Aladin je napisao(la):
Pa covek je vec definisao da je sistem Win98 , komp se nalazi u automehanicarskoj radnji , nezaboravi to ...
Ako mozes objasni zasto je resenje PHP ozbiljnije od Accessa.
Ja smatram da je Access bas za to napravljen!! Cak i u Access -u 97 koji sigurno nije skup moze da se to napravi prilicno profsionalno.
Sta je to "profesionalno" ? Da li mozes da ga definises ili odredis njegove granice, da bi mogli da kazem "dovde je profesionalno, odavde vise nije" ?
Razlog za moj post je bas bio u tome sto si prejudicirao da covek ne zna bas nesto o programiranju ako bi uradio u PHP-u, da je to besmisleno, itd. Alat ne definise ni smisao ni znanje. Mozes to da das nekome ko radi i u cppu ili asmu pa da ukaki stvar totalno - ma kako "profesionalni" ti jezici bili.
Ocigledno da nisi tu poentu shvatio, jer ovde opet povlacis to "ozbiljnije". Ne tvrdim da vec samo koriscenje php-a cini stvari "ozbiljnijim" samo po sebi, nego da se i stvarima kao sto je php+mysql stvari mogu uraditi vrlo "ozbiljno" (uz umesnog programera), tako da nema sta da mu se zameri, cak naprotiv.
To sto je na radnim masinama Win98, nema veze - i win98 ima web browser. Ako mogu da se snadju zaposleni sa formama koje daje access, mogu i sa formama koje se prikazuju u browseru. MySQL ne cuva i upravlja podacima nista losije od Accessa i ja tu ne vidim neki problem ?
Prednosti koje bi php+mysql kombinacija mogla da ima su sledece:
- nezavisnost od platforme
- ne placaju se ni razvojni alati, niti dodatne licence za dodatne klijente
- u slucaju vise klijenata ili cak povezivanja vise automehanicarskih radnji (filijala) ili raznoimenih radnji (prodaja delova, automehanicarska radnja, autolimar, farbar, ...) istog vlasnika, nema nikakvog problema da se intranet publikuje na internet uz male dorade glede sigurnosti
- otvorenost dorade putem skript jezika - ako ovaj programer ne bude ziv, skriptovi su tu za nastavak razvoja od strane drugog developera (tj, ne uskracuje se source - ne vole to svi programeri, priznajem)
Da se razumemo jos jednom - ne predlazem ja php+mysql kao najbolju kombinaciju alata, nego sam samo hteo da prikazem da se i time moze stvar vrlo lepo uraditi, te je time druga polovina rasprave bespredmetna - usli ste u raspravu oko alata, a to bi trebalo da bude poslednja stavka.
Prvo treba dobro snimiti potrebe i zahtev klijenta, dobro isprojektovati sistem sa pogledom na potencijalna buduca prosirenja, i to je najvaznija stavka - a alat i platforma se biraju prema tome - nekome je lakse u ovome, drugome je lakse u onome.