Šta je novo?

Posta Net Digitalna TV

Super za seoska domaćinstva, u gradskim uslovima malo teže. Bar kod mene. Sa postojećim antenama teško da bi slika išta valjala. Ne znam koja bi antena za nas bila odgovarajuća s obzirom da mi u blizini na krovu zgrade stoji neki relej koji je inače kvario signal na našoj krovnoj anteni.

Što je u gradu teže? Ne razumem.

Meni u gradu hvata na parce zice kanale.Sve zavisi od polozaja. Imate one male loge,odlicne su. Za penzionere super paket,ali na vecim dijagonalima nije neki kvalitet slike posto su ti placeni kanali sd kvaliteta i malog protoka.Gledao sam prosle godine dok su svi bili otkljucani .

Što je u gradu teže? Ne razumem.
Apostrofirao sam sebe. Dobar deo ima normalan signal sa krova, neki (kao ja npr.) ne mogu imati dobar jer nam smetnje prave kojekakve budževine. Ovo što stoji kao pimpek na susednom krovu je verovatno od nekog mobilnog provajdera. Da mi je znati koje đubre su podmazali da dozvoli kačenje toga. Remetilo je signal još pre digitalizacije, malo-malo pa jedan komšija išao na krov da malo podesi antenu, bez većeg uspeha.

Za dobar i siguran prijem signala, samo spoljna antena sa pojačivačem.

Dobro, trenutno stanje za BG je, dok se ne vidi šta će MTS da napravi, ovako:
Digitalna TV - 1.096 din, Internet (bez ugovora) - 660 (512Kb/s) do 1.860 (8192 Kb/s), Internet (ugovor na 2 god) - 900 (10Mb/s) do 2.520 (100Mb/s).
Objedinjena usluga digitalne TV i kablovskog neta je 1.500 (10 Mb/s) bez STB-a ili CA Modula sa sve PDV-om, sa prijemnikom još 240 din.
Šta će biti i koliko će koštati ostaje da se vidi i vaga, kao i za ostale ponude. Tema za razmišljanje.

dobije se javna IP adresa i ima dosta FTA kanala.

Moji roditelji su danas dobili obaveštenje od Poštaneta. U narednih 6 meseci će se potpuno ugasiti usluga televizije i interneta, biće obavešteni 30 dana ranije. Svi ugovori prestaju da važe istekom tog roka, a biće im ponuđeni posebni paketi Telekoma Srbija. Zvaće ih ljudi iz Telekoma da im daju "neverovatnu ponudu", a ako pristanu, tehničari dolaze da zamene opremu i prilagode infrastrukturu.
Parafraziram suštinu i informacije, ostalo su reči dobrodošlice i neizmerne sreće što ih je novi gazda kupio. Dakle, brzo će se stvari odvijati, nema paralelnog postojanja i ponude godinama, kao s ranije kupljenim provajderima.

@midlfinger

Eto još neko da skenira svoje obaveštenje i objavi i mislim da smo onda sve pokrili.;)
Zanimljivo da sam od Pošte elektronski tražio pre neki dan obaveštenje u slučaju da se ovo desi. Pre toga sam od EPS-a (u avgustu) tražio ispravku računa. Pored elektronskog obaveštenja u sandučetu stajala 2 pisma (obaveštenja) i to u oba slučaja.:unsure:

bilo bi idealno kada bi utrcao sbb bar ponegde, pre svega kako bi u stanovima mogli da nastave da se koriste postojeci koaksijalni prikljucci. ovako, racunam da bez novog burgijanja i kabliranja po stanovima nece moci.

@neo geo

Ne znam u kom kraju živiš ali ovde na NBG nije moguće. Već imam SBB u zgradi i on koristi UTP kablove po stanovima. Sad ima Supernova svoje kablove, ne znam da li oni dopuštaju tako nešto (negde da koliko sam čitao po forumu, negde ne), moraću da vidim sa stanarima zgrade. Bojim se da ih nema mnogo.
Inače, to bi meni najviše odgovaralo.

