom racunaru? Troskovi onda veoma rastu. Ovako se sve moze vrlo brzo prebaciti na Linux OS (bar sto se tice ove aplikacije). Mislim da ce se u malim firmama ovaj scenario vidjati sve cesce i cesce.

Browser ne vidim kao problem. Ako neko ne voli IE, tu su i Opera (vrlo stabilna) i Mozilla.

Meni se licno ovo resenje dopada, ako ulozeni trud nije preveliki (a to klijenta uopste ne zanima), jedino sto sam interfejs (GUI) ima vizuelnih i funkcionalnih ogranicenja , ali to iskusan dizajner ume uglavnom da prevazidje. Uostalom ovo i jeste mali projekat.
Doduse, za veliki projekat, sa mnogo klijenata rastrkaih okolo ovo i jeste jedno od najboljih resenja i sve se cesce koristi u velikim IT sistemima i ovde, u Norveskoj.

Mali osvrt na legalnost rada. Koliko je to ozbiljno sada u Srbiji? Licno se nadam da jeste i da ce biti jos vise.. Bar u privredi/privatnom sektoru.

Mozda bi zato dobro resenje bilo koristiti Delphi/Power Builder i CLX sa nekom besplatnom bazom - MySQL ili InterBase/FIrebird, mozda cak i XML-file resenje nije lose za male projekte, kao ovaj. To se isto, po potrebi, Kylixom vrlo brzo konvertuje za rad pod Linuxom.

Koja jos resenja postoje za nelicencirano koristenje baze? MySQL, InterBase, Access (samo MDB fajl i ODBC),... ?

o ETF-u ...

Za pocetak, pozdrav svim sadasnjim i buducim ETF kolegama.. :)
Izvinjavam se svima zbog (pre)dugackog posta.

Osvrnuo bih se malo na diskusiju o tome koliko je ETF "dobar" fakultet.
Kao i u slucaju izbora alata, programer/inzenjer ce na kraju biti dobar onoliko koliko je talentovan, vredan, radan i koliko radi i cita.

Tu obrazovna institucija moze da da samo nesto bojli start (ili sredinu) i pripremu. Na "zapadu" je akcenat na univerzitetima uglavnom na cisto prakticnim stvarima - da se diplomac osposobi da krene da odmah radi i da se isplacuje svojim poslodavcima vec od prvih par meseci. Ko zeli bolje i prave naucne osnove, tome su namenjene MSc i PhD studije.
Tako bih ja nase univerzitete uporedio po nivou najvise sa MSc kursevima kakve sam ovde vidjao (sad pricam konkretno o Norveskoj). Dobije se veoma siroko znanje, uz dosta detalja, ali sa veoma malo prakse. E sada, sta je bolje je vrlo delikatno pitanje.

Za drzavu je mozda boje ici prakticnom linijom. Moje je misljenje da u Srbiji vec ima i previse visokoobrazovanih ljudi, a premalo radno sposobnih. Ko zeli da zna vise, moze da se doskoluje, a inace se najvise uci uz rad.
Meni licno je nas sistem veoma odgovarao, jer sam vrlo sirokog interesovanja i iskustva i u HW i u SW. ETF me je malo i disciplinovao, sistematizovao, naucio da probleme gledam iz mnogo uglova i da povezujem domene problema i da razumem mnogo razlicitih aspekata. Praksu sam pravio sam sebi, za ono sto me je interesovalo i uopste mi nije nedostajalo prakse na ETF-u, posebno sto sam do (kasnog) diplomiranja vec radio vise od 3 godine puno radno vreme.
Do sada sam radio i svoje HW i SW projekte, mikrokontrolere, aplikacije, sistemske programe, baze podataka, klijent/server SW, prog. biblioteke, a sada trenutno radim OpenGL 3D programiranje na vrlo niskom nivou.
Da nisam pohadjao ETF mozda ne bih mogao da radim na tolikom diapazonu poslova (HW i SW).
Da sam nisam mnogo citao, ucio, probao, SIGURNO ne bih mogao da radim na tolikom diapazonu poslova.
Problem (ili prednost) je sto me i dalje sve to podjednako interesuje, nisam profesionalno uze fokusiran. Zato mi je ETF odlicno "legao". Posebno RT(I) smer.

ETF, cak ni RTI, nije faklutet za programere, vec za inzenjere. I zato smatram vrlo neukusnim sva kukanja u vezi Elektronike, Teorije El. Kola i slicno. Ko nece da bude inzenjer, vec "samo" programer - molim lepo, tu su PMF i FON. Cak je pitanje i da li se isplati studirati za cisto programersku karijeru.
Za pomenuti program i resenje1 (PHP, Apache & MySQL) ili resenje2 (Access & VB) se odlicno mogu raditi sa srednjom skolom i par godina treninga i *iskustva*. I nesto talenta. Neobavezno.
Evo, ovde kod mene se programeri sa IT fakultetom - cele 3 godine, bave obj. dizajnom, kosturima aplikacija, OpenGL-om tezim stvarima i sl. A ASP, VB, SQL, lakse Delphi prog, Java, JavaScript, Flash rade priuceni ljudi. I evo, sad jedna devojka odlazi i radice posle 3-4 god. programiranja kao uciteljica, to joj se vise svidja..
U prethodnoj firmi mi je teh. sef bio 21-godisnji Austrijanac koji je jedva zavrsio srednju skolu (jer je stalno visio pored PC-a u silnim SOurceForge projektima), ali je bio izvanredan programer.

