Ja sad mozgam, kod mene ima pregršt zanimljivih situacija.
1. Moja. Subotica, u stanu kablovska na crno (tako smo zatekli), znači gasi se signal u zgradi. Pošto zgrada ima MTS optiku, među prvima garant ide offline. Istekao mi Box2 (fiksni + optika) pre dve nedelje, sad bi bilo dobro možda uzeti Box 3, kad već ovi planiraju gašenje...
2. Ujak, na selu, jedva ima 10 Mbps. Kako ima 3 sina, svaki ima svoju sobu, plus dnevna, plus spavaća, imaju 5 televizora, 4 na Poštanet sa ugrađenim DVB-C prijemnikom, i 1 na MTS IPTV.
Kako li će njega prebaciti da mu pokriju 5 televizora, kad jedva izvlači 10 Mbps interneta, stvarno bih voleo videti. Ne samo njega, nego jedno 70% sela, od 6000 stanovnika, koji jedva izvlače 10 Mbps, nema isturenog stepena, nema optike (ima, glavni vod prema graničnom prelazu)...
3. Tast, kako li ću njega obučiti da se bori sa Irisom, jedva sam ga obučio da pogleda Youtube na smart TV-u... Plus kablovi...
4. Sestra, u kući ima pojačalo za celo naselje, samim tim zbog toga što pojačalo koristi njenu struju ona ne plaća kablovsku. 3 TV-a, znači prelazak na IPTV, a nema 3 meseca da su renovirali kuću, i da sam im sproveo u sve sobe uredno novi koaksijalac.
Srećom, kod keve pre dve godine pred kućom izrastao istureni stepen, pa bar protoka ne manjka...
Kontam da je ovo infrastrukturni pucanj u noge, forsiraće se verovatno i mSat gde nemaju protoka. Ne znam ko će im izvršiti sve te tranzicije na terenu u šest meseci. Plus zimski period, mnogi tavani, krovovi neće biti dostupni.