@Der Schnitter
Mogao si lepo da napises da si skinuo obavestenje sa sajta da se ne dupliramo. Inace ne verujem raznim obavestenjima koje nalazim u postanskom sanducetu.

Na zalost bice tu mnogo problema sa samim koriscenjem telezivije. Ovo preko kabla je bilo jednom skeniraj, eventualno poslozi kanale po svom ukusu i vozi. Iris ne bih preporucio ni najvecem neprijatelju:cool:

@Der Schnitter
Mogao si lepo da napises da si skinuo obavestenje sa sajta da se ne dupliramo. Inace ne verujem raznim obavestenjima koje nalazim u postanskom sanducetu.

Na zalost bice tu mnogo problema sa samim koriscenjem telezivije. Ovo preko kabla je bilo jednom skeniraj, eventualno poslozi kanale po svom ukusu i vozi. Iris ne bih preporucio ni najvecem neprijatelju:cool:
Da, moji imaju jedan box za LCD tv, a drugi tv nema ništa, novi je ali nije smart. Skenirani kanali s kabla, skoro sve otkljičano i vozi! E sad neće moći, npr. EON aplikacija tu da legne. Obrni-okreni, dva boxa moram da im nađem, a to se doplaćuje koliko znam...

Da, moji imaju jedan box za LCD tv, a drugi tv nema ništa, novi je ali nije smart. Skenirani kanali s kabla, skoro sve otkljičano i vozi! E sad neće moći, npr. EON aplikacija tu da legne. Obrni-okreni, dva boxa moram da im nađem, a to se doplaćuje koliko znam...
Meni je bio prvi kao besplatan (uračunato u cenu sigurno), drugi da se dodatno plaća korišćenje. Bar mi je Pošta svaku stavku koju je naplaćivala taksativno nabrajala.
Da sam malo luđi pa da uzmem i SBB i MTS. Skupo bi me stajalo, ali imao bih full sportske kanale i bio glavni baja u kraju.:cool:

u Mirijevu je stan, ona stara ptt kds instalacija. Isto direkt koaks iz zida u tv bez boxa i bilo cega, za starije korisnike fantazija. Znaci to nema sanse da se zameni nekim drugim kabliranjem, vec busenje na ulazna vrata, probijanja i slicno, a to ce da izgleda uzasno.

Nije mi baš jasno ovo za instalaciju,zar ne mogu da se koriste postojeće instalacije.Ja u obe kuće imam razvučene koaksijalne kablove u zidu i samo se priključi TV. Šta sada treba od vanjske kutije da bušim zid i da kopam po kući za novu instalaciju ili da razvlačim kablove po ćoškovima soba.

Zbogom korišćenju kablovske kod keve na 3 TV-a u kući.... Otimačina para sledi. A nema alternative.

Koliko sam shvatio situacija sa opremom razlikuje se od mesta do mesta. Zna se, u BG ide najkvalitetnije i najmodernije. U manja mesta lošija oprema, novija stiže nakon svih većih mesta. Ne znam kakva će situacija biti u drugim mestima što se opreme (kablova) tiče, nisam potpuno siguran ni ovde. Ono što znam je da teže da se razvlače njihovi UTP kablovi po stanovima (CAT 5/6) što znači da nam naši koaksijalci (RG59/6) neće vrediti ni cvonjka. A pošto ne mogu zameniti kablove u bužirima u zidu (šanse za to su male do nikakve) ili uvući još (ovo je već fantazija), gledaju da probuše otvor kod ulaznih vrata i uvuku kabl pa ga dalje račvaju po stanu i učvršćuju kojekakvim obujmicama ili skrivaju kanalicama. Obujmice su stvarno ruglo, još ako su kineske plastične koje se lako lome. Kanalice su vizuelno prihvatljivije, meni se lično gade. U hodniku zgrade ih ima po zidovima, uvek oborim pogled kad izlazim/ulazim. Ko neće tako, uvek može kroz postojeće bužire ako su dovoljne širine, a ako nisu - štemovanje zidova.
Što se tiče moje situacije, razrađujem plan da kablove gurnem ispod podnih lajsni i dovedem do TV utičnica, gde ću probušiti gipsani zid do dozni i uvući kabl, posle staviti odgovarajuću utičnicu. Ne vidim bolje rešenje.

