Dirljiva, srceparajuća priča o odbačenom i gaženom čoveku njegovog čitavog života, čoveku koji je preživljavao horor od najranijeg detinjstva i koji nije mogao poći drugim putem jer nije imao nikoga da mu pokaže bolji put, da ima razumevanja za njega i da mu pruži ruku spasa.
Jel' ovakvu reakciju treba da imam nakon gledanja filma? E pa nemam je, kamenje nek plače koliko hoće. Da je film o nekom tamo Joe Doe liku, ma i o Peri Mitiću, imao bih razumevanja. Ali Džoker? Dajte, lik iz stripa svesti na nivo sažaljevanja.
I ime Artur Flek? Nekad bilo Džek Nejpier, pominje se Džek Osvald Vajt (neke teorije Trbosek - Li Harvi - Volter) i u Batman AA kao jedan od njegovih identiteta - Mr White.
Može komotno i Nikola Jokić i Novak Đoković a i Feris Bjuler. Glupost odrediti ime izmišljenom liku koji ga inicijalno i nema već samo izmišljena. Kao i igranje na kartu saosećanja prema liku koji je oduvek bio ubilački psihopata.
Nemam ništa protiv posla koji je Finiks odradio sa likom (osim tog smeha koji je prilično nikakav jer kad se jednom navučeš na Hamila...), odradio ga je, verujem, najbolje što je mogao i zbog slave i zbog plate. Verujem da bi dobru rolu pružio i da je glumio kontejner.
Film je taj koji mi se generalno nije dopao, niti hajp i ocena koji se vrte oko njega. Ali ako su već krenuli takvim putem, mogli su malo temeljnije.
Evo nekih mojih zamisli u vidu neke trilogije, kako bi meni leglo.
Film je trebao početi rođenjem i odrastanjem Artura u teškoj bedi, njegovim teškim zlostavljanjem svih vrsta od najranijih dana od strane brojnih nasilnih partnera njegove majke. Dane u školi je provodio izbegavajući ostalu decu jer je stalno bio meta nasilja svojih vršnjaka. Sve to je ostavljalo tragove na njemu, godine je provodio po bolnicama i mentalnim institucijama - ovde bih se nastavio na original priču u odraslom dobu ali uz manje korekcije.
Zabludu da je Arturu otac Tomas Vejn bih stavio kao istinu, da ih je napustio jer nije želeo da mu šteti ugledu. Kasnije, iz osvete, Artur lično ili nagovarajući Džoa Čila (za kojeg se najčešće pominje da je taj ubica) ubija Brusove roditelje a malog Brusa ostavlja u životu kako bi klinac osetio tu bol koju on oseća celog života - nedostatak porodice.
Drugi film bi pratio život malog Brusa Vejna od najranijih dana. Život u izobilju je napravio od njega sociopatsko derište koje voli da pali mrave, baca mačke u reku, davi pse itd. a voli da maltretira svu decu po školi i niko ne može da mu se suprotstavi jer ima ugledne i imućne roditelje, tj. protekciju. Sve se promeni tog dana kad mu roditelji stradaju, umesto da drugima uništava živote, počinje destrukciju da usmerava ka sebi. Danonoćne bahanalije, opijanja do besvesti, narkotici svih vrsta. Takav život ga je odveo jednom prilikom na Tibet gde ga je spasio monah Raz al Gul i pokazao mu put spasenja i pravednosti.
I treći film koji počinje tako što omatoreli Betmen i Džoker igraju šah u parku.
Godinama je besnio sukob među njima. Svi su na kraju nastradali, i Alfred i Harli. Čitava polja grobova armije klovnova i krstaša pod plaštom. Ostala samo ova dvojica i krenula u konačni obračun, za sva vremena.
Posle besomučnih prebijanja, obojica mrtva umorna leže na zemlji. Betmen ga pita (saznajući u međuvremenu da mu je on pobio roditelje) što i njega nije tada ubio, kako ne bi gledao svo to uništenje i toliku smrt sa obe strane. Džoker mu tada (na Betmenovo iznenađenje) kaže da su oni braća i da je želeo da i on inicijalno oseti njegovu bol a kasnije nije mogao da ga ubije jer je jedina porodica koju ima na svetu. Samo što ljubav prema bratu nije mogao drugčije da iskaže, osim nasiljem, budući da je psihopata.
Njih dvojica ustaju, Betmen ga grli i kaže da mu oprašta sve i nada se da će i Džoker moći njemu da oprosti.
I tako njih dvojica igraju šah u parku i prisećaju se starih i ne tako dobrih vremena dok povremeno gunđaju na klince koji skaču okolo selfišući se telefonom i kačeći svoje majmunarije na TikTok.
Nije loše a?

Pale mi na pamet one scene iz igre Batman AC, "Cain & Abel - The Duality of Man" sa slike u uvodnoj sekvenci i sam kraj igre. Njih dvojica su praktično novčić Harvija Denta (obe strane glava a jedna strana unakažena, kao i sam Dent).
Uostalom, sviđa mi se ideja da je jedan od njih prvobitno bio dobar i posle zao a drugi krenuo suprotnim smerom, tako da nikad nisu na istom koloseku.
P.S. Nisam znao šta od ovog referata da smestim u spojler pa sam odlučio vodeći se pravilom da kad nisam siguran - sve smestim ovde.