Ocene su, to se pokazalo, potpuno nebitne, to je retko ko gledao. Samo ih je zanimao moj relativan ukupan uspeh u generaciji. Tesko je bilo objasniti zasto sam studirao 9 godina, doduse uz rad. Tesko je objasniti i da je prosek tada bio 7,3 godine za onih 50% koji uspeju da diplomiraju.. Doduse svi su bili impresionirani spiskom ispita i mojim realnim znanjem, ali bih za MANJE truda ovde stekao MSc nego diplomu ETF-a i bio tako konkurentniji u oglasima za posao. Mene je izvadilo veliko iskustvo u razlicitim oblastima. Ali vecina firmi trazi veliko iskustvo u par oblasti. Za vecinu poslova. Najteze je doci u situaciju da pokazes svoje znanje. Do tada je neko drugi vec posao dobio..

Ponavljam, onakav kakav sam i sta radim i zelim da radim, vrlo mi je dobro dosao ETF. Za vecinu ljudi je to ipak previse rada za premalo specijalizacije. Naravno - ko hoce da bude inzenjer elektronike, to je jedini izbor. Ne znam kako stvari stoje u Nisu ili Novom Sadu, doduse.

Za onoga ko hoce da programira, da se bavi IT sistemima, a da se ne bavi mnogo naukom, mozda je najbolji izbor FON ili neka visa skola. PMF ima (pre)jaku matematiku i za vecinu je to vise nego sto im treba.
Za mnoge je dobra ideja da pokusa da radi, uci kroz iskustvo, mozda cak i da volontira neko vreme. To je ovde vrlo popularno. Napravi se pauza od godinu dana posle srednje skole, gde se pokusa nesto raditi, makar volonterski, pa se onda odlucuju da li ici ili ne na univerzitet. Govorim o otprilike 50% osoba koje se upisuju na pomenute fakultete.

Doduse, ima i obrnutih primera. Matematika stecena iz Matematicke GImnazije i sa ETF-a mi je pomogla jako u 3D programiranju i da resim neke probleme sa kojim su se drugi mucili mesecima. To je ipak redji slucaj.

ETF, kakav jeste, mozda gubi smisao. Pre 10-20 godina je dugo bio medju prvih 20 EE univ. sveta, po IEEE casopisu (ne znam po kom kriterijumu). Zavrseni studenti su cesto veoma uspesni u inostranstvu, ali se tu radi o boljem kadru (ne obavezno sa vecim ocenama) koji bi verovatno podjednako uspesni bili i da su zavrsili PMF, npr. Reci da si sa ETFa u Bg-u je nekad imalo mnogo vecu tezinu nego danas. Po mom skromnom misljenju, trebalo bi smanjiti broj predmeta, uvesti vece razlike medju smerovima i uvesti vecu ozbiljnost za projekte. Da ispiti budu laksi (manje obimnog gradiva), a projekti mnogo tezi i da su realni, iz privrede.

Toliko

DRago mi je sto se javio neki ETF-ovac da pokaze ovde ovima sta treba da se od ETF kao fax-a ocekuje i da nema zalbi [jedino za one budale koje izbacuju sa lab vezbi postavljajuci pitanja na koje ni sami ne mogu da odgovore].
Ali ipak smatram da u nechemu greshish.
Prvo, koliko ja znam trenutno je ETF na 43. mestu u svetu sto opet nije tako lose.
Drugo, generacija u kojima su bili geniji kao sto su Antonije Djordjevic, Dejan Rakovic, Veljko Milutinovic, Nenad Kircanski,itd. nisu ni problizno uchili koliko smo mi uchili. Jedino sto su imali sto je [verovatno samo za mene] zanimljivo bila je Atomska Fizika [postojala je tada i Fizika Materijala] sve ostalo cak i manje su imali ali su opet bili uspesni.
Otkud pa ja to znam. Moj tata je njihova genracija i poznaje ih, tako da ja imam njegove knjige sveske [nemam nikakve koristi od njih].
S druge strane 80-tih je malo ETF ojacao programom i predmetom pa je i bilo teze ali sve od pocetka 90-tih pa do negde 97me je fakultet bio VEOMA VEOMA lak.
Sad su ga otezali iz chiste jurnjave za titulom koja ce katedra biti najopakija prema studentima.
Dugo si u inostranstvu tako da veropvatno ne znas te neke ludacke novine koje unose.
A drugo ima toliko bespatnih postdiplomskih studija u inostranstvu [kad pominjesh Siemens i on nudi te stvari:p] pa nek te oni usavrse u ono sto im treba, mada kako vidim u cetvrtoj i petoj na RTI-u nisu nimalo naivni seminarski radovi, domaci, pa i ispiti.
MA meni je jedino vazno sto je jos uvek Bleki tu!
Ne znam kako sa drugima na fax-u ja se ne bunim, tesko je ali znam da ce biti lepo kad budes imao lepu osnovu za cetvrtu kada stvarno radis ql stvari i iz HW i iz SW. :happy:
:rtfm: Zar se ne smrzavas tamo u Norveskoj? :shock:

Nazad
Vrh Dno