Ja sad mozgam, kod mene ima pregršt zanimljivih situacija.

1. Moja. Subotica, u stanu kablovska na crno (tako smo zatekli), znači gasi se signal u zgradi. Pošto zgrada ima MTS optiku, među prvima garant ide offline. Istekao mi Box2 (fiksni + optika) pre dve nedelje, sad bi bilo dobro možda uzeti Box 3, kad već ovi planiraju gašenje...

2. Ujak, na selu, jedva ima 10 Mbps. Kako ima 3 sina, svaki ima svoju sobu, plus dnevna, plus spavaća, imaju 5 televizora, 4 na Poštanet sa ugrađenim DVB-C prijemnikom, i 1 na MTS IPTV.
Kako li će njega prebaciti da mu pokriju 5 televizora, kad jedva izvlači 10 Mbps interneta, stvarno bih voleo videti. Ne samo njega, nego jedno 70% sela, od 6000 stanovnika, koji jedva izvlače 10 Mbps, nema isturenog stepena, nema optike (ima, glavni vod prema graničnom prelazu)...

3. Tast, kako li ću njega obučiti da se bori sa Irisom, jedva sam ga obučio da pogleda Youtube na smart TV-u... Plus kablovi...

4. Sestra, u kući ima pojačalo za celo naselje, samim tim zbog toga što pojačalo koristi njenu struju ona ne plaća kablovsku. 3 TV-a, znači prelazak na IPTV, a nema 3 meseca da su renovirali kuću, i da sam im sproveo u sve sobe uredno novi koaksijalac.

Srećom, kod keve pre dve godine pred kućom izrastao istureni stepen, pa bar protoka ne manjka...

Kontam da je ovo infrastrukturni pucanj u noge, forsiraće se verovatno i mSat gde nemaju protoka. Ne znam ko će im izvršiti sve te tranzicije na terenu u šest meseci. Plus zimski period, mnogi tavani, krovovi neće biti dostupni.

Poslednja izmena:

@Devix89

Znači kod ujaka svako ima po televizor? Znači nema džapanja, a gde je tu zabava?:giggle:
Moguće je da će u manjim mestima ostaviti stanje kakvo jeste, bar u nekom dužem periodu. Nije im isplativo da uvode novitete navrat-nanos tamo gde se teško primaju.
U većim mestima je neminovno "unapređenje kvaliteta usluga dragim korisnicima", tj. uvećanje profita.

ostace isti kablovi, Telekom ima kablovsku (Supernova)

Verovatno bi mogli. Ni Pošta net ni Supernova nisu ulagali u novu opremi po ulazu, imam uvid na dva mesta, isti kablovi od kad su uveli kablovsku 2001. i 2002. godine. A ako SN radi na starim kablovima (Radijus Vektor) i pušta brži net, može i na drugim, koji su ista generacija.

@DonVlad nema to direktno veze sa kablovima po vertikali, vec sa cvoristima gde su CMTS kutije za Docsis 3.0 , u najgorem slucaju imace isto sto i kod Posta net-a

U našoj zgradi Pošta ima opremu staru do 15 godina. SBB je svoju menjao mislim poslednji put pre 4 godine. Supernova je ovde 2 godine.
Šta da očekujem? Kristalnu kuglu nemam, u pasulj ne znam gledati... Jedino da mi komšinica gleda u šoljicu od kafe.:giggle:
Šta će biti od njihove opreme? Gledam kablove koje su razvlačili i po stanu, 2003. godina piše. Imaju tonu toga, gre'ota da se baci.:unsure:

Ima i delova grada gde su modernizovali mrežu.
U mojoj zgradi stoje poštini kablovi od pre 15 i kusur godina, a pre par godina su paralelno provlačili i nove, dok su kroz ulicu prošli optikom.
Tu je mreža stvarno dobro i kvalitetno odrađena.

Vrh